Şansölye, Roma İmparatorluğu mirası üzerinde kurulmuş çeşitli ülkelerde değişik zamanlarda değişik anlamlarda kullanılmış bir görev isimlendirmesidir. Bugün ise en bilinen manasıyla Almanya ve Avusturya'da hükûmet başkanlığı makamıdır.
Mehmet Naim Talu, Türk bürokrat ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 15. Başbakanı.
Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ), Avusturya'nın Geleceği için İttifak 4 Nisan 2005'te eski FPÖ lideri tarafından kuruldu. Kuruluşunun başlıca sebebi Jörg Haider ile Heinz-Christian Strache ve arkadaşları Andreas Mölzer ve Ewald Stadler arasında çıkan FPÖ'nün parti içi anlaşmazlıklardır.
Vorarlberg, Avusturya'nın en batısında, İsviçre, Lihtenştayn ve Almanya sınırında yer alan eyâletidir. Başkenti Bregenz'dir.
Viktor Klima, Avusturyalı siyasetçi, 1997-2000 yılları arası şansölye ve Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ) lideri.
Leopold Figl Avusturyalı siyasetçi. Avusturya Halk Partisi'nden seçilen ilk Avusturya Şansölyesi (1945-1953). II. Dünya Savaşı'ndan sonra seçilen en genç Avusturya Şansölyesi oldu.
1999 Avusturya yasama seçimleri 3 Ekim 1999 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, Ulusal Konsey'in en büyük partisi kalmasına rağmen, koalisyon hükûmeti müzakerelerden birkaç ay sonra Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) tarafından kuruldu. Seçimlerde ÖVP, FPÖ'nün gerisinde bitirmiş olmasına rağmen, tartışmalı FPÖ lideri Jörg Haider'in yerine ÖVP lideri Wolfgang Schüssel Şansölye oldu. Ayrıca Karintiya milletvekili seçilmiş olan Haider, kabinede görev almadı ve parti lideri olarak istifa etmedi. Ancak yabancı hükûmetler ve yurt içinde SPÖ ve Yeşiller tarafından organize edilen protestoyla karşı karşıya kalan FPÖ hükûmeti, Avrupa Birliği'nin diğer on dört üyesinden kritik yaptırımlara maruz kaldı. Ancak hükûmet bu baskının dengelenmesine yardımcı oldu ve FPÖ'nün ülkenin demokrasisine tehdit olmadığı netleştiğinde, yaptırımlar kaldırıldı.
2002 Avusturya yasama seçimleri 24 Kasım 2002 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Avusturya Özgürlük Partisi'ndeki (FPÖ) iç bölünmeler sonrası önde gelen birçok üyesinin istifa etmesi sonucu erken seçime gidildi. ÖVP, 1966 seçimlerinden bu yana Ulusal Konsey'de ilk kez en büyük parti oldu ve 183 sandalyenin 79'unu kazandı. Yeni koalisyon hükûmeti tekrar ÖVP ile FPÖ arasında kuruldu. Seçmen katılımı% 84.3 idi.
1966 Avusturya yasama seçimleri, 6 Mart 1966 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sonuç Avusturya Halk Partisi (ÖVP) için tam bir zaferdi. 165 sandalyenin 85'ini kazandı. Seçmen katılımı %93.8 idi. Tek başına iktidar için yeterli sandalyeye olmasına rağmen, ÖVP lideri ve Başbakan Josef Klaus, 1945 yılından beri devam eden Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile koalisyona devam etmek istedi. Yeni bir koalisyon için görüşmeler başarısız olunca, Klaus tek başına ÖVP'nin ve İkinci Cumhuriyet'in ilk tek partili hükûmetini kurdu.
2006 Avusturya yasama seçimleri 1 Ekim 2006 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. 1999 Avusturya yasama seçimlerinin ardından Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve daha sonra Avusturya'nın Geleceği için İttifak (BZÖ) ile koalisyon hükûmeti kurmuştu. 2006 seçimlerinde, ÖVP-BZÖ koalisyonu parlamentoda çoğunluğu yitirdi. Üç ay süren müzakerelerden sonra, 8 Ocak 2007 tarihinde SPÖ ve ÖVP arasında SPÖ lideri Alfred Gusenbauer'in şansölyeliği altında büyük koalisyonun kurulacağı açıklandı.
Vorarlberg Landtag İntihapları, 20 Eylül 2009 tarihinde yapıldı.
Bechuanaland, Afrika kıtasının güneyinde 30 Eylül 1966 tarihine kadar Birleşik Krallık himayesinde bulunan, bu tarihten itibaren de günümüzde de var olan Botsvana devletinin kurulduğu bölge.
Benita Ferrero-Waldner Avusturyalı siyasetçi, eski bakan.
Alfons Gorbach, Avusturya Halk Partisi'den (ÖVP) Avusturyalı bir politikacı. 1961-1964 yılları arası Avusturya Şansölyesi olarak görev yaptı.
Malavi başbakanı, Afrika ülkesi Malavi'de bağımsızlığın kazanıldığı 1964 yılından rejim değişikliğine gidildiği 1966 yılına kadar hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. 1966 yılında gerçekleştirilen rejim değişikliği sonrasında mutlak monarşiden cumhuriyete geçiş sürecinde bu makamda ortadan kaldırılarak tüm yetki ve görev devlet başkanında toplanmıştır.
Lesotho başbakanı, Afrika kıtası ülkesi Lesotho'nun bağımsızlığını kazandığı 1966 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam ülkenin Basutoland ismi ile Birleşik Krallık'a bağlı bir bölge olduğu 1965 yılında oluşturulmuştur.
Nijerya başbakanı, Afrika ülkesi Nijerya'nın bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu görevin 1966 yılında kaldırılması ile birlikte tüm yetki ve görev devlet başkanında toplanmıştır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Büyük koalisyon çok partili parlamenter sistemde siyasi yelpazede birbirini karşısında bulunan iki en büyük siyasi partinin bir araya gelerek kurdukları koalisyon hükûmetidir. Terim, genellikle siyasal olarak farklı iki başat partinin olduğu ve parlamento temsiliyetini güvence altına almak için küçük partilerin seçim barajını aşabildikleri ülkeler için kullanılır. İki büyük parti seçimde tek başlarına hükûmet kurabilecek çoğunluğu almayı denerler ancak bunda başarılı olamazlarsa siyasal olarak yakın küçük parti(ler) ile koalisyon kurmayı denerler. İki büyük parti ana ideolojik konularda farklılık gösterdikleri ve kendilerini rakip, hatta bazen düşman olarak görmeleri nedeniyle ortak bir hükûmet kurulması için mutabakata varmaları küçük partilere göre daha zordur.
I. Kurz hükûmeti, Avusturya'nın 18 Aralık 2017'de göreve başlamış şu anki hükûmetidir. 2017 seçiminin ardından Kern hükûmetinin yerine gelmiştir. Merkez sağ ÖVP'nin lideri Sebastian Kurz, sağ kanat FPÖ ile koalisyon konusunda anlaşarak Avusturya'nın şansölyesi haline gelmiştir. Kabine, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından atanmıştır.
Burundi başbakanı, Afrika ülkesi Burundi'nin henüz bağımsızlığını kazanmadığı, Burundi Krallığı olarak özerk bir yapıya kavuştuğu 1961 yılında oluşturulmuştur. Ülkenin 1966 yılında bağımsızlığını elde etmesinin ardından bu makam birçok kez kaldırılmıştır. En son 1998 yılında yürürlükten kaldırılan makam, 2020 yılında yeniden oluşturulmuştur. Burundi başbakanı, ülkede kurulan hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.