İçeriğe atla

II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız güçler

 
  Müttefiklere Pearl Harbor Saldırısı sonrası katılanlar
  Tarafsız ülkeler

Tarafsız güçler, II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalan ülkelerdi. Bu ülkelerden bazılarının yurt dışında büyük kolonileri veya büyük ekonomik gücü vardı.

II. Dünya Savaşı sırasında tarafsız güçler, saldırıdan kaçınmayı umarak resmi bir taraf tutmadı. Bununla birlikte, Portekiz, İsveç ve İsviçre, Müttefiklere Birleşik Krallık'a "gönüllü" tugaylar sağlayarak yardım ederken, İspanya, Müttefiklerden Mihver lehine kaçınarak onlara kendi gönüllü tugayı olan Mavi Tümen'i tedarik etti. İrlanda, Birleşik Devletler'de olduğu gibi genellikle Müttefik tarafını tercih etti. Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'nın Pearl Harbor Saldırısını takip eden 8 Aralık 1941'e kadar tarafsız kaldı.

İtalya ile Vatikan arasında 1929'da imzalanan Laterano Antlaşması, Papa'nın Vatikan Şehri'ni tarafsız bir devlet haline getiren "uluslararası ilişkilerde daimi tarafsızlığı" sürdürmesini gerektiriyordu.

Tarafsız olma çabalarına rağmen birçok ülke işgale uğradı. Bunlar arasında, Nazi Almanyası'nın 9 Nisan 1940'ta Danimarka ve Norveç'i - ardından 10 Mayıs 1940'ta Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'u işgal etmesi de vardı. Aynı gün, 10 Mayıs 1940'ta, Nisan ayında Faroe Adaları'nı zaten işgal eden İngilizler, İzlanda'yı işgal etti. ve işgalci bir güç kurdu (daha sonra yerini o zamanlar tarafsız olan Birleşik Devletler aldı). Sovyetler Birliği, Litvanya'yı 15 Haziran 1940'ta, Letonya ve Estonya'yı 17 Haziran'da işgal etti. Balkanlar'da 28 Ekim 1940'ta Yunan-İtalyan Savaşı başladı ve Nisan 1941'de Yugoslavya işgal edildi. İran da Ağustos 1941'de İngiltere ve Sovyetler Birliği tarafından saldırıya uğradı ve işgal edildi.

Avrupa

Estonya

İzlanda

  • İzlanda İzlanda – Mayıs 1940'tan itibaren Müttefik kuvvetler tarafından işgal edildi.

İrlanda

  • İrlanda İrlandaII.Dünya Savaşı sırasında İrlanda tarafsızlığı politikası, Avrupa'da düşmanlıkların patlak vermesi üzerine Taoiseach (hükûmet başkanı) Éamon de Valera'nın teşvikiyle Oireachtas (İrlanda Parlamentosu) tarafından kabul edildi. Hem Müttefikler hem de Mihverlar tarafından İrlanda'nın nakliye filosuna yapılan birkaç Alman hava saldırısına ve saldırılarına rağmen, çatışma boyunca sürdürüldü. De Valera, Müttefikler veya Mihver güçlerine katılmaktan kaçındı

Letonya

  • Letonya Letonya – komşuları Litvanya ve Estonya ile birlikte 18 Kasım 1938'de Riga'da Baltık Dışişleri Bakanları Konferansı'nda ilgili parlamentolarının o yıl daha sonra tarafsızlık yasalarını geçirmesiyle birlikte tarafsızlığını ilan etti. Buna rağmen, üç Baltık devleti iki kez Sovyetler Birliği ve bir kez Nazi Almanyası tarafından işgal edildi.

Litvanya

  • Litvanya Litvanya, komşuları Letonya ve Estonya ile birlikte, 18 Kasım 1938'de Riga'da Baltık Dışişleri Bakanları Konferansı'nda, ilgili parlamentolarının o yıl daha sonra tarafsızlık yasaları çıkarmasıyla birlikte tarafsızlığını ilan etti.[2] Buna rağmen, üç Baltık devleti iki kez Sovyetler Birliği ve bir kez Nazi Almanyası tarafından işgal edildi.

