İçeriğe atla

III. Leopold (Belçika kralı)

III. Léopold
Belçika kralı
Hüküm süresi23 Şubat 1934 - 16 Temmuz 1951
Önce gelenI. Albert
Sonra gelenI. Baudouin
Başbakanlar
Doğum3 Kasım 1901(1901-11-03)
Brüksel, Belçika
Ölüm25 Eylül 1983 (81 yaşında)
Woluwe-Saint-Lambert, Belçika
Eş(ler)iAstrid
Lilian Baels
Çocuk(lar)ıJosephine-Charlotte, Lüksemburg Büyük Düşesi
Prens Baudouin
Prens Albert
Prens Alexander
Prenses Marie-Christine
Prenses Maria-Esmeralda
Tam adı
Leopold Philip Charles Albert Meinrad Hubertus Maria Michael
HanedanSaxe-Coburg ve Gotha Hanedanı
BabasıI. Albert
AnnesiBavyeralı Elisabeth

III. Léopold (d. 3 Kasım 1901 - ö. 25 Eylül 1983), 23 Şubat 1934 ile 16 Temmuz 1951 arasında tahtta oturan dördüncü Belçika kralı. Kral I. Albert ile Kraliçe Élisabeth'in oğlu.

1926'da Stokholm'de İsveç prensesi Astrid ile karşılaştı ve evlendi. Üç çocukları oldu. Astrid, 1935'te bir trafik kazasında öldü.

Alman tehdidi karşısında 1936'da Belçika hükûmeti ülkenin tarafsızlığını ilan etti. Almanya'nın I. Dünya Savaşı'nda Belçika'yı işgal etmesi üzerine hükûmetin direniş kararı almasına karşın, III. Léopold başkomutan sıfatıyla ülkesinin koşulsuz teslim olmasını sağladı. Bu karar kraliyet karşıtlarınca eleştirildi.

II. Dünya Savaşı

II. Dünya Savaşı Eylül 1939'da patlak verdiğinde, Fransız ve İngiliz hükûmetleri hemen kendilerine katılmak için Belçika'yı ikna etmeye çalıştı. 10 Mayıs 1940 tarihinde Wehrmacht, Belçika'yı işgal etti. Belçika sayısal üstün ve daha iyi hazırlanmış olan Almanlar tarafından yenilgiye uğradı. sivil hükûmetinin Paris'e ve daha sonra Londra'ya kaçtı fakat, muzaffer işgalcilere karşı Léopold Brüksel'de kaldı. Leopold, Nazilerle işbirliği reddetti ve onların buyruklarına uygun olarak Belçikayı yönetmeyi de reddetti. Leopold, Almanların esiri olmasına rağmen Belçika hükûmetinin hükümdarı ve başkanı olarak otoritesini kurmaya çalıştı. Almanlar Brüksel'de, Laeken Kraliyet Sarayı'nda kendisini ev hapsinde tuttular. Haziran 1940 yılından bu yana Adolf Hitler ile bir toplantı isteyen Leopold, nihayet 19 Kasım 1940 tarihinde Hitler ile tanıştı. Leopold, Hitler'in Belçika'nın gelecekteki bağımsızlığı konusunda halka demeç vermesini istedi. Hitler ise Belçika'nın bağımsızlığının hakkında konuşmak ya da bu konuda bir açıklama yapmayı reddetti.

11 Eylül 1941 günü, Leopold, Alman esiri iken gizlice, Belçika yasalarına göre geçerliliğin bulunmadığını bir dini törenle Lilian Baels ile evlendi. 6 Aralık'ta, medeni hukuk ile evlendiler. Evlilikleri resmi olarak kamuoyuna duyurulmadı. Bu evlilikten olan üç çocuğu prens ve prenses unvanları taşımakla birlikte veliaht konumuna gelemezler.

1944'te Belçika'dan çekilen Alman orduları tarafından ailesiyle birlikte önce Almanya'ya, daha sonra da Amerikan ordusu tarafından kurtarılacağı Avusturya'ya kaçırıldı. Belçika halkının bir kısmının geri dönmesine karşı olması nedeniyle, krallığa kardeşi Prens Charles vekalet etti.

Savaştan sonra

1950'de yapılan bir referandum sonucunda, Fransızca konuşan Belçikalıların çoğunluğunun karşı çıkmasına karşın Belçika'ya dönmesine izin verildi. Bu olayın akabinde ülkenin güneyinde çıkan karışıklıklar sonucunda III. Léopold ülkenin bütünlüğünü korumak için krallığa oğlu Prens Baudouin'in vekalet etmesini sağladı. 1951'de durumun düzelmemesi üzerine krallığı resmen oğluna devretti. I. Baudouin'in evlenmesine kadar kraliyet işleriyle ilgilenmeye devam etti. Daha sonra Argenteuil'deki kraliyet şatosuna çekilerek kendini bilim ve keşif çalışmalarına adadı.

