İçeriğe atla

II. Dünya Savaşı'nda Finlandiya

Ocak 1940 yılında Fin askerler

II. Dünya Savaşı'nda Finlandiya, üç büyük savaşa girdi. Bunlardan ilk ikisi Sovyetler Birliği'ne karşı yapıldı. Son savaşını ise müttefik olduğu Almanya'ya karşı yaptı.

Savaşlar sonucunda, Finlandiya bağımsızlığını savunmayı başardı ancak ikinci büyük kenti olan Viipuri dahil olmak üzere topraklarının yaklaşık %10'unu devretmek zorunda kaldı. Ayrıca Sovyetler Birliği'ne büyük miktarda savaş tazminatı ödemek zorunda kaldı. Bu toprak kaybından sonra bölgede yaşayan birçok Fin, toprağını terk etti.

Arka plan

1809 yılında, Rus İmparatorluğu Finlandiya'yı İsveç'ten aldı. Burayı aldıktan sonra Rus İmparatorluğu Finler'e geniş bir özerlik tanıdı. Rusya duraklarken burası gelişiyordu. Ancak 20. yüzyılın başlarında Finler arasında bağımsızlık istekleri arttı. Rusya'da patlak veren iç sorunlar Finlandiya'da bağımsızlık ilanını sağladı. Bağımsızlık ilanından sonra Almanlar tarafından desteklenen sağcılar ile Sovyetler Birliği tarafından desteklenen solcular arasında savaş başladı. Fin İç Savaşı olarak bilinen savaşı sağcılar kazandı.

İki Dünya savaşı arası dönemde, Finlandiya ve Sovyetler Birliği arasındaki ilişkiler gergindi. Finlandiya'da bulunan aşırı milliyeçi unsurlar "Büyük Finlandiya" hayalini kuruyordu. Bu toprakların adı Karelia olmakla beraber bu topraklar Sovyet kontrolündeki bölgelerdi. Sovyetler Birliği için en önemlisi devrimin önderi olan Lenin'in adını taşıyan ve en büyük kentlerden biri olan Leningrad'ın (şimdiki St. Petersburg) güvenliği idi.

24 Ağustos 1939 tarihinde Almanya ile Sovyetler Birliği Molotov-Ribbentrop Paktı imzalandı. Bu paktın imzalanmasıyla birlikte Finlandiya Sovyetler Birliği'ni kutladı. Daha sonra Sovyetler Birliği Leningrad'ın güvenliğini sağlamak için Finlandiya ile görüşmelere başladı. Leningrad'ın güvenliğini sağlamak için Sovyetler Finlandiya'dan Karelya Isthmus, Finlandiya Körfezi adaları ve Hanko Yarımadası'nı istedi. Stalin'in Finlerden istediği bu topraklar 1.700 km²'dir. Bunun karşılığında, Finlandiya-Sovyetler sınırının orta kesimlerinden 3.500 km²'lik bir araziyi teklif etmektedir. Bu görüşmelerden hiçbir sonucuna varılamadı. 26 Kasım'da Mainila köy bombalandı. Sovyetler Birliği Finlandiya'yı suçladı. Bunun üzerine 4 gün sonra Finlandiya'ya savaş ilan etti. Milletler Cemiyeti saldırıyı kınadı. Bununla yetinmeyip 14 Aralık'ta Sovyetler'i cemiyetten kovdu.

Savaşlar

Kış savaşı

30 Kasım 1939'da Kızıl ordusu savaş ilan etmeksizin Finlandiya'ya saldırdı ve ertesi gün de Finlandiya'nın sınır şehri Terijoki (bugünkü Zelenogorsk)'ye girerek, orada Fin komünist Otto Ville Kuusinen'in başkanlığında bir devlet olan Fin Demokratik Cumhuriyeti'ni ilan ettirdi.

Savaş sırasında Sovyet birlikleri ilk kez düşman uçağını tespit etmek için radar kullanmıştır. Bu noktada, Kızıl Ordu'nun hücumu, Fin Körfez'inden Barents Denizi kıyılarındaki topraklarında gerçekleştirildi. Finlandiya-Sovyetler Birliği sınırının çeşitli cephelerinden giren Sovyet saldırıları kısa sürede durduruldu. Finler, Tolvajärvi (bugünkü Tolvayarvi, Rusya) ve Suomussalmi savaşlarını kazanmak suretiyle kanatlardan sarkıp ikmal hatlarını kestiler ve ikmal olanaklarından yoksun Sovyet birliklerine saldırarak onları dağıttılar.

