İçeriğe atla

II. Dünya Savaşı'nda Alman askerî genelevleri

Fransa'daki Brest kentinde yer alan ve askerî genelev olarak kullanılan bir sinagoga giren Alman askerleri, 1940. Avrupa boyunca 34.140 kadın ve genç kız, seks kölesi olarak kullanılmak üzere Alman ordusu tarafından sokaklardan kaçırılıp toplandı ve askerî genelevlerde çalışmaya zorlandı.[1]

Askerî genelevler (Almanca: Militärbordelle) II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından işgal altındaki Avrupa'nın büyük bölümünde Wehrmacht ve SS askerlerinin kullanımı için kurulmuştur.[2] Bu genelevler genellikle yeni inşa edilmiştir, ancak batıda bazen mevcut genelevlerin yanı sıra diğer birçok bina da kullanılarak kurulmuştur. 1942 yılına kadar Alman işgali altındaki Avrupa'da bu türden yaklaşık 500 askeri genelev vardı.[3] Genellikle el konulan otellerde faaliyet gösteren ve Wehrmacht tarafından korunan bu tesisler, seyahat eden askerlere ve cepheden çekilenlere hizmet veriyordu.[4][5] Kayıtlara göre en az 34.140 Avrupalı kadın, toplama kampı genelevlerindeki kadın mahkûmlarla birlikte kendi ülkelerinin Alman işgali sırasında fahişelik yapmaya zorlanmıştır.[2] Doğu Avrupa'daki birçok vakada, genç kızlar ve kadınlar, Lehçede łapanka veya Fransızcada rafle olarak adlandırılan Alman askeri ve polis toplamaları sırasında işgal altındaki şehirlerin sokaklarında kaçırılmıştır.[4][5][6]

Kaynakça

  1. ^ Lenṭin 2000, ss. 33-34.
  2. ^ a b Nanda Herbermann; Hester Baer; Elizabeth Roberts Baer (2000). The Blessed Abyss: Inmate #6582 in Ravensbruck Concentration Camp for Women. Detroit: Wayne State University Press. ss. 33-34. ISBN 978-0-8143-2920-7. 3 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2011 – Google Books vasıtasıyla.  (İngilizce)
  3. ^ Helge Sander, Barbara Johr (eds.), Befreier und Befreite - Krieg - Vergewaltigung - Kinder, Frankfurt am Main 2005
  4. ^ a b Leon Yudkin (1993). "Narrative Perspectives on Holocaust Literature"Ücretsiz kayıt gerekli. Leon Yudkin (Ed.). Hebrew Literature in the Wake of the Holocaust. Fairleigh Dickinson University Press. ss. 13-32. ISBN 978-0-8386-3499-8. 
  5. ^ a b Lenten, Ronit (2000). Israel and the Daughters of the Shoah: Reoccupying the Territories of Silence (İngilizce). Berghahn Books. ss. 33-34. ISBN 978-1-57181-775-4. 
  6. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Wprost isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

Bibliyografya

  • Lenṭin, Ronit (2000). Israel and the daughters of the Shoah : reoccupying the territories of silence. Berghahn Books. ISBN 1-57181-774-3. OCLC 44720589. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Babi Yar</span>

Babi Yar, Holokost kapsamında 1941 yılında Nazi askerleri tarafından Ukrayna Kiev'de 33.771 Yahudinin 2 gün içerisinde katledilmesiyle tarihe Babi Yar Katliamı geçmiştir. Kiev'deki tüm Yahudilerin öldürülmesi kararı, askeri vali Binbaşı Kurt Eberhard, Güney Ordu Grubu Polis Komutanı SS-Obergruppenführer Friedrich Jeckeln ve Einsatzgruppe C Komutanı Otto Rasch tarafından alınmıştır. Einsatzgruppen C'nin alt birimi olan Sonderkommando 4a, Wehrmacht tarafından desteklenen Ukrayna Yardımcı Polisi ile SD ve Asayiş Polisi taburlarının yardımıyla emirleri yerine getirdi. Sonderkommando 4a ve Alman Asayiş Polisi'nin 45. Taburu çekimleri gerçekleştirdi. Alman Düzen Polisinin 303. Taburuna bağlı askerler bu sırada infaz alanının dış çevresini korumaktaydı.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">Waffen-SS</span> Nazi Almanyasında SSnin sonradan kurulmuş iki askeri kolundan biri