Leopold, amatör sosyal antropolog ve entomologist olarak tutkusunu takip ederek dünyayı dolaştı. Senegal'e gitti ve şiddetle, Fransız dekolonizasyon sürecini eleştirdi.

Leopold, acil kalp ameliyatını takiben, Woluwe-Saint-Lambert'da (Sint-Lambrechts-Woluwe) 1983 yılında öldü. Kraliçe Astrid'in yanında gömüldü.

Kaynakça

III. Leopold (Belçika kralı)
Doğumu: 3 Kasım 1901 Ölümü: 25 Eylül 1983
Resmî unvanlar
Önce gelen
I. Albert
Belçika Kralı
1934–1951
Sonra gelen
I. Baudouin
Belçika kraliyeti
Boş
Başka isim ile kullanılan makam
Leopold
Brabant Dükü
1909–1934
Sonra gelen
Baudouin

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Weserübung Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Norveçi işgali

Weserübung Harekâtı, II. Dünya Savaşı’nda, Almanya’nın Norveç’e yönelen askerî harekâtıdır. Harekât 9 Nisan - 10 Haziran 1940 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Victoria (Birleşik Krallık kraliçesi)</span> Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi

Victoria, 20 Haziran 1837'den 1901'deki ölümüne kadar Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'nın kraliçesiydi. Viktorya dönemi olarak bilinen 63 yıl yedi aylık saltanatı, önceki tüm İngiliz hükümdarlarından daha uzundu. Saltanatı, Birleşik Krallık'ta endüstriyel, politik, bilimsel ve askerî bir değişim dönemiydi ve tarihe Britanya İmparatorluğu'nun büyük ölçüde genişlemesiyle damgasını vurdu. 1876'da İngiliz Parlamentosu, ona ek olarak Hindistan İmparatoriçesi unvanını verdi.

<span class="mw-page-title-main">II. Albert (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (1993–2013)

II. Albert, Belçika'nın 6. kralı. 9 Ağustos 1993 - 21 Temmuz 2013 tarihleri arası kral olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Baudouin (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (1951–1993)

I. Baudouin, Belçika'nın beşinci kralı. 17 Temmuz 1951 ile 31 Temmuz 1993 arasında tahtta oturdu. III. Léopold ile Kraliçe Astrid'in ikinci çocuğu ve ilk oğlu. Hainaut Kontu unvanını da taşıyordu. II. Albert'in ağabeyi ve Lüksemburg büyük düşesi Joséphine-Charlotte'un (1927-2005) kardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Albert (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (1909–1934)

I. Albert, 23 Aralık 1909'dan ölümüne kadar tahtta oturan üçüncü Belçika kralı, Saksonya Dükü, Saxe-Cobourg-Gotha Prensi. Flandre Kontu Prens Philip ve Prenses Marie de Hohenzollern-Sigmaringen'in oğluydu. 2 Ekim 1900'de Bavyera Düşesi Élisabeth ile evlendi. Bu evlilikten üç çocukları oldu:

<span class="mw-page-title-main">Belçika hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Belçika hükûmdarları listesi, 1830 Belçika Devrimi ile Belçika'nın Birleşik Hollanda Krallığı'ndan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesinden sonra 1831'de I. Léopold'un yerine kral naibi olarak Erasme Louis Surlet de Chokier'in makama seçilmesi ile başlayan ve günümüze kadar bu makama çıkan kralları içermektedir. Surlet de Chokier hariç Charles'da Alman işgali sürecinde kral III. Léopold'ün yokluğu nedeniyle, kardeşi olarak parlamento tarafından kraliyet vekili seçilerek ülke tarihindeki ikinci kral naibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">VI. George</span> 1936dan 1952ye kadar Birleşik Krallık Kralı, 1936dan 1948e kadar Hindistan İmparatoru

VI. George, 1936-1952 yılları arasında Birleşik Krallık kralı ve 15 Ağustos 1947'ye kadar da Hindistan İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Margrethe</span> Danimarka kraliçesi

II. Margrethe veya tam adıyla Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, eski Danimarka kraliçesi ve Danimarka Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Eski Danimarka kraliçesi olmakla birlikte Grönland ve Faroe Adalarının da kraliçesiydi. 14 Ocak 2024 tarihinde imzaladığı tahttan çekilme kararıyla tahtını büyük oğlu Frederik'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kartal Nişanı</span> Prusya Krallığının en yüksek onur madalyası

