İçeriğe atla

II. Robert (Flandre kontu)

II. Robert
Flandre kontu
Hüküm süresi1093 - 1111
Önce gelenI. Robert
Sonra gelenVII. Baudouin
Doğumy. 1065
Ölüm5 Ekim 1111 (yaş c. 46)
Meaux, Fransa Krallığı
Eş(ler)iClémence de Bourgogne
Çocuk(lar)ıVII. Baudouin
HanedanFlandre
BabasıI. Robert
AnnesiGertrude de Saxe

Robert II (y. 1065 – 5 Ekim 1111), 1093'ten 1111'e kadar Flandre Kontudur. Birinci Haçlı Seferi'ndeki kahramanlıklarından sonra Kudüslü Robert (Robertus Hierosolimitanus) veya Haçlı Robert olarak tanınmıştır.

Erken dönem hayatı

Robert, I. Robert ile Gertrude de Saxe'ın en büyük oğludur.[1][2] Babası kontluğunun başına geçmesini ümit ettiği oğlunun 1086 civarında onu yönetimiyle ilişkilendirmeye başladı.[3] 1085'ten 1091'e kadar, babası Kutsal Topraklar'a hac yolculuğundayken kontluğun naipliğini yaptı.[4]

Birinci Haçlı Seferi

1093'te kont olduktan sonra Robert, Papa II. Urbanus tarafından 1095'te başlatılan Birinci Haçlı Seferi'ne katıldı. Karısı Clémence de Bourgogne'yi Flandre'ye naip yaptı[1] ve akrabası Aşağı Lorraine Dükü Godefroy de Bouillon'u takip eden bir ordu kurdu. Konstantinopolis'e ulaştıktan sonra, haçlılar Bizans imparatoru I. Aleksios'a sadakat yemini etmek ve ele geçirebilecekleri toprakları Bizans İmparatorluğu'na geri verme sözü vermek zorunda kaldılar. Babası 1080'lerde hac ziyareti sırasında Aleksios'a hizmet etmiş olan Robert, bu yemini etmekte hiçbir sorun yaşamadı, ancak diğer bazı liderler bu sözü vermekte zorlandılar bu yüzden şehri terk etmekte gecikme oldu.

Robert'ın sarı renkte işaretlendiği Birinci Haçlı Seferi liderlerinin izlediği yollar

Robert daha sonra Nikea Kuşatması'na katıldı ve ardından ordu iki gruba ayrıldı. Robert, diğer haçlıların bir gün önünde Blois kontu Stephen, Taranto prensi Boemondo, Robert Curthose ve Bizans rehberleriyle birlikte yürüdü. Bu ordu, 30 Haziran 1097'de Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan tarafından Dorileon Muharebesi'nde kuşatıldı.[5] Ertesi gün, Toulouse kontu IV. Raymond, Godefroy de Bouillon ve Vermandoisli Hugh liderliğindeki ikinci ordu geldi ve kuşatmayı bozdu; Robert ve Raymond merkezi oluştururken iki ordu bir araya geldi. Türkler yenildi ve haçlılar yürüyüşlerine devam ettiler.

1097'nin sonunda haçlılar Antakya'ya ulaştı. Antakya Kuşatması aylarca sürdü; Aralık'ta Robert ve Bohemund, yiyecek için çevredeki bölgeye baskın yapmak üzere ordudan kısa bir süre ayrıldılar ve 30 Aralık'ta, Şam meliki Dukak liderliğindeki Antakya'yı kurtarmak için gönderilen bir orduyu yendiler. Antakya sonunda bir Ermeni muhafızın ihaneti ile Boemondo'nın eline geçti ve Robert şehre ilk girenlerden biriydi, ancak yalnızca birkaç gün sonra Musul emiri Kürboğa tarafından kuşatıldılar. 28 Haziran 1098'de, haçlılar muharebe etmek için yürüdüler;[6] Robert ve Hugh, altı tümenin ilkine liderlik ettiler. Kürboğa yenildi ve Müslümanların elindeki kale sonunda haçlılara teslim oldu. Robert, Boemondo, Raymond ve Godefroy ile birlikte kaleyi işgal etti, ancak Boemondo kısa süre sonra şehri kendisi ele geçirdi. Raymond da iddia etti, ancak Robert bu anlaşmazlıkta Boemondo'yu destekledi.

