İçeriğe atla

II. Erekle

II. Erekle
Gürcüceერეკლე II
Kartli-Kaheti kralı
Hüküm süresi1762–1798
Taç giymesiMtsheta
Svetitshoveli Katedrali
1 Ekim 1745
Sonra gelenXII. Giorgi
Kaheti kralı
Hüküm süresi1744–1762
Taç giymesiMtsheta
Svetitshoveli Katedrali
1 Ekim 1745
Önce gelenII. Teymuraz
Doğum7 Kasım 1720
Telavi
Ölüm11 Ocak 1798 (77 yaşında)
Tiflis
DefinSvetitshoveli Katedrali
Eş(ler)iKetevan Orbeliani
Anna Abaşidze
Darecan Dadiani
Çocuk(lar)ıXII. Giorgi
Aleksandr Bagrationi
HanedanBagrationi hanedanı
BabasıII. Teymuraz
AnnesiTamar
DiniGürcü Ortodoks Kilisesi
İmza

II. Erekle (Gürcüce:ერეკლე II) Gürcistan devlet adamı, diplomat 1744 yılından itibaren Kaheti ve 1762 yılından 1792 yılına kadar Kartli-Kaheti kralı.[1] 11 Ocak 1798 yılında ölmüştür.[2] Ozan Sayat Nova'yı sarayın sürgün etmesiyle bilinir.

Kaynakça

  1. ^  ASEAN
  2. ^ Дубровин Николай Федорович. Закавказье от 1803-1806 года. Издательство: Санкт-Петербург, типография департамента уделов, печатано по сообщению Главного Штаба от 6 сентября 1866 года, стр. 15

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Bayrak Nişanı</span>

Kızıl Bayrak Nişanı Sovyetler Birliği'nin 16 Eylül 1918 yılında İç savaş yıllarında yürürlüğe soktuğu nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti</span>

Kaheti, Gürcistan'ın doğusu kesiminde idari bölge. Kuzeyinde Tuşeti bölgesi ve Kafkas Dağları, güneyinde ve doğusunda Azerbaycan, batısında ise Kartli bölgesi yer alır. Kaheti, coğrafi olarak İç Kaheti ve Dış Kaheti olmak üzere iki bölgeye ayrılır. Bölgenin başlıca akarsuları Alazani nehri ve onun bir kolu olan İori ırmağıdır. Bölge nüfusunun önemli bir kısmı Azerilerden oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Kartli-Kaheti Krallığı</span>

Kartli-Kaheti Krallığı (1762-1801) Kartli ve Kaheti krallıklarının 1762'de birleşmesiyle kurulmuş feodal devlettir. Krallık bugünkü Gürcistan'ın büyük bölümünü Türkiye'nin az bölümünü, Ermenistan'ın Kuzeyini ve Azerbaycan'ın Kuzeybatı topraklarını kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti Krallığı</span>

Kaheti Krallığı Doğu Gürcistan'da, Kaheti bölgesinde kurulmuş ilk başkenti Gremi ve daha sonra Telavi olan Geç Orta Çağ/Erken Modern Çağ monarşisiydi. 1465 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılması süreciyle ortaya çıkmış ve birkaç kısa aralıklarla 1762 yılında Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısıyla Kaheti ve komşusu Kartli Krallığı'nın birleşmesi dönemine kadar varlığını sürdürmüştür. Karışık tarihinin büyük bir kısmında Kaheti, Gürcü Krallığı'nı etki alanında tutmak için çaba gösteren bunun sonucu olarak birçok askeri çatışma ve sürgünlere yol açan Safevi Devleti'nin vasalıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kartli Krallığı</span>

Kartli Krallığı Batı Gürcistan'ın Kartli bölgesinde başkenti Tiflis olan Geç Orta Çağ / Yakın Çağ Gürcü monarşisidir. 1478 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılma süreciyle ortaya çıkmış ve Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısı sayesinde 1762 yılında komşusu Kaheti Krallığı ile birleşene dek varlığını sürdürmüştür. Bu dönemin çoğunda krallık Safevi hanedanlıklarının vasalıydı ancak belirli aralıklarla özellikle 1747 yılından sonra bağımsızlığını sürdürmüştür.

Biysk — Rusya'da, Altay krayında bulunan bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Tuva Özerk Bölgesi</span>

Tuva özerk bölgesi — Güney Sibiryadaki Sayan Dağları dolayında 11 Ekim 1944 tarihinde Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı yıllarındaki rejim ihracıyla ve yöneticilerini kendi tarafına çekmesiyle Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti içine kattığı 10 Ekim 1961 tarihine kadar süren özerk bölge.