Kara Kartal Nişanı, Prusya Krallığı'nın en yüksek onur madalyasıydı. Brandenburg elektörü III. Friedrich tarafından 17 Ocak 1701 tarihinde yürürlüğe konan nişan, son Prusya Kralı Kayzer II. Wilhelm'in 1918 yılında tahttan indirilmesiyle son bulmuştur. Ne var ki, Hollanda sürgününe gönderilen İmparator bu ödülü aile üyelerine vermeyi sürdürmüş ve ikinci eşi Hermine Reuss'u Kara Kartal Nişanı'na sahip ilk kadın yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kral Baudouin Stadyumu</span>

Kral Baudouin Stadyumu Brüksel, Belçika'da bulunan bir spor tesisidir. Prens Leopold döneminde 23 Ağustos 1930'da Stade du Jubilé ya da Jubelstadion adıyla yapılmıştır. O zamanlar 70,000 kişiye evsahipliği yapmıştır. Bisiklet yarışları için sonradan ahşap bölüm zemine ekleniştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Muharebesi</span> 1940ta Alman ordularının Fransayı istilasıyla sonuçlanan askeri harekat

Fransa Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâttır. Fransa Seferi, Alman ordusunun Belçika topraklarına saldırdığı tarih olan 10 Mayıs 1940 tarihinde başlamış, daha önce Polonya seferlerinde kullanılan yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa bir sürede, 22 Haziran 1940 tarihinde Fransa – Almanya arasında imzalanan ateşkes sözleşmesiyle kesin Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dunkerque Tahliyesi</span> 2. Dünya Savaşında İngiliz ordusunun Dunkirkten tahliyesi

Dunkerque Tahliyesi, diğer adıyla Dinamo Harekâtı, Britanya Ordusunun Fransa'nın Dunkerque (İngilizce: Dunkirk) kıyılarında 400 bin askerle kuşatılması üzerine Kraliyet Donanması ve Dunkerque filosu sayesinde 338.226 askerin tahliye edilmesidir. Tahliye sırasında 68.111 asker geride kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Philippe (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (2013–günümüz)

Philippe, Kral II. Albert ve Kraliçe Paola'nın en büyük oğlu. 7. Belçika kralı.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Devrimi</span>

Belçika Devrimi, Hollanda Birleşik Krallığı'nın güney eyaletlerini içine alan ve Belçika Krallığı'nın kurulmasıyla sonuçlanan çatışmalar dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı</span> Cermen hanedanlığı

Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı Ernest Düklüklerinin yönettiği Sakson Wettin Hanedanı'nın kolu olan Saxe-Coburg ve Gotha Düklüğü'nü içeren bir Cermen hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hubert Pierlot</span> 1939 ve 1945 yılları arasında görev yapmış Belçikanın 32. Başbakanı

Hubert Marie Eugène Pierlot, Belçikalı bir politikacı ve Belçika'nın 32. Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Märtha</span> Norveç Veliaht Prensesi (1901–1954)

İsveç Prensesi Märtha 1929'dan 1954'teki ölümüne kadar gelecekteki Kral V. Olav'ın eşi olarak Norveç Veliaht Prensesi idi. Şu anda hüküm süren Kral V. Harald, onun tek oğludur. Märtha ayrıca Belçika Kraliçesi Astrid'in kız kardeşi ve Lüksemburg Büyük Düşesi Joséphine-Charlotte, Belçika Kralı Baudouin ve Belçika Kralı II. Albert'in teyzesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Frederika (Hanover)</span> Yunanistan Kraliçesi

Yunanistan Kraliçesi Frederika veya Hannover Prensesi Frederika, 1947'den 1964'e kadar hüküm süren Yunanistan Kralı I. Paulos'un eşidir. Eski Yunanistan Kralı II. Konstantin'in ve İspanya Kraliçesi Sofía'nın annesi ve İspanya Kralı VI. Felipe'in ise büyükannesidir.

<span class="mw-page-title-main">Leopold (Birleşik Krallık prensi)</span> Albany Dükü

Prens Leopold, Albany Dükü, Kraliçe Victoria'nın 8. oğlu. Hemofili nedeniyle ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık prensi</span>

Birleşik Krallık prensi Birleşik Krallık hükümdarlarının oğullarına ya da erkek torunlarına verilen kraliyet unvanıdır. Hükümdar tarafından letters patent yayınlanarak kullanılmasına izin verilir.