İçeriğe atla

II. Vonones

II. Vonones
Kralların kralı
II. Vonones'in sikkesi
Medya Atropatena Kralı
Hüküm süresi11 – 51
Önce gelenII. Erdevân
Sonra gelenPakorus
Part Kralı
Hüküm süresi51
Önce gelenII. Gotarzes
Sonra gelenI. Vologases
Ölüm51
Eş(ler)i“Yunan cariyesi” (paelex Graeca), Kral I. Vologeses'in annesi[1]
Çocuk(lar)ıI. Vologases
Pakorus
I. Tiridatis
HanedanArşaklılar
Babasıisimsiz Dahae prensi
AnnesiIV. Fraates'in isimsiz kızı
DiniZerdüştçülük

II. Vonones (ö. MS 51), Medya Atropatena'nın kralı ve kısa süreliğine de Part İmparatorluğu'nun kralı olarak hüküm süren bir Part prensidir.

Vonones, Arşak kraliyet ailesinin yönetici kolundan değildir. Babası, büyük olasılıkla eski Arşak hükümdarı II. Mithridatis'in (h. 124-88 MÖ) soyundan gelen Dahae prensi,[2][3] annesi ise Arşak Kralların kralı IV. Fraates'in (h. 37-2 MÖ) kızıydı.[3] II. Vonones'in erkek kardeşi Part Kralı II. Erdevân idi.[2]

11'den 51'e kadar Medya Atropatena'nın kralı olarak hüküm sürdüğü dönem[4][5] hakkında çok az şey bilinmektedir.

Yeğeni II. Gotarzes'in ölümünden sonra II. Vonones, 51'de Part İmparatorluğu'nun kralı oldu. Ancak hükümdarlığından birkaç ay sonra öldü ve yerine oğlu I. Vologases geçti. Tacitus, II. Vonones'in "kendisi tarafından hatırlanmayı hak eden ne başarıyı ne de başarısızlığı biliyorum. Kısa ve şerefsiz bir saltanattı”" yazmıştır.[4]

II. Vonones'in sırasıyla Part, Media Atropatene ve Ermenistan tahtlarını elinde bulunduran 3 oğlu vardı: Pakorus,[6] I. Vologases,[4] ve I. Tiridatis.[7]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Tacitus (Ann. 12.44.2)
  2. ^ a b Olbrycht 2016, s. 24.
  3. ^ a b Olbrycht 2014, ss. 94–96.
  4. ^ a b c Tacitus, Annals, 12.14
  5. ^ Bunson, A Dictionary of the Roman Empire, p.454
  6. ^ Schippmann 1987, s. 221–224.
  7. ^ Tacitus, Annals, 13.7
Genel
  • Josephus, Yahudilerin Eski Eserleri, xx, 3, 4.
  • Tacitus, Annales
  •  Meyer, Eduard (1911). "Vonones s.v. Vonones II.". Chisholm, Hugh (Ed.). Encyclopædia Britannica. 28 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 211. 
  • M. Bunson, A Dictionary of the Roman Empire, Oxford University Press, 1995
  • W. Woodthorpe Tarn, The Greeks in Bactria and India, Cambridge University Press, 2010
  • Olbrycht, Marek Jan (2014). "The Genealogy of Artabanos II (AD 8/9–39/40), King of Parthia"Ücretsiz kayıt gerekli. Miscellanea Anthropologica et Sociologica. 15 (3). ss. 92-97. doi:10.5604/20842937.1134333. 
  • Olbrycht, Marek Jan (2016). "Dynastic Connections in the Arsacid Empire and the Origins of the House of Sāsān". Curtis, Vesta Sarkhosh; Pendleton, Elizabeth J.; Alram, Michael; Daryaee, Touraj (Ed.). The Parthian and Early Sasanian Empires: Adaptation and Expansion. Oxbow Books. ISBN 9781785702082. 
  • Schippmann, K. (1987). "Azerbaijan iii. Pre-Islamic History". Encyclopaedia Iranica, Vol. III, Fasc. 2. ss. 221-224. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Vologases</span>

