İçeriğe atla

III. Friedrich Wilhelm

III. Friedrich Wilhelm
Prusya kralı
Hüküm süresi16 Kasım 1797 - 7 Haziran 1840
Önce gelenII. Friedrich Wilhelm
Sonra gelenIV. Friedrich Wilhelm
Doğum3 Ağustos 1770
Potsdam, Prusya
Ölüm7 Haziran 1840 (69 yaşında)
Berlin, Prusya
Çocuk(lar)ı
HanedanHohenzollern Hanedanı
BabasıII. Friedrich Wilhelm
AnnesiFrederica Louisa
DiniKalvinizm (1817'ye kadar)
Protestanlık (1817'den sonra)
İmza
III. Friedrich Wilhelm ve eşi

III. Friedrich Wilhelm (Almanca: Friedrich Wilhelm III.) (3 Ağustos 1770 – 7 Haziran 1840), 1797-1840 yılları arasında Prusya kralı.

Yaşamı

Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm'in ve Frederica Louisa'nın oğlu olarak Postdam kentinde dünyaya gelen III. Friedrich Wilhelm, 1786 yılında babası tahta çıkınca veliaht prens oldu. Bir Prusya prensinin adeti olarak kabul ettiği askeri eğitim boyunca ilk olarak 1784 yılında teğmen ve 1790'da albay rütbesine yükseltildi.[1] 24 Aralık 1793 tarihinde ise kuzeni Luise Auguste Wilhelmine Amalie Herzogin zu Mecklenburg ile evlendi.

Krallığı

Babasının ölümü üzerine 16 Kasım 1797 tarihinde tahta çıktı.[2] İlk başlarda Napolyon Savaşları konusunda tarafsızlık politikası gütse de, 1806 yılında ordusunun başında Napolyon'a karşı harbe girdi. III. Friedrich Wilhelm, bu savaşta ağır bir yenilgiye uğradı ve Kraliyet ailesi Doğu Prusya'ya taşınarak Rus Çarı I. Aleksandr'ın yardımına sığındı. Bu savaşın ardından Prusya ve Fransa arasında antlaşma sağlandı ve Prusya Polonya topraklarının birçoğunu Fransa'ya verdi. 1813 yılında Rusya'ya yenilen Napolyon'un sürgüne gönderilmesi sonucu, Kral Friedrich ülkesine geri döndü ve Rusya ile bir ittifak antlaşması imzaladı. Bu antlaşma sonucu yapılan savaşlarda Prusya ordusu büyük roller üstlendi.

7 Haziran 1840 tarihinde ölen III. Friedrich Wilhelm'in yerine oğlu IV. Friedrich Wilhelm tahta geçmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Encyclopaedia Britannica, The Editors of (30 Temmuz 2018). "Federick William III". Encyclopaedia Britannica. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Frederick William III.". Encyclopædia Britannica. 11 (11. bas.). Cambridge University Press. ss. 65–66. 

Dış bağlantılar

Dış bağlantılar

Wikisource Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "madde adı gerekli". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otto von Bismarck</span> Alman İmparatorluğunun ilk şansölyesi

Otto von Bismarck, 19. yüzyılda, bağları kuvvetli olmayan bir konfederasyon olan Almanya'nın birleşmesinde önemli rol oynayan ve Birleşik Almanya'nın ilk Şansölyesi olan Alman devlet adamıdır. Bismarck-Schönhausen Kontu ve Lauenburg Dükü olarak da anılan Otto von Bismarck, Yeni Almanya'yı kan ve demir politikasına göre kuracağını söylediği için kendisine Demir Şansölye adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksey (Rusya)</span> Rus çarı (1629-1676; çar 1645-1676)

I. Aleksey veya tam adıyla Aleksey Mihayloviç Romanov, 1645-1676 arasında hüküm sürmüş Rus çarı. Saltanatında Polonya-Litvanya Birliği ve İsveç İmparatorluğu ile savaştı. Stenka Razin'in isyanını bastırdı. Öldüğünde Rusya sınırları yaklaşık 2.000.000.000 akre (8.100.000 km2) dönüme sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Ahav</span>

Ahab veya Ahav Omri'nin oğlu ve İsrail'in Kralıydı. William F. Albright'a göre MÖ 869 - MÖ 850 yıllarında, E. R. Thiele'ye göre ise MÖ 874 - MÖ 853 yılları arasında hükümdarlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Vasili</span> Moskova Devleti hükümdarı (1479-1533; büyük prens 1505-1533)

Vasili İvanoviç, 1505-1533 arasında Moskova Büyük Prensi. Vasili İvanoviç, III. İvan ile son Bizans imparatoru XI. Konstantinos'un kardeşi Thomas Paleologos'un kızı Zoi Palaiologina'nın (Sofia) oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kartal Nişanı</span> Prusya Krallığının en yüksek onur madalyası

Kara Kartal Nişanı, Prusya Krallığı'nın en yüksek onur madalyasıydı. Brandenburg elektörü III. Friedrich tarafından 17 Ocak 1701 tarihinde yürürlüğe konan nişan, son Prusya Kralı Kayzer II. Wilhelm'in 1918 yılında tahttan indirilmesiyle son bulmuştur. Ne var ki, Hollanda sürgününe gönderilen İmparator bu ödülü aile üyelerine vermeyi sürdürmüş ve ikinci eşi Hermine Reuss'u Kara Kartal Nişanı'na sahip ilk kadın yapmıştır.