Özellikle Fin ordusunun kayakçı birlikleri büyük başarılar kaydettiler. Ani saldırıları ve çekilişleri özellikle ormanlık bölgelerde işe yarıyor ve Ruslar henüz tepki gösteremeden operasyonlar bitiyordu. Doksan bin kadarı kadın savaşçılardan oluşan bu birlikler, Sovyetlere çok zor anlar yaşattılar. Bu yüzden Sovyetler, Karelya Yarımadası'nın doğusunda bir ilçe merkezi olan Rautu (bugünkü Sosnovo)'yu 25 Aralık'ta alabildi.

1940 yılının Şubat ayı gelindiğinde Fin orduları için Leningrad'ın hemen kuzeyindeki Mannerheim Hattı'nı devamlı takviye alan Sovyet kuvvetleri yüzünden tutma olanağı kalmadı. Nihayet hattın batı kanadında bulunan Summa (bugünkü Soldatskoye), 2 haftadan beri süren yoğun Sovyet saldırılarının karşısında 15 Şubat'ta Sovyetler'in eline geçti ve hat yarıldı. Böylece Sovyet Ordusu, Koivisto (bugünkü Primorsk)'yu almış ve Karelya Yarımadası'nın en büyük, Finlandiya'nın 2. büyük kenti olan Viipi (bugünkü Vyborg)'ye doğru ilerlemeye başladı.

6 Mart 1940'ta Fin Hükûmeti, Sovyetler Birliği ile barış görüşmeleri için masaya oturmaya razı oldu. Beklenenin üzerinde zayiat veren Sovyetler, önde bulundukları savaşı bir an önce sona erdirmeye çalıştılar. Fin Hükûmeti de savaşın sona ermesi için antlaşmaya razı olmak durumunda kaldı.

Kısa süren barış

Finler-Sovyetler Birliği ile barış yapmak zorunda kaldı. Ancak Finler kendilerini daha iyi savunabilmek için hızlıca silahlanmaya ağırlık verdi. Ayrıca müttefiklik için devletler ile görüşmelere de başlar. İlk olarak İngiltere ile görüşseler de umdukları bulamadılar. Bunun üzerine Norveç'i yeni işgal etmiş olan Almanya ile görüşmelere başlanıldı ve müttefik olundu.

Devam savaşı

Finlandiya'nın Alman tarafını seçmesi İngiltere'yi karşısında bulmasına neden oldu. Almanlar, Barbarossa Harekatı'nı başlattığında Finlandiya'nın Lapland bölgesinden de yararlandı. Ayrıca bu harekâta Fin ordusu da katıldı. Finler Leningrad Kuşatması'na katıldı. Aralık ayında İngiltere Finlandiya'ya savaş ilan etti. Bunun akabinde İngilizler Kirkenes ve Petsamo üzerine baskın düzenledi. Ancak başarılı olamadı. Leningrad Kuşatması başarılı olamadı. Zaten Aralık ayında birçok yerde savunma konumdaydı.

9 Haziran 1944 tarihinde, Kızıl Ordu Finlandiya topraklarına büyük taarruza başladı. Fin ordusu birçok yerde Sovyet taarruzu durdurdu. Salpa Hattı Kış savaşı'nda olduğu gibi Devam savaşı'nda da Sovyetler bir türlü aşamadı. Ancak, Fin kaynakları tükenmiş durumdaydı. Ve o ülkenin başka bir Sovyet taarruzuna karşı direnebileceği düşünülmüyordu. Bu yüzden Finlandiya barış masasına oturmaya karar verdi.

Moskova Barış Antlaşması

Finlandiya ve Sovyetler Birliği arasında imzalandı (nihai barış antlaşması 1947 yılında Paris'te imzalandı).

Finlandiya, Karelya, Finlandiya Körfezi Salla ve adaları bu antlaşmayla Sovyetler Birliği'ne vermek zorunda kaldı. Antlaşmanın koşulları daha önce imzalanan Moskova Barış Antlaşması ile benzerdir. Yeni ateşkes antlaşmayla Finlandiya, komünist partileri yasallaştırılması ve faşist örgütleri yasaklamasını kabul etti. Son olarak, ateşkesle Finlandiya'da bulunan Alman askerinin Finlandiya'dan çıkarılması gerekiyordu.

Laponya Savaşı

Lapland Savaşı, Finlandiya ile Almanya arasında gerçekleşmiştir. Lapland, Finlandiya'nın kuzey kesiminde bulunur. Bölgede Almanya'nın temel stratejik öneme sahip olan nikel bu alanda bulunuyordu.

Nikel Almanlar için önemliydi. Ancak bu nikel Avusturya'da vardı. Ayrıca burada nikelde azalmaktaydı. Aynı zamanda Kuzey Finlandiya'nın savunması için lojistik ve askeri zorluklar mevcuttu. Stratejik önemi daha büyük olan Norveç'in savunması Hitler için daha önemliydi. Ayrıca yapılan bu savaşların çoğunu Finler kazanması ile Alman ordusu Norveç'in Lyngen kentine çekildi. Bazı savaşlarda Sovyetler Birliği yaptı.

