İçeriğe atla

II. Turanşah

II. Turanşah
Görev süresi
1177-1183
Yerine geldiğiII. Arslanşah
Yerine gelenII. Muhammed Şah

Turanşah, Selçuklu meliki, Tuğrulşah'ın en küçük oğlu.

Hükümdarlığı

1177'de kardeşi Arslanşah'ı yenerek tahta çıktı.[1] Hükümdarlığı sadece 7 yıl ve Kirman'da öldü. Kirman'a yönelik Oğuz saldırıları onun zamanında başladı.

Kaynakça

  1. ^ David Price, Chronological Retrospect, Or Memoirs of the Principal Events of Mahommedan History: From the Death of the Arabian Legislator to the Accession of the Emperor Akbar, and the Establishment of the Moghul Empire in Hindustaun, 1821 - səh. 384 12 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selçuklu Hanedanı</span> Oğuz Türklerinin Kınık boyuna bağlı bir Türk hanedanı

Selçuklu Hanedanı, Orta Asya kökenli Oğuz Türklerinin bir kolu olan Kınık boyuna mensup bir aile. Dukak'ın soyundan gelen ve Selçuk'un kurduğu Büyük Selçuklu İmparatorluğu ile bir hanedan halini alan Selçuklular 11. ve 14. yüzyıllar arasında Orta Asya'nın bir bölümünü, Anadolu'yu ve Orta Doğu'yu yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Din sosyolojisi</span> sosyolojinin bir dalı

Din sosyolojisi, dini kurum ve dini yapılanmaları, dini temalarla toplumsal yapı arasındaki ilişkileri ve dinin toplum, toplumun din üzerindeki etkilerini araştıran bilimsel bir disiplindir. Din sosyologları toplumun din üzerinde dinin toplum üzerindeki etkilerini bir başka deyişle toplum ve din arasındaki diyalektik ilişkiyi açıklamaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Kirman Selçukluları</span> Büyük Selçukluların Iran topraklarında kurulan kolu

Kirman Selçukluları, (1041-1187) Çağrı Bey'in oğlu Kavurt, Selçukluların Kirman kolunun başı idi. İran'ın güney kısmında yer alan Kirman'dan başka Fars, Hürmüz ve Umman'ı da zapt etmiştir. Umman'ın fethi Selçuklularca yapılmış ilk deniz aşırı seferdir.

<span class="mw-page-title-main">Kirman (eyalet)</span> İdari birim

Kirman Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Salgurlular</span> Vikimedya liste maddesi

Salgurlular, 1148-1286 tarihleri arasında İran'ın Fars bölgesinde hüküm süren Türk hanedanıdır. Hanedan adını yirmi dört Oğuz boyundan biri olan Salgur'dan alır. Selçukluların Fars meliki Melikşah b. Mahmûd'un bölgede yaşayan Salgurluların reisi olan, atabeyi Muzafferüddin Sungur b. Mevdûd'un kardeşini suçsuz yere öldürmesi üzerine Atabeg Sungur isyan etti. 1148'de Melikşah'ı yenilgiye uğratıp Şiraz'ı ele geçirdi ve Salgurlular veya Fars Atabegleri adıyla bilinen hanedanın temellerini attı.

Kirmanşah, Kirman Selçuklu hükümdarı ve Kavurd Bey'in en büyük oğludur. Hükümdarlığı sırasında, o ve babası Sistan'ın fethine katıldı. İktidara gelişinden bir yıl önce öldü ve yerine Sultanşah geçti.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Nurbahş</span>

Cevad Nurbahşî ya da gerçek adıyla Rıza Ali Şah, 1953'ten ölümüne değin Nimetullahiyye tarikatının önderliğini yapan İranlı mutasavvıf, psikiyatri mütehassısı.

<span class="mw-page-title-main">Kirman (şehir)</span>

Kirman, İran'ın aynı isimli Kirman Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kirman şehristanı</span>

Kirman Şehristanı (Farsça: شهرستان کرمان ), İran'nde Kirman Eyaleti'nin 18 şehristanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Raver</span>

Raver, İran'ın Kirman Eyaleti'nde şehir.

Arzuiye, İran'ın Kirman Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kirman Havaalanı</span>

Kirman Havaalanı, İran'nın Kirman Eyaleti'nin merkezi Kirman şehrine hizmet veren bir havaalanıdır.

Bagin, İran'ın Kirman Eyaleti'nde şehir.

Gülbaf, İran'ın Kirman Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Ni‘metullāh-ı Velî</span>

Ni'metullāh-ı Velî, Nimetullahilik tarikatının kurucusu ve mutasavvıf şair.

Kavurd Bey veya adına darp edilen sikkelerde adı Kara Arslan Bey veya tam adı Kara Arslan Ahmed Kavurd Bey. Selçuklu hanedanından Selçuk Bey'in büyük torunu, Çağrı Bey'in oğlu ve Alp Arslan'ın kardeşidir. Güney Fars'da Kirman meliki. Kirman'da 140 yıl hüküm sürecek olan Kirman Selçuklu Devleti kurucusu. Selçuklu Devleti tahtına çıkan yeğeni Melikşah'a karşı taht iddiası ile isyan etmesi ve bu isyanın bastırılması üzerine idam edilmiştir.

I. Arslan Şah, 1101–1142 yılları arasında İran'ın Kirman eyaletinin merkezinde bulunan Kirman Selçukluları'nın sultanıydı. Geniş ve düz bir ovada bulunan bu şehir İran'ın başkenti Tahran'ın 1.076 km güneyindedir.

Muhammed-Şah II, 1183'ten 1186'ya kadar Kirman'ın son Selçuklu emiriydi.