İçeriğe atla

II. Ebu Bekir

II. Ebu Bekir (14.yüzyıl) veya Mansa Ku, Mali İmparatorluğunun 9. mansası olduğu iddia edilen şahıs. Muhammed ibn-i Gao'dan sonra tahta çıktı ve daha sonrasında okyanusun limitlerini keşfetmek için tahttan feragat ederek yerini yeğeni Mansa Musa'ya bıraktı.

Arka plan

Ebu Bekir kurucu imparator olan Sundiata Keita'nın kız kardeşi olan Şeyh Anta Diop'un 2 oğlundan biriydi.[] Kolokan hanedanından gelen Keita kabilesinin son imparatorluk üyesiydi. 1311'de tahttan feragat ettiği zaman Faga Laye adında benzer bir küçük hanedan imparatorluğu yönetecekti.

Saltanatı

II. Ebu Bekir hakkında bildiğimiz her bilgi Arap tarihçi Şibab el-Ömeri'den gelmektedir.[1] El-Ömeri, Mansa Musa'nın Mekkede hacca gitmesinden sonra kendisini Kahirede ziyaret etti ve konuşma fırsatı buldu. Mansa Musa'nın dediklerine göre, Ebu Bekir atlantik okyanusunun sonunu bulacağına emindi ve bunu yapmak için 2 tane sefer düzenledi.[2][3][4][5]

II. Ebu Bekir yaptığı 2. seferinde Maliye geri dönemeyince Mansa Musa tahta çıktı.

II. Ebu Bekir'in Atlantik Seferleri

Atlantik Seferleri:

Mısırlı Arap tarihçi El-Ömeri Mansa Musa'nın söylediklerini birebir aktarıyor:

Tahtı bana bırakan sultan (II. Ebu Bekir) dünyanın etrafını çevreleyen okyanusun(Atlantik okyanusu) sonuna ulaşmanın imkansız olduğunu bilmiyordu ve bu konuda inatla ısrar edip, sonuna ulaşmak istedi. Bu sefer için 200 kayık hazırlattı ve içine adamlarını doldurdu. Kayıkları kendisine ve adamlarına onlarca yıl yetecek kadar altın,su ve erzakla doldurdu. Gemilerin kaptanına erzağınız tükense bile okyanusun sınırını bulana kadar geri dönmemelerini emretti. Onlar yola çıktılar. Uzun bir süre onlardan haber alınamadı ve sonunda sadece 1 gemi geri dönebildi. Gemi kaptanı şöyle dedi: "Sultanım, biz uzunca bir süre ilerledik ta ki okyanusun ortasında büyük bir girdabın şiddetli bir şekilde aşağı yöne aktığını görene kadar, diğer gemiler bizim gemimizden oldukça öndelerdi ve hepsi girdabın içine düştüler. Bizim gemimiz kurtulan sonuncu gemiydi. Buradan kurtulmak için geri dönmeye karar verdim." Bu sözlere sultan inanmadı ve bu sefer tekrar onlarca yıl yetecek kadar su,altın ve erzak yüklü 200 kadar gemi hazırlattı. Kendisinin yokluğunda tahtı bana bıraktı ve adamlarıyla birlikte sefere gitti. Ancak hiçbir zaman geri dönmedi.

Trans-Atlantik seyahat

Ivan von Sertima ve Malili araştırmacı Gaoussou Diawara, II. Ebu Bekir'in Amerika kıtasına ulaştığını öne sürer.[6] Van Sertima, Kolomb'un 3. Amerika seferinin Bartolomé de las Casas tarafından yazılan seyir defterinde Portekiz kralı II.Joao'nun iddialarını kanıtlamak için yapıldığını yazdı. İddialara göre, "Batıya doğru, Batı Afrikada bulunan Gine sahillerinden yeterli erzaklarla denize açılan kanoların bulunduğu söyleniyordu." Aynı zamanda Karayip adalarında bulunan yerlilere göre "güney ve güneydoğudan gelen siyahi insanların guanin adı verilen bir metal mızrakları bulunuyordu. Guaninlerden 32 parça bulundu ve bunların 18'i altından,6'sı gümüşten ve 8'i bakırdan oluşuyordu."[7][8]

Aynı zamanda çoğu arkeolog, antropolog, etnohistograflar ve linguistler ve diğer Kolomb öncesi Amerikayı araştıran araştırmacılar böyle bir yolculukla ilgili ve kolomb öncesi afrika ile amerika arasında herhangi bir ilişki için yeterli bir kanıt bulunmadığını söylüyorlar.[9]

Bu bakış açısını temsil eden görüşler:

Haslip-Viera et al. (1997): "Yeni Dünya'da yapılan arkeolojik kazılarda Afrikaya ait hiçbir alet bulunamamıştır."