Portekiz

  • Portekiz Portekiz – II.Dünya Savaşı sırasında resmi olarak tarafsızdı. Ancak, tarihin en uzun soluklu askeri ittifakı olan altı yüz yıldır sahip olduğu ittifak nedeniyle İngiltere ile yakın bir ilişki sürdürdü. Estado Novo, İspanya'yı tarafsız tutmak ve Eksen'e katılmasını önlemek için tarafsızlık istedi. Portekiz, 28 Kasım 1944'te imzalanan askeri bir anlaşma ile Amerika Birleşik Devletleri'nin Azorlar'daki Santa Maria Havaalanında gizli bir askeri üs kullanmasına izin verdi. Bu, tarafsızlığını ihlal etti ve Portekiz'i Müttefikler tarafında savaşmayan bir ülke haline getirdi.

Portekiz kolonileri:

  • Portekiz Angola
  • Portekiz Cape Verde
  • Portekiz Portekiz Gine
  • Portekiz Portekiz Hindistan
  • Portekiz Makao
  • Portekiz Mozambik
  • Portekiz São Tomé ve Príncipe
  • Portekiz Portekiz Timoru (1942'den 1945'e kadar Japonya tarafından işgal edildi)

İspanya

İspanya İspanya başlangıçta resmi olarak tarafsız kaldı, ancak İtalya Haziran 1940'ta savaşa girdiğinde, Francisco Franco İspanya'nın statüsünü "savaşmayan" statüsüne değiştirdi ve Tanca'yı işgal etmeye başladı. Haziran 1940'tan Şubat 1941'e kadar, Francoist rejim müdahalecilik tarafından büyük ölçüde cezbedildi; Tanınmış bir Alman yanlısı olan Dışişleri Bakanı Ramón Serrano Suñer hükûmette oldukça etkili oldu.

Barbarossa Harekâtı, İspanya'nın müdahaleye olan ilgisini azaltarak, ana savaş alanını Akdeniz'den uzaklaştırdı. Daha az ilgili Serrano Suñer, Eksen için savaşan İspanyol gönüllülerden oluşan Mavi Tümen'i[3] oluşturmayı başardı. Çatışmanın kesin olarak Müttefiklerin lehine dönmesiyle, Franco, 1 Ekim 1943'te İspanya'nın statüsünü "ihtiyatlı tarafsızlık" statüsüne döndürdü.[4]

İspanya, savaşın çoğunda Nazi Almanyası'na stratejik tungsten cevheri sağlayan kilit bir tedarikçiydi. Müttefiklerin ağır diplomatik ve ekonomik baskısının ortasında İspanya, Almanya'ya tungsten ihracatını büyük ölçüde sınırlandırmak ve Alman casuslarını İspanyol topraklarından çıkarmak için 2 Mayıs 1944'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ile gizli bir anlaşma imzaladı.[5]

İsveç

İsveç İsveç - Savaştan önce, İsveç ve diğer İskandinav ülkeleri herhangi bir büyük Avrupa çatışmasında planladıkları tarafsızlıklarını açıkladılar. Finlandiya, Kış Savaşı'nda Sovyetler Birliği tarafından işgal edildiğinde, İsveç konumunu uluslararası anlaşmalarla tanımlanmayan, savaşmayan bir taraf olarak değiştirdi ve böylece İsveç'i tarafsızlık kısıtlamalarından kurtardı. Diğer şeylerin yanı sıra, İsveç hükûmetinin Kış Savaşı sırasında Finlandiya'yı desteklemesine izin verdi, Alman askerlerinin İsveç üzerinden seyahat etmesine izin verdi ve bir noktada bir savaş tümeninin İsveç üzerinden Norveç'ten Finlandiya'ya gitmesine izin verdi. Alman birliklerinin Finlandiya ve İsveç'ten geçişi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında İsveç demir cevheri madenciliği Alman savaş çabalarına yardımcı oldu. İsveç, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra silahsızlandırılmıştı ve 1940'a kadar Alman tehditlerine askeri olarak direnecek durumda değildi.

