İçeriğe atla

II. Petar Petrović Njegoš

II. Petar Petrović Njegoš
II. Petar Petrović Njegoš
Sonra gelenII. Danilo Petrović Njegoš
Karadağ piskoposu
Hüküm süresi1830-1852
Doğum13 Kasım 1813(1813-11-13)
Ölüm31 Ekim 1852 (38 yaşında)
Cetinje
HanedanPetrovići Njegoš
BabasıTomislav Petrović
AnnesiIvana Proroković
DiniKaradağ Ortodoks Kilisesi

II. Petar Petrović Njegoš (KaradağcaПетар II Петровић Његош) (Njeguši, d. 13 Kasım 1813 (1 Kasım 1813 eski takvime göre) - Cetinje, ö. 31 Ekim 1851) bir Karadağ devlet şefi, Karadağ Ortodoks Kilisesi piskoposu, yazar, şair ve filozof.[1]

Eserleri

  • Luča Mikrokozma (Belgrad, 1845)
  • Ogledalo srpsko (Belgrad, 1846)
  • Gorski vijenac (Viyana, 1847), (Turkcede Dağ Çelengi )
  • Lažni car Sćepan Mali (Trieste, 1851)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Petar Petrović Njegoš - Biografija". biografija.ba. 5 Ağustos 2017. 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Petar II Petrović-Njegoš ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Önce gelen:
I. Petar Petrović Njegoš
Karadağ piskoposu
1830-1851
Sonra gelen:
II. Danilo Petrović Njegoš

İlgili Araştırma Makaleleri

13 Kasım, Miladi takvime göre yılın 317. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 48 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Andrić</span> Yugoslav ruhbilimci yazar ve diplomat (1892-1975)

Ivo Andrić, Nobel Edebiyat Ödüllü Yugoslav yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ</span> Balkanlarda bir ülke

Karadağ, Avrupa'nın güneydoğusunda Balkanların Adriyatik kıyısında bir ülkedir. Kuzeyde Bosna-Hersek, kuzeydoğuda Sırbistan, doğuda Kosova, güneydoğuda Arnavutluk, batıda ise Hırvatistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">II. Petar</span> son Yugoslavya Kralı

II. Petar, tam adı Petar Karađorđević, son Yugoslavya kralı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya millî basketbol takımı</span>

Yugoslavya millî basketbol takımı tarihinde 3 kez Dünya şampiyonu, 1 kez olimpiyatlarda altın madalya ve 21 kez katıldığı Avrupa Şampiyonası'nda 5 kez altın madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">İftihar Nişanı</span> Osmanlı şeref nişanı

İftihar Nişanı veya Nişan-ı İftihar, 19 Ağustos 1831 tarihinde Osmanlı Sultanı II. Mahmud'un emriyle oluşturulan şeref nişanıdır. Hilal Nişanı'nın astı, Mecidiye Nişanı'nın üstü olan bu nişan genel amaçlı olarak verilirdi. 1852 yılında nispeten daha az maliyetli olan Mecidiye Nişanı'nın oluşturulmasından sonra verilmediyse de II. Abdülhamid devrinden itibaren tekrar verilmeye başlandı.

<i>Dağ Çelengi</i>

Dağ Çelengi, II. Petar Petrović Njegoš’un yazdığı ve ilk defa Şubat 1847’de Viyana’da yayımlanan Karadağlıca manzum eser.

<span class="mw-page-title-main">21. Waffen-SS Dağ Tümeni Skanderbeg</span>

21. SS Waffen Dağ Tümeni "Skanderbeg", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerde meydana gelen partizanlara karşı oluşturulmuş 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümenin dağ birliği olarak kurulmasının sebebi partizanların dağlarda olmasıdır. Tümenin adı Osmanlı'nın Arnavutluk'a işgaline karşı savaşan Skanderbeg, Türkçesi İskender Bey'den gelir. Tümen hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Nürnberg mahkemelerinde Waffen SS'e katılımı nedeniyle ve savaş suçları sebebiyle suç örgütü ilan edilmiştir. Sembolü ise Arnavutluk'un bayrağında da olan çift başlı kartaldır.

1737-39 Sırp ayaklanması, Osmanlı'nın Avusturya ile savaşta olduğu zamanda çıkan isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Prensliği</span> 1852-1910 arası var olan Balkan devleti

Karadağ Prensliği, Güneydoğu Avrupa'da 13 Mart 1852 - 28 Ağustos 1910 tarihleri arasında var olan eski bir prenslikti. Daha sonra Prens olan I. Nikola tarafından krallık ilan edildi.

Karadağ kültürü, tarihi ve coğrafi konumu sayesinde çoğulcu ve çeşitlidir. Karadağ kültürü esas olarak Antik Roma, Hristiyanlık, İslam, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti, Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya'dan etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Divna Veković</span> Karadağlı doktor

Divna Veković (1886-1944) Montenegro'nun ilk kadın tıp doktorudur. I. Dünya Savaşı sırasında hekimlik yapmanın yanında Veković bir hümanist ve çevirmendi. II. Petar Petrović Njegoš tarafından yazılan ve Karadağ edebiyatının bilindik bir eseri olan Dağ Çelengi'ni Sırpçadan Fransızcaya çeviren ilk kişiydi. Veković aynı zamanda Jovan Jovanović Zmaj gibi Sırp şairlerin de eserlerini çevirdi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Ulusal Müzesi</span>

Karadağ Ulusal Müzesi, Karadağ'daki en büyük müzedir. Müze, 1896'da kurulmuştur ve Çetine'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mojsije Putnik</span>

Mojsije Putnik (1728-1790), II. Joseph'in hükümdarlığı sırasında 1781-1790 yılları arasında Sremski Karlovci Metropoliti idi. Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sremski Karlovci'deki Katolik kilisesi için eşit haklar sağlamayı amaçlayan Toleranzpatent'i yayınlamasıyla biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Karađorđević Hanedanı</span>

Karađorđević hanedanı veya Karađorđević Evi devrik Sırp ve eski Yugoslav kraliyet ailesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Plav ve Gusinye Muharebeleri</span>

Plav ve Gusinye Muharebeleri Karadağ Prensliği ile Osmanlı İmparatorluğu yöneticileri tarafından desteklenen Prizren Birliği arasında, Berlin Kongresi'nin (1878) Plav ve Gusinje topraklarının Karadağ'a bırakılması kararının ardından patlak veren silahlı çatışmalardır. Çatışmalar bu bölgede 9 Ekim 1879 ile 8 Ocak 1880 tarihleri arasında gerçekleşti. Aşağıdaki muharebeler yapıldı: