İçeriğe atla

II. Sahag Maşalyan

II. Sahag Maşalyan
İstanbul Ermeni Patriği
Özgün adıՍահակ Բ․ Մաշալեան
KiliseErmeni Apostolik Kilisesi
MakamTürkiye Ermenileri Patrikliği
Seçilme11 Aralık 2019
Önce gelenII. Mesrob Mutafyan
Doğum17 Mart 1962(1962-03-17)
Bayrampaşa, İstanbul, Türkiye
MezhepErmeni Apostolik

II. Sahag (İshâk) Maşalyan (Ermenice Սահակ Բ․ Մաշալեան) doğum adıyla Şahan Maşalı (d. 17 Mart 1962, Bayrampaşa), Ermeni din adamı ve Türkiye Ermenileri'nin 85'inci patriği. Ailesinin bir tarafı Ermeni Kırımı kurbanlarındandır, anneannesi zorla kurtuldu.[1]

Hayatı

Şahin Maşalı adıyla 17 Mart 1962'de Bayrampaşa'da doğdu. Vaftiz töreninde Şahan adıyla kutsandı. Ermeni Kırımı'ndan kurtulan Maşalyan'ın büyükannesi Doğu Anadolu'dan gelmiş ve Bayrampaşa'ya sığınmıştı. Onun on beş yaşındaki erkek kardeşi öldürülmüştü.

Sırasıyla Tevfik Kut İlkokulu, Gedikpaşa Ortaokulu ve Bakırköy Lisesi'nde temel eğitimini tamamladı. 1979'da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği'ni kazandı. 1982 yılında rahip olmaya karar vererek İTÜ'den ayrıldı ve 20 yaşında Ermenice öğrenmeye başladı. 1992'de ruhaniliğe adım attığında da Sahak Maşalyan adıyla kutsandı. 30 yılı aşkın bir süredir papaz ve piskopos olarak çalışmaktadır.

Patrik Mesrob II'nin vefatı sonrasında düzenlenen seçim sonucunda Episkopos Sahak Maşalyan Türkiye Ermenileri seçildi. Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'nde düzenlenen 85. İstanbul Ermeni Patrikliği seçimi için, Sahag Maşalyan ve Aram Ateşyan mücadele ettiler. Sonuçlar 107'ye 12 Sahak Maşalyan'ın lehineydi.[1]

Maşalyan, 1915 Olayları'na ilişkin olarak yaptığı bir açıklamada, konuyla ilgili akademik araştırma yapılması gerektiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortak tarih komisyonu kurulması önerisinin gerçekleşmesinin önemli olduğu, yaşananların bazı Batılı ülkelerce politik amaçlara alet edilmesinin üzücü olduğu değerlendirmelerinde bulunmuştur.[2]

Kaynakça

Ortodoks Kilisesi unvanları
Önce gelen:
II. Mesrop
İstanbul Ermeni Patriği
2019-
Sonra gelen:
'

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye Ermenileri, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan etnik azınlıktır. 1914-1921 yılları arasında 2 milyondan fazla olan Ermeni nüfusunun, günümüzde 40.000 ila 76.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bugün Türkiye Ermenilerinin ezici çoğunluğu İstanbul'da yaşamaktadır. Kendi gazetelerini, kiliselerini ve okullarını desteklemektedirler ve çoğunluğu Ermeni Apostolik inancına mensuptur ve Türkiye'deki Ermenilerin azınlığı Ermeni Katolik Kilisesi'ne veya Ermeni Evanjelik Kilisesi'ne mensuptur. Dört bin yıldan fazla bir süredir tarihi anavatanlarında yaşadıkları için Ermeni Diasporası'nın bir parçası olarak görülmemektedirler.

II. Karekin Kazancıyan, doğum adıyla Bedros Kazancıyan, 83. İstanbul Ermeni Patriği ve Türkiye Ermenileri Ruhani Başkanı

II. Mesrob Srpazan, bilinen adıyla Mesrob Mutafyan, Ermeni din adamı ve Türkiye Ermenileri'nin 84'üncü patriğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Apostolik Kilisesi</span> Ermeni halkının çoğunluğunun üye olduğu ortodoks inancına inanan Hristiyan kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Devrimci Federasyonu</span> Ermenistan’da bir siyasi parti

Ermeni Devrimci Federasyonu, Ermeni siyasi partisi. Ermenistan'ın bağımsızlığını sağlamak amacıyla 1890'da kuruldu. Hâlen gerek Ermenistan Cumhuriyeti'nde gerek diasporadaki Ermeniler arasında aktif bir siyasi partidir. Doğu Ermenice adıyla Daşnaktsutyun olan örgütün adı Türkçeye Batı Ermenice'den bir takım ses değişikliklerinden sonra Taşnaksutyun olarak geçmiştir ve kısaca Taşnak adıyla da bilinir. Ermenicede Federasyon anlamına gelir; çünkü örgüt özellikle Rusya'daki Ermeni örgütleri başta olmak üzere birçok örgütün birleşmesinden oluştuğundan bu adın verilmesi uygun görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ermeni Patrikhanesi</span>