1943'te İsveç Silahlı Kuvvetleri çok geliştirildi ve Almanya ile bu tür tüm anlaşmalar sona erdirildi. Hitler İsveç'i işgal etmeyi düşündü, ancak Göring protesto ettiğinde, Hitler planı düşürdü. İsveçli SKF şirketi, Almanya'da kullanılan bilyalı rulmanların çoğunu tedarik etti ve aynı zamanda Müttefik uçak üretimi için de önemliydi.

İsveç İstihbaratı, Alman Geheimschreiber şifresini kırdı ve şifresi çözülmüş bilgileri Müttefiklerle paylaştı. Stalin, Hitler'in Sovyetler Birliği'ni planladığı işgalinden çok önce haberdar oldu, ancak bu bilgilere inanmamayı seçti.

Danimarka direnişi, 1943 yılında Danimarkalı Yahudileri İsveç'e göndererek onları kurtarmak için İsveç'le birlikte çalıştı. Finnmark'ın Kurtuluşu sırasında İsveç, Müttefik kuvvetlerle bağlantı kurmak için sınırın üzerinden Norveç "polis" birlikleri gönderdi. Savaşın sonunda İsveç, işgalci Wehrmacht güçlerinin genel ateşkesi reddetmesi halinde Müttefiklerin Norveç ve Danimarka'yı işgaline katılmaya hazırlanıyordu.

İsviçre

İsviçre İsviçre kendi bankacılık çıkarlarını Mihver tarafından yağmalamadan korumak için tarafsızlığını sürdürdü. Ayrıca, savaş sırasında 10 milyon ton ithal edilen ve İsviçre enerji arzının% 41'ini oluşturan Alman kömürüne bağlıydı. İsviçre ordusu, hava sahasını işgal eden Axis bombardıman uçaklarına sık sık ateş açtı; İsviçre ayrıca birkaç kez kendi topraklarında Müttefik uçaklarını düşürdü. Savaş boyunca, İsviçre'deki şehirler hem Mihver hem de Müttefik uçaklar tarafından yanlışlıkla bombalandı. Adolf Hitler gerçekten de İsviçre'yi işgal etmeyi planladı, ancak İsviçre karmaşık tahkimatlar oluşturdu ve herhangi bir Mihver istilasını engellemek için dağlarda binlerce askeri topladı. İsviçre'deki aşırı dağlık koşullar nedeniyle Hitler, İsviçre ile maliyetli bir savaşa girmek yerine Birleşik Krallığı bombalamaya karar verdi.

Mikro durumlar

Andorra

Lihtenştayn

Monako

Monako, İtalya ve daha sonra Almanya tarafından işgal edildi.

San Marino

San Marino (kısaca 17–20 Eylül 1944 Almanya tarafından işgal edildi; 21 Eylül 1944'te Almanya'ya savaş ilan edildi)

Vatikan Şehri

Asya

Afganistan

  • Afganistan Afganistan, II.Dünya Savaşı boyunca tarafsız kaldı.

Bhutan

  • Bhutan Bhutan, II.Dünya Savaşı boyunca tarafsız kaldı.

İran

  • İran İran tarafsızdı ancak Müttefikler tarafından işgal edildi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Suudi Arabistan, 11 Eylül 1939'da Almanya ile ve Ekim 1941'de Japonya ile diplomatik temaslarını kesti. Resmen tarafsız olsalar da, Suudiler Müttefiklere büyük miktarda petrol sağladı. ABD ile diplomatik ilişkiler 1943'te kuruldu. Kral İbn Suud, Franklin D. Roosevelt'in kişisel bir arkadaşıydı. Amerikalıların daha sonra Zahran yakınlarında bir hava kuvvetleri üssü inşa etmelerine izin verildi. Suudi Arabistan, 28 Şubat 1945'te Almanya'ya ve 1 Nisan 1945'te Japonya'ya savaş ilan etti, ancak deklarasyondan hiçbir askerî eylem sonuçlanmadı.

Tibet

Tibet Tibet, II.Dünya Savaşı boyunca tarafsız kaldı. Fiilen bağımsız olmasına ve Dalai Lama'nın yönetimi altında olmasına rağmen, uluslararası alanda Çin Cumhuriyeti'nin bölgesel bir eyaleti olarak tanındı. Tibet hükûmeti 1943'te Lhasa'da Müttefiklerin (İngiliz ve Amerikan) askeri görevlilerini kabul etti. II.Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ve Milliyetçilerin Çin İç Savaşı'nda Mao Zedong önderliğindeki Komünistler tarafından yenilmesinin ardından Tibet, 1951'de Çin tarafından işgal edildi ve ilhak edildi.

Türkiye

Türkiye Türkiye savaşın bitiminden birkaç ay öncesine kadar tarafsız kaldı ve bu noktada Müttefiklere katıldı. Savaşın patlak vermesinden önce Türkiye, 1939'da Fransa ve İngiltere ile bir Karşılıklı Yardım Paktı imzaladı. Ancak, Almanya'nın Fransa'yı işgalinden sonra Türkiye tarafsız kaldı ve askerî harekâtın SSCB ile çatışmaya yol açıp açmayacağını mazur gören bir maddeye dayattı. Haziran 1941'de, komşu Bulgaristan Axes'e katılıp Almanya'nın Yugoslavya ve Yunanistan'ı işgal etmek için asker göndermesine izin verdikten sonra, Türkiye Almanya ile bir dostluk antlaşması imzaladı. Winston Churchill 30 Ocak 1943'te Adana Görüşmesi'nde Türkiye Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi, ancak konferans Türkiye için savaşa girmeme durumunu değiştirmedi.

Türkiye, Almanya'nın sınırlı erişime sahip olduğu metalurji için stratejik bir malzeme olan önemli bir kromit üreticisiydi. Almanlar bunu istiyordu ve Müttefikler de almalarını engellemek istiyordu, bu nedenle kromit Türkiye'nin her iki tarafla müzakerelerinde kilit konuydu. Türkiye, iki müttefik ülke de Türkiye'den kurutulmuş meyve ve tütün almayı kabul ettikten sonra, Nazi Almanya'sına kromit tedarik etme anlaşmasına geri adım atacaktı.[6] Türkiye, Nisan 1944'te Almanya'ya satışlarını durdurdu ve ağustos ayında ilişkilerini kesti. Şubat 1945'te, Müttefiklerin Birleşmiş Milletler açılış toplantısına (diğer birkaç ülkenin davetleriyle birlikte) davetini tam savaş koşuluna bağladıktan sonra, Türkiye Mihver güçlerine savaş ilan etti, ancak hiçbir Türk askeri fiili bir savaşa girmedi.

Yemen

  • Yemen Yemen, II.Dünya Savaşı boyunca tarafsız kaldı.

Amerika

Nikaragua

Nikaragua Nikaragua, Pearl Harbor saldırısının hemen ardından Japonya'ya savaş ilan etti. Üç gün sonra, 11 Aralık'ta Nikaragua, Almanya ve İtalya'ya ve 19 Aralık'ta Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'a savaş ilan etti. Bu altı Axes ülkesinden yalnızca Romanya, aynı gün Nikaragua'ya savaş ilan ederek karşılık verdi (19 Aralık 1941).

