İçeriğe atla

II. Hüseyin Bey

II. Hüseyin Bey veya asıl adıyla El-Hüseyin ibn Mahmud (Arapça: أبو محمد حسين باشا باي‎; d. 5 Mart 1784 - ö. 20 Mayıs 1835), 8. Tunus beyi. 1824 yılında Mahmud bin Muhammed'in ölümünden sonra Tunus Beyi olmuş; 1835 yılında ölünce Mustafa Bin Mahmud, Tunus Beyliğinin başına geçmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kâşgarlı Mahmud</span> 11. Yüzyılda yaşamış sözlükbilimci

Mahmûd bin Hüseyîn bin Muhammed el-Kâşgarî veya bilinen adıyla Kâşgarlı Mahmud (1008-1102), Türk dilleriyle ilgili çalışmalarıyla tanınmış 11. yüzyıl leksikografı. Kâşgar'ın 45 km güneybatısındaki Opal kasabasında dünyaya geldi. Bazı kaynaklara göre ise Isık Göl yakınındaki Bars Kul'da doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Mirza</span> 9. ve son bağımsız Safevi Türkmen hükümdarı

Hüseyin Mirza veya Şah Sultan Hüseyin, 1694-1722 arasında İran şahı, Safevi hanedanının son bağımsız hükümdarı. Devlet yönetimindeki zayıflığıyla hanedanın çökmesine neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp (eyalet)</span> Osmanlının Afrika Eyaleti

Trablusgarp Eyaleti veya Trablusgarp Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti eyaletidir. Osmanlı Devleti'nde iki tane Trablus adını taşıyan idari bölge bulunmaktadır. Bunları birbirinden ayırmak için buradakine Trablus-ı Garb veya Mağrib Trablusu, Şam bölgesindekine Trablus-ı Şam veya Şam Trablusu denilmiştir. Trablusgarp 360 yıl, 1 ay, 20 gün Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Trablusgarp Eyaleti, sâlyâneli bir deniz eyaletidir. 17. yüzyılda ocaklık olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Serasker</span> Osmanlı Devletinde bir bölgenin komutanı ve idarecisi

Osmanlı Devleti'nde 1826'da kurulan ve bugünkü Millî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı 'na denk gelen devlet kurumu. 1880 yılında Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Riyaseti'nin(Günümüz Genelkurmay Başkanlığı) kurulması ile görevlerinin bir kısmını bu kuruma devretmiştir.

2004 Afrika Uluslar Kupası 24. kez Tunus'ta düzenlenen Afrika Uluslar Kupası'dır. 2002'de olduğu gibi, bu turnuvada da 16 takım 4'erli şekilde dört gruba ayrılmıştır. Tunus, Fas'ı 2-1 yenerek ilk şampiyonluğunu kazanmıştır.

Hüseyin bin Ali veya Hüseyin ibn Ali şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Tunus Beyliği</span>

Tunus Beyliği ya da Tunus Prensliği, Hüseyni Hanedanı'na mensuptur. Kurucusu Hüseyin bin Ali'dir. 17 Temmuz 1705'te Tunus bağımsızlığını kazandı ve Fransa Tunus'u işgal edene kadar Osmanlı Vasalı olarak kaldı. Hanedanın son hükümdarı VIII. Muhammed tahtan indirilerek devrim oldu ve Cumhuriyet'e dönüştürüp kararda prens olarak değişmiştir. VIII. Muhammed 1957'de tekrar prens oldu ve ölümüne kadar prenslik yaptı. 1922'ya kadar Osmanlı hükümeti Tunus Beylerini, Tunus Beyi olarak saymıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus beyleri listesi</span> Tunus Krallığı Kralı (1705–1957)

Tunus Beyliğinin beyleri ve bey süresi aşağıda belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyni Hanedanı</span> Tunusu yöneten kraliyet hanedanı (1705-1957)

Hüseyni Hanedanı, Aslen Girit'ten gelen Türk-sipahi kökenli olan Tunus Beyliği'nin yönetici hanedanıydı. Murâdî Hanedanı'nın ardından 1705'te Hüseyin bin Ali altında iktidara geldi. Hüseyniler iktidara geldikten sonra beyler olarak hüküm sürdüler ve 1957'ye kadar Tunus'u yönettiler.

