İçeriğe atla

II. Demetre

II Demetre

II. Demetre (Gürcüce: დემეტრე II თავდადებული) (1259 – 12 Mart 1289) Bagratlı Hanedanına mensup Gürcü kralı. 1270 – 1289 yılları arasında Gürcistan Krallığı'na hükmetmiştir.

Hayatı

Gençliği ve tahta çıkışı

Kral VII. Davit Ulu ile eşi Gvanta'nın oğludur. VII. Davit Ulu Moğol İmparatorluğu boyunduruğuna karşı ayaklanınca yenilmiş, ordusu dağılmış ve kuzeni VI. Davit Narin'in yanına İmereti Krallığına kaçmak zorunda kalmıştır. Geride kalan Gürcü halk Moğollar tarafından acımasızca öldürülmüştür, öldürülenler arasında kralın eşi Gvanta da vardır. 2 yaşında annesini kaybeden Demetre, babası 1270 yılında ölünce 11 yaşında tahta çıkar.

Moğol boyunduruğunda

Bir süre Sadun Mankaberdeli kral naipliği yapacaktır. 1277 – 1281 yılları arasında İlhanlıların Memlûklerle karşı yaptığı Suriye seferine katılır. Özellikle 29 Ekim 1281 tarihindeki İkinci Hims Muharebesinde yararlılık gösterir ve İlhanlı merkezinin çökmesine rağmen birliklerini düzenli bir şekilde çekmeyi başarır. Moğollar tarafından Gürcü kralı olarak resmen tanınsa da VI. Davit Narin tarafından temelleri atılan ve Moğol boyunduruğundan bağımsız şekilde egemen olarak Batı Gürcistan'ı elinde tutan İmereti Krallığı ve Moğollar tarafından doğrudan yönetilen Samtskhe onun hükümdarlığı dışındadır.

Çelişkili kişiliği

Demetre çelişkili birisi olarak bilinmektedir. Koyu bir Hristiyan olmasına rağmen çok eşliliği benimsemiştir. Kendisinden önceki kral ve kraliçelerin aksine İlhanlı boyunduruğuna karşı ayaklanmamış ve Moğol asilleriyle kişisel yakınlık kurmuştur.

Sonu

1288 yılında İlhanlı hükümdarı Argun'ın emriyle Hazar Denizi kıyısındaki Derbent'deki ayaklanmayı bastırmıştır. Aynı yıl Argun, vezirlerinden Buqa'nın kendisini devrimeye çalıştığına dair bilgilere ulaşınca tasfiye harekâtı başlatır. Buqa ve tüm ailesi öldürülür. Kızı Buqa'nın oğluyla evli olan II. Demetre de şüpheliler arasındadır. Kendisine karşı iddialara yanıt vermek üzere Gürcü kralını Moğol başkentine gelmesini emreden Argun, gelmemesi halinde Gürcü Krallığını işgal edeceğini bildirir. Gürcü asillerinin uyarılarına uymayı reddeden ve açıkça öldürülmeye giden Demetre Moğol başkentine varır varmaz tutuklanır. Movakan'da 12 Mart 1289 günü idam edilir. Mezarı Mtsheta'dadır ve Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından aziz ilan edilmiştir.

Saltanat

Ondan sonra kuzeni II. Vahtang Gürcü Kralı olacaktır.

Evlilikleri ve çocukları

Demetre üç kez evlenmiştir. 1272 yılında Trabzon İmparatoru I. Manuil'in kızı ile evlenmiş ve bu evlilikten beş çocuğu olmuştur:

  1. VIII. Davit
  2. III. Vahtang
  3. Prens Lasha
  4. Prens Baindur
  5. Prenses Rusudan

İkinci eşi olan Moğol Prensesi Solghar'dan üç çocuğu olur:

  1. Prens Mamia
  2. Prenses Jigda Khanum[1]
  3. Prenses Iodigar

1280 yılında üçüncü eşi Natela ile evlenir. Natela, Samtskhe beyi Beka Jakeli'nin kızıdır. Bu evlilikten doğan oğlu ise Gürcü Krallığını Moğol boyunduruğundan kurtaracak ve ülkesinde birliği sağlayacak olan V. Giorgi'dir.