Waffen-SS, Nazi Partisi'nin yarı askeri Schutzstaffel (SS) örgütünün muharebe koluydu. Oluşumları arasında Nazi Almanyası'ndan gelenler, Alman işgali altındaki Avrupa'dan ve işgal edilmemiş topraklardan gelen gönüllüler ve askerler vardı. Mayıs 1945'te dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">İşgal</span> belirli bir gücün bir bölge üzerinde etkin geçici kontrolü

Askerî işgal veya genellikle basitçe işgal, resmi bir egemenlik iddiası olmaksızın, bir egemen güç tarafından bir bölge üzerinde geçici kontroldür. Bölge daha sonra işgal edilen bölge ve hakim güç işgalci olarak bilinir. İşgal, amaçlanan geçici süresi ile ilhak ve sömürgecilikten ayırt edilir. Bir işgalci, yönetimini kolaylaştırmak için işgal altındaki topraklarda resmi bir askeri hükûmet kurabilir ama bu durum işgal için gerekli bir ön koşul değildir.

<span class="mw-page-title-main">Açlık Planı</span> Nazi Almanyasının gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan

Açlık Planı, ana hatları Herbert Backe tarafından belirlenen, bununla birlikte Heinrich Himmler gibi üst düzey Nazi yöneticilerinin de katkı sunduğu, Nazi Almanyası'nın gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan.

René Lagrou (1904-1969) Flaman-Belçikalı bir politikacı ve Nazi Almanyası işbirlikçisi.

<span class="mw-page-title-main">Alman işgali altındaki Avrupa</span>

Alman işgali altındaki Avrupa, 1939 ve 1945 arasını kapsayan bir dönemde Nazi Rejimi tarafından yönetilen Alman güçleri tarafından tamamen veya kısmen işgal edilmiş veya politik olarak işgal edilmiş devletleri içeren Avrupa'yı ifade eder. Wehrmacht, kabaca şu bölgeleri işgal etti:

Türkiye, Holokost döneminde Nazi Almanyası ile güçlü diplomatik ilişkilerini sürdürmesine rağmen, 2. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kaldı. Savaş sırasında Türkiye, yurt dışında yaşayan 3.000 ila 5.000 Yahudiyi vatandaşlıktan çıkardı; 2.200 ve 2.500 Türk Yahudi, Auschwitz ve Sobibor gibi imha kamplarına sürüldü ve birkaç yüz Nazi toplama kamplarında hapsedildi. Nazi Almanyası tarafsız ülkeleri Yahudi vatandaşlarını geri göndermeye teşvik ettiğinde Türk diplomatlar, Türk vatandaşlıklarını kanıtlasalar bile Yahudileri ülkelerine geri göndermekten kaçınmaları için talimatlar aldı. Türkiye aynı zamanda savaş sırasında Yahudi karşıtı yasaları uygulayan tek tarafsız ülkeydi. Ancak Alman yetkililer, Türkiye'nin açıkça Yahudi karşıtı yasalar uygulamadığını ve Yahudi karşıtı nefret kampanyaları için uygun olmadığını savaş boyunca birçok kez kaydettiler. 1940 ile 1944 yılları arasında, Türkiye üzerinden Filistin Mandası'na yaklaşık 13.000 Yahudi geçti. Rıfat Bali'nin bir araştırmasına göre, savaş sırasında ayrımcı politikalar sonucunda Türkiye tarafından kurtarılandan daha fazla Türk Yahudi zarar gördü. Bunun yanında, İzzet Bahar'a göre dönemin Türk otoritelerinin Yahudilere olan tavrı diğer ülkelerin hükûmetlerinden farklı değildi ve bu yüzden bu sıradışı zamanlarda meydana gelen olumsuz olayların çoğu için Türkiye suçlanmamalıydı.

