İçeriğe atla

II. Olaf (Danimarka kralı)

II. ve IV. Olaf
Olaf, kraliyet mühründe Norveç (solda) ve Danimarka (sağda) kalkanıyla tasvir edilmiştir.
Danimarka Kralı; Vendlerin ve Gotların Kralı[1]
Hüküm süresi3 Mayıs 1376 – 3 Ağustos 1387
Önce gelenIV. Valdemar
Sonra gelenI. Margaret
Norveç Kralı
Hüküm süresi29 Temmuz 1380 – 3 Ağustos 1387
Önce gelenVI. Haakon
Sonra gelenI. Margaret
DoğumAralık 1370(1370-12-00)
Akershus Kalesi, Oslo
Ölüm3 Ağustos 1387 (16 yaşında)
Falsterbo Kalesi, Falsterbo
DefinSorø Manastırı, Sorø, Danimarka
Tam adı
DancaOluf Håkonsen
NorveççeOlav Håkonsson
HanedanBjelbo
BabasıVI. Haakon
AnnesiI. Margaret
Ölüm yerinde Kral Olaf'ın anısına dikilen anıt plaket.

Danimarka Kralı II. Olaf (Aralık 1370 - 3 Ağustos 1387),[2][3] 1376'dan itibaren II. Olaf olarak Danimarka Kralı (bazen III. Olaf olarak da anılır[4][5]) ve 1376'dan itibaren IV. Olav olarak Norveç Kralıydı. 1380 ölümüne kadar. Olaf, Danimarka Kraliçesi I. Margaret ile Norveç Kralı VI. Haakon'un oğlu ve İsveç Kralı IV. Magnus ile Danimarka Kralı IV. Valdemar'ın torunudur.

Hükümdarlığı

Büyükbabası Danimarka Kralı IV. Valdemar öldüğünde Olaf sadece beş yaşındaydı. Ertesi yıl Slagelse'de bir Danehof tarafından Danimarka kralı ilan edilmiştir. Annesi Kraliçe Margaret, yaşının genç olması nedeniyle naip olarak görev yapmıştır. Bildirisi, babasının büyükbabası IV. Magnus'un tahttan çekilmeye zorlanana kadar İsveç kralı olması nedeniyle annesinin ısrarı üzerine eklenen "İsveç'in gerçek varisi" unvanını da içeriyordu. Olaf, 1370 Stralsund Antlaşması'ndan bu yana Hansa Birliği tarafından kontrol edilen kasabalar da dahil olmak üzere Skåne'da kral olarak selamlanmıştır. Kraliçe Margaret, on beş yaşına gelene kadar ülkeyi yönetemeyecek kadar genç olan Olaf adına bir taç giyme töreni imzalamıştır. Tüzükte Olaf, Danehof'la yılda en az bir kez görüşmeyi ve büyükbabası IV. Valdemar'ın hükümdarlığı sırasında el koyduğu mülkleri iade etmeyi kabul etmiştir.[6]

Olaf, 1380'de babasının ölümü üzerine Norveç kralı olmuştur. Olaf 1385'te reşit olduğunda bile annesi onun aracılığıyla hüküm sürüyordu. Norveç tahtına yükselişiyle birlikte Danimarka ve Norveç, Danimarka tarafından yönetilen kişisel bir birlik içinde birleşmiştir. Danimarka ve Norveç, Kiel Antlaşması'nın bir sonucu olarak 1814'te Norveç'in Danimarka'dan bağımsızlığını kazanmasına kadar, kısa dönemler dışında aynı krala sahip olmuşlardır.

Ölüm ve sonrası

Olaf, Ağustos 1387'de 16 yaşındayken Falsterbo'da beklenmedik bir şekilde ölmüştür. Büyükbabasının ve daha sonra annesinin de gömüldüğü Danimarka'nın Sjælland adasındaki Sorø Manastırı'na gömülmüştür. Olaf'ın zehirlendiğine dair söylentiler hemen ortaya çıkmştır. Oğlunun ölümünün ardından Margaret, üç İskandinav krallığını Şahsi birlik içinde birleştirmiştir.[7] Olaf'tan sonra, 1937'de doğan V. Harald 1991'de kral olana kadar, 550 yıldan fazla bir süre boyunca hiçbir Norveç kralı Norveç topraklarında doğmayacaktı. Olaf'ın ölümü aynı zamanda İsveç'teki Bjelbo Hanesi'nin erkek soyunun da sonu olmuştur. 2015 yılında adli bilim adamı Jørgen Lange Thomsen, II. Olaf'ın Brugada sendromundan öldüğü teorisini öne sürmüştür.[8]

