İçeriğe atla

II. İlia

Patrik
II. İlia
Tüm Gürcistan'ın Katolikos-Patriği
KiliseGürcü Ortodoks Kilisesi
Piskoposluk bölgesiTiflis
Görevlendiriliş25 Aralık 1977
Önce gelenV. David
Doğum adıIrakli Ghudushauri-Shiolashvili (ირაკლი ღუდუშაური-შიოლაშვილი)
Doğum4 Ocak 1933 (91 yaşında)
Vladikavkaz, Rusya
MezhepDoğu Ortodoks Kilisesi
MeslekKatolikos-Patrik
Uzmanlık alanıTeoloji
ÖğrenimMoskova İlahiyat Akademisi

II. İlia, (Gürcüce: ილია II, d. 4 Ocak 1933, Vladikavkaz), Gürcü Ortodoks Kilisesi Katolikos-Patriği.

1967 yılında, İlia Sohum ve Abhazya piskoposu olarak takdis edildi ve 1969 yılında metropolit rütbesine yükseldi. 25 Aralık 1977 tarihinde tartışmalı Patrik V. Davit'in ölümünden sonra Gürcistan'ın yeni Katolikos-Patriği seçildi.

Kaynakça

Önce gelen:
V. Davud
Gürcü Ortodoks Kilisesi Katolikos-Patriği
25 Aralık 1977-günümüz
Sonra gelen:
-

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Apostolik Kilisesi</span> Ermeni halkının çoğunluğunun üye olduğu ortodoks inancına inanan Hristiyan kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">II. Karekin</span> iki Ermeni katolikoslardan biri

II. Karekin, tüm dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi'nin başı Tüm Ermeniler Katolikosu.

<span class="mw-page-title-main">III. İoakim</span> Ekümenik Patrik ve İstanbul Başpiskoposu

Patrik III. İoakim ; İstanbul'da Ocak 1834'te doğdu ve 13 Kasım 1912'de öldü. 1878'de İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından Ekümenik Patrik seçildi. 1884'te istifaya zorlandı, 5 yıl İstanbul'da kaldıktan sonra 1889'da Aynoroz'a gitti ve 13 yıl orada sürgün hayatı yaşadı. 1901'de tekrar patrik seçildi ve ölümüne kadar bu görevde kaldı. Kruşevo kökenli patrik, Viyana'da eğitim gördü.

<span class="mw-page-title-main">II. Gennadios</span> 1454 yılından 1464 yılına kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri

II. Gennadios ve Gennadios Skolarios, 1454 yılından 1464 yılında kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri idi.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksandre (Gürcistan kralı)</span> Gürcistanın 18. Kralı

I. Aleksandre, "Büyük", 1412 ile 1442 yılları arası Gürcistan kralıdır. Timur'un istilasından sonra onun toparlanma çabalarına rağmen Gürcistan hiçbir zaman eskisi gibi olamamış ve uzun bir durgunluk döneminden sonra kaçınılmaz bölünme ile yüz yüze kalmıştır. 1442 yılında tacı bırakıp bir manastıra kapanarak emekli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rum Ortodoks patrikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa Rum Ortodoks patrikleri listesini içerir.

Katolikos, Doğu Hristiyanlığı geleneğine bağlı bazı kiliselerde kilisenin başında bulunan kişi için kullanılan unvandır. Unvan otosefale işaret eder bazı durumlarda özerk kilisenin başı için kullanılsa da bu durumda Patrik de yaygın biçimde kullanılır. Sözcük Antik Yunanca'daki καθ' ὅλου, κατά ve ὅλος sözcüklerinden türemiş olan καθολικός, 'tan gelir ve "tümü, evrenseli, geneli ilgilendiren" anlamındadır. İlk kullanımı Roma İmparatorluğu'ndaki finansal ya da sivil ofislerdir. Katolik Kilisesi'nin adı da buradan gelir.

Karekin aşağıdaki anlamlara gelebilir:

II. Fotios, 1929 ile 1935 yılları arasında Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesinin, 264. Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Dimitrios Maniatis adıyla doğan Patrik Filibe'deki Zariphios Okulu'ndan sonra Atina Üniversitesi'nde Teoloji ve Münih Üniversitesi'nde Felsefe okumuştur. Yunanca, Türkçe, Fransızca, Almanca ve Bulgarca bilen Patrik Filibe Metropoliti olarak görev yapmış, 7 Ekim 1929'da Patrik seçilmiş ve 29 Aralık 1935'te ölene kadar bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Samtavro Manastırı</span>

Samtavro Transfigurasyon Ortodoks Kilisesi ve Mtsheta, Gürcistan'daki Aziz Nino Rahibe Manastırı, İberia Kralı III. Mirian tarafından 4. yüzyılda inşa edilmiştir. Kilise 11. yüzyılda Kral I. Giorgi ve Katolikos-Patrik Melkisedek tarafından yeniden inşa edilmiştir. Ünlü Gürcü keşiş Gabriel, Samtavro Kilisesi'nin bahçesinde gömülüdür.

Kadim Doğu Kilisesi doğu Süryani geleneğine bağlı otosefal bir kilisedir. Kilisenin lideri Katolikos-Patrik unvanını taşır. Kilise 1968 yılında Süryani Kilisesi içerisinde yaşanan bir anlaşmazlık sonucunda ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlia</span>

İlia, Yunanistan'ın Batı Yunanistan bölgesinde bulunan bir bölgesel birimdir. Birim, 2011 yılında Kallikratis yönetimi reformları doğrultusunda eski İlia ilinin yerine kurulmuştur. Yüzölçümü 2,618 km² olan birimin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 159,300'dür. Birimin merkezi Pirgos'tur.

Madteos Çuhacıyan veya İstanbullu Madteos II. Çuhacıyan (1802-1865), 1844-1848 yılları arasında İstanbul Ermeni Patrikliği yapmış Ermeni lider.

<span class="mw-page-title-main">Tsaişi Katedrali</span>

Tsaişi Katedrali veya Tsaişi Meryem'in Göğe Kabulü Katedrali Gürcistan'daki en eski piskoposluklardan bir olan Zugdidi ve Tsaişi Piskoposluğunun katedralidir.

Aram Ateşyan veya vaftiz adıyla Artin Ateş, Türkiye Ermenisi din adamı, Türkiye