Osman bin Ali, altıncı Tunus beyidir. Hammuda bin Ali'nin ölümü üzerine bey olmuştur. Ölümünden sonra yerine Mahmud bin Muhammed geçti.

Mahmud bin Muhammed Tunus'un 7. beyidir. Ölümünden sonra II. Hüseyin Bey geçti.

Mustafa bin Mahmud veya Mustafa İbn Mahmud, 9. Tunus beyidir. 1835'te ölen II. Hüseyin Bey ölünce yerine geçmiştir. 1837'de ölünce yerine I. Ahmed Bey Tunus beyi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Ahmed Bey</span>

I. Ahmed Bey veya asıl adıyla Ahmed bin Mustafa, Tunus beyidir. Mustafa bin Mahmud'un 10 Ekim 1837 tarihinde ölümüyle Tunus Beyliği'nin başına geçmiştir. 10 Ekim 1837 tarihinden 30 Mayıs 1855 tarihine kadar yani ölene kadar Tunus Beyliği'ni yönetmiştir. 30 Mayıs 1855 tarihinde ölünce yerine II. Muhammed bin Hüseyin tahta geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Muhammed bin Hüseyin</span>

II. Muhammed Bin Hüseyin, 1855-1859 yılları arasındaki Tunus beyidir. Tunus beyi I. Ahmed Bey'in 30 Mayıs 1855 tarihinde ölmesiyle Tunus Beyliği'nin yönetiminin başına geçmiştir. 1859 yılına kadar ölene kadar Tunus Beyliği'nin yöneticisi olmuştur. 1859 yılında ölünce Tunus Beyliği'nin başına III. Muhammed Sadık Bey tahta geçmiştir.

Hüseyin bin Ali, ilk Tunus beyi olmasıyla birlikte 30 yıl Tunus beyliği yapmış önemli bir isimdir. Aslen kartacalı olup ünlü kartaca kahramanı Hannibal Barca'nın kardeşi olan Mago Barcanın soyundan geldiği düşünülse de babası, Girit’in Kandiye şehrinden geldiği rivayet edilen ve Tunus’ta uzun zaman Arap kabilelerine karşı yaptığı çarpışmalarla şöhret kazanan Ali et-Türkî adlı bir Osmanlı sipahisidir. Malum soylu bir aileden gelmesi de Tunus beyi olmasını etkilemiştir. Hüseyin bin Ali'nin iki oğlu olduğu ama bilinmeyen bir sebepten dolayı beyliğin başına ikinci oğlu olan Ebu'l Hasan Ali'nin geçtiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü'l-Benîn</span>

Ümmü’l-Benin diye meşhur olan Fatıma bint Hizam, Müminlerin Emiri Ali bin Ebu Talib’in eşidir. Ümmü’l-Benin, Şialar nezdinde saygınlığı ve ihtiramı yüksek olan bir hanımefendidir. Ümmü’l-Benin; Ebu’l-Fazlı’l Abbas, Abdullah, Cafer ve Osman’ın annesidir. Bunların her dördü de Kerbela’da Aşura günü şehit olmuşlardır. Dört erkek çocuğun annesi olduğu için kendisine Ümmü’l-Benin denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Hüseyin</span>

Sidi Hüseyin, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un kuzeyinde yer almakta olup Tunus metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 64,37 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 124.520'dir.

<span class="mw-page-title-main">El-Kerem</span>

El-Kerem, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un doğusunda Tunus Körfezi'nin kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 9,628 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 84.521'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hamamü'l-Linf</span>

Hamamü'l-Linf, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Ben Arus'un güneydoğusunda Akdeniz kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 11,42 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 44.057'dir.

<span class="mw-page-title-main">Burcü'l-Amri</span>

Burcü'l-Amri, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un 30 km güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 173,9 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 18.964'tür.