İçeriğe atla

II. Pedro (Brezilya imparatoru)

II. Pedro
İmparator II. Pedro (1887)
Brezilya İmparatoru
Hüküm süresi7 Nisan 1831 – 15 Kasım 1889
Taç giymesi18 Temmuz 1841
İmparatorluk Şapeli
Önce gelenI. Pedro
Brezilya İmparatorluk Hanedanı Reisi
Hüküm süresi7 Nisan 1831 – 5 Aralık 1891
Önce gelenBrezilya İmparatoru I. Pedro
Sonra gelenİmparatorluk Prensesi Isabel
Doğum2 Aralık 1825(1825-12-02)
Rio de Janeiro, Brezilya İmparatorluğu
Ölüm5 Aralık 1891 (66 yaşında)
Paris, Fransa
DefinPetropolis, Brezilya
Eş(ler)i
Çocuk(lar)ı
Tam adı
Pedro de Alcântara João Carlos Leopoldo Salvador Bibiano Francisco Xavier de Paula Leocádio Miguel Gabriel Rafael Gonzaga
HanedanBraganza
BabasıBrezilya İmparatoru I. Pedro
AnnesiAvusturya Arşidüşesi Leopoldina
DiniKatoliklik
İmza

II. Dom Pedro (2 Aralık 1825 - 5 Aralık 1891), Brezilya İmparatorluğu'nun ikinci ve son hükümdarıydı ve 58 yılı aşkın bir süre hüküm sürdü. Brezilya İmparatoru I. Dom Pedro ve İmparatoriçe Dona Maria Leopoldina'nın yedinci çocuğu olarak Rio de Janeiro'da doğdu ve böylelikle Braganza Hanedanı'nın Brezilya kolu kurulmuş oldu. Babasının beklenmedik tahttan çekilmesi ve 1831'de Avrupa'ya giderek, beş yaşındaki Pedro'yu İmparator olarak geride bırakması, onun acımasız ve yalnız bir çocukluğa ve ergenlik geçirmesine sebep oldu, zamanını kuralları (soylu davranışları vb.) öğrenmek ile geçirmek zorunda kaldı. Bu zamandaki saray entrikaları ve siyasi kargaşa ortamı ile ilgili deneyimleri, sonraki dönem karakterini büyük ölçüde etkiledi; ülkesine ve halkına karşı güçlü bir görev duygusu ve bağlılığı olan, ancak hükümdar olarak rolüne giderek artan bir şekilde bunalımlar yaşadı.

II. Pedro, parçalanmanın eşiğindeki bir imparatorluğu miras aldı, ancak Brezilya'yı uluslararası arenada yükselen bir güce dönüştürdü. Ülkesini, siyasi istikrarı olan, gayretle korunan ifade özgürlüğünden başka medeni haklara saygı duyulan, canlı ekonomik büyüme ve sağlıklı hükûmet biçimi ile işlevsel bir temsili parlamenter monarşi, ismen cumhuriyet olan zayıf ve baskıcı olan Hispanik komşularından farklı olarak aralarından sıyrıldı (Hispanik devletler: İspanya'dan bağımsızlık kazanan Güney ve Orta Amerika ülkeleri ile Meksika). Brezilya, Platin Savaşı, Uruguay Savaşı ve Paraguay Savaşı gibi savaşlardan galip geldiği gibi, diğer bazı uluslararası anlaşmazlıklarda ve iç gerilimlerde de galip geldi. II. Pedro, güçlü siyasi ve ekonomik çıkar sahiplerinin muhalefetine rağmen, köleliğin kaldırılmasını kararlı bir şekilde uygulamaya koydu. Kendi başına bir bilgin olan İmparator, güçlü bir öğrenme, kültür ve bilim destekçisi olarak ün kazandı ve Charles Darwin, Victor Hugo ve Friedrich Nietzsche gibi insanların saygısını ve hayranlığını kazandı; Richard Wagner, Louis Pasteur ve Henry Wadsworth Longfellow gibi şahsiyetlerle arkadaştı.

Çoğu Brezilyalı'nın aklında hükûmet biçiminde bir değişiklik talebi yoktu, ancak İmparator, bir diktatörün başkanlık ettiği bir cumhuriyet biçimini arzulayan birkaç askeri lider grubu dışında neredeyse hiç desteği olmayan ani bir darbeyle devrildi. II. Pedro, ezici halk desteğine rağmen, imparatorluktan elini çekmiş ve monarşinin geleceği konusunda pek bir beklentisi kalmamıştı.