I. Vologases, 51 - 78 yılları arasında tahta çıkmış olan Part Kralı. Part Kralı II. Vonones'in Yunan bir cariyeden olan oğludur ve 51 yılında babasının ölümü üzerine tahta çıkmıştır. Medya Atropatena krallığını kardeşi II. Pakorus'a verirken diğer kardeşi I. Tiridatis için Ermenistanı işgal etmiştir. Bu işgal Roma ve Partlar arasında uzun yıllar (54–63) sürecek savaşlara neden olmuş ve Romalı general Corbulo'nun Ermenistanı fethetmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ganzak</span>

Ganzak, İran'ın kuzey batısında kurulu antik bir şehir. Urmiye Gölü'nün güneyinde bir yerdedir ve Atropates "muhtemelen" şehri başkenti olarak seçti. Minorski, Schippmann ve Boyce'a göre, şehrin tam yeri Miyanduab ovasında, Leylan, Malekan şehristanı yakını olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">V. Fraates</span> Part kralı

V. Fraates, aynı zamanda adının Phraataces, Phraatakes, MÖ 2'den MS 4'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallar Kralıydı. IV. Fraates ve Musa'nın küçük oğluydu.

II. Arşak, 350'den y. 364/367'e kadar Ermenistan kralı olan bir Arşak prensidir. Arşak'ın hükümdarlığı bir barış ve istikrar dönemiyle başlamış olsa da, kısa süre sonra Ermeni kilisesi ve soylularıyla olan çatışmalarının yanı sıra, Roma ile İran arasında, Ermeni kralının savaşan taraflar arasında bocaladığı bir dizi savaşla boğuşmuştur. Arşak, Roma imparatoru Julianus'un İran'a karşı talihsiz seferine katılmış; bunun sonucunda ortaya çıkan 363 Pers-Roma Antlaşması'nın ardından Ermenistan, Pers kralı II. Şâpûr'un yenilenen saldırısına karşı kendi başının çaresine bakmak zorunda kalmıştır. Ermeni soyluları arasında ayrılıklar ve isyanlarla karşı karşıya kalan Arşak, Şâpûr ile barış görüşmeleri için İran'a gitmiş, ardından Huzistan'daki Oblivion Kalesi'nde hapsedilmiş ve esaret altında intihar ettiği rivayet edilir. Arşak'ın saltanatını, Ermenistan'ın Persler tarafından fethi ve yıkımı izlemiş, ancak oğlu ve vârisi Papas kaçmayı başarmış ve daha sonra Roma'nın yardımıyla Ermeni tahtına çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Arsakes</span> İlk Part kralı (247–217 MÖ)

I. Arsakes, MÖ 247'den MÖ 217'ye kadar hüküm süren Partların ilk kralı ve aynı zamanda Partların Arsakes Hanedanı'nın kurucusu ve adını verendir. Dahae konfederasyonunun üç kabilesinden biri olan Parni'nin lideri Arşak, hanedanını M.Ö. 3. yüzyılın ortalarında, Part satraplığını, Selefkî İmparatorluğu'na isyan eden Andragoras'tan fethederek kurmuştur. Saltanatının geri kalanını bölgedeki egemenliğini sağlamlaştırmakla geçirmiş ve Selefkîlerin Parthia'yı yeniden fethetme çabalarını başarıyla durdurmuştur. Arşak'ın başarıları sonra gelen Arşak hükümdarları arasında onu popüler hae getirmiş ve adı kraliyet onur unvanı olarak kullanmıştır. Arşak, öldüğünde güçlü bir devletin temellerini atmıştı; bu devlet, eski Yakın Doğu kraliyet unvanı olan Kralların kralı unvanını üstlenen büyük büyük yeğeni I. Mitridates'in yönetimi altında bir imparatorluğa dönüşmüştür. Arşak'ın yerine oğlu II. Arsakes geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Fraates</span> Part kralı

