İçeriğe atla

II. Ranavalona

II. Ranavalona
Hüküm süresi1868-1883
Önce gelenRasoherina
Sonra gelenIII. Ranavalona
Doğum1829
Ölüm1883
HanedanMerina Hanedanlığı

II. Ranavalona (d. 1829 - ö. 1883), Merina Krallığı'nda 1868 ile 1883 yılları arasında hüküm süren kraliçe.

II. Radama'nın ikinci eşi olan II. Ranavalona 1868 yılından 1883 yılları arasında ülkenin kraliçesi olarak tahta bulunmuştur. Kraliçe olarak tahtta çıkmadan önce hristiyan dinine geçen II. Ranavalona, iktidarı döneminde de Protestan mezhebini ülkenin resmi dini olarak kabul etmiştir.[1] Ülkenin başında kaldığı süre boyunca batı yanlısı bir tutum izleyen III. Ranavalona'nın iktidarında Fransızlar 1883 yılında adaya zorla sahip olmaya çalışmışlar ve iki yıl sürecek olan kanlı bir savaşın başlangıcını tetiklemişlerdir.

1883 yılında hayatını kaybeden III. Ranavalona, kraliyet mezarlığının bulunduğu Ambohimanga'da defnedilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Cousins, William Edward. Madagascar of to-day: A sketch of the island, with chapters on its past. The Religious Tract Society, 1895

Dış bağlantılar

  • Chiswell, Alfred (1893). "A visit to the Queen, Madagascar". The Newberry house magazine, Volume 2

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar</span> Hint Okyanusunda ada devleti

Madagaskar ya da resmî adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırmaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Ülke ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik'tir. Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda Komorlar ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olan Réunion adalarıdır. Ülkenin başkenti Antananarivo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Björnstjerne Björnson</span> Norveçli yazar (1832-1910)

Björnstjerne Martinius Björnson, Norveçli şair ve siyasetçi. Henrik İbsen, Jonas Lie ve Alexander Kielland ile birlikte Norveç edebiyatının önde gelen dört kaleminden biri olarak kabul edilir. "Ja, vi elsker dette landet" başlıklı Norveç millî marşını yazdı. 1903 yılında Nobel edebiyat ödülüne layık görülen ilk İskandinav yazar oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Philip (Edinburgh dükü)</span> Edinburgh Dükü

Edinburgh Dükü Prens Philip (doğum adıyla: Yunanistan ve Danimarka Prensi Philip, eski Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth'in eşiydi. Doğumuyla Yunanistan ve Danimarka Prensi olmuştur. Armasında Yunanistan bayrağı ve Danimarka Kraliyet Bayrağı bulunmaktaydı. 6 Şubat 1952 eşi Edinburgh Düşesi Prenses Elizabeth'in Kraliçe II. Elizabeth olarak tahta çıkmasından kendi ölümüne kadar 69 yıl boyunca Birleşik Krallık Konsortu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Attalos</span> Pergamon kralı

II. Attalos (d. MÖ 220 Pergamon - ö. MÖ 138 Pergamon, Pergamon Krallığı kralı olarak MÖ 160–MÖ 138 yılları arasında hüküm sürdü. Pergamon Krallarından olan, Attalos Hanedanının beşinci üyesi Κral I. Attalos ile Kraliçe Apollonis'in oğlu, II. Eumenes'in kardeşidir. Ağabeyi II. Eumenes'e olan bağlılığından ve sevgisinden dolayı "Kardeşini seven", olarak anılır. Kardeşi II. Eumenes ölünce vasisi III. Attalos küçük olduğundan, ağabeyinin karısı kraliçe Stratonike ile evlenerek kral oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rainilaiarivony</span> Madagaskar başbakanı (1864-1895)

Rainilaiarivony, Madagaskarlı siyasetçi. Rainilaiarivony, Afrika ada ülkesi Madagaskar'ın öncel devletlerinden olan Merina Krallığı döneminde 1864 ile 1895 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Merina Krallığı</span>

Merina Krallığı ya da Madagaskar Krallığı, Afrika kıtasının doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kesiminde yer alan, günümüzde Madagaskar Cumhuriyeti'nin varlığını sürdürdüğü ada üzerinde kurulan ve hakimiyetini 1897 yılına kadar sürdüren krallık.

<span class="mw-page-title-main">I. Radama</span>

I. Radama, Merina Krallığı'nda 1810 ile 1828 yılları arasında hüküm süren kral.

<span class="mw-page-title-main">I. Ranavalona</span>

I. Ranavalona, Merina Krallığı'nda 1828 ile 1861 yılları arasında hüküm süren kraliçe.

<span class="mw-page-title-main">Rasoherina</span>

Rasoherina, Merina Krallığı'nda 1863 ile 1868 yılları arasında hüküm süren kraliçe.