II. Pedro'nun saltanatı böylelikle alışılmadık bir şekilde son buldu. Halk tarafından büyük saygı görmesine rağmen popülaritesinin zirvesinde iken devrildi ve böylelikle Brezilya uzun bir zayıf hükûmetler dönemine girerken, ülkeye kazandırdığı başarıları, diktatörlükler ve anayasal ve ekonomik krizler ile sekteye uğradı. Tahttan indirilmesiyle oluşan memnuniyetsizlik ortamıyla, yeni hükûmete karşı çıkılmasına izin vermedi ve monarşiyi yeniden kurma girişimlerini desteklemedi. Hayatının son iki yılını Avrupa'da sürgünde, çok az parayla yalnız yaşayarak geçirdi. Onu sürgüne gönderen adamlar çok geçmeden Brezilya cumhuriyeti için bir model görmeye başladılar. Ölümünden birkaç on yıl sonra itibarı iade edildi ve mezarı ülke çapında kutlamalarla Brezilya'ya geri getirildi. Brezilyalı tarihçiler İmparator'a son derece olumlu bir bakış açısıyla bakar ve birçoğu onun Brezilya'dan çıkan en büyük şahsiyet olarak sayarlar.

Dipnotlar

İlgili Araştırma Makaleleri

Monarşi ya da tek erklik, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Genellikle seçim dışı yöntemler kullanılır. Bu hükümdar, Türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan, han gibi çeşitli adlar alabilir. Monarşiyi diğer yönetim biçimlerinden ayıran en önemli özellik, devlet başkanının bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurmasıdır. Hükümdar öldükten sonra onun soyundan biri gelir. Yani yetki genellikle babadan oğula geçer. Demokrasilerde ise devlet başkanı seçimle işbaşına gelir. “Monarşi” sözcüğü Türkçeye Fransızcadan (Monarchie) geçmiştir. Cezalandırma ve bağışlama yetkileri sadece hükümdarın elindedir. Otoritenin bir kralın veya bir imparatorun elinde olduğu yönetim türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya</span> Güney Amerikada bir ülke

Brezilya, resmî adıyla Brezilya Federatif Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Latin Amerika'nın %47,7'sini kaplayan Brezilya, Ekvador ve Şili haricinde Güney Amerika ülkelerinin hepsi ile sınır komşusudur. Başkenti Brasília ve en kalabalık şehri São Paulo'dur. Brezilya, 26 eyaletten ve bir Federal Bölgeden oluşan bir federasyondur ve Portekizcenin resmi dil olduğu tek Güney Amerika ülkesidir.

Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlet yönetim şeklidir ve yapısı gereği monarşinin yokluğu üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ilk anayasal monarşi dönemi (1876–1878)

Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi. Bu dönemin anayasası Kanun-ı Esasi, yürütme organı padişah II. Abdülhamid, yasama organı ise Meclis-i Umumi'dir.

<span class="mw-page-title-main">III. Napolyon</span> Fransa Cumhurbaşkanı (1848-1852) ve 3. Fransa İmparatoru (1852-1870)

III. Napoléon, 1848-1852 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı yapmış, sonrasında tertiplediği darbeyle cumhuriyeti yıkarak imparatorluğunu ilan etmiştir. Son Fransa imparatoru olarak 1870'e kadar hüküm sürmüştür. 1870 yılında II. Dünya Savaşı'ndaki Alman işgaline kadar sürecek Üçüncü Fransa Cumhuriyeti'ni kuracak olan hareketle devrilmiştir. Fransa'nın doğrudan halkoyuyla seçilen ilk devlet başkanı, aynı zamanda son hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya tarihi</span> Avusturyanın tarih öncesinden günümüze kadar geçmişi

Bu madde Avusturya'nın tarih öncesinden günümüze kadarki tarihi hakkında bilgi vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Pedro (Brezilya imparatoru)</span>

I. Pedro veya Dom Pedro, Brezilya İmparatorluğu'nun kurucusu ve 1822 ile 1831 yılları arasında hüküm süren ilk imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Yeoryos</span> Yunanistan Kralı

II. Yorgos, Yunanistan kralı. İkinci hükümdarlık döneminde General Yannis Metaksas yönetime el koyarak diktatörlük kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İspanya tarihi</span>

İspanya tarihi, İspanya'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

Taştan aletler, bundan yaklaşık 1.8 milyon yıl önce Fransa'da ilkel insanın bulunduğunu kanıtlamaktadır. Bölgede ilk modern insan 40.000 yıl önce ortaya çıkmıştır. Fransa tarihi için ilk yazılı kayıtlar Demir Çağı'ndan itibaren bulunmaktadır. Günümüzdeki Fransa, Galya olarak bilinen bir Roma İmparatorluğu eyaletinin üstüne kuruludur. Romalı tarihçiler, bölgede, dil farkıyla ayrılan üç büyük etnik grubun varlığını ortaya koymuşlardır: Galyalılar, Akuitanlar ve Belgalar. En büyük ve bölgeye en hakim grup olan Galyalılar, Galyaca konuşan Keltlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya tarihi</span>