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri - Birleşik Devletler, Müttefik tarafın lehine olmasına rağmen, 1936 Tarafsızlık Yasası uyarınca II.Dünya Savaşı'nın patlak vermesinde tarafsız kaldı. Bununla birlikte, Fransa'nın 1940 baharında Nazi Almanyası tarafından ani yenilgisi, ülkenin 1940 Seçici Eğitim ve Hizmet Yasası ile silahlı kuvvetlerini önemli ölçüde genişletmesine yol açtı. ABD, Pearl Harbor'a yapılan sürpriz saldırıya yanıt olarak Japonya'ya savaş ilan ettiği 8 Aralık 1941'e kadar tarafsız kaldı.

Sonuç

Portekiz, İspanya, İsveç ve İsviçre silahlı tarafsızlık kavramını benimsedi ve uluslarının egemenliğini potansiyel işgalden korumak için sürekli olarak asker topladılar. Böylelikle, tarafsızlık durumundayken saldırıya uğradıklarında savaşan olma hakkını sürdürdüler. Savaşta tarafsızlık kavramı dar bir şekilde tanımlanmıştır ve uluslararası kabul görmüş tarafsız kalma hakkı karşılığında tarafsız partiye belirli kısıtlamalar getirmektedir. Daha geniş bir kavram, savaşmama kavramıdır. Tarafsız bir ülkenin diğer taraflar arasındaki savaşta taraf tutmadığını ve karşılığında her iki tarafın da saldırısına uğramamayı umduğunu belirtmek önemlidir. Tarafsız bir politika, söz konusu partiyi içerebilecek silahlı bir çatışma durumunda tarafsızlığı hedefler. Tarafsızlık, uluslararası ilişkilerde tarafsızlığın savunucusudur. Çatışmalarda tarafsızlık kavramı, uyumsuzluktan, yani savaş durumunda tarafsızlığı korumak için askeri ittifaklardan isteyerek ve belki de bir savaşı tamamen önleme umuduyla ayrılmaktan farklıdır.

Kaynakça

  1. ^ Borchard, Edwin (Kasım 1938). "Neutrality". The Yale Law Journal. 48 (1): 37. doi:10.2307/791751. ISSN 0044-0094. 
  2. ^ Liekis, Šarūnas (2010). 1939 : the year that changed everything in Lithuania's history. Amsterdam: Rodopi. ISBN 978-90-420-2762-6. OCLC 497573718. 
  3. ^ Sánchez Egido, Iris. Características epidemiológicas de la colecistitis aguda en Castilla y León: consideraciones sobre el tratamiento médico y quirúrgico (Tez). Universidad de Valladolid. 
  4. ^ Egido León, María de los Ángeles (1 Ocak 1989). "Franco y las potencias del Eje : la tentación intervencionista de España en la Segunda Guerra Mundial". Espacio Tiempo y Forma. Serie V, Historia Contemporánea (2). doi:10.5944/etfv.2.1989.2672. ISSN 2340-1451. 
  5. ^ Navajas Zubeldia, Carlos; Iturriaga Barco, Diego (4 Temmuz 2018). "Los Ojos del camaleón: el grupo de investigación de historia de nuestro tiempo de la universidad de la rioja (2005-2013)". Historiografías (15): 110-137. doi:10.26754/ojs_historiografias/hrht.2018152894. ISSN 2174-4289. 
  6. ^ "department of state memorandum base rights negotiations with turkey may 21 1953 top secret nara foia". U.S. Intelligence on Europe, 1945-1995. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Weserübung Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Norveçi işgali

Weserübung Harekâtı, II. Dünya Savaşı’nda, Almanya’nın Norveç’e yönelen askerî harekâtıdır. Harekât 9 Nisan - 10 Haziran 1940 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihver Devletleri</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanya, İtalya ve Japonya arasında ittifak

Mihver Devletleri, II. Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler bloğuna karşı temel olarak Almanya, İtalya ve Japonya'nın, bunun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Habeşistan, Mançukuo, Tayland, Burmanya ve Irak'ın oluşturduğu blok. Ayrıca İran Şahı Rıza Pehlevi Almanya'dan yana tavır almış, İspanya ise Mihver güçlerin bir taraftarı olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Devletler</span> II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifak

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası</span> II. Dünya Savaşı Sırasında Kurulan Fransız Devleti

Vichy Fransası, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Fransa'yı mağlup etmesinden sonra Fransa'nın Vichy kentinde kurulan Fransız hükûmetidir.

