İçeriğe atla

II. Muhammedşah

Muhammed-Şah, 1183'ten 1186'ya kadar hüküm sürdü. Kirman Selçuklularının son hükümdarıydı.[1]

Biyografi

Bahram-Şah'ın oğlu Muhammed-Şah 1183'te amcası TuranŞah'ın yerine Kirman tahtına geçtikten sonra Kirman,Oğuz Türkleri grupları tarafından saldırıya uğradı. Eyaleti yıkmaları Bardasir şehrini neredeyse yaşanmaz hale getirdi, bu yüzden Muhammed-Şah Bam'ı başkenti yaptı. Ancak 1186'da Muhammed-Şah Oğuzlarla baş edemedi ve Bam'dan vazgeçmeye karar verip Kerman'dan ayrıldı. Oğuz şefi Malik Dinar onun yerine Kerman'ın kontrolünü çabucak ele geçirdi.[1]

notlar

  1. ^ a b Bosworth, p. 174

Kaynakça

  • Bosworth, CE "İran Dünyasının Siyasi ve Hanedan Tarihi (MS 1000-1217)." İran'ın Cambridge Tarihi, Cilt 5: Saljuq ve Moğol Dönemleri. JA Boyle tarafından düzenlendi. İngiltere: Cambridge University Press, 1968. 9780521069366

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harezmşahlar Devleti</span> Orta Asyanın Harezm bölgesinde kurulu eski bir Türk devleti (1077–1231)

Harezmşahlar veya Harzemşahlar Devleti, Orta Asya'da Harezm bölgesinde Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulan Türk-İran geleneğine dayalı bir devlettir. Bu devlet, Anadolu Selçuklu Devleti ile 1230 yılında yapılan Yassıçemen Muharebesi sonucunda iyice zayıflamış, 1231 yılında Celaleddin Harezmşah'ın ölümü ile yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçar Hanedanı</span> 1789-1925 yılları arasında İranı yöneten Türk hanedan

Kaçar Hanedanı, İran'daki Azerbaycan Türklerinin Kaçar boylarından olan Kovanlı kolu tarafından kurulmuş ve 1794 ile 1925 yılları arasında hüküm sürmüş bir İran Devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Kirman (eyalet)</span> İdari birim

Kirman Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Salgurlular</span> Vikimedya liste maddesi

Salgurlular, 1148-1286 tarihleri arasında İran'ın Fars bölgesinde hüküm süren Türk hanedanıdır. Hanedan adını yirmi dört Oğuz boyundan biri olan Salgur'dan alır. Selçukluların Fars meliki Melikşah b. Mahmûd'un bölgede yaşayan Salgurluların reisi olan, atabeyi Muzafferüddin Sungur b. Mevdûd'un kardeşini suçsuz yere öldürmesi üzerine Atabeg Sungur isyan etti. 1148'de Melikşah'ı yenilgiye uğratıp Şiraz'ı ele geçirdi ve Salgurlular veya Fars Atabegleri adıyla bilinen hanedanın temellerini attı.

<span class="mw-page-title-main">I. Ağa Han</span>

I. Ağa Han, asıl adı, Şiiliğin Nizari İsmaili tarikatının imamı.

Kahnuj (Farsça: کهنوج, Kahnūj), İran'ın Kirman Eyaleti'nde şehir.

Bam Havaalanı, İran'nın Kirman Eyaleti'nin Bam şehrinin doğusunda yer alan bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kirman Havaalanı</span>

Kirman Havaalanı, İran'nın Kirman Eyaleti'nin merkezi Kirman şehrine hizmet veren bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Rıza Kirmani</span> İran Şahı Nasreddin Şah’ın katili

Mirza Rıza Kirmani, Kirman, İran'da doğdu ve 10 Ağustos 1896'da Tahran’ da öldü. Cemaleddin Afgani’ nin bir müridi ve İran Şahı Nasreddin Şah’ ın katilidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Ağa Han</span>

Âkâ Ali Şah II. Ağa Han ; Nizârî-İsmâ‘îlî Müslümanları'nın Kırk Yedinci İmâmı olan Aka Ali Şah Âkâ ‘Alî Şâh; 1830; Mehellat, İran - Ağustos 1885; Pune, Hindistan) için kullanılan bir ünvândı.