Kaynakça

  1. ^ Trabzon İmparatoru II. Aleksios ile evlenir
Resmî unvanlar
Önce gelen:
VII. Davit Ulu
Gürcü Kralı
1270–1289
Sonra gelen:
II. Vahtang

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın Moğollar tarafından istilası</span>

Gürcistan ve Kafkasların Moğollar tarafından istilası, Orta Çağ'da Gürcistan Krallığı ve Kafkaslardaki ona bağlı vasal devletlerin 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu orduları tarafından istila edilmesidir. İlk muharebeler 1220 yılında Moğol öncü birlikleriyle yaşanır. 1236 yılında ise Moğol Ordusu bütün kuvvetiyle bölgeyi istila eder ve 1243 yılında Gürcistan Moğol egemenliğine boyun eğer. Devlet her yıl çok ağır bir vergi vermek zorunda kalacak ve bitip tükenmeyen Moğol seferleri için asker sağlamak durumunda kalacaktır. İlk dönemlerde güçsüz olan Gürcü direnişi gelişerek açık isyanlara dönüşecektir. Gürcistan devletinde Moğol yanlısı ve Moğol karşıtı grupların çekişmeleri ülkeyi bölecektir. 1320'li yıllarda tahta çıkan kral V. Giorgi diplomatik ve askeri alandaki başarılarıyla krallık topraklarında yeniden Moğolları yenerek egemen olacak ve devleti eski gücüne çıkaracaktır.

<span class="mw-page-title-main">V. Giorgi</span> 1299-1302 ve 1314-1346 arası Gürcistan Kralı

V. Giorgi 1299 – 1302 ve yeniden 1314 – 1346 yılları arasında hüküm sürmüş olan Bagrationi Hanedanına mensup Gürcü Krallığı hükümdarı. Esnek ve uzak görüşlü bir hükümdar olarak ülkesinde neredeyse yüzyıl süren Moğol İmparatorluğu egemenliğine son verecek ve krallığının yeniden eski gücüne kavuşmasını sağlayacaktır.

Kraliçe Rusudan, Bagrationi hanedanına mensuptur, Gürcü Krallığını 1223-1245 yılları arasında yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">VI. Davit</span>

VI. Davit Narin, Bagrationi hanedanına mensup Gürcü kralı. Gürcü Krallığını 1245-1259 yılları arasında yönetmiş, Moğol İmparatorluğu işgali altındaki dönemde 1259 yılından ölümüne dek İmereti Krallığının hükümdarı olmuştur.

VII. Davit Ulu, Bagrationi hanedanına mensup 1247-1270 yılları arasında hüküm sürmüş Gürcü Kralı. Gürcü Krallığının ikiye bölünmesinden sonra Tiflis başkentli doğu kısmında Moğol İmparatorluğu boyunduruğunda hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">IV. Giorgi</span>

IV. Giorgi Laşa (1191-1223) Bagratlı Hanedanı mensubu Gürcü kralı. 1213 – 1223 yılları arasında Gürcü Krallığına hükmetmiştir.

II. Vahtang, Bagrationi Hanedanına mensup Gürcü kralı. Moğol İmparatorluğu boyunduruğunda 1289 – 1292 yılları arasında hüküm sürmüştür.

VIII. Davit, Bagrationi Hanedanına mensup Gürcü Kralı. Moğol İmparatorluğu işgalinde 1293 – 1311 yılları arasında tahta çıkmıştır

<span class="mw-page-title-main">III. Vahtang</span>

III. Vahtang, Bagratlı Hanedanına mensup Gürcü Kralı. Moğol İmparatorluğu işgalinde 1302 – 1308 yılları arasında hüküm sürmüştür.

I. Konstantine, Bagrationi hanedanı mensubu, Gürcü Krallığı Moğol İmparatorluğu boyunduruğu altındayken bağımsız kalabilen batıdaki Gürcü topraklarında kurulan İmereti Krallığını 1293 – 1327 yılları arasında yönetmiştir.

Mikeli, Bagrationi hanedanı mensubu, Gürcü Krallığı Moğol İmparatorluğu boyunduruğu altındayken bağımsız kalabilen batıdaki Gürcü topraklarında kurulan İmereti Krallığını 1327 – 1329 yılları arasında yönetmiştir.