<span class="mw-page-title-main">III. Ranavalona</span> kraliçe

III. Ranavalona, Merina Krallığı'nın son hükümdarı olarak 1883 ile 1897 yılları arasında hüküm süren kraliçe.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Madagaskar Cumhuriyeti</span>

Demokratik Madagaskar Cumhuriyeti, 1975 yılından 1992 yılına kadar bugünkü Madagaskar Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini kralları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Svaziland kralı ya da ülke isim değişikliğinden sonra Esvatini kralı, Afrika ülkesi Esvatini'nin bağımsızlığını kazandığı 1968 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişilere verilen unvandır. Ülkeyi bağımsızlığını kazandığı 1968 yılına kadar Yüce Şef unvanı ile yöneten krallar, bağımsızlık sonrası kral unvanı ile Svaziland'ı yönetmişlerdir. Kralın tahta çıktığında belli bir yaşın altında olduğu dönemlerde ülkeyi kralların anneleri kral naibi olarak yönetmiştir. Ülkede kral Ngwenyama (Türkçe:Aslan) unvanı ile ülkeyi yönetmektedir. Kral naibi olarak ülkeyi yöneten kraliçe anneler Ndlovukati unvanı ile anılmaktadırlar. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Fransız Madagaskarı</span> Güneydoğu Afrikadaki eski Fransız kolonisi

Fransız Madagaskarı ya da resmi kullanımı ile Madagaskar ve Bağlı Bölgeler Kolonisi, Afrika kıtasının doğu kıyılarında başta Madagaskar adası olmak üzere yer alan adalar üzerinde kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi. Fransa bölge üzerindeki hakimiyetini 1897 yılından 1958 yılına kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Malgaşça Protektorası</span>

Malgaşça Protektorası, Afrika kıtasının doğu kıyısında yer alan ve günümüzde Madagaskar'ın kurulu bulunduğu adada Merina Krallığı üzerinde Fransa'nın 1882 ile 1897 yılları arasında uyguladığı himaye rejimi.

<span class="mw-page-title-main">Rainivoninahitriniony</span> Madagaskar başbakanı (1852-1865)

Rainivoninahitriniony ya da kendisine hitap edildiği şekli ile Raharo, Madagaskarlı siyasetçi. Rainivoninahitriniony, Afrika ada ülkesi Madagaskar'ın öncel devletlerinden olan Merina Krallığı döneminde 1852 ile 1865 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Gallieni</span> Fransız asker (1849 – 1916)

Joseph Simon Gallieni, Fransız asker.

<span class="mw-page-title-main">III. Ranavalona Tacı</span> Fransadeki tac

III. Ranavalona Tacı, Merina Krallığı kraliçesi III. Ranavalona tarafından giyilen kraliyet tacıdır. 19. yüzyıl boyunca Madagaskar adasının çoğunda otoritesini genişleten Merina Krallığı'nın son kraliçesi idi. Tacın üretildiği zaman bilinmese de 1897 yılından beri Fransa'da yer almaktadır. 2020 yılının Kasım ayında 123 yıl boyunca Paris'teki askeri müze Invalides'de sergilenen Kraliçe III.Ranavalonana'nın tacı Madagaskar'a iade edildi ve Antananarivo'ya getirildi. Havalimanında düzenlenen sembolik törende, Fransa'nın Antananarivo Büyükelçisi Christophe Bouchard, tacı, Madagaskar Kültür ve İletişim Bakanı Lalatiana Andriantongarivo'ya teslim etti.

II. Radama, I. Radama ve I. Ranavalona'nın oğulları ve Madagaskar kralı. İktidarı boyunca diğer ülkeler ile yeniden ilişkileri canlandırma yolunu izlemiş, Fransa'ya Lambert Yasası ile imtiyazlar tanımış, din özgürlüğünü yeniden serbest bırakmış ve liberal bir siyaset izlemiştir. II.Radama'nın izlediği bu siyasi yol belli bir kesim tarafından hoş karşılanmamış ve iktidarının ikinci yılında boğularak öldürülmüş ve iktidarına son verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">VI. Ramses</span>

VI. Ramses Nebmaatre-Meryamun Mısır'ın Yirminci Hanedanlığının beşinci hükümdarıydı. MÖ 12. yüzyılın ortalarından sonlarına kadar yaklaşık sekiz yıl hüküm sürdü ve III. Ramses ile kraliçe Iset Ta-Hemdjert'in oğluydu. Bir prens olarak, Ramses Amunherkhepeshef olarak biliniyordu ve kraliyet katibi ve süvari generali unvanlarını elinde tutuyordu. Yerine, VII. Ramses Itamun geçti.