<span class="mw-page-title-main">The Blitz</span> İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Britanyayı bombalaması

The Blitz (Türkçe: Yıldırım), II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın 7 Eylül 1940 ile 11 Mayıs 1941 tarihleri arasında olan Alman bombalama saldırılarına verilen isimdir. Birleşik Krallık genelinde kasabalar ve şehirler, sekiz ay boyunca 43.500 masum sivilin ölümüyle sonuçlanan Alman bombardıman saldırılarına maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Ion Antonescu</span>

Ion Antonescu, Rumen asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Romanya Krallığı'nın mareşal, başbakan ve "Millî Şef"i olarak Nazi Almanyası yanlısı bir diktatörlük kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MP 18</span> tarihte kullanılan ilk hafif makineli silah

MP 18, Theodor Bergmann tarafından üretilen bir hafif makineli tüfektir. Aynı zamanda tarihte kullanılan ilk hafif makineli silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

II. Dünya Savaşı'nda Avrupa Cephesi, Almanya'nın 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya'yı işgal etmesiyle başlayan II. Dünya Savaşı'nın, Almanya'nın 8 Mayıs 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olmasına kadar sürdüğü bir cephe bölgesidir. Müttefik kuvvetler bu cephenin içindeki iki cephenin yanı sıra bitişik Akdeniz ve Orta Doğu Cepheleri üzerinde de Mihver kuvvetleri ile savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Savaşı</span>

Yunanistan Savaşı ya da Marita Harekâtı II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan ve Arnavutluk'ta vuku bulan ve Almanya, İtalya ve Bulgaristan kuvvetlerinin Yunanistan, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda kuvvetleri ile yaptığı savaştır. Yunan-İtalyan Savaşı'nın devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan-İtalyan Savaşı</span> Dünya Savaşının küresel mücadelesinin bir parçası

Yunan-İtalyan Savaşı, 28 Ekim 1940'tan 23 Nisan 1941'e kadar İtalya ve Yunanistan krallıkları arasında gerçekleşti. 10 Haziran 1940'ta İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık'a savaş ilan etti. Eylül 1940'ta İtalyanlar Fransa, İngiliz Somaliland ve Mısır'ı işgal etti. Bunu, İtalya'da İngiliz müttefiki olmakla suçlanan Yunanistan'a karşı düşmanca bir basın kampanyası izledi. Bir dizi provokasyon, Yunan hafif kruvazörü Elli'nin 15 Ağustos'ta İtalyanlar tarafından batırılmasıyla doruk noktasına ulaştı. 28 Ekim'de Mussolini, Yunanistan Başbakanı Ioannis Metaxas'ın reddettiği, Yunanistan topraklarının bırakılmasını talep eden bir ültimatom verdi.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık</span>