Anlaşmazlık, haçlı seferini daha da geciktirdi. Raymond, ele geçirilen Ma'arretü'n-Nu'man'a saldırmak için Antakya'dan ayrıldı; Robert da bu kuşatmaya katıldı. Raymond daha sonra Robert'ı ve diğer liderleri Boemondo yerine onu takip etmeleri için kaçırmaya çalıştı; Robert'a altı bin sous teklif edildi, ancak her rüşvet girişimi göz ardı edildi. Raymond, Ocak 1099'da güneye Kudüs'e devam etti, ancak Robert ve Godfrey, Şubat ayına kadar Antakya'da geride kaldı. Arqa Kuşatması'nda Raymond'un ordusuna yeniden katıldılar. Haziran ayında, Robert ve Bearn'dan IV. Gaston, Remle'ye varan öncüyü yönetti ve Tancred ile, Kudüs Kuşatması için kuşatma makineleri inşa etmek için odun bulmak üzere Samarya'ya bir sefer düzenledi. 15 Temmuz'da Kudüs ele geçirildiğinde, Robert Godfrey'in Raymond iddiasını destekledi ve 9 Ağustos'ta, Kudüs'ü kurtarmak için gelen El-Efdâl Şehinşâh komutasındaki Fâtımî ordusuyla buluşmak için onunla birlikte yürüdü. Robert, bir haçlı zaferi ile sonuçlanan sonraki Aşkelon Muharebesi'nde merkez kanadın bir parçasını oluşturdu. Bununla birlikte, Godfrey ve Raymond, Aşkelon'un mülkiyeti konusunda tartıştılar ve Robert bile bu anlaşmazlıkta Godfrey'i destekleyemedi; Zafer, Kudüs Krallığı'nın kurulmasına izin vermesine rağmen, şehir ele geçirilmeden kaldı.

Ağustos sonunda Robert, Robert Curthose ve Raymond ile eve döndü. Dönüş yolunda yıllar önce söz verdiği gibi Bizans İmparatoru'na iade edilen Lazkiye'yi ele geçirdiler. Raymond orada kaldı, ancak her iki Roberts, Aleksios'un hizmetinde kalma isteğini reddettikten sonra Konstantinopolis yoluyla eve devam etti. Robert yanında değerli bir kutsal emanet olan Aziz George'un kolunu, Aleksios'tan bir hediye getirdi. kutsal emanet, Flandre'deki Anchin Manastırı kilisesine yerleştirildi.[7] Döndükten sonra Robert, Sevenkerke'de (şimdi Zevenkerke, Brugge yakınlarında) St. Andrew manastırını inşa etti.[8] Haçlı seferi ve eve getirdiği ganimet nedeniyle, Kudüslü Robert lakaplıydı.

Sonraki hayatı

Onun yokluğunda, Kutsal Roma İmparatoru IV. Heinrich, Flandre'yi imparatorluğa bağlamaya çalıştı. Robert, Cambrai Komünü'nün imparatora ve onun destekçisi Piskopos Gaulcher'a karşı isyanını destekleyerek karşılık verdi ve bir dizi şatoyu ele geçirdi. 1102'de barış yeniden sağlandı, imparatorluk Flandre için imparatora saygı duruşunda bulundu, ancak 1105'ten sonra yeni imparator V. Heinrich, Hainaut Kontu III. Baudouin ve Hollandalı bir ordunun yardımıyla Flandre'ye yürüdü. Robert onları Douai'nin dışında durdurdu ve imparatorun Robert'ın Douai ve Cambrai üzerindeki iddiasını kabul ettiği yeni bir barış imzalandı.

