İçeriğe atla

II. Děpolt

II. Děpolt
Doğum1150
Ölüm21 Kasım 1190
HanedanDěpoltici Hanedanı
BabasıI. Děpolt
AnnesiGertrude
DiniKatolik

II. Děpolt (1150[1] - 21 Kasım 1190[2]), Bohemyalı soylu ve Üçüncü Haçlı Seferi'ndeki Bohemya ordusunun lideriydi.

Hayatı

II. Děpolt, Přemyslid Hanedanı'nın Děpoltici hanesine mensup I. Děpolt (Bohemya dükü I. Vladislav'ın oğlu) ve eşi Gertrude'nin (Brandenburglu Ayı Albert'in kızı) tek oğluydu.[3]

Bohemya dükü II. Konrad, 1189 yılında I. Děpolt'u Üçüncü Haçlı Seferi'nde Bohemya birliğine liderlik etmesi için görevlendirdi. Bohemya ordusu, Macaristan'ın Estergon kentinde Kutsal Roma İmparatoru Frederick Barbarossa önderliğindeki haçlılara katıldı. Bohemya ordusundaki çoğu asker Haçlı seferine katılmak için serbest bırakılan eski mahkûmlardı (8'i daha Sırbistan'da hırsızlık ve kavga çıkardığı gerekçesiyle Frederick Barbarossa tarafından idam edilmişti). Frederick Barbarossa'nın 10 Haziran 1190'da Saleph Nehri'nde ölümünden sonra II. Děpolt, Svabya dükü VI. Frederick komutası altında Kutsal Topraklar'a gitti. 1190 sonbaharında Akka Kuşatması'nda yer aldı. Kuşatma sürerken 21 Kasım 1190'da, bir savaşta yaralanması sebebiyle ya da veba nedeniyle öldü. Birliğinden geriye kalan askerler muhtemelen İngiltere kralı I. Richard'ın ordusuna katıldı.[2]

Kaynakça

Dipnot
  1. ^ "Děpolt II". Středověk (Czech). 28 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2013. 
  2. ^ a b "Kalendárium: 21. listopadu 1190 – zemřel Děpold II., konec české účasti na třetí křížové výpravě". Svornost (Czech). 21 Kasım 2012. 24 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2013. 
  3. ^ Wihoda 2015.
Genel
  • Wihoda, Martin (2015). Vladislaus Henry: The Formation of Moravian Identity. Brill. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haçlı Seferleri</span> Orta Çağda Avrupalı Katoliklerin Orta Doğuyu ele geçirmek için Müslümanlara karşı başlattığı seferler

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">II. Kılıç Arslan</span> Altıncı Anadolu Selçuklu Sultanı

II. Kılıç Arslan (Arap alfabesiyle: عز الدين قلج أرسلان بن مسعود Türkiye Selçuklu Devleti'nin sultanıdır. Babası I. Rükneddin Mesud'un yerine tahta çıkmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti tarihinde ilk kez altın sikke basımı onun hükümdarlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Haçlı Seferi</span> 1147–1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı seferi

İkinci Haçlı seferi, 1147-1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferleridir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Haçlı Seferi</span> 1189–1192 yılları arasındaki Haçlı seferi

Üçüncü Haçlı Seferi, 1189-1192 yılları arasında gerçekleşmiş Haçlı seferi.

<span class="mw-page-title-main">I. Richard</span> İngiltere Krallığının 1189–1199 yılları arasındaki kralı

I. Richard veya Aslan Yürekli Richard, İngiltere Krallığı'nın 1189-1199 tarihleri arasındaki kralı. İngiltere Krallığı'nı 1154 ve 1485 yılları arasında yöneten Fransız asıllı Plantagenet Hanedanı'na mensup olan I. Richard, İngiltere Krallığı'nın tamamını ve Fransa'nın yarısını kapsayan bir bölgeye egemen olan Angevin İmparatorluğu'nun da hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Kutsal Roma imparatoru)</span>

I. Friedrich veya Friedrich Barbarossa, 12. yüzyılda yaşamış Alman kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru. Almanya Kralı olarak 4 Mart 1152 tarihinde Frankfurt'ta seçildi ve 9 Mart 1152 tarihinde Aachen'da taç giydi. Pavia'da 24 Nisan 1155'te İtalya Kralı ve 18 Haziran 1155'te Roma'da Papa IV. Adrian tarafından imparator olarak taçlandırıldı. İki yıl sonra, Latince: sacrum ("kutsal") terimi ilk kez onun imparatorluğuyla bağlantılı bir belgede yer aldı. Daha sonra 30 Haziran 1178'de Arles'de Burgonya Kralı olarak resmen taç giydi. Yönetmeye çalıştığı kuzey İtalya şehirleri tarafından Barbarossa olarak adlandırıldı: Barbarossa İtalyancada "kızıl sakal" anlamına gelir; Almanca: Kaiser Rotbart olarak bilinirdi ve bu da İngilizcede "İmparator Kızıl Sakal" anlamına gelir. Daha sonraki Almanca kullanımda bile İtalyanca lakabın yaygınlığı, İtalya seferlerinin onun kariyeri için önemini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Barbarossa Anıtı</span> Göksuda boğularak ölen Friedrich Barbarossa adına dikilen anıt