<span class="mw-page-title-main">Donetsk Halk Cumhuriyeti</span> Ukraynadan ayrılarak kurulan eski bir devlet

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Donbass Savaşı'nda Ukrayna'dan ayrılarak kurulan de facto devlet. DHC, Ukrayna yönetimini sivilleri katletmek ve savaş suçu işlemekle itham edip bağımsızlığını gerekçe olarak göstermiştir. Donbass Savaşı sırasında 7 Mayıs 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu. 11 Mayıs'ta bağımsızlık referandumu yapıldı ve bağımsızlığı halk tarafından onaylandı. 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti. 24 Mayıs 2014'te ise Lugansk Halk Cumhuriyeti ile Novorossiya Federal Devleti adında bir konfederasyon oluşturmuştu ancak 1 Ocak 2015'te bu konfederasyonu feshettiler ve rafa kaldırdılar. 21 Şubat 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hem Luhansk hem de Donetsk Halk Cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanıdığını açıkladı. 27 Eylül 2022 tarihinde yapılan referandum sonucunda 30 Eylül 2022 tarihinde Rusya tarafından ilhak edilmiştir.

Bandıhan İlçesi ; Özbekistan'ın Surhanderya ili'indeki ilçe idi(2010 yılına kadar).

<span class="mw-page-title-main">Elektrostal</span>

Elektrostal, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir Moskova'nın 58 km doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 51.40 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 100,072'dir.

<span class="mw-page-title-main">Korolyov (şehir)</span>

Korolyov, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehir. Şehir, Moskova'nın 22 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 55.47 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 183,402'dir.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya Prensliği</span> Eski bir devlet

Megrelya Prensliği ya da Samegrelo Prensliği, Dadiani hanedanı tarafından Gürcistan'ın Megrelya bölgesinde kurulmuş eski bir devlettir. Bazı kaynaklarda adı Odişi Prensliği olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Nişanı</span>

Vatanseverlik Savaşı Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasında başarı göstermiş tüm Kızıl Ordu mensubu asker ve Sovyet partizanlarına verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. 1985 yılında 9 Mayıs zaferinin 40. yıl kutlamaları sırasında tüm gazilere verilmesine karar verilmiştir. Toplamda 9 344 283 adet verilmiştir: 1. sınıf 2 627 899 adet, 2. sınıf 6 716 384 adet.

Kutuzov Nişanı, Rus kumandan Mihail Kutuzov adına verilen Rusya askerî nişanıdır. Nişan II. Dünya Savaşı'nda kapsamındaki Sovyet-Nazi Savaşı sırasında askerî cesaret örneği oluşturan Kızıl Ordu askerlerine verilmek üzere oluşturulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu İdari Okrugu</span> Moskovanın 12 idari okrugundan biri

Güneydoğu İdari Okrugu, Rusya'nın başkenti Moskova'nın 12 idari okrugundan biridir. Yüzölçümü 117,5597 km² olan okrugun nüfusu 2010 yılı itibarı ile 1.318.885'tir.

<span class="mw-page-title-main">Saiga-12</span> Rus yapımı 12 kalibre mermi kullanan bir tüfek

Saiga-12, Rusya yapımı bir yarı otomatik yivsiz tüfekdır. Silah, 1990'larda Kalaşnikof tüfekler üzerinden geliştirilmiş olup 1997 yılında üretimine başlanmıştır. Adını Sayga antilobundan almaktadır. Genel olarak 12-gauge mühimmat kullanmakta olup aynı zamanda 20-gauge ve .410'luk mühimmat kullanan Saiga-20 ve Saiga-410 modelleri de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hereti Krallığı</span>

Hereti Krallığı, Kafkasya'da İberya-Albanya sınırında ortaya çıkmış bir Orta Çağ monarşisiydi. Günümüzde kabaca Gürcistan'ın Kaheti bölgesinin güneydoğu köşesi ve Azerbaycan'ın kuzeybatı bölgelerinin bir bölümüne tekabül eder.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti-Hereti Krallığı</span>

Kaheti-Hereti Krallığı ya da sadece Birinci Kaheti Krallığı merkezi Kaheti bölgesi ve başkenti Telavi olan Doğu Gürcistan'daki erken Orta Çağ monarşisidir. Kaheti Prensliği'nin güçlü yöneticisi Büyük III. Kvirike'nin liderliğinde 1014 yılında ortaya çıkmıştır. III. Kvirike sonunda Hereti kralını yenilgiye uğratarak kendisini birleşik Kaheti ve Hereti'nin kralı ilan etti. Krallık bu tarihten itibaren 1104 yılına kadar birleşik Gürcistan Krallığı'ndan ayrı bağımsız bir devletti. Krallığın toprakları batıda Ksani Nehri'nden doğuda Alicançay Nehri'ne ve kuzeyde Didoeti'den güneyde Kura Nehri'ne kadar uzanan bölgeyi kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hacimurat Gatsalov</span>

Hacimurat Soltanoviç Gatsalov, Oset kökenli Rus güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">İshak Meşbaşe</span> Çerkez şair

İshak Meşbaşe Çerkes şair, yazar ve çevirmen. Çerkesçe 80'den fazla kitabın yazarıdır ve Kur'an da dahil olmak üzere birçok eseri Rusçadan Çerkesçeye çevirmiştir. Eserleri İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, Lehçe, Moğolca, Türkçe, Arapça ve diğer dillerde yayınlanmıştır. Eserlerinin tamamı 20 cilt olarak 2015 yılında Çerkesçe ve Rusça olarak yayınlandı. Eserleri Fahri Huvaj tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Birçok ödül aldı. 2016 yılında, memleketi olan Urupsky köyünde adına bir anıt inşa edildi.