1103'te İngiltere Kralı I. Henry ile bir ittifak yaptı ve yıllık 500 sterlinlik bir haraç karşılığında 1000 süvari teklif etti,[3] ancak Henry ödemeyi reddettiğinde, Robert sözde efendisi Fransa Kralı VI. Louis ile ittifak yaptı ve Normandiya'ya saldırdı. Kralın yönünü değiştirdiğinde, Champagne kontu II. Thibaut'u Fransız baronlarının isyanına öncülük etti. Robert, Meaux'ya karşı bir orduyu yönetti; savaş sırasında atından düştü ve 5 Ekim 1111'de ezilerek öldürüldü.[9]

Ailesi

Papa II. Callixtus'un kız kardeşi ve Burgonya Kontu I. William'ın kızı olan Clémence de Bourgogne ile evlendi.[10] Üç çocukları vardı, ancak yalnızca en büyüğü yetişkinliğe kadar hayatta kaldı. Robert'in yerine VII. Baudouin ismiyle Flandre kontu oldu.

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b Runciman 1951, s. 166.
  2. ^ Paul 2012, s. 40.
  3. ^ a b Nicholas 2013, s. 58.
  4. ^ Kostick 2008, s. 257.
  5. ^ Runciman 1951, s. 186.
  6. ^ Runciman 1951, s. 244-246.
  7. ^ Riley-Smith 2002, s. 151.
  8. ^ Frankopan 2012, s. 257.
  9. ^ Nicholas 1999.
  10. ^ Bouchard 1987, s. 146.
Genel
  • Bouchard, Constance Brittain (1987). Sword, Miter, and Cloister:Nobility and Church in Burgundy, 980-1198 (İngilizce). Cornell University Press. 
  • Frankopan, Peter (2012). The First Crusade: The Call from the East (İngilizce). Harvard University Press. 
  • Kostick, Conor (2008). The Social Structure of the First Crusade (İngilizce). Brill. 
  • Nicholas, Karen S. (1999). "Countesses as Rulers in Flanders". Evergates, Theodore (Ed.). Aristocratic Women in Medieval France (İngilizce). University of Pennsylvania Press. ISBN 978-0812200614. 
  • Nicholas, David M (2013). Medieval Flanders (İngilizce). Routledge. 
  • Paul, Nicholas L. (2012). To Follow in Their Footsteps: The Crusades and Family Memory in the High Middle Ages (İngilizce). Cornell University Press. ISBN 978-0801465543. 
  • Runciman, Steven (1951). A History of the Crusades: The First Crusade (İngilizce). Vol. I. Cambridge University Press. 
  • Riley-Smith, Jonathan (2002). The First Crusaders, 1095-1131 (İngilizce). Cambridge University Press. 
Önce gelen:
I. Robert
Flandre kontu
1093–1111
Sonra gelen:
VII. Baudouin

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haçlı Seferleri</span> Orta Çağda Avrupalı Katoliklerin Orta Doğuyu ele geçirmek için Müslümanlara karşı başlattığı seferler

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Haçlı Seferi</span> 1096–1099 yılları arasında yapılan ilk Haçlı seferi

Birinci Haçlı seferi, 1096-1099 tarihleri arasında gerçekleşen tarihteki ilk haçlı seferidir. Katılan orduların miktarı ve sonuçları bakımından en önemli Haçlı seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Prensliği</span> 1098-1268 arası Levanttaki Haçlı devleti

Antakya Prensliği, Birinci Haçlı seferi sonrasında Antakya kenti civarında Haçlılar tarafından kurulmuş bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksios</span> Bizans imparatoru