<i>Wehrmacht</i> savaş suçları

1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya, Yunanistan, Sırbistan ve Sovyetler Birliği başta olmak üzere işgali altındaki bölgelerde çeşitli savaş suçları işledi. Wehrmacht'ın dahil olduğu ilk önemli çarpışma, 1 Eylül 1939'da başlayan Polonya Seferi'ydi. Nihai Çözüm'ün mimarı olan Reinhard Heydrich, Nisan 1939'da Wehrmacht ve Einsatzgruppen'in istihbarat bölümleri arasında işbirliği gerçekleşmesini çoktan sağlamıştı. Ordunun Polonya'daki eylemleri daha sonra gerçekleşecek olan imha savaşının başlangıcıydı, Wehrmacht sivillerin ve potansiyel partizanların toplu olarak katledilmesinde yer almaya ilk kez Polonya'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da Holokost</span>

Polonya'da Holokost, Nazi Almanyasının Avrupa çapında çoğunlukla 101.Yedek Ordnungspolizei Taburu eliyle işlediği Holokost'un o dönem Alman işgâlinde bulunan Polonya'daki tezahürlerini kapsar. Bu soykırım kapsamında üç milyon Polonya Yahudisi, yani Holokost'ta katledilmiş tüm Yahudilerin yarısı, öldürüldü.

Zmiyovskaya Balka, Rusya'nın Rostov-on-Don kentinde, 1942-1943 yılları arasında Rusya'daki Holokost sırasında SS Einsatzgruppe D tarafından 27.000 Yahudi ve Sovyet sivilinin katledildiği bir bölgedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Rusya topraklarında Yahudilerin tek seferde en büyük toplu katliam yeri olarak kabul edilir. Adı "yılanların vadisi" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">1919-1920 İstanbul yargılamaları</span>

1919-1920 İstanbul yargılamaları, I. Dünya Savaşı sonrasında, Mondros Mütarekesi'nden kısa bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun askerî mahkemelerinde görülen davalardır. İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC) lider kadrosu ve seçilmiş bazı eski yetkililer, anayasayı ihlal etme, savaş zamanında vurgunculuk ile hem Ermenilerin hem de Rumların katledilmesi gibi çeşitli suçlamalarla itham edildi. Mahkeme, katliamların organizatörleri olarak görülen Enver Paşa, Talât Paşa ve Cemal Paşa ile diğerlerini ölüm cezasına mahkûm eden bir karara vardı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Yardımcı Polisi</span>

Ukrayna Yardımcı Polisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Genel Hükümete bağlı bir Ukrayna işbirlikçi polis oluşumuydu.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan savaş suçları</span>

İtalyan savaş suçları çoğunlukla Libya'nın Pasifikasyonu, II. İtalya-Habeşistan Savaşı, İspanya İç Savaşı ve II. Dünya Savaşı'ndaki Faşist İtalya ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ostindustrie</span>

Ostindustrie GmbH, Nazi Alman Schutzstaffel (SS) tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi ve Polonyalı zorunlu çalıştırma kullanılarak kurulan birçok endüstriyel projeden biriydi. Mart 1943'te Alman işgali altındaki Polonya'da kurulan Osti, dökümhaneler, tekstil fabrikaları, taş ocakları ve cam fabrikaları dahil el konulan Yahudi ve Polonyalı savaş öncesi sanayi kuruluşlarını işletiyordu. Osti'ye, doğrudan SS Ana Ekonomik ve İdari Ofisinden Obergruppenführer Oswald Pohl'a bağlı olan SS-Obersturmführer Max Horn başkanlık ediyordu. Şirket zirvedeyken, yaklaşık 16.000 Yahudi ve 1.000 Polonyalı, yarı sömürge olan Genel Hükümet'in Lublin Bölgesi'ndeki bir çalışma ve toplama kampları ağında Ostindustrie için çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Alman kamp genelevleri</span>

II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası, mahkûmlar arasındaki verimliliği artırmak için toplama kamplarında genelevler kurdu, ancak bu kurumlar çoğunlukla Kapolar tarafından kullanıldı, çünkü beş parasız ve bir deri bir kemik kalmış normal mahkûmlar genellikle çok zayıf düşmüş oluyordu. Sonuç olarak, kamp genelevleri mahkûmların üretkenlik seviyelerinde gözle görülür bir artış sağlamamıştır.

Ernst Klink, Nazi Almanyası ve II. Dünya Savaşı konularında uzmanlaşmış bir Alman askeri tarihçisidir. Almanya Askeri Tarih Araştırma Bürosu'nda (MGFA) uzun süre çalıştı. MGFA'da görev yapan akademisyenler tarafından 30 yıl içinde hazırlanan, 12.000 sayfa ve 13 ciltten oluşan Das Deutsche Reich und der Zweite Weltkrieg adlı esere katkıda bulunan Klink, Barbarossa Harekatı için Alman Ordusu Yüksek Komutanlığı tarafından bağımsız bir planlama yapıldığını tespit eden ilk kişidir.