İçeriğe atla

III. İoannakios

Joanikije III
İpek Başpiskoposu ve Sırp Patriği
Kiliseİpek Sırp Patrikliği
Makamİpek Patrikhanesi
Görevlendiriliş1739
Dönem bitişi1746
Önce gelenArsenije IV
Sonra gelenAtanasije II
Konstantinopolis Ekümenik Patriği
KiliseRum Ortodoks Patrikhanesi
Görevlendiriliş26 Mart 1761
Dönem bitişi21 Mayıs 1763
Önce gelenII. Serafim
Sonra gelenSamuil
Doğum adıİoannis Karatzas
Doğumc. 1700
Ölüm1793
Heybeliada Manastırı
Önceki görevKalkedon Metropoliti 1747–1761

III. İoannakios (YunancaGrekçeΙωαννίκιος Γ΄, SırpçaЈоаникије III), (y. 1700 – 1793) 1739-1746 yılları arasında İpek Başpiskoposu ve Sırp Patriği ve 1761-1763 yılları arasında Konstantinopolis Ekümenik Patriği idi. Hem Sırp Patriği hem de Konstantinopolis'in görevi için unvanının sıra numarası III'tür.[1]

Hayatı

İoannis Karatzas 1700 dolaylarında doğdu ve Bizans Rum kökenli etkili Fener Rum Karaca ailesindendir.[2] Patrik II. Paisios'a hizmet eden bir diyakoz oldu ve daha sonra Protosinkellos olarak atandı.[1]

Avusturya-Türk Savaşı'nı (1737–39) sona erdiren 1739 Belgrad Antlaşması ile Sırbistan Krallığı'nın varlığı sona erdi. Osmanlı padişahı, savaş sırasında Habsburg Monarşisi'nin yanında yer alan Sırp Patriği IV. Arsenije'yi görevden aldı ve yerine Rum İoannakios'u İpek Başpiskoposu ve Sırp Patriği olarak atadı. Sırplar arasında Joanikije (Јоаникије) olarak biliniyordu ve o sırada '[Sırp] sabor (meclis) seçimleri ile değil, güçlü Türk [hükümdarlığı] tarafından' atandığı kaydedilmiştir.[3] Önceki patrik IV. Arsenije, İkinci Büyük Sırp Göçü olarak bilinen süreçte birçok Sırp ile birlikte Habsburg Monarşisine göç etti.[4] IV. Arsenije, Karlofça Metropoliti oldu, ancak Osmanlı İmparatorluğu'nda İoannakios'un yetkisi altında kalan Sırplarla derin bağlantılarını sürdürdü. İoannakios, 1746 yılına kadar Sırp Patriği olarak kaldı, pahalı yaşamı nedeniyle borç yükü altında kaldı ve alacaklılarına ödemek için unvanı satmak zorunda kaldı.[1]

İstanbul'a döndükten sonra, Eylül 1747'de Kalkedon Metropoliti olarak atanmıştır. 26 Mart 1761'de Konstantinopolis Ekümenik Patriği seçilmiştir. Görevden alınıp Aynoroz'a sürgüne gönderildiği 21 Mayıs 1763'e kadar bu görevi sürdürdü.[5] Ailesinin desteği sayesinde İoannakios sürgünden döndü ve 1793'te öldüğü İstanbul yakınlarındaki Heybeliada manastırdan gelir elde etti.[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d DHGE.
  2. ^ "Genealogical Tree of the Caradja Family" (PDF). 11 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Aralık 2021. 
  3. ^ Мирковић 1965, s. 94.
  4. ^ Вуковић 1996, s. 33-34.
  5. ^ Kiminas 2009, s. 41.
Genel

Dış bağlantılar

Dini unvanlar
Önce gelen:
II. Serafim
Konstantinopolis Ekümenik Patriği
1761–1763
Sonra gelen:
Samuil
Önce gelen:
Gabriel V
Kalkedon Metropoliti
1747-1761
Sonra gelen:
II. İoannakios
Önce gelen:
IV. Arsenije IV
Sırp patriği
1739-1746
Sonra gelen:
II. Atanasije

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Kilisesi</span>

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi bağımsız bir Ortodoks kilisesidir. İlk kurucusu ve koruyucusunun havari Barnabas olduğu kabul edilir. Osmanlı Devleti, 1571 yılındaki fetihden sonra Kilisenin bağımsızlığını tanımış ve Kıbrıs Rum cematinin lideri olarak Kıbrıs episkoposunu kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rum Ortodoks patrikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa Rum Ortodoks patrikleri listesini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Konstantinopolis Konsili (Katolik Kilisesi)</span>

Dördüncü Konstantinopolis Konsili , 5 Ekim 869 ile 28 Şubat 870 tarihleri arasında Konstantinopolis'te gerçekleşen sekizinci Katolik Kilisesi Ekümenik konsilidir. 102 kardinal, 3 papa temsilcisi ve 4 patrik katılmıştır. Konsil, Ekim 869 ile Şubat 870 arasında 10 oturum gerçekleştirmiştir ve 27 canon yayınlamıştır.