David Browman, Michael D. Coe, Ann Cyphers, Peter Furst ve bu alanda çalışan diğer akademisyenler tarafından yazılan hakemli makalede bu düşünceyi destekleyici yanıtlar.

Ortiz de Montellano ve diğerleri. (1997, passim.): Kolomb öncesi afrika-amerika arasındaki temaslara karşı çıkıyor.

UC Riverside antropoloji profesörü Karl Taube gibi çeşitli önde gelen Mezoamerikalı uzmanlar "On altıncı yüzyılda İspanyolların gelişinden önce Eski Dünya ile Mezoamerika arasında İspanyollardan önce herhangi bir temas olduğuna dair herhangi bir maddi kanıt bulunmadığına" düşünüyorlar.[10]

"Afrika'nın en büyük kaşifi(Africa's greatest explorer)" başlıklı bir BBC makalesi, tartışmayı Mali'deki bilim adamları ve çeşitli tarihçilerin bakış açılarından özetliyor.[6]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Al-Umari 1929, Masalik al Absar fi Mamalik el-Amsar, French translation by Gaudefroy-Demombynes, Paris, Paul Geuthner, 1927, pp. 59, 74-75. See also Qalqashandi, Subh al-A'sha, V, 294.
  2. ^ "The Legend of How Mansa Abu Bakr II of Mali Gave up the Throne to Explore the Atlantic Ocean" 30 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ancient Origins, 21 Feb. 2016.
  3. ^ "Abbas Hamdani, An Islamic Background to the Voyages of Discovery. Language and Literature" in The Legacy of Muslim Spain (Studien Und Texte Zur Geistesgeschichte Des Mittelalters), 1994, ed. Salma Khadra Jayyusi.
  4. ^ Thornton, 9, 13.
  5. ^ Muslims' Place in the American Public Square: Hope, Fears, and Aspirations. Rowman Altamira. 1 Ocak 2004. ss. xvi of 396. ISBN 0759106134. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2020. 
  6. ^ a b "Africa's Greatest Explorer - BBC (2000)". 15 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2020. 
  7. ^ Journals and Other Documents on the Life and Voyages of Christopher Columbus. New York: The Heritage Press. 1963. ss. 262, 263. 
  8. ^ Christopher Columbus: his life, his work, his remains, as revealed by original printed and manuscript records, together with an essay on Peter Martyr of Anghera and Bartolomé De Las Casas, the first Historians of America. New York: G. P. Putnam's Sons. 1903. ss. 379, 380. 
  9. ^ Haslip-Viera (1997). "Robbing Native American Cultures: Van Sertima's Afrocentricity and the Olmecs". Current Anthropology. 38 (3): 419-441. doi:10.1086/204626. 
  10. ^ (Taube 2004, p. 1)

Kaynakça

Önce gelen:
{{{önce}}}
{{{başlık}}}
Sonra gelen:
{{{sonra}}}

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Timur İmparatorluğu</span> Asyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk

Timur İmparatorluğu, Timurlu Devleti, Timurlular veya Turan İmparatorluğu, Fars ve İslam medeniyeti unsurları ile Türk-Moğol devlet ve askeri teşkilat unsurlarını bünyesinde barındıran Emir Timur tarafından kurulmuş bir devlettir.

Şiilik veya Şia, Muhammed'den sonra devlet yönetiminin Ali'ye ve onun soyundan gelenlere ait olduğu fikrini savunan; Ali ile birlikte onun soyundan gelen imamların günahsızlığına, yanılmazlığına ve bizzat Allah tarafından imam olarak seçildiklerine dair inanışların ortak adıdır. İslam dünyası içerisinde Müslüman nüfusun yüzde 10-15'lik kısmını oluşturur. Siyasi saiklerle ortaya çıkan bu ayrılık, zaman içinde fıkhi ve itikadi bir alt yapı kazanarak mezhepleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tikal</span>

Tikal, bugünkü Guatemala'daki yağmur ormanlarındaki Peten ilinin kuzeybatısında bulunan en büyük Maya kenti ve tören merkezidir. Güney düzlüklerindeki öteki Maya merkezleri gibi Tikal da orta oluşum döneminde küçük bir köydü. Geç oluşum döneminde büyük piramit ve tapınakların yapılmasıyla önemli bir tören merkezi haline geldi. Klasik dönemde büyük saraylar, piramitler, alanlar yapıldı. Maya hiyeroglif yazısı ve karmaşık takvim sistemi ortaya çıktı, anıtsal heykeller ve vazo resimleriyle üstün bir Maya sanatı gelişti.

