İçeriğe atla

II. Godomar

II. Godomar (veya Gundomar), kral Gundobad'ın oğlu ve Burgonya kralıydı. Ağabeyinin 524'ten 534'e kadar süren hükümdarlığından sonra Burgonya tahtına oturdu.

Hem kendisi hem de kardeşi Sigismund, I. Clovis'in oğulları ile yaptıkları savaşta mağlup edildi. Godomar kaçtı ve Sigismund, Orléans Kralı Chlodomer tarafından esir alındı. Godomar daha sonra Burgonya ordusunu topladı. Chlodomer, Sigismund'u idam ettirdi ve Godomar ordusu ile Vézeronce Savaşı'nı kazanarak topraklarına yeniden kavuştu. Yaşanan bu savaşta Chlodomer, öldürülmüştür. 524 yılında kardeşlerden Metz Kralı I. Theuderic Burgonya'ya yürüdü. Godomar ve ordusu kaçtı; ancak Godomar takip edildi. 534 yılında Franklar Godomar'ı öldürdü ve Burgonya ülkesini ele geçirdi.

Kaynakça

  • Reinhold Kaiser: Burgundyalılar. Kohlhammer Verlag, Stuttgart 2004, ISBN 3-17-016205-5
Önce gelen:
Sigismund
Burgonya Kralı
524–534
Sonra gelen:
I. Childebert, I. Clotaire ve I. Theudebert

İlgili Araştırma Makaleleri

524 (DXXIV) pazartesi günü başlayan bir artık yıldır.

<span class="mw-page-title-main">V. Karl</span> Kutsal Roma imparatoru, İspanya kralı, Avusturya arşidükü ve Burgonya dükü (1500–1558)

V. Karl ya da Şarlken, Kutsal Roma İmparatoru, İspanya Kralı, Habsburg Hollandası Lordu ve Burgonya Kontu.

<span class="mw-page-title-main">János Hunyadi</span> Orta çağ Macar ordu komutanı

Hünyadi Yanoş ya da Yanoş Hunyadi, Orta Çağ Macar ordu komutanıdır. Hunyadi soyadı, János adıdır, Macar geleneğine göre önce soyadı, sonra adı yazılır, Türkçeye de bu şekilde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Burgonya</span> 4 departmandan oluşan Fransız bölgesi

Burgonya, Côte-d'Or, Nièvre, Saône-et-Loire ve Yonne departmanlarından oluşan Fransız bölgesidir. Dijon, Nevers, Mâcon ve Auxerre, Burgonya'nın büyük şehirleri arasında yer alırlar. Fransa'nın eski bölgelerinden olup Kuzeyde Champagne, Doğuda Franche-Comté, Batıda Allier ve Nivernais, güneyde ise Lyonnais ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Niğbolu Muharebesi (1396)</span> 1396da Osmanlı Devleti ile Avrupa devletleri arasında yaşanmış muharebe

Niğbolu Muharebesi, 25 Eylül 1396'da Sultan Yıldırım Bayezid liderliğindeki Osmanlı ordusunun Burgonya Dukalığı veliahtı ve asilzadelerinin liderliğini üstlendiği, ayrıca Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu, Fransa, Eflak, Lehistan, Britanya Krallığı, Macaristan, İskoçya Krallığı, Venedik Cumhuriyeti, Ceneviz Cumhuriyeti, St. Jean Şövalyeleri askerlerinden oluşan bir Haçlı ordusuyla, Tuna Nehri üzerinde bulunan Niğbolu Kalesi yakınlarında gerçekleşen ve Osmanlı kuvvetlerinin kesin zaferiyle sonuçlanmış bir muharebedir. Bu muharebe aynı zamanda Avrupa tarihçiliğinde, Niğbolu Haçlı Seferi diye de anılır ve Orta Çağ'ın son büyük haçlı seferi olarak nitelendirilmektedir. Bazı kaynaklarda savaşın tarihi 28 Eylül olarak verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Maximilian (Kutsal Roma imparatoru)</span> XVI. yyde Kutsal Roma İmparatoru

Habsburglu I. Maximilian, Kutsal Roma İmparatoru. 1493 yılından ölümüne kadar hüküm sürmüş, yaptığı savaşlar ve evlilikler sayesinde Habsburg Hanedanı'nın nüfuzunu arttırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodoros</span>

I. Theodoros Laskaris, arasında İznik imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Svabya Savaşı</span>

1499 Svabya Savaşı Eski İsviçre Konfederasyonu ile Habsburg Hanedanı arasındaki son büyük silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Charles (Burgonya dükü)</span>

Charles, Fransızca Charles le Téméraire, Burgonya'nın Valois Hanedanından son dükü (1467-1477). Burgonya'nın Fransa'dan bağımsız bir krallık olması için uğraşmış ve Fransa Kralı XI. Louis ile siyasi ve askeri mücadele içine girmiştir. Bu mücadele kendisinin Lorraine Dükü'nün hizmetinde olan İsviçre paralı askerleri tarafından Nancy savaşında öldürülmesi ve topraklarının parçalanıp bir kısmının Fransa otoritesine geri kalanının da Habsburg İmparatorluğuna bırakılmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ostrogot Krallığı</span>

Ostrogot Krallığı, Germen asıllı Ostrogotlar kavmininin kralları Büyük Teoderik yönetimi altına İtalya'ya göçüp yerleşip kurduğu ve 493-553 döneminde İtalya'da ve Kuzeybatı Balkanlarda hüküm süren krallık.