Efstathios, 1019'dan 1025'e kadar Konstantinopolis patriği.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar Ortodoks Kilisesi</span>

Bulgar Ortodoks Kilisesi, Bulgaristan'da 6,5 milyon üye ve 1,5 ila 2 milyon arası diğer Avrupa ülkeleri, Amerika ve Avustralya üyesi ile en eski Slav Ortodoks Kilisesi sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Konstantinos (patrik)</span> Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu

VI. Konstantin, 17 Aralık 1924'ten 30 Ocak 1925'e kadar 43 gün için Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesinin, 262. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Gregorios</span>

V. Gregorios veya Patrik Gregorios 1797-1798, 1806-1808 ve 1818-1821 arası üç kez Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi patriği olan dini lider. Mora Yarımadası'ndaki Dimitsana kentinde doğan Patrik İstanbul'da idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

III. Parthenios, II. Joannicius'ın yerine Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 202. patriği oldu.

<span class="mw-page-title-main">Iakovos Garmatis</span>

Metropol piskoposu Şikagolu Iakovos, Doğu Ortodoks Hristiyan inancına bağlı Yunan teolog ve din adamıdır. Atina, Yunanistan'da doğmuştur. 1997 yılından İstanbul'un Ekümenik Patrikhanesi altında Amerika'da Chicago'nun Rum Ortodoks Metropoliti olarak atanmış ve 2017'de ölümüne kadar görevine devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İpek Patrikhanesi</span>

İpek Patrikhanesi veya İpek Patrikhanesi Manastırı, Kosova'daki İpek şehri yakınında bulunan Orta Çağ Sırp Ortodoks manastırıdır. Kilise Sırp kiliseleri içinde benzersizdir; üçü birbirine bir bütün olarak bağlı toplam dört kiliseden oluşmaktadır. 13. ve 14. yüzyılda inşa edilmiş olan bu kilise, Sırp başpiskoposu ve Sırp Patriklerinin ruhani makamı ve mezarıdır. Rugova Kanyonu'nun girişinde İpek Bistriça Nehri tarafından yer almaktadır. Kilise, Kosova'daki Ortaçağ Anıtları Dünya Mirası alanının bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis ekümenik patriği</span>

Konstantinopolis ekümenik patriği, Konstantinopolis-Yeni Roma Başpiskoposluğudur ve Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan birkaç otosefal kilisenin başkanları arasında eşitlerin birincisidir. Dünya çapındaki 300 milyon Ortodoks Hristiyan'ın temsilcisi ve manevi lideri olarak kabul edilmektedir. Pentarşi'nin beş apostolik görüşünde ekümenik patrik, Havari Andreas'ın halefi olarak görülüyor. Patrikliğin mevcut sahibi, bu unvanın 270. sahibi olan I. Bartholomeos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Karaca ailesi</span> Soylu bir Fenerli Rum ailesi

Karaca veya Karatza, Osmanlı İmparatorluğu'nun ileri gelen ailelerinden ve 16. yüzyılın sonlarından itibaren Eflak gibi Tuna Beylikleri'nde hospodar ve boyar olarak varlığını sürdürmüş Bizans ve Fener Rum kökenli bir prens hanesidir. Soy, Almanya'da varlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Giritli Andreas</span> Hristiyan başpiskopos ve ilahi yazarı

Giritli Andreas ikonofil bir ilahi yazarı ve Gortina metropoliti

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.

<span class="mw-page-title-main">VI. Kirillos</span>

VI. Kirillos ,, doğum adı Konstantinos Serpetzoglou, 1813-1818 yılları arasında Konstantinopolis ekümenik patriği idi.

<span class="mw-page-title-main">Anatolios (Konstantinopolis patriği)</span>

Anatolios, 451 ile 3 Temmuz 458 yılları arasındaki Konstantinopolis patriğiydi. Doğu Ortodoks ve Roma Katolik Kilisesi tarafından aziz olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">III. Theophanes</span>

III. Theophanes, 1608 ile 1644 yılları arasındaki Kudüs Rum Ortodoks patriğiydi.