Friedrich Barbarossa Anıtı, Türkiye'nin Mersin ili Silifke ilçesinde bulanan bir anıt. Kutsal Roma Cermen İmparatoru Friedrich Barbarossa, 3. Haçlı Seferi'nde ordusu ile Filistin'e giderken 10 Haziran 1190 günü Ekşiler köyü yakınlarında Göksu Irmağı'nda boğulmuştur. 1971 yılında Alman Büyükelçiliği tarafından Friedrich Barbarossa'nın boğulduğu yere yaptırılan anıt taş, Silifke-Konya kara yolunun 9. kilometresinde yolun hemen sağ kenarındadır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Heinrich (Kutsal Roma imparatoru)</span> Hohenstaufen hanedanından olan Kutsal Roma İmparatoru

VI. Heinrich, Almanya Kralı, 1190-1197 tarihleri arası, Kutsal Roma İmparatoru 1191-1197 tarihleri arası Sicilya Kralı 1194 den 1197 ye kadar.

<span class="mw-page-title-main">Dorileon Muharebesi (1147)</span>

Dorileon Muharebesi, 25 Ekim 1147 tarihinde İkinci Haçlı seferi'nin başlangıcında gerçekleşti. Eskişehir yakınında yapılan bu savaşta Selçuklu Sultanı I. Mesud komutasındaki Anadolu Selçuklu ordusu İkinci Haçlı Seferi'inde iki koldan Anadolu'da ilerlemekte olan ordularından bir kolu olan Alman Kralı III. Konrad komutasındaki çoğunluğu Almanlardan oluşan bir orduyu neredeyse tamamıyla imha etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Godefroy de Bouillon</span> Fransız Orta Çağ şövalyesi

Godfrey de Bouillon Fransız Orta Çağ şövalyesi olan Aşağı Lorraine Dükü ve Birinci Haçlı Seferi liderlerinden birisi. Kutsal Kabir Koruyucusu unvanı ile Kudüs Krallığı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">III. Béla</span> Macaristan ve Hırvatistan Kralı

III. Béla Macaristan kralı ve 1172-1196 yılları arası Hırvatistan kralı. Bizans İmparatoru I. Manuil'in sarayında, Manuil'in oğlu doğana kadar, Bizans İmparatorluğu'nun gelecekteki imparatoru olacağı planıyla eğitim görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">I. Adil</span>

Melik Âdil Seyfeddîn. Necmeddīn Eyyûb'un oğlu, Selâhaddîn Eyyûbî'nin küçük kardeşi olup 1196-1218 yılları arası Eyyûbîler Suriye Sultanı olarak ve 1200-1218 yılları arasında da Eyyûbîler Mısır Sultanı olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">1101 Haçlı Seferi</span> 1101 Haçlı Seferi

1101 Haçlı Seferi, Birinci Haçlı Seferi'nden sonra Kudüs Krallığı'na yerleşen Frank Haçlılarına destek sağlamak için 1101'de Avrupa'dan yapılan ek Haçlı seferleridir. Bu sefer, İstanbul'dan birbiri arkasından yürüyüşe geçen üç değişik sefer ordusu halindeydi. Birinci Haçlı Seferi'nin üçüncü safhası olarak da görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Muharebesi (1190)</span>

Konya Muharebesi Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Kutsal Topraklara doğru giden Frederick Barbarossa'nın kuvvetleriyle Türk ordusu arasında 18 Mayıs 1190'da gerçekleşti. Sonuç olarak Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti imparatorluk güçleri tarafından ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

Akşehir Muharebesi Kutsal Roma İmparatorluğu kuvvetlerinin, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında 7 Mayıs 1190'da Anadolu Selçuklu Devleti kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir.

1197 Haçlı Seferi, ayrıca VI. Heinrich'in Haçlı Seferi ya da Alman Haçlı Seferi olarak da bilinir, 1189 ile 1190 yılları arasında Üçüncü Haçlı Seferi sırasında babası İmparator I. Friedrich'in başarısız girişimine yanıt olarak Hohenstaufen imparatoru VI. Heinrich tarafından başlatılan bir haçlı seferidir. Bu nedenle askerî harekât aynı zamanda "İmparatorun Haçlı Seferi" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">V. Leopold (Avusturya dükü)</span>

V. Leopold, "Erdemli" olarak bilinen, Babenberg Hanedanı'nın bir üyesiydi ve 1177'den itibaren Avusturya dükü, 1192'den ölümüne kadar ise Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlı Steiermark dükü idi. Georgenberg Paktı, 1193'te V. Leopold'un, Roma-Alman imparatoru Friedrich Barbarossa tarafından Steiermark'ın dükü ilan etmesiyle sonuçlandı; ayrıca bu olay modern Avusturya'nın oluşumuna yol açmıştır. V. Leopold, aynı zamanda 1191'deki Akka Kuşatması'nda savaştığı Üçüncü Haçlı Seferi'ne katılması ve 1193'te Dürnstein Kalesi'nde İngiltere kralı Aslan Yürekli Richard'ı hapsetmesiyle de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">VI. Friedrich (Svabya dükü)</span>

VI. Friedrich, 1170'ten Akka Kuşatması'nda ölene kadar ki Svabya düküydü.