Aleksios Komnenos 1081-1118 döneminde Bizans imparatorudur. Komninos Hanedanının kurucusu I. İsaakios'un yeğenidir. Kendinden sonra (1081-1185) döneminde imparator olacak Komninos Hanedanı mensuplarından 5 Komninos imparatordan ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Boemondo</span> Fransız asker (1054-1111)

I. Boemondo Norman asilzade, Taranto ve Antakya prensi.

<span class="mw-page-title-main">Godefroy de Bouillon</span> Fransız Orta Çağ şövalyesi

Godfrey de Bouillon Fransız Orta Çağ şövalyesi olan Aşağı Lorraine Dükü ve Birinci Haçlı Seferi liderlerinden birisi. Kutsal Kabir Koruyucusu unvanı ile Kudüs Krallığı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Pierre l'Ermite</span> Fransız rahip (1050 – 1115)

Pierre L'Ermite veya Keşiş Pierre; (1050-1115), Amiens'li Fransız bir keşiş. Hıristiyanları, Müslümanlara karşı savaşa sürükleyen Fransız vaizdir.

<i>Aleksiad</i>

Aleksiad, Doğu Roma (Bizans) İmparatoru I. Aleksios'un kızı Doğu Roma tarihçisi Anna Komnini tarafından yazılmış Orta Çağ biyografik kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">I. Levon</span>

II. Leo, ayrıca II. Leon, II. Levon ya da II. Levon, Onuncu Kilikya Ermeni Lordu ya da "Dağların Lordu" ve ilk Kilikya Ermeni kralı ya da I. Levon.

<span class="mw-page-title-main">I. Baudouin (Kudüs kralı)</span>

Kudüs Kralı I. Boudouin, (d. 1058, Aşağı Lorraine – ö. 2 Nisan 1118, El Ariş, Birinci Haçlı Seferi liderlerindendir. Sonra Edessa Kontluğu kontu ve abisi Godefroy de Bouillon liderliğindeki Haçlılar tarafından kurulan Kudüs Krallığı'nın ilk kralı.

<span class="mw-page-title-main">Tatikios</span> I. Aleksios Komnenosun (1081–1118 arası hükümdar) dönemi Bizanslı general

Tatikios ya da Taticius, I. Aleksios'un dönemi Türk Bizanslı generaldir. İsmi Tetigus, Tatizius, Tatitius, Tatic ya da Tetig olarak da söylenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Raymond (Toulouse kontu)</span>

Toulouselu IV. Raymond, bazen Raymond de Saint-Gilles olarak da adlandırılır, Toulouse kontu, Narbonne Dükü ve Birinci Haçlı Seferi liderlerinden biridir. Trablus kontu Pons ve Almodis de la Marche çiftinin oğludur. Saint-Gilles ile birlikte "Kont" unvanlarını babasından ve yerine geçtiği kardeşi IV. William'ın kızkardeşi Toulouse Kontesi Philippa'dan veraset yoluyla 1094 yılında almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Kuşatması</span>

Antakya Kuşatması, Antakya kalesinin 20 Ekim 1097 - 28 Haziran 1098 Birinci Haçlı Seferi için Kudüs'e gidip o şehri tekrar Hristiyanlar eline geçirmeye hedefi ile Batı Avrupa'dan toplanan ordu ile Antakya'yı elinde tutmaya çalışan Büyük Selçuklu Devleti ve ona destek veren Müslümanlar orduları arasında arka arkaya yapılmış iki defa aynı kalenin kuşatılmasını içeren askeri mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkelon Muharebesi</span> Aşkelon kalesi yanında 12 Ağustos 1099da yapılan muharebe