Kavurd Bey veya adına darp edilen sikkelerde adı Kara Arslan Bey veya tam adı Kara Arslan Ahmed Kavurd Bey. Selçuklu hanedanından Selçuk Bey'in büyük torunu, Çağrı Bey'in oğlu ve Alp Arslan'ın kardeşidir. Güney Fars'da Kirman meliki. Kirman'da 140 yıl hüküm sürecek olan Kirman Selçuklu Devleti kurucusu. Selçuklu Devleti tahtına çıkan yeğeni Melikşah'a karşı taht iddiası ile isyan etmesi ve bu isyanın bastırılması üzerine idam edilmiştir.

Murteza Kirmani-Mukaddem, orta saha pozisyonunda görev yapmış İranlı millî futbolcu ve teknik direktördür.

I. Arslan Şah, 1101–1142 yılları arasında İran'ın Kirman eyaletinin merkezinde bulunan Kirman Selçukluları'nın sultanıydı. Geniş ve düz bir ovada bulunan bu şehir İran'ın başkenti Tahran'ın 1.076 km güneyindedir.

Ebu'l-Feth Han Zend, 6 Mart 1779'dan 22 Ağustos 1779'a hüküm süren Zend Hanedanı'nın üçüncü şahı idi.

Muhammed-Şah II, 1183'ten 1186'ya kadar Kirman'ın son Selçuklu emiriydi.

Malik Dinar (ö.1195) 1153'ten 1173'a kadar Serahs'ta hüküm süren Oğuz hükümdarı idi. Ayrıca 1186'dan ölümüne kadar Kirman eyaletinin hükümdarıydı.

Behramşah, Selçuklu meliki, Tuğrulşah'ın en büyük oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Arslanşah (Irak Selçuklu meliki)</span>

Rükneddin Ebu el-Muzaffer Arslan Şah bin Tuğrul (1133–1176), Irak ve İran'da hüküm süren bir Selçuklu sultanıydı. Saltanatı on beş yıl yedi ay sürdü. Hükümdarlığı sırasında Şemseddin İldeniz'in nüfuzu ve hakimiyeti ön plana çıkmıştır. Annesi Mümine Hatun, İldeniz ile evlendi ve amcası Sultan Mesud ona baktı. 1160 yılında İldeniz, Arslan Şah'ın Irak'taki Selçuklu Sultanlığı'na hükümdar olarak atandığını ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Muzafferîler</span> Güney ve Batı İran’da hüküm süren mahallî bir hânedan (1318-1393)

Muzafferî Hanedanı 14. yüzyılda İlhanlıların dağılmasının ardından İran'da iktidara gelen bir Müslüman hanedanıdır. Zirvelerinde Güney Azerbaycan, Orta İran ve Irak-ı Acem'den oluşan bir krallığı yönetiyorlardı. Muzafferîler Arap edebiyatına verdikleri destekle tanınmışlardır. Şah Shoja bir şairdi ve hem Arapça hem de Farsça yazıyordu ve Arap şiirinin sekiz ayetini bir kez okunduktan sonra ezberleyebildiği söyleniyordu. Kirman'ın Muzafferî hükümdarı Şah Yahya, alim Cünyad bin Mahmud El-Umari'yi kendisi için Arap şiiri ve nesirinden oluşan bir antoloji derlemesi için görevlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mübârizüddin Muhammed</span> Muzafferî hükümdarı

Mübârizüddin Muhammed 1314'ten 1358'e kadar hüküm süren Muzafferî hanedanının kurucusudur. İslam fethi sırasında Horasan'a yerleşen uzak Arap kökenli bir Fars ailesinde doğdu. İlhanlılar'ın hizmetkarlarından Şerefeddin Muzaffer'in oğluydu ve babasının 1314'te ölmesi üzerine babasının makamı Mubariz'e geçti.