
Normandiya Çıkarması, General Dwight D. Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944'ün Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtıdır. Müttefiklerin çıkarmasından sonra Alman cephesinin yarılmasına ve hemen hemen Fransa'nın ortasına kadar geriletilmesine yol açtı.

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

Hava savaşı, askerî saldırıların hava kuvvetleri ve/veya diğer kuvvetlere âit hava silahları kullanılarak gerçekleşen savaş türüdür. Bu tür saldırı türünün belli başlı iki türü vardır:
- Havada saldırı: düşman uçaklarına, savaş uçakları ve kara silahlarıyla havada karşılık verilmesi şeklinde
- Havadan saldırı: kara hedeflerine ve düşmanın kara silahlarına karşı havadan saldırı düzenlenmesi şeklinde

Reich Savunması, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin Müttefik hava güçlerine karşı Almanya'yı ve Alman işgali altındaki toprakları savunmak için yaptığı hava savaşlarına Almanların verdiği isimdir. Buradaki asıl amaç Müttefikler'in Alman askeri ve sivil endüstri tesislerine ve kentlerine yaptığı saldırıları engelleyerek bu yapıların yıkılmasını, tesislerde çalışan işçilerin ölmesini ve dolayısıyla Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu askeri araç, mühimmat ve malzemelerinin üretiminin sekteye uğramasını önlemektir. Bu amaç için yerde binlerce uçak, düzinelerce asker ve çeşitli hava savunma sistemleri kullanılmış, gece ve gündüz süren hava muharebelerinde bu akınlar durdurulmaya çalışılmıştır.

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.
Big Week, 20 ile 25 Şubat 1944 arasında Almanya'nın özellikle silahlanma tesisleri bulunan şehirlerine düzenlenen hava harekâtının adıdır. Bu harekât Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen stratejik bombardımanlardan biridir. Harekâtın hedefinde Luftwaffe'yi savaşa sokup yenilgiye uğratmak ve Almanya'nın havacılık endüstrisini yok etmekti. Luftwaffe'nin yok olmasıyla Müttefik Devletler'in hedefi Avrupa'da hava hakimiyetini ele geçirmek ve böylece Avrupa'ya devam eden istilayı sürdürmekti. Artık bombardımanlar gündüz vakti de RAF Bomber Command tarafından aynı akşamlardaki gibi devam ediyordu.

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.
Area Bombing Directive (Almanca: Anweisung zum Flächenbombardement, Türkçe: Alan bombardımanı emri), Birleşik Krallık'ın Havacılık Bakanlığı tarafından Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne verilen bir talimattı, bu talimatta bombardıman uçaklarının Alman şehirlerine ve sivil halka saldırma yetkisi verildi.

Britanya Savaşı, Alman Hava Kuvvetleri olan Luftwaffe'nin Kraliyet Hava Kuvvetlerine karşı, Büyük Britanya'ya yönelik planlanmış çıkarma ve işgal harekâtını gerçekleştirmek için hava üstünlüğü elde etmek amacıyla giriştiği hava savaşlarıdır.

I. İngiliz-Afgan Savaşı diğer adıyla Auckland'ın Budalalığı, 1839-1842 yılları arasında Britanya İmparatorluğu ile Afganistan Emirliği arasında yaşanan ilk savaştır. Bu savaş Birleşik Krallık ile Rus İmparatorluğu arasındaki Büyük Oyun'un ilk çekişmesidir.

Vichy Hava Kuvvetleri, Fransa'nın yenilgisi ardından kurulan Vichy Fransası'nın hava kuvvetleridir. Almanlar ilk olarak buna karşı çıksa da İngilizlerin Fransız donanmasına saldırması üzerine hava kuvvetlerinin kurulmasına izin verdi.
İkinci Dünya Savaşı'nda Filistin'in Bombalanması, İtalya'nın Roma İmparatorluğu hayali ile Orta Doğu'da savaşmış olduğu Britanyalılara karşı Orta Doğu'daki Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ve İngiliz kaynaklarına saldırması sonucu Filistini bombalanmasıdır.

Fransa-Tayland Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Tayland (Siam) ve Vichy Fransası arasında, 1893 yılında gerçekleşen Fransa-Tayland Savaşı ile gerginlik konusu olan bölgeler için yapılan, 1940 yılının sonlarında başlayıp 1941 yılında sona eren savaştır.
Cenova İtalya'nın en büyük liman şehriydi. Şehirde Ansaldo tersanesi ve Piaggaio fabrikaları bulunuyordu bu da onu önemli bir hedef haline getirdi. Şehir İtalya'nın savaşa girmesinin ardından savaşın sonuna kadar sık sık RAF ve USAAF tarafından bombalandı.

15 ve 16 Haziran 1944'te Yawata'nın Bombalanması, İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) stratejik bombardıman uçakları tarafından Japon ana adalarına yapılan bir hava saldırısıydı. Baskın, Çin'deki üslerden kalkan 75 B-29 Superfortress ağır bombardıman uçağı tarafından gerçekleştirildi. Bu uçaklardan sadece 47'si, baskının ana hedefi olan kuzey Kyūshū'deki Yawata'daki İmparatorluk Demir ve Çelik İşleri'nin yakınlarına bomba attı ve çok az hasara neden oldu. Operasyon sırasında meydana gelen kazalarda beş B-29 kaybedildi ve ikisi Japon uçakları tarafından imha edildi.

Müttefik kuvvetler, II. Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya birçok hava saldırısı düzenledi ve ülkenin şehirlerine büyük zarar verdi. Bu saldırılar 241.000 ila 900.000 arasında insanı öldürdü. Pasifik Savaşı'nın ilk yıllarında, bu saldırılar Nisan 1942'deki Doolittle Baskını ve 1943'ün ortalarından itibaren Kuril Adaları'ndaki askeri mevzilere yapılan küçük çaplı baskınlarla sınırlıydı. Stratejik bombalama baskınları Haziran 1944'te başladı ve Ağustos 1945'te savaşın sonuna kadar devam etti. Müttefik deniz ve kara tabanlı taktik hava birimleri de 1945'te Japonya'ya saldırdı.

Reggiane Re.2002 Ariete ("Koç"), 2. Dünya Savaşı sırasında geliştirilen bir İtalyan avcı-bombardıman uçağıydı. Uçak, Re.2000'de zaten yapılmış olan bazı değişikliklerle Re.2001'in daha da geliştirilmiş hâliydi. Uçak esas olarak Regia Aeronautica tarafından kullanıldı, ancak aynı zamanda onu Fransız direnişine karşı Luftwaffe ile de sınırlı kullanım gördü.
Bu, 20. yüzyılın ikinci küresel savaşı olan II. Dünya Savaşı'nın ilk tam yılı olan 1940'ta meydana gelen olayların bir zaman çizelgesidir.

Obersalzberg'in bombalanması, Kraliyet Hava Kuvvetleri Bombardıman Komutanlığı tarafından 25 Nisan 1945'te Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde gerçekleştirilen bir hava saldırısıydı. Operasyon, Bavyera'da Adolf Hitler ve Alman liderliğinin diğer önemli üyeleri için inşa edilen konut ve sığınaklardan oluşan bir kompleks olan Obersalzberg'i hedef aldı. Kompleksteki birçok bina yıkıldı, ancak Hitler'in ikametgâhı ve sığınak ağı çok az hasar gördü. Dört havacının kaybıyla iki Müttefik bombardıman uçağı düşürüldü ve 31 Alman öldürüldü.