Sergios, 610-638 arasında Rum Ortodoks patriği.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raymond (Antakya prensi)</span> Antakya prensi

Antakyalı Raymond, 1236-49 yılları arasında Antakya Prensliği prensi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ancillon</span>

Johann Peter Friedrich Ancillon Prusyalı tarihçi ve devlet adamıdır. Prusya dışişleri bakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Friedrich Wilhelm</span>

Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm, 1786 ile 1797 yılları arasındaki dönemin Prusya hükümdarı. Prusya prenslerinden Augustus Wilhelm'in oğlu ve II. Friedrich'in yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Robert (Batı Frank kralı)</span> Frank kralı

Fransa kralı I. Robert, 922'den 923'e kadar seçilmiş Batı Frank Kralı idi. Tahta seçilmeden önce Poitiers ve Paris Kontu ve Neustria ve Orléans Markizi idi. Devrilen Karolenj kralı Basit Charles'ın yerine geçti.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci Koalisyon Savaşı</span>

Beşinci Koalisyon, 1809 yılında Avusturya İmparatorluğu ve Birleşik Krallık'ın Fransız İmparatorluğu ve Bavyera'ya karşı kurduğu koalisyon savaşıdır. Savaş aslında Avusturya ve Fransa arasındayken her iki tarafında müttefikleri savaşa dahil oldu ve Avusturya koalisyon ekibi kurarken, Napolyon da Ren Konfederasyonu'nu oluşturdu. Halihazırda Yarımada Savaşı sürerken Avrupa'da yer alan Britanya, Avusturyalıları rahatlatmak için Hollanda Krallığı'na bir sefer düzenledi; ancak bu çaba çatışmanın sonucunu etkilemedi.

<span class="mw-page-title-main">II. Vasili</span> Moskova Büyük Prensi (1415-1462; hd. 1425-1462)

Vasili Vasilyeviç 1425 ile 1462 yılları arasında hüküm süren Moskova büyük prensi. II. Vasili, Moskova Sivil Savaşı'nda düşmanları tarafından yakalanıp, gözleri kör edildi ve tahttan uzaklaştırıldı. Ancak sonunda tahta dönmeyi başardı. Son yıllarında körlüğü nedeniyle oğlu III. İvan'ı prens ilan etti. 27 Mart 1462'de Moskova'da öldü.

<span class="mw-page-title-main">I. Amadeo</span> 1870 ile 1873 yılları arasında İspanya kralı (1845-1890)

I. Amadeo 1870 ile 1873 yılları arasında İspanya kralı. Savoie Hanedanı'ndan gelen tek İspanya kralıdır. İtalya Kralı II. Vittorio Emanuele'nin ikinci oğluydu ve Aosta Dükü olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Jacques MacDonald</span> Fransız mareşal (1765 – 1840)

Étienne Jacques Joseph Alexandre MacDonald, Taranto Dükü Fransız devrimci ve Napolyon Savaşları sırasında İmparatorluk Mareşali ve askeri liderdi.

<span class="mw-page-title-main">Édouard Mortier</span> Fransız diplomat (1768 – 1835)

Adolphe Édouard Casimir Joseph Mortier, Fransız mareşal ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Théophile-Jules Pelouze</span> Fransız kimyager (1807 – 1867)

Théophile-Jules Pelouze, Fransız kimyager. Fransa Bilimler Akademisi üyeliği yaptı. Légion d'honneur nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Karolenj Hanedanı</span>

Karolenj Hanedanı, kökenleri 7. yüzyıl'a Arnulfing ve Pippinid klanlarına dayanan Charles Martel tarafından kurulan bir Frank hanedanıdır. Hanedan, 8. yüzyılda gücünü konsolide etti ve Frankların hükümdarı haline geldi. 751'de Frenklerini yöneten Merovenj Hanedanı, Papa'nın rızasıyla devrildi ve Martel'in oğlu Kısa Pepin, Frankların Kralı olarak taç giydirildi. Pepin'in oğlu Şarlman'ın 800 yılında Batı Roma İmparatoru olarak taç giymesiyle Karolenj Hanedanı gücünün zirvesine ulaştı. Şarlman'ın 814'teki ölümü, Karolenj İmparatorluğu'nun parçalanma dönemini başlattı ve sonunda Fransa Krallığı ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun evrimine yol açacak olan süreç başladı.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Bagration</span> Rus general

Pyotr Bagration, Napolyon Savaşları sırasında öne çıkan Gürcü asıllı Rus generali ve prensidir.

<span class="mw-page-title-main">1813 Alman Seferi</span> çatışma

Alman seferi (Almanca: Befreiungskriege, 'Kurtuluş Savaşları' 1813'te yapıldı. Aralarında Avusturya ve Prusya'nın yanı sıra Rusya ve İsveç'in de bulunduğu Altıncı Koalisyon üyeleri, Almanya'da, Fransız İmparatoru Napolyon, mareşalleri ve diğer Alman devletlerinin çoğunun ittifakı olan Ren Konfederasyonu ordularının ve Birinci Fransız İmparatorluğu'nun egemenliğine son verdi.