I. Fraates, MÖ 170/168'den MÖ 165/64'e kadar Arşak hanedanının kralıdır. Mardialılara boyun eğdirmiş, Elburz Dağları'ndaki topraklarını fethetmiş ve Hyrkania'yı Selefkî İmparatorluğu'ndan geri almıştır. MÖ 165/64'te ölmüş ve yerine varisi olarak atadığı kardeşi I. Mithridatis geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mithridatis (Part kralı)</span> Dokuzuncu kral ve en büyük Part imparatoru (124-91 MÖ)

II. Mithridatis, MÖ 124'ten 91'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıydı. Hanedanının şimdiye kadar hüküm süren en büyüklerinden biri olarak kabul edilen kendisi, antik çağda Büyük Mithridatis olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sinatrukes</span>

Sinatrukes y. 75 MÖ ile y. 69 MÖ arası Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Bazı kaynaklar dahil) onun Part hükümdarı I. Mithridates'in ve II. Fraates'in üvey kardeşi olduğunu söyler. Tarihçi David Sellwood, Sinatrukes'i muhtemelen I. Mitridates'in küçük erkek kardeşi olarak adlandırır. Sinatrukes'in yerine oğlu III. Fraates geçti.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mithridatis (Part kralı)</span> Part kralı

IV. Mithridatis, MÖ 57'den 54'e kadar bir Part kralıdır. III. Fraates'in oğlu ve halefidir. Hükümdarlığı, sonunda IV. Mithridatis idam ettirip yerini alan küçük kardeşi II. Orodes ile hanedan mücadelesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">IV. Fraates</span> Part kralı

IV. Fraates, MÖ 37'den 2'ye kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıydı. II. Orodes'in oğlu ve halefiydi; kardeşi I. Pakorus'un ölümünden sonra tahta geçti. IV. Fraates kısa süre sonra tüm kardeşlerini ve muhtemelen babasını da öldürdü. Eylemleri Ermenileri ve ayrıca Romalı üçlü hükümdar Marcus Antonius'a kaçan ancak kısa süre sonra geri dönen ve IV. Fraates ile barışan seçkin Monaeses de dahil olmak üzere bazı soyluları yabancılaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">III. Orodes</span> Part kralı

III. Orodes, 4'ten 6'ya kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Arsakes olmasına rağmen soyu bilinmemektedir. Önceki eş hükümdarlar V. Fraates ve Musa'nın ölümünden iki yıl sonra soylular tarafından tahta çıkarılmıştır. III. Orodes'in kısa saltanatına ilişkin bilgiler eksiktir. 2 yıllık saltanattan sonra öldürülmüş; yerine I. Vonones geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Vonones</span> Part ve sonra Ermeni kralı

I. Vonones, 8'den 12'ye kadar Part İmparatorluğu'nun Kralların kralı ve ardından 12'den 18'e kadar Ermenistan'ın kralı olarak hüküm süren bir Arsakes prensidir. IV. Fraates',n en büyük oğludur ve IV. Fraates'in en küçük oğlu Phraataces'in halefi konusundaki anlaşmazlığı önlemek için MÖ 10/9'da Roma'ya rehin olarak gönderilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Erdevân</span> Part kıralı

II. Erdevân, eski bilim adamlarında yanlışlıkla III. Erdevân olarak bilinen, bir yıllık arayla MS 12'den 38/41'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıdır. I. Vonones'in yeğeni ve halefiydi. Babası Dahae prensi, annesi ise Part Kralı Krallar IV. Fraates'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Vardanes</span> Part kralı

I. Vardanes, 40 ile 46 yılları arasında kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Babası II. Erdevân'in veliahtıydı, ancak tahtın rakip adayı olan kardeşi II. Gotarzes'e karşı sürekli savaşmak zorunda kaldı. Vardanes'in kısa saltanatı, Part soylularından oluşan bir grubun kışkırtmasıyla avlanırken suikasta kurban gitmesiyle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Gotarzes</span> Part kralı