Afrika sosyalizmi klasik sosyalizmden farklı olarak ekonomik kaynakların "geleneksel" Afrika yöntemleri ile paylaşılması düşüncesidir. 1950'lerde ve 1960'larda birçok Afrikalı siyasetçi, bu terimin tanım ve yorumları çeşitlilik gösterse de Afrika sosyalizmini destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Mansa Musa</span> Mali İmparatorluğu imparatoru

Mansa Musa, I. Musa ya da tam adıyla Mansa Kankan Musa, 14'üncü yüzyılda onuncu mansa veya Mali İmparatorluğu'nun yükseliş dönemindeki imparatoruydu. Ülkeyi mansa olarak 1312 yılından 1337 yılına kadar yönetti. Musa, en çok 1324 yılındaki hac yolculuğunda yanında taşıdığı ve sadaka olarak dağıttığı devasa miktarda altınla ve İslam dininin ve bilimin velinimeti görevini üstlenmesiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kolomb öncesi okyanus ötesi temas</span>

Kolomb öncesi okyanus ötesi temas, Kristof Kolomb'un 1492 yılında Amerika kıtasına ayak basmasından önce Amerika yerli halklarıyla diğer kıta halkları – Afrika, Asya, Avrupa ve Okyanusya - ile olduğu iddia edilen temasları kapsar. Çeşitli dönemlerde tarihi, arkeolojik ve kültürel kanıtlara dayanılarak değişik iddialar ortaya atılsa da sadece tek bir temas kanıtlanmıştır. Akademik çevrelerce ispatlanmış olarak kabul edilen temas Avrupalı halklardan Vikinglerin Kanada Newfoundland’da MS 1021 yılında L'Anse aux Meadows yerleşimini kurmalarıdır. Diğer tüm temas iddiaları akademik çevreler tarafından dayanaksız olarak reddedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland Kolonisi</span> günümüzde, Kanadanın Newfoundland ve Labrador eyaleti topraklarında olan bölgede var olan Britanya sömürgesiydi

Newfoundland Kolonisi, günümüzde, Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaleti topraklarında olan bölgede var olan Britanya sömürgesiydi. 1610 yılında, aynı adlı adaya İngilizlerin yerleşmesiyle kuruldu. 1854'te kraliyet kolonisi oldu. 1907'de ise Newfoundland Dominyonu'nun kurulmasıyla varlığı sona erdi.

Amvâs Veba Salgını ya da Amvâs Taunu miladi 638 - 639 yılları arasında günümüzde Filistin sınırları içinde ortaya çıkan ve daha sonra Ürdün, Şam ve Urfa'ya yayılan veba salgınıdır. Adını, Kudüs'ün 33 km kuzeybatısında yer alan Amvâs köyünden almıştır. İslâm tarihinde ilk görülen salgın hastalık olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zanzibar Sultanlığı</span> Afrika daki eski bir İslam devleti

Zanzibar Sultanlığı, 1856-1964 yılları arasında Zanzibar Sultanı tarafından kontrol edilen bir İslam devletiydi. Sultanlığın toprakları günümüzde Kenya'nın ve Zanzibar'ın sahil kısmını kapsıyordu

Vescera Muharebesi 682 veya 683'te Kral Caecilius'un Berberileri ile Afrika Eksarhlığı'ndan Bizans müttefikleri arasında, Kayrevan'ın kurucusu Ukbe bin Nafi komutasındaki Emevi Arap ordusuna karşı olan savaştı. Ukbe bin Nafi, birliğini Kuzey Afrika'da bir seferde yönetti, sonunda Atlantik Okyanusu'na ulaştı ve Draa ve Sous nehirlerine kadar güneye doğru ilerledi. Dönüşünde Berberi-Bizans birliği tarafından Vescera'nın güneyindeki Tehouda'da (Thabudeos) pusuya düşürüldü, mağlup edildi ve öldürüldü. Bu ezici yenilginin bir sonucu olarak, Araplar on yıl boyunca günümüz Tunus bölgesinden sürüldü.