İstanbul Ermeni Patrikhanesi, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Ermenilerin ruhani ve dünyevi işlerini yönetmek üzere 1461'de Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulmuş olan teşekküldür. Günümüzde Apostolik Kilisesi'ne (Gregoryen) mensup Türkiye Ermenilerinin dini önderliğini yapmaktadır. 1915 Ermeni Kırımı'ndan beri cemaatleri küçülmüştür. Patrikhane merkezi İstanbul'un (Kumkapı) semtinde bulunan Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Ermenileri</span> Osmanlı Devletinin Ermeni halkı

Osmanlı Devleti kuruluş döneminde Ermeniler, genellikle Çukurova, Doğu Anadolu Bölgesi ile Kafkasya bölgelerinde bulunan beyliklerin egemenliği altında yaşamışlardır. Bursa'nın başkent olduğu dönemde Ermeni ruhani reisliği başkente alınmıştır. İstanbul'un fethinden sonra da İstanbul'a taşınmış ve daha sonra da İstanbul Ermeni Patrikhanesi kurulmuştur. Ermeniler Anadolu'dan gelen göçlerle İstanbul'da büyük bir cemaat oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ermenileri Patrikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul Kumkapı'da meskun Türkiye Ermenileri Patrikliği'nde 1461'den bugüne kadar makama gelmiş patriklerin listesidir:

Bakırköy Anadolu Lisesi ya da eski adıyla Bakırköy Lisesi, Bakırköy, İstanbul'da yer alan; İstanbul'un sur dışı ilk ortaöğretim kurumu olma özelliğini taşıyan bir lisedir. 1959 senesinde resmi olarak kurulmasına karşın kendisine özel binaya 1961-1962 senelerinde geçilmiştir. İlçenin ilk lisesi olduğu için ismini buradan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Markar Esayan</span> Türk politikacı ve yazar

Markar Esayan, Ermeni-Çerkes asıllı Türk yazar, gazeteci ve siyasetçi.

Taksim Surp Harutyun Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesi Taksim semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

XII. Hovahannes Arşaruni, 1911-1913 yılları arasında İstanbul Ermeni Patrikliği yapan dini lider.

<span class="mw-page-title-main">Surp Harutyun Ermeni Kilisesi (Fatih)</span>

Kumkapı Surp Harutyun Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Kumkapı semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Eyüpsultan ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. Daha önce bölgede var olan kilise 1785'te yıkılarak yerine ahşap edilen ahşap kilise 1841'de yıkılır ve 1855'te kâgir olarak yeniden inşa edilir. Kilise 2000 yılında onarılmış olup İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

Surp Hovhannes Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Narlıkapı semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 1807'de inşa edilen kilise 1835'te onarılmıştır. Deniz kenarında inşa edilen kilise Kennedy Caddesi'nin deniz doldurularak inşa edilmesi sonucunda iç kesimde kalmıştır. 1962'de taş olarak yeniden inşa edilmiş ve 1964'te tekrar ibadete açılmıştır. Kilise son onarımını 2006 yılında geçirmiş ve İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Surp Asdvadzadzin Kilisesi</span> Samandağda bir kilise

Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'de Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi Vakıflı Mahalleninde bulunan Ermeni kilisesi. 1895'te inşasına başlanan kilisenin ilk zamanlarda daimi ruhanisi bulunmayıp 1921 yılına kadar ruhanileri çevredeki köylerden değişimli olarak gelen din görevlilerinden karşılanmıştır. Şu andaki kilise 2007'de inşa edilmiş ve İstanbul Ermeni Patriği II. Karekin tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Tateos - Surp Partoğomeos Kilisesi</span>

Surp Tateos – Surp Partoğomeos Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Yenikapı semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Mıgırdiç Hrimyan</span>

Mıgırdiç Hrimyan veya Kırımyan, Hrimyan Hayrik ya da diğer bilinen adıyla Vanlı I Mıgırdiç, 1869-1873 yılları arasında İstanbul Ermeni Patrikliği, 1880-1885 arası Van episkoposluğu, 1892-1907 arası da Tüm Ermeniler Katolikosluğu yapmış Ermeni dini lider.

<span class="mw-page-title-main">Nerses Varjabedyan</span> Osmanlı İmparatorluğunda patrik (1837-1884)

II. Nerses Varjabedyan Türkiye Ermenileri 72. patriği. Asıl adı Boğos'tur.

Karekin I. Haçaduryan, doğum adıyla Haçik Haçaduryan, 81. İstanbul Ermeni Patriği ve Türkiye Ermenileri Ruhani Başkanı