Birleşik Krallık'ın 1939 yılının eylül ayında Nazi Almanyası'na savaş ilan etmesi kraliyet kolonileri ve Hindistan'ı kapsasa da dominyonları otomatikman savaşa sokmadı. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Güney Afrika kısa süre içerisinde savaş ilan etti; ama Serbest İrlanda Devleti savaş boyunca tarafsız kalmayı tercih etti. 1940 yılında Almanya'nın Fransa'yı işgal etmesinin ardından 1941 yılında Sovyetler Birliği savaşa girene dek Birleşik Krallık Nazi Almanyası'na karşı tek başına kaldı. Winston Churchill ABD'nin askeri yardımı için ABD başkanı Franklin D. Roosevelt'i ikna etmek üzere başarılı lobicilik çalışmaları yürüttü; ama Roosevelt henüz Kongre'den ülkenin savaşa sokulmasını istemeye hazır değildi. Ağustos 1941'de Roosevelt ve Churcill tüm halkların kendi yönetim biçimlerini seçmeye hakları olduğunu belirten Atlantik Bildirisi'ni imzaladı. Bu ifade Almanya tarafından işgal edilmiş olan Avrupa ülkelerini mi, yoksa Avrupa ülkeleri tarafından sömürgeleştirilen bölgeleri mi kast ettiği net olmadığından daha sonraları Britanya, ABD ve milliyetçi hareketler tarafından farklı biçimlerde yorumlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması</span> barış antlaşması

Sovyet - Japon Tarafsızlık Anlaşması , Japon - Sovyet Saldırmazlık Anlaşması olarak da bilinir. Anlaşma Sovyetler Birliği ve Japon İmparatorluğu arasında Sovyet - Japon Sınır Savaşı (1939)'ndan iki yıl sonra 13 Nisan 1941'de imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pavle Karađorđević</span> Yugoslavya prensi (1893-1976; hd. 1934-1941)

Paul Karađorđević, Yugoslavya Prensi Paul olarak da bilinir, Kral I. Petar'ın kardeşi Prens Arsen'in oğluydu. Kral II. Petar'ın reşit olmadığı sırada naiplik yaptı. Naipliğini yaptığı II. Petar, büyük kuzeni I. Aleksandar'ın en büyük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali</span>

Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı sırasında Mihver devletleri tarafından işgal edilmesini tanımlamaktadır. Nisan 1941 tarihinde Nazi Almanyası, Ekim 1940'tan bu yana Yunanistan ile savaş halinde olan müttefiki Faşist İtalya'ya yardım etmek için Yunanistan'ı işgal etti. Girit'in işgalini takiben, Yunanistan'ın tamamı Haziran 1941'de işgal edildi. Anakaranın işgali Almanya ve müttefiki Bulgaristan'ın Ekim 1944'ün başlarında Müttefiklerin baskısı altında çekilmeye zorlanmasına kadar sürdü. Ancak, Mayıs ve Haziran 1945'te Almanya'nın teslim olmasına kadar Girit ve bazı Ege Adaları Nazi kontrolünde kaldı.

İsviçre'nin tarafsızlık politikası İsviçre dış politikasının en temel ilkelerinden biridir ve uluslararası sorunlarda ve çatışmalarda tarafsız davranmaya özen gösterme şeklinde uygulanır. İsviçre 1815'ten beri tarafsızlık politikasını resmi olarak uygulayan en eski ülkedir. Bir başka ülke, İsveç'in tarafsızlık politikası ise resmi olarak ancak 1834'te ilan edilmiştir. Ancak İsveç 1814'ten bu yana bir savaşa girmemiş olmasına karşın, İsviçre 1847'de bir iç savaş yaşamıştır.

Daha önce Grün Operasyonu (Yeşil) olarak bilinen Tannenbaum Operasyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve İtalya tarafından İsviçre'yi işgal etmek için planlanmış ancak uygulamaya konmadan iptal edilmiştir.

Anton Harekâtı, II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Muharebesi sonucunda Nazi Almanyası'na yenilmiş olan Fransa'da kurulan kukla devlet olan Vichy Fransası'nın Almanya ve İtalya Silahlı Kuvvetleri tarafından 1942 yılı Kasım ayında işgal edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da Holokost</span>

Estonya'da Holokost, 1941 ile 1944 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Estonya'yı işgali boyunca Holokost'un Estonya'daki tezahürlerini kapsar.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Slovakya, Nazi Almanyası'nın bağımlı bir devleti ve Mihver devletlerinin bir üyesiydi. Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katıldı ve Yahudi nüfusunun çoğunu sınır dışı etti.