Usame bin Zeyd'in Seferi, Haziran 632'de gerçekleşen, Usame bin Zeyd liderliğindeki ilk Müslüman Halifeliğinin Müslüman güçlerinin Bizans Suriye'sine baskın düzenlediği bir askeri seferdi.

<span class="mw-page-title-main">Liberya-Türkiye ilişkileri</span>

Liberya-Türkiye ilişkileri, Liberya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Gana Büyükelçisi 2013'ten beri Liberya'ya akredite edilmiştir. Brüksel'deki Liberya Büyükelçilisi ise Türkiye'ye akredite edilmiştir. 22 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Türkiye en kısa zamanda Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik açacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Senegal-Türkiye ilişkileri</span>

Senegal-Türkiye ilişkileri,, Senegal ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1962'den beri Dakar'da Büyükelçiliği bulunmaktadır. Senegal'in ise Ankara'da Ağustos 2006'da açılan bir Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gabon-Türkiye ilişkileri</span>

Gabon-Türkiye ilişkileri, Gabon ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2012 yılından beri Lİbreville'de Büyükelçiliği bulunmaktadır. Gabon ise 2015 yılında Ankara'da büyükelçilik açtı.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini-Türkiye ilişkileri</span>

Esvatini-Türkiye ilişkileri, Esvatini ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Güney Afrika'daki Pretoria Büyükelçisi Esvatini'ye akredite edilmiştir. Esvatini'nin Brüksel Büyükelçiliği de Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mali İmparatorluğu</span> Batı Afrikada eski bir imparatorluk (1230-1670)

Mali İmparatorluğu, Batı Afrika'da bulunan bir imparatorluktur. 1230'dan 1670'e kadar Batı Afrika'da hüküm sürmüştür. İmparatorluk, Sundiata Keita tarafından kuruldu ve yöneticilerinin zenginliği ile özellikle Musa keita zamanında ünlü oldu. İmparatorlukta Manding dili konuşulurdu.

<span class="mw-page-title-main">Modern Afrika'da kölelik</span>

Afrika kıtası, çağdaş köleliğin en yaygın olduğu bölgelerden biridir. Afrika'da köleliğin uzun bir tarihi vardır, Sahra-ötesi ve Hint Okyanusu'ndaki köle ticareti ve yine Atlantik-ötesi köle ticareti ile kölelere olan talep, kârlı köle ihracatını tetikleyerek, köle toplamak için sürekli bir savaşan bir dizi krallıkların oluşumuna sebep olmuştur Bu oluşumlar 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyılın başına kadar olan döneme, yani sömürge dönemine kadar devam etmiştir. 1900 yılında itibaren kölelik bastırılmaya çalışılsa da, bu çalışma pek başarılı olamadı ve dekolonizasyondan sonra bile kölelik, teknik olarak yasadışı olmasına rağmen Afrika'nın birçok yerinde hâlâ devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Bolt'un Çiftliği</span> Paleontolojik sit alanı

Bolt'un Çiftliği, Güney Afrika'nın Gauteng eyaletinde, İnsanlığın Beşiği Dünya Mirası Alanı'nda yer alan bir paleontolojik sit alanıdır. 4.5 milyon yıl öncesine tarihlendirilen 30'dan fazla fosil yatağıyla, İnsanlığın Beşiği'nde keşfedilen en eski yerlerden biridir. Mağaraların aşınarak fosilleşmiş iç kısımlarını açığa çıkardığı çok sayıda oyuk, çukur ve ocaktan oluşur. Sit alanından, İnsanlığın Beşiği'nde ortaya çıkarılan hominid fosilleri gibi fosiller ortaya çıkmış olmasa da, Bolt'un Çiftliği, primatlar ve büyük kediler de dahil olmak üzere, Erken Pliyosen ve Plio-Pleyistosen faunasının çeşitli türlerine ait önemli bir fosil kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Alan Stephenson</span>

Thomas Alan Stephenson FRS, deniz anemonları konusunda uzmanlaşmış İngiliz doğa bilimci ve deniz biyoloğu.