Almanlar geri çekilirken her yeri yıkıyordu (yanmış toprak taktiği). Toplam 100.000 Fin sivil savaş sonrasında evsiz kaldı. Finlandiya bu savaşta yaklaşık 1000 asker kaybetti. Almanya ise 2000 asker kaybetti. Nisan 1945 tarihinde Almanlar tamamen geri çekildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paris Barış Antlaşması (1947)</span> paris sulh müqaviləsi

Paris Antlaşması, 1946 yılında, 29 Temmuz'dan 15 Ekim'e kadar süren Paris Barış Konferansı'nın neticesinde 10 Şubat 1947'de imzalanmıştır. Muzaffer müttefik güçleri İtalya, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Finlandiya'nın antlaşmalarını görüşmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kış Savaşı</span> 1939-1940 yılları arasında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında geçen savaş

Kış Savaşı ya da Fin-Sovyet Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın başlarında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan savaştır. Savaş, II. Dünya Savaşı ve Sovyetlerin Polonya İstilasından iki ay sonra, 30 Kasım 1939'da Sovyetlerin saldırısıyla başladı ve 13 Mart 1940'ta Moskova Barış Antlaşması'yla sona erdi. Milletler Cemiyeti saldırıyı yasa dışı olarak kabul etti ve 14 Aralık 1939'da Sovyetler Birliği'ni cemiyetten attı.

<span class="mw-page-title-main">Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı</span> 1939 yılında Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan tarafsızlık paktı

Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı veya Molotov - Ribbentrop Paktı, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Doğu Avrupa'yı aralarında paylaşan bir saldırmazlık paktıydı. Pakt 23 Ağustos 1939'da Moskova'da Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ve Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov tarafından imzalandı ve resmi olarak Almanya ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Arasında Saldırmazlık Antlaşması olarak biliniyordu. Gayri resmi olarak; Hitler-Stalin Paktı, Nazi-Sovyet Paktı veya Nazi-Sovyet İttifakı olarak da anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustaf Emil Mannerheim</span> 6. Finlandiya cumhurbaşkanı

Carl Gustaf Emil Mannerheim, Fin asker ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı'nda çok üstün Sovyet güçleri karşısında Finlandiya'nın savunulmasına başarıyla önderlik etmiş ve 1944-1946 arasında cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Mannerheim'ın savaş suçları davasında yargılanması gerektiği talep edildi, ancak Sovyetler Birliği yargılanmayacağını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Karelya</span> Kuzey Avrupada tarihi bölge

Karelya, Karelyalılar ile Finler'in yaşadığı Finlandiya, Rusya ve İsveç sınırlarında kalan bir bölgedir. Bugün bölge, Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti ve Finlandiya'nın Kuzey Karelya ile Güney Karelya bölgelerine bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya tarihi</span>

Finlandiya tarihi günümüzde Finlandiya Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısa süreli bir Sovyet cumhuriyetidir. 1940'ta Karelo-Fin SSC adını alarak Sovyetlerde bağlı kalmıştır. 1956'ya kadar Sovyetlerin yönetiminde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Devam Savaşı</span> 25 Haziran 1941-19 Eylül 1944 tarihleri arasında meydana gelen ve Kış Savaşının devamı niteliğindeki savaş

Devam Savaşı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde 25 Haziran 1941 - 19 Eylül 1944 tarihlerinde gerçekleşen savaştır. Kış Savaşı'nın devamı niteliğinde olduğu için bu isimle adlandırılmıştır.

İzvança Antlaşması, 1672-1676 Osmanlı-Lehistan Savaşı'nı sonlandıran barış antlaşması. 27 Ekim 1676'da bugün Ukrayna'da yer alan Zurawno kentinde imzalandığı için Zurawno Antlaşması olarak da bilinir. Türkçe adını ise Zorawno kentine Türklerin verdiği İzvança adından alır.

Sinyavin Harekâtı, Kızıl Ordu'nun Leningrad Kuşatması'nı sona erdirmek için kuşatmadaki Alman birliklerine karşı giriştiği bir harekâttır. Bu harekâtla neredeyse eşzamanlı olarak uygulamaya konulması planlanan Alman harekâtı ise "Operation Nordlicht" kapalı adıyla planlanmıştır. Sovyet harekâtı Alman kuşatmasını kırmayı, Alman harekâtı ise kenti düşürmeyi hedeflemektedir. Her iki taraf da diğerinin plan ve hazırlıkları konusunda bilgi sahibi değildi ve taraflar muharebeleri, önceden hesaplamadıkları bir tarzda sürdürdüler. İlk taarruza geçen Sovyet güçleriydi ve 19 Ağustos'ta harekâta başladılar. Bu saldırı, Alman komutanlığını taarruz için hazırlanan kuvvetlerle, savunmayı takviye etmek durumunda bıraktı. Kızıl Ordu taarruzları durdurulunca da bu kez söz konusu kuvvetler karşı taarruz için kullanıldı. Sonuçta Sovyet taarruzları, kuşatmayı yarmakta başarılı olamadı. Bununla birlikte Alman tarafı da planladıkları taarruz harekâtını uygulamaya koyamadılar.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Barış Antlaşması</span> Sovyetler Birliği ile Finlandiya arasında yapılan barış antlaşması

Moskova Barış Antlaşması, Kış Savaşı'nda Finlandiya'nın yenilgiyi kabul etmesi üzerine Sovyetler Birliği ile Finlandiya arasında 21 Mart 1940 tarihinde imzalanan barış antlaşmasıdır. Ancak 25 Haziran 1941 tarihinde Devam Savaşı'nın başlamasıyla antlaşma geçerliliğini yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Ateşkes Antlaşması</span> Finlandiya; SSCB ve Birleşik Krallık ile 19 Eylül 1944te imzalanan antlaşma

Moskova Ateşkes Antlaşması, Finlandiya ile diğer taraftan Sovyetler Birliği ve Birleşik Krallık ile 19 Eylül 1944'te imzalanmıştır. Anlaşma ile Devam Savaşı bitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Sırp Savaşı (1876-1877)</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Sırbistan Prensliği arasında 1876-77 yılları arasında yapılmış savaş

Osmanlı-Sırp Savaşı, Türk-Sırp Savaşı) veya Birinci Türk-Sırp Savaşı, 1876-1877 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Sırbistan Prensliği arasında gerçekleşen savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Macaristan</span>

Macaristan I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılan devletlerden birisi oldu. Savaştan sonra imzalanan Trianon Antlaşması ile hem toprak kaybedilmişti hem de silah konusunda sınırlandırılmalar mevcuttu. Ayrıca ekonomi konusunda da maddeler vardı. Antlaşmadan önce kaybedilen toprakları geri kazanmak için ülkede komünist devrim Béla Kun harekâtlar düzenlese de başarılı olamadı. Hatta komünist rejim yıkıldı. Bu durumda I. Dünya Savaşı'nda aynı kaderi yaşayan Almanya ile ittifak yapması işten bile değildi. Tabi hükûmet pek istemese de hem kralın isteği hem de Almanlar'ın baskısı sonucunda Anti-Komintern Paktı imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Karelya Sorunu</span>

Karelya sorunu ; Finlandiya'nın Kış Savaşı ve Devam Savaşı sonrasında, hükümranlık haklarından vazgeçerek, SSCB yönetimine terk ettiği topraklarda, yeniden hak iddia edip etmeme konusunda, Fin siyasetinde hala tartışılmakta olan meseledir. Her ne kadar Karelya sorunu olarak adlandırılmış olsa da Petsamon Bölgesi, Salla ve Kuusamo'nın Ruslara devredilen kısımları ile Finlandiya Körfezi'nde bulunan dört ada da bu sorun kapsamında değerlendirilmektedir. Bazen de Feragat edilen toprakların iadesi sorunu olarak tanımlanmaktadır. Bir devlet meselesi ya da politik bir sorun haline getirilmemiş olmakla birlikte, halen tartışılmaya ve Fin kamuoyu gündemini meşgul etmeye devam etmektedir.

Orman Gerillaları, 1920 yılında Tartu Antlaşması'nın imzalanması sonrası bu antlaşmaya karşı çıkan bazı Beyaz Ordu mensupları ile antlaşma sonrası Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'e bırakılan Repola ve Porosozero şehirlerindeki Fin halkının geliştirdiği antikomünist direniş hareketi. Çatışmalar Doğu Karelya ayaklanması ve 1921-22 Sovyet-Fin çatışması kapsamında gerçekleşmiştir. Yaklaşık 2.000 kişilik Metsäsissit kuvvetleri 1921'de Sovyet yöneticilerine karşı başlattıkları isyan sırasında Doğu Karelya'nın büyük bölümünü ele geçirmeyi başarmıştır. Ele geçirilen bölgeler yeni kurulan Finlandiya ile birleştirmeyi amaçlanmışsa da, yiyecek ve cephane sıkıntısı çekmeleri ve Sovyet güçlerine göre sayıca az olmaları nedeniyle Metsäsissit birlikleri yenilerek 1922'de Finlandiya'dan çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Faustschlag Harekâtı</span>

Faustschlag Harekâtı sürmekte olan I. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde Alman İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu askerî birliklerinin Çarlık Rusyasında iktidarı 1917 Ekim Devrimi ile alan Bolşeviklere karşı başlattığı harekâttır.