Brezilya tarihi, günümüzdeki insanlık tarihinin Brezilya topraklarında gerçekleşen kısmıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şubat Devrimi</span>

Şubat Devrimi, I. Dünya Savaşı sırasında 1917'de ortaya çıkan devrimci harekettir. Devrim, 1917'de Rusya'da gerçekleşen iki devrimden ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bourbon Hanedanı</span>

Bourbon Hanedanı, Avrupa'nın önemli kraliyet ailelerinden biri ve Capetlerin bir alt koludur. Bourbon kralları ilk olarak Navarra krallığına ve Fransa'ya onaltıncı yüzyılda hükmettiler. On sekizinci yüzyılla beraber Bourbon hanedanı üyeleri İspanya, Napoli, Sicilya ve Parma'da da saltanatı ele geçirmiş bulunmaktaydı. İspanya ve Lüksemburg hâlâ bu ailenin alt kollarının üyelerinin yönetici olduğu monarşilerle yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">1946 İtalya genel seçimleri</span> II. Dünya Savaşının ardından yapılan ve İtalyan kadınların ilk kez oy kullandığı seçimler

1946 İtalya Genel Seçimleri, 2 Haziran 1946 tarihinde İtalya'da yapılan seçimlerdir. II. Dünya Savaşı'nın ardından yapılan bu ilk seçimde Kurucu Meclis üyesi olacak 556 vekil belirlenmiştir. İlk kez İtalyan kadınların da oy kullandığı seçimlerde seçmenlerden hem siyasi vekillerini belirlemeleri hem de ülkenin yönetim biçimine karar vermeleri istenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya İmparatorluğu</span> Brezilya ve Uruguay toprakları üzerinde var olmuş devlet

Brezilya İmparatorluğu, 19. yüzyılda bugünkü Brezilya ve Uruguay toprakları üzerinde var olmuş devlet.

<span class="mw-page-title-main">Nikiforos Hanedanı</span>

Bizans imparatoriçesi İrini'nin tahttan indirilmesinden sonra, taht ismini kurucusu I. Nikiforos'tan alan kısa ömürlü Nikiforos Hanedanı'na geçmiştir. İmparatorluk, uzun zamandır olduğundan daha zayıf ve daha istikrarsız bir konumdaydı ve mali sorunlar ile boğuşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Krallığı</span> Brezilya Kolonisinin 1815te Krallık olmasıyla kurulan devlet

Brezilya Krallığı, Brezilya'nın statüsünün 1815'te Krallığa yükseltilmesiyle oluşan devlet. Portekiz, Algarve ve Brezilya Birleşik Krallığı'nı oluşturan üç krallıktan birisiydi. İçişlerinde bağımsızlaşan Brezilya bu dönemde dışişlerde Portekiz'e bağlı kalmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bragança Hanedanı</span>

Bragança Hanedanı, Portekiz Kralı I. João'nun gayrimeşru çocuğu Bragança Dükü Afonso tarafından kurulan ve Aviz Hanedanının alt kolu niteliğindeki hanedan.

Vargas dönemi, Brezilya tarihinde Getúlio Vargas'ın devlet başkanı olduğu 1930 ve 1945 arası dönemi kapsayan dönemdir. 1930'dan 1937'ye kadar olan dönem, İkinci Brezilya Cumhuriyeti olarak bilinir ve 1937'den 1946'ya kadar olan Vargas Dönemi'nin diğer kısmı, Üçüncü Brezilya Cumhuriyeti olarak bilinir. Getúlio Vargas, ülkede yansımaya başlayan uluslararası jeopolitik belirsizlik anında Brezilya'nın başkanı oldu. Demokratik temsili siyasi partiler hiçbir zaman Brezilya DNA'sının bir parçası olmadılar ve bu 1930'larda bir kez daha kanıtlandı. Avrupa'da artan kutuplaşmayı yansıtan Brezilya'nın siyasi süreci, biri Komünist Parti'den büyük ölçüde etkilenen ve tenentes şöhretinin karizmatik Luís Carlos Prestes'i - Ulusal Kurtuluş İttifakı (ANL) tarafından yönetilen iki karşıt gruba ayrıldı. Sağ, Plínio Salgado adında havalı bir figürün önderlik ettiği, faşistten ilham alan bir hareket olan Integralizm'de vücut buldu. Bu iyi örgütlenmiş ve finanse edilmiş gruplar 1930 Liberal İttifak'ın kalıntılarını hızla bastırdı ve sokaklara hakim olmaya başladı. Getúlio kendi elementindeydi. Birbirlerini dikkatlice birbirine düşürdü ve ortalama Brezilya vatandaşı arasında açık, rekabetçi siyasetin hem lüks hem de tehlikeli olduğu izlenimini yarattı.