İçeriğe atla

III. Ahmed’in Avrupalı Elçiyi Kabulü


III. Ahmed’in Avrupalı Elçiyi Kabulü
Sanatçı Jean-Baptiste Vanmour
Yıl 1700 - 1750 yılları arasında[1]
Tür Minyatür[1]
Boyutlar 121 cm × 90 cm (48 in × 35 in)
Konum Pera Müzesi, İstanbul[1][2]

III. Ahmed'in Avrupalı Elçiyi Kabulü, Jean-Baptiste Vanmour tarafından 1700 - 1750 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen kabul resmi türünde bir tablodur. Tablo Elçi Alayı Serisinin son parçasıdır.[3]

Açıklama

Yağlı boya ile yapılmış bir eser olan III. Ahmed'in Avrupalı Elçiyi Kabulü, 1700 - 1750 yılları arasında yapılan bir minyatürdür.[4] Tabloda hiyerarşi ve insanı merkeze alan düzenleme hakimdir.[1] Sanatçı eserinde 17 - 18. yüzyıl Osmanlısını yansıtmaktadır.[5]

Betimleme

Bu resimde, Osmanlı İmparatorluğu'nun 18. yüzyılda yaşayan padişahı III. Ahmet'in Batılı bir elçiyi kabul ettiği an betimlenmiştir. Resimde, elçiye hilat adı verilen bir samur kürklü ipek kaftan giydirilmiş ve maiyetindekilere daha ucuz kaftanlar verilmiştir. Elçi arz odasında padişah tarafından kabul edilirken vezirlerden biri elçinin getirdiği itimatname belgesini teslim almış ve sadrazam ise sultanın yanında durmaktadır. Elçi, padişahın önünde eğik durarak yüzünü sultana çevirerek odadan ayrılmak üzere geri adım atmaktadır.[1][6]

Stil

Eser tüm yüzeyi tek bir bütün olarak ele alarak minyatür sanatındaki bölünmüş kompozisyondan farklı bir yaklaşım sergiler. Tabloda, yoğun bir karmaşıklık yaratan zemindeki halı, taht, figürler ve arkada yer alan çiniler, dar mekanı genişletir. Figürlerdeki detaylar, durağan bir görüntüye hareket katarak, kompozisyona zenginlik katar. Mekansal alanda kırmızı ve açık renkler dengelenerek, odanın ciddiyeti ve asaleti vurgulanır. Yeşil ve turkuaz renklerin kullanımı, padişah figürünü öne çıkarır. Perspektif kullanımı ve figürlerin boyut farklılıkları, minyatür sanatından farklı bir derinlik katmaktadır. Kompozisyondaki figürsel çeşitlilik, izleyiciyi resme yönlendirir. Eser, yansıtmacılık kuramı ile değerlendirilebilir ve gerçekçi bir tutum sergiler. Batı etkili yağlı boya resmindeki perspektif kullanımı ve üç boyutlu görünüm çabası da hissedilir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Tekin, Bayrak, Arda, Zuhal (Haziran 2019). "Elçiler Konulu Minyatür ve Yağlı Boya Eser Örneğinde Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım" (PDF). s. 806. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  2. ^ "Cihan Devleti Osmanlı'yı Başarılı Bir Şekilde Resmetmiş 14 Paha Biçilemez Tablo". Onedio. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  3. ^ "Pera Müzesi | Eser". www.peramuzesi.org.tr. 29 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  4. ^ "Jean Baptiste Vanmour | Sultan Ahmet III Receiving a European Ambassador (1700-1750) | Artsy". www.artsy.net (İngilizce). 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  5. ^ Gzt (23 Haziran 2022). "Turquerie ve Oryantalizmin Öncü İsmi; Vanmour". Gzt. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  6. ^ "Sultan Ahmet III Receiving a European Ambassador - Jean Baptiste Vanmour". Google Arts & Culture. 17 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Resim</span> varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa</span> 136. Osmanlı sadrazamı

Yirmisekizzade Mehmet Said Paşa veya diğer tanınan adıyla Mehmed Said Efendi, III. Osman saltanatında 25 Ekim 1755 - 1 Nisan 1756 tarihleri arasında beş ay yedi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Levni</span> Osmanlı halk şairi

Levni, asıl adı Abdülcelil Çelebi, Osmanlı minyatür sanatçısı, halk şairi.

<span class="mw-page-title-main">Nakkaş</span>

Nakkaş, Osmanlı döneminde minyatür, tezhip ve diğer süsleme sanatlarıyla uğraşan sanatçılara verilen isimdir. Eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Bu sanatçılar, özellikle el yazması kitapları süsleme ve padişah portreleri yapma konusunda uzmanlaşmışlardı. Nakkaşlar Osmanlı döneminde genellikle Saray Nakışhanesi'ne bağlı çalışırlardı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Berjon</span> Fransız ressam (1754 – 1843)

Antoine Berjon, Fransız ressam ve tasarımcı. 19. yüzyıl Fransa'sında en önemli çiçek ressamları arasında. Yağlı boya, pastel, sulu boya ve mürekkep içeren çeşitli dosya konularında çalıştı.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

Günsel Renda, Türk sanat tarihçisidir. Koç Üniversitesi'nde halen sanat tarihi dersleri vermeye devam etmektedir. Anne tarafından ayrıca Orgeneral İzzettin Çalışlar'ın torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Tintoretto</span> Venedikli ressam (1518/1519-1594)

Jacobo Tintoretto (d. 29 Eylül 1518, Venedik - ö. 31 Mayıs 1594, Venedik), Venedik Cumhuriyetinde doğup büyüyüp yaşamış İtalyan asıllı Venedik Rönesansı ekolüne bağlı ve maniyerist resim akımına dahil bir ressamdı. Jacopo Jacobo Tintoretto çok sayıda resim yapmış ve büyük ölçekli dinsel naratif sahne tabloları; büyük kilise sunak tabloları; Venedik Dükünün Sarayının duvar tabloları; mitolojik ve alegorik konuları içeren tablolar ve portreler ile tanınmıştır.

<i>Surname-i Vehbi</i>

Surname-i Vehbi, padişah III. Ahmed’in dört oğlunun 1720’de gerçekleşen ve 15 gün süren sünnet şenliklerini anlatan ve şair Seyyid Vehbi tarafından kaleme alınmış mensur eserdir.

<i>Türk Hareminden Bir Sahne</i>

Türk Hareminden Bir Sahne, 1628 yılında Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand tarafından Osmanlı İmparatoru 4. Murad'a elçi olarak gönderilen Hans Ludwig von Kuefstein’in elçilik heyetinde olan Avusturyalı ressamlar Franz Hermann, Hans Gemminger ve Hermann'ın yardımcısı olduğu anlaşılan Valentin Mueller tarafından yapılan ve Osmanlı Haremi’ni betimleyen 1654 tarihli yağlı boya tablodur. Tablonun bir serinin parçası olduğu düşünülmektedir. Eserde Osmanlı Sultanı'nın ailesi günlük yaşam içinde betimlenmiştir.

François Boucher, Fransız ressam, el-işi duvar halısı tasarımcısı, tiyatro kostüm ve mizansen desinatörü. Rokoko akımının önemli temsilcisi. Boucher gayet kaliteli çok sayıda hazırladığı resim eserleri ile 18. yüzyıl Batı Avrupa resim ve dekoratif sanatının en iyi tanınmış ressamı olduğu iddia edilir. Patronu Fransa Kralı XV. Louis'in resmi gözdesi olan Madam Pompadour olup Boucher bu ünlü kadının birçok portresini yapmıştır. Boucher tablolarının konuları genellikle antik klasik temalar, dekoratif alegoriler ve pastoral peyzajlardır ve cinsel hislere hitabeden gayet erotik nü Venüs tabloları ile de gayet çok tanınmıştır.

<i>Elçi Alayı Serisi</i>

Elçi Alayı serisi, 1699-1737 yılları arasında İstanbul'da yaşamış Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste Vanmour'un Osmanlı İmparatorluğu'nda elçi kabul törenlerini betimleyen dört yağlı boya tablosudur.

<i>Yeniçeri</i> (tablo) Jean-Baptise Vanmour‘un yağlı boya tablosu

Yeniçeri, Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste van Mour'un yağlı boya tablosudur. 1700'lü yılların başında yapıldığı düşünülmektedir.

<i>Sohbet</i> (tablo)

Sohbet , İstanbul'daki Vanmour Okulu sanatçıları tarafından 18.yüzyılın ilk yarısında yapılmış bir yağlı boya tablodur.

<i>İmam</i> (tablo) Sanat eseri

İmam, İstanbul'da, Pera Müzesi'nde sergilenen ve bir imamı sırtında kaftanı, elinde tespihi ve başında sarığı ile ayakta betimleyen yağlı boya tablodur.

<i>Lale Devri</i> (film)

Lale Devri, Nezihe Muhiddin eserinden uyarlanmış 1951 yapımı Vedat Ar filmi.

<i>Müneccim Kralların Tapınması</i>

Müneccim Kralların Tapınması, Hollandalı Rönesans sanatçısı Pieter Bruegel'in 1564 yılında yaptığı tablo. Ahşap panel üzerine yağlı boya ile yapılan eser 1920 yılından beri Londra Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir.

<i>Yeşil Cami Önü</i> (tablo)

Yeşil Cami Önü, Osman Hamdi Bey tarafından 1882'de yapılmış yağlı boya tablosudur. Tablo açık artırmada 13 milyon 509 bin liraya satılmış ve 2016 yılı itibarıyla Türkiye'de satılan en değerli sanat eseri olmuştur.