Aşkelon Muharebesi, Filistin Akdeniz sahilinde bulunan Aşkelon Kalesi yanında 12 Ağustos 1099'da yapılan muharebe. 1099'da Haçlıların Kudüs Kuşatması sonucu Kudüs'ü ele geçirip Haçlılar Kudüs Krallığı kurduktan sonra bu yeni devletin güneybatı sınırlarının güvenliğini sağlamak için yapılan ve çok kere Birinci Haçlı Seferi'nin son muharebesi olduğu olarak kabul edilen Haçlılar Kudüs Krallığı kralı seçilen Godfrey de Bouillon komutasındaki bir Haçlılar ordusu ile Fatımiler Veziri El-Efdâl Şehinşâh komutasındaki nispeten daha güçlü olan Fatımiler ordusu arasında yapılan bir muharebe. Haçlılar ordusu galip gelmiş Fatimiler ordusu büyük zayiat vererek mağlup olmuştur.

Devol Antlaşması, Birinci Haçlı Seferi'nin ardından Antakya Prensi I. Boemondo ile Bizans İmparatoru I. Aleksios arasında 1108'de imzalanan antlaşmadır. Antlaşma, günümüzde Devol olarak bilinen Bizans kalesi Diabolis'te imzalandığından ötürü bu adla anılmaktadır. Antlaşma, Antakya Prensliği'ni Bizans İmparatorluğu'nun vasal devleti yapmaya yöneliktir.

IV. (V.) İoannis yaklaşık 1089 yılından Antakya Prensi I. Boemondo tarafından sürgüne gönderildiği 1100 yılına kadar Antakya Rum patriğidir. Bizans İmparatorluğu'na sığınmış ve patrikliğinin Bizans hükümdarlığı altında kalan kısımlarını yönetmeye devam etmiştir. Dini metinlerin önde gelen bir yazarı, dini ve hayır kurumlarının reformcusu oldu.

Artah Antakya'nın 40 kilometre (25 mi) doğu-kuzeydoğusunda, Antakya'dan Halep'e devam eden Roma yolu üzerindeki Demir Köprü'nün doğusunda yer alan bir Orta Çağ kasabası ve kalesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Halefiyet Savaşı</span>

Antakya Halefiyet Savaşı olarak da bilinen Antiochene Veraset Savaşı, 1201 ve 1219 yılları arasında Suriye'nin kuzeyinde, Antakyalı III. Boemondo ile tartışmalı halefi arasında gerçekleşen bir dizi silahlı çatışmadır. Antakya Prensliği, 12. yüzyılın son on yıllarında bölgedeki önde gelen Hristiyan gücüydü; ancak Ermeni Kilikya üstünlüğüne meydan okudu. Suriye'deki önemli bir kale olan Bakras'ın Kilikyalı I. Levon tarafından ele geçirilmesi, 1190'ların başlarında uzun süreli bir çatışma meydana getirmişti. Levon, Antakya'yı ele geçirmeye çalıştı; ancak Yunan ve Latin kentlileri bir komün kurdular ve Ermeni askerlerinin şehri işgal etmesini engellediler. III. Boemondo'nun en büyük oğlu Raymond, 1197'de arkasında Raymond-Roupen adında bir bebek oğlu bırakarak öldü. Çocuğun annesi, Ermenistanlı Alice, I. Levon'un yeğeni ve varsayımsal varisiydi. III. Boemondo ve Antakya soyluları, Raymond-Roupen'in Antakya'daki büyükbabasının yerini alma hakkını doğruladılar; ancak komün III. Boeemondo'nun küçük oğlu, Trablus kontu Boemondo'yu tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">Arsuf Kuşatması</span>

Arsuf Kuşatması, 1099'da Birinci Haçlı Seferi'nden hemen sonra gerçekleşmiştir. Şehir önceden kararlaştırılan haracı ödemeyince Godefroy de Bouillon tarafından kuşatılmıştır. Şehri ele geçirme girişimi, gemi yokluğu yüzünden başarısız olmuştur.

Riccardo di Salerno, Birinci Haçlı Seferi'ne katılmıştır, 1104'ten 1108'e kadar Urfa Kontluğu valisiydi. Riccardo d'Altavilla'nın kuzenidir.