<span class="mw-page-title-main">Sigismund (Kutsal Roma imparatoru)</span>

Sigismund 1378'den 1388'e ve 1411'den 1415'e kadar Brandenburg'un elektörü, 1387'den Macaristan ve Hırvatistan kralı, 1411'den itibaren Almanya kralı, 1419'dan itibaren, Bohemya kralı, 1431'den itibaren İtalya kralı ve 1433'te taç giymesinden 1437'deki ölümüne dek Kutsal Roma İmparatoru oldu. Lüksemburg Hanedanı'nın son erkek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vandallar Savaşı</span>

Vandallar Savaşı, Haziran 533 - Mart 534 döneminde Bizans İmparatorluğu ile Vandal Krallığı arasında yapılan, Vandal Krallığı'nın yenilip ortadan kaldırılması ile sonuçlanan ve çoğunluğu modern Tunus'ta yer alan savaştır. Bu savaş kendini tüm Roma İmparatoru olarak gören Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Batı Roma İmparatorluğu'nun batıdaki arazileri tekrar eski sınırlarına kadar eline geçirmek amacı ile giriştiği bir seri muharebeden oluşan savaşların ilki idi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Şişman</span> 14. yüzyıl Bulgaristan İmparatoru

İvan Şişman, 1371'den 1395'e kadar hüküm sürmüş Bulgar İmparatorluğu çarı.

Burgundlar, Roma İmparatorluğu zamanında Germanya'da yaşayan büyük bir Doğu Cermen kavmi. Burgundlar ilk olarak 291'de Trier'de imparator Maximian'a verilen 11. methiyede Alamannilerle birlikte anılır ve 248 ile 291 yılları arasında gerçekleşmiş olabilecek olaylara atıfta bulunurlar ve görünüşe göre yüzyıllar boyunca komşu olarak da kalmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">III. Zygmunt Waza</span> İsveç kralı (hd. 1592-1599), Litvanya ve Polonya Büyük Dükü (hd. 1587-1632)

III. Sigismund Vasa 1587'den 1632'ye kadar Polonya-Litvanya Birliği ve Litvanya Büyük Dükalığı hükümdarı, 1592'den 1599'da kadar İsveç kralı ve Finlandiya Büyük Dükü.

<span class="mw-page-title-main">I. Theuderic</span>

I. Theuderic, 511 yılından 533 veya 534 yılına kadar çeşitli adlarla anılan Metz, Reims ve Avusturasya'nın Merovenj kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vézeronce Muharebesi</span>

Vézeronce Muharebesi, 25 Haziran 524 tarihinde Fransa'nın Isère kentinde Vézeronce-Curtin yakınlarında gerçekleşti. Bu savaş, Frank kralı I. Clovis'in dört halefi olan I. Childebert, Chlodomer, I. Chlothar ve I. Theuderic tarafından başlatılan Burgonya istilasının bir parçasıydı.

Chlodomer veya Clodomir veya Clodomer, Frankların Kralı I. Clovis'in dört oğlundan ikincisiydi. Babasının 511 yılında ölümü üzerine Frank Krallığı'nı üç erkek kardeşiyle paylaştı: I. Theuderic, I. Childebert ve I. Chlothar. En büyük oğul Theuderic'in daha fazla toprak aldıysa da, Chlodomer krallığın yarısını diğer iki erkek kardeşiyle paylaştı. Ona düşen, eski Syagrius Krallığından alınan Orléans Krallığıydı. Bu krallık, en önemlisi, Tours, Poitiers ve Orléans piskoposluklarını içeriyordu. Chlodomer, Guntheuc ile evlendi. Bu evlilikten, Theodebald, Gunthar ve Clodoald adlı oğulları oldu.

<span class="mw-page-title-main">Burgonyalı Sigismund</span>

Sigismund 516 yılından ölümüne kadar Burgonya kralıydı. Kral Gundobad ve eşi Caretene'nin oğluydu. 516'da babasının yerine geçti. Sigismund ve kardeşi Godomar, I. Clovis'in oğulları ile yaptığı savaşta yenildi ancak kardeşi Godomar kaçmayı başardı. Sigismund, esir olarak Orléans Kralı Chlodomer tarafından ele geçirildi. Kendisi ile eşi ve çocukları da idam edildi. Godomar daha sonra Burgonya ordusunu yeniden topladı ve krallığını geri kazandı.

<span class="mw-page-title-main">I. Clotaire</span>

I. Clotaire, Merovenj hanedanının Frank kralı.