II. Gotarzes, 40'tan 51'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. II. Erdevân'ın evlatlık oğludur. 40 yılında babası ölünce tahta kardeşi I. Vardanes geçecekti. Ancak taht II. Gotarzes tarafından ele geçirilmiştir. II. Gotarzes sonunda Partların çoğunun kontrolünü ele geçirmeyi başarmış ve Vardanes'i Baktriya'ya kaçmaya zorlamıştır. Vardanes'in y. 46 ölümüyle, II. Gotarzes Part İmparatorluğunu yönetmiştir. II. Gotarzes'in yerine amcası II. Vonones geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Vologases</span> Part kralı

V. Vologases, 191'den 208'e kadar Part İmparatorluğu'nun Krallarının Kralıydı. Ermenistan kralı olarak, II. Vologases olarak bilinir. Ermenistan'daki krallık dönemi hakkında, oğlu Rev I'i 189'da İber tahtına çıkması dışında çok fazla bigi yoktur. Vologases, 191 yılında babası IV. Vologases'in yerine Part İmparatorluğu'nun kralı oldu; İktidar geçişinin barışçıl mı olduğu yoksa Vologases'in tahta bir iç savaşta mı geçtiği belirsizdir. Vologases Part tahtına çıkınca, Ermeni tahtını oğlu I. Hüsrev'e vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Vardanes</span> 1. yüzyıl Part prens ve kralı

II. Vardanes, I. Vologases veya I. Vardanes'in oğludur ve kısa süreliğine Part İmparatorluğu'nun bazı bölgelerinin hükümdarıdır. Antik kayıtlarda yalnızca Tacitus'ta görülür. Bunun dışında kendisi yalnızca 55 ile 58 yılları arasına tarihlenen madeni paralardan bilinmektedir. Yaklaşık 55 ila 58 yılları arasında Seleucia'da I. Vologases'e isyan etti ve Ekbatan'ı işgal etmiş olmalı, çünkü oradaki darphaneden beş kolyeli bir taç takan genç, sakalsız bir kralın benzerliğini taşıyan paralar basmıştır. Sikkelerinde yüz lezyonlarının olmaması onu, çoğu trikoepitelyoma benzeri nodüllerle tasvir edilen diğer Part hükümdarlarından ayırmaktadır. Onun dışında onun hakkında daha fazla bir şey bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Pakorus</span> Part kralı

II. Pakorus, 78'den 110'a kadar Part İmparatorluğu'nun Kralların kralıdır. I. Vologases'in oğlu ve halefidir.

<span class="mw-page-title-main">Meherdates</span>

Meherdates, II. Gotarzes'e karşı 49'den 51'e kadar Part tacı için hak iddiasında bulunan bir Part prensidir. I. Vonones'in oğludur, en sonunda II. Gotarzes tarafından mağlup edilmiş ve esir alınmıştır; Gotarzes tarafından canı bağışlanmış ancak kulakları kesilmiştir ve tahttaki hak iddiası sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Osroes</span> Part kralı

I. Osroes, Part İmparatorluğu'nun batı kısmını 109'dan 129'a kadar bir yıllık bir kesintiyle yöneten daha sonraki dönemde Part tacında hak iddia eden Part kralıydı. Hükümdarlığının büyük bölümünde rakip kral III. Vologases doğu kısmını yönetiyordu. 116 yılında I. Osroes, Roma İmparatoru Trajan'ın istilası sırasında kısa bir süreliğine tahtından indirilmiş ve yerine oğlu Parthamaspates tahta çıkmıştır. Ertesi yıl Trajan'ın ölümü sonrası I. Osroes, Part soyluları tarafından yeniden tahta geçirilmiştir. 129'da III. Vologases tarafından iktidardan uzaklaştırılmıştır.