I. Bagrat, Bagrationi hanedanı mensubu, Gürcü Krallığı Moğol İmparatorluğu boyunduruğu altındayken bağımsız kalabilen batıdaki Gürcü topraklarında kurulan İmereti Krallığının son kralıdır. 1329 – 1330 yılları arasında iktidarda kalmıştır. Krallık V. Giorgi tarafından Gürcü Krallığına yeniden katılmış ve ülkedeki İlhanlılar kovulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İmereti Krallığı</span>

İmereti Krallığı 1258-1330 ve 1446-1810 yılları arasında Gürcistan Krallığı dağıldığında ortaya çıkan krallıktır. Gürcistan ve Kafkasların Moğollar tarafından istilası döneminde Moğol boyunduruğuna başkaldıran VI. Davit Narin’in batıya çekilerek burada İlhanlı egemenliğinden bağımsız şekilde ilan ettiği krallık olarak 1258-1330 yılları arasında varolmuştur. İmereti Krallığının başkenti Kutaisi olmuştur. Bu dönemde başkent Tiflis Moğol işgali altında olmuş ve Gürcü kralları Moğollar tarafından onaylanarak atanmıştır. Moğollara karşı Gürcü halkının isyanlarına bölgeden destek verilmiştir. Krallık, V. Giorgi döneminde Moğolların ülkeden atılmasıyla yeniden Gürcü Krallığıyla birleşmiştir.

Demetre Gurieli, 1658-1668 yılları arasında Guria'nın, 1663-1664 yılları arasında İmereti'nin yöneticiliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Batı Gürcistan'daki kaotik iç savaşın sebep olduğu darbelerle Guria tahtına oturmuştur. Demetre'nin İmereti'deki saltanatı, tahttan indirilmesi ve körleştirilmesiyle son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Beka Cakeli</span>

I. Beka Cakeli, 1285'ten öldüğü tarihe kadar Samtshe Atabeyliği'nin prensliğini yapmış Cakeli hanedanı üyesidir. Saltanatı döneminde Acara, Şavşeti, Klarceti, Lazeti, Tao, Kola, Artaani ve Cavaheti'nin çoğu Samtshe Atabeyliği'nin parçasıydı. Beka'nın saltanatı sırasında Samtshe Atabeyliği, Gürcistan Krallığı'ndan siyasi olarak bağımsız bir devlet olarak var oldu. İlhanlıların vasalı olan Beka, İlhanlılara düzenli haraç ödüyor ve seferlerine katılıyordu. Samtshe Atabeyliği bağımsız olmasına rağmen, Gürcistan ile ilişkilerini sürdürmüş ve Beka'ya Gürcü kralı tarafından Mandaturuhutsesi unvanı verilmiştir. Türkler, Beka'nın yönetimi sırasında Anadolu Selçuklu Devleti'nin güneybatı sınırlarında daha aktif olmuştur. Beka Selçukluların saldırılarını savuşturmayı başarmıştır. Gürcistan'ın Trabzon İmparatorluğu üzerindeki siyasi etkisini sürdürmesini destekliyen Beka, kızı Ciacak'ı Trabzon İmparatoru II. Aleksios evlendirdi. Beka'nın diğer kızı Natela, Gürcistan Kralı II. Demetre ile evlendi ve V. Giorgi'yi doğurdu. Sonraki Gürcistan kralı olan Giorgi, babası Demetre'nin Moğollar tarafından idam edilmesiyle birlikte dedesi Beka'nın sarayında büyüdü.

I. Kaihosro Gurieli, 1626'dan 1658'e kadar Guria'nın prensliğini yapmış Gurieli hanedanı üyesidir. Görevden alınan selefisi I. Simon Gurieli'nin yerine Megrelya Prensi II. Levan II Dadiani tarafından prens ilan edildi. Kaihosro, İmereti Kralı III. Alexander tarafından devrildi ve sınır dışı edildi. Osmanlı desteğiyle Guria'ya dönüşü, Gurialı bir soylu tarafından öldürülmesiyle son buldu.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Giorgi</span>

VIII. Giorgi (1417-1476) krallığı saltanatı sırasında halihazırda parçalanmış ve 1446'dan 1465'e kadar bir iç savaşa karışmış olsa da birleşik Gürcistan Krallığı'nın son kralıydı. İsyancılar tarafından yenildi, yalnız doğu eyaleti Kaheti'de I. Giorgi olarak hüküm sürdü. 1465'te ölümüne kadar, Bagrationi kraliyet hanedanı'nın yerel bir branşını kurdu.

II. Davit, Bagrationi Hanedanı'ndan, 1784'ten 1789'a ve 1790'dan 1791'e kadar İmereti kralıdır.

I. Sargis Cakeli Gürcü Cakeli Hanedanı'na mensup 1268'de Samtshe'nin ilk egemen prensi (mtavari) idi.