1402'de Sahte Olaf tarafından taklit edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "de goters konge | lex.dk". Den Store Danske (in Danish). 2021-12-03. Retrieved 2023-12-28.
  2. ^ Etting, Vivian, Queen Margrete I, 1353-1412, and the Founding of the Nordic Union, Leiden: Brill Publishers, 2004, p. 54.
  3. ^ Brenner, S. Otto, Nachkommen Gorms des Alten (König von Dänemark -936-) I.-VVI. Generation, Stuttgart: Silberburg-Verlag, 1965, p. 122.
  4. ^ Nielsen, Kay: Danmarks konger og dronninger, Copenhagen, 1980. (pp. 36-37)
  5. ^ Overskov, Carsten: Fra Gorm til Margrethe. De første tusind år på topposten, Kolding, 2005. (pp. 8 & 58)
  6. ^ Danmarks Historie IIwww.perbenny.dk
  7. ^ Huitfeldt, Arild. Danmarks riges Krønike
  8. ^ Wenande, Christian (6 Ekim 2015). "Did a genetic heart condition cut short the lives of 14 Danish royals?". The Copenhagen Post. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar

  • Albrectsen, Esben Danmark-Norge 1380–1814. B. 1 Fællesskabet bliver til : 1380–1536 (Danske historiske forening. 1981)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VI. Haakon</span> Norveçli kralı (1340-1380; hd. 1355-1380)

Haakon Magnusson, (Genç Haakan Magnusson olarak da bilinir) Norveç Kralı (1355-1380). Magnus VII Eriksson’un oğlu ve halefiydi. İsveç'i bölen karışıklıklara müdahale etti, kendisini İsveç kralı seçtirdi (1362), ancak İsveçliler ayaklandılar ve karşısına Mecklenburglu Albrecht'i çıkardılar. Albrecht, VI. Haakon'u tahttan uzaklaştırdı. Haakon 1365'te Danimarka kralının kızı Margrethe ile evlendi. Ölümü üzerine oğlu Olav Norveç ve Danimarka kralı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Norveç hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Norveç hükümdarları listesi 872'de başlamaktadır. Geleneksel olarak anlatıya göre bu tarihte Hafrsfjord Muharebesi yapılmış ve bu muharebede galip gelen İ. Harald Güzelsaçlı birkaç küçük Norveç krallıklarını babasının hükümdarlık yaptığı küçük devlete ilhak ederek tüm Norveç'i tek bir hükümdarlık içinde birleştirmiştir. Harald'in kral olduğu bu tek krallık sonradan "Norveç Krallığı" olarak bilinmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gorm</span> Danimarka Kralı

Gorm, Yaşlı Gorm lakabıyla tanınır, Danimarka kralı. Ülkesini güneyden gelen saldırılara karşı korumak için, karısı Thyra'nın ısrarıyla, Godfred'in yaptırdığı sur ve kaleleri sağlamlaştırdı. Vaftiz olmaya yanaşmamakla birlikte hıristiyanlığa karşı hoşgörülü davrandı. Kendisinden sonra oğlu I. Harald kral olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kalmar Birliği</span> kalmar birliği Norveç, İsveç, Finlandiya, Grönland, İzlanda 5 eski devleti dir

Kalmar Birliği, 14-16. yüzyıllar arası üç İskandinav ülkesinin bir tahtın egemenliği altında bir araya gelmesi sonucu oluşan birliğe verilen addır. Bazı Avrupalı tarihçiler tarafından İskandinav Güçleri olarak da adlandırılır. Birlik üç kurucu ülke dışında bu ülkelere bağlı olan Finlandiya, Grönland, İzlanda ve diğer bağlı toprakları da kapsamaktaydı. 15. yüzyılın ilk çeyreği boyunca Avrupa'nın güçlü siyasi oluşumlarından biriydi. Finlandiya, Kalmar Birliği'nin bir parçası olmasına karşın birliğe katıldığı sırada İsveç toprağı olması ve Cermen kökenlere sahip olmamasından dolayı, Birlik içinde de fazla bir öneme sahip değildi.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Danimarka hükümdarları listesi Danimarka ülkesi üzerinde hüküm süren kral ve kraliçe unvanı taşımış kişilerin listesidir. Bu kral ve kraliçeler şöyle sıralanır:

Danimarka tarihi, bugünkü Danimarka Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Norveç tarihi, bugünkü Norveç Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">II. Svend</span>

II. Svend Estridsson Ulfsson 1047-1076 yılları arasında Danimarka kralıdır. Babası asilzade Ulf Jarl annesi ise Estrid Svendsdatter'dir. Üç kez evlenmiş ve en az 20 çocuk sahibi olmuştur. Gelecekte tahta çıkacak beş Danimarka kralının babasıdır. Savaşta cesaretli olsa da, ordu komutanı olarak o kadar başarılı olamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, 1919'da cumhuriyet kurulana kadar Finlandiya hükümdarlarının listesidir. Bu listede ayrıca İsveç kralları, Kalmar Birliği hükümdarları ve Finlandiya Büyük Dükleri de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oldenburg Hanedanı</span> Kuzey Almanya kökenli bir Avrupa hanedanı

Oldenburg Hanedanı, Kuzey Almanya kökenli bir Avrupa hanedanı. Güçlü bağlarıyla Danimarka'nın kraliyet Hanedanıdır. Avrupanın en güçlü hanedanlığından biridir. Hanedan İzlanda, Yunanistan, Norveç, Rusya, İsveç devletlerinde ayrıca Schleswig ve Hostein Düklüklerinde Kraliyet hanedanı olarak yer almış veya almaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Albrekt (İsveç kralı)</span> İsveç kralı (1340-1412; hd. 1364-1389)

Albrekt av Mecklenburg 1364'ten 1389'a kadar İsveç Kralı ve 1384'ten 1412'ye kadar Mecklenburg-Schwerin Düküdür.

<span class="mw-page-title-main">I. Magnus (Norveç kralı)</span> Norveç ve Danimarka kralı

Magnus Olafsson, daha çok İyi Magnus olarak bilinir, 1035'ten Norveç kralı ve 1042'den 1047'deki ölümüne kadar Danimarka kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">I. Valdemar</span> Danimarka kralı

I. Valdemar Knudsen, Büyük Valdemar olarak da bilinir. 1154'ten 1182'deki ölümüne kadar Danimarka Kralıdır. Kral I. Valdemar'ın hükümdarlığı, oğlu Kral II. Valdemar'ın yönetimi altında Orta Çağ zirvesine ulaşan Danimarka'nın yükselişine tanık olmuştur.

II. Olaf, II. Oluf veya II. Olof şu anlamlara da gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Knud Lavard</span>

Knud Lavard Danimarkalı bir prenstir. Daha sonra, hem Danimarka hem de Alman vasalı olan ilk Schleswig Dükü ve ilk sınır prensi olmuş; bu, Güney Yutland'ın tarihsel ikili konumuna yol açan bir konumdu. Onu Danimarka tahtının rakibi olarak gören kuzeni Magnus tarafından öldürüldü. Knud Lavard, 1170 yılında aziz ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Sverker</span> İsveç kralı (1100-1156; hd. 1132-1156)

I. Sverker veya Yaşlı Sverker, yaklaşık 1132'den ölümüne kadar İsveç kralıdır. Kraliyet kökenli olmayan Sverker Hanedanı'nı kurmuş ve hükümdarları sonraki yüzyılda rakip Erik Hanedanı ile dönüşümlü olarak yer almıştır. Yaşlı Sverker, 25 Aralık 1156'da öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">IV. Valdemar</span> Danimarka kralı

IV. Valdemar Atterdag veya Waldemar, 1340'tan 1375'e kadar Danimarka Kralıdır. Çoğunlukla, önceki hükümdarların yönetimindeki savaşları finanse etmek için ülkenin iflası ve ipotek edilmesinin ardından Danimarka'yı yeniden birleştirmesiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">II. Christopher</span> Danimarka kralı

II. Christopher, 1320'den 1326'ya ve 1329'dan ölümüne kadar Danimarka Kralıdır. V. Erik'in küçük oğludur. Onun yönetimi Danimarka devletinin neredeyse tamamen dağılmasıyla sonuçlandığı için adı ulusal felaketle bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erik Christoffersen</span>

Erik Kristoffersen 1321'den ölümüne kadar babası Kral II. Christopher ile birlikte Danimarka kralıyır. Estridsen Hanedanı'nın bir üyesidir. Dancada ona bazen "Erik, seçilmiş kral" denir.

<span class="mw-page-title-main">VI. Erik (Danimarka kralı)</span> Danimarka kralı

VI. Erik Menved, 1286 ile 1319 yılları arasında Danimarka Kralıdır. V. Erik ve Brandenburg'lu Agnes'in oğludur, 1286'da 12 yaşındayken babasının 22 Kasım'da kimliği belirsiz saldırganlar tarafından öldürülmesi üzerine kral olmuştur. Yaşı nedeniyle 1294 yılına kadar annesi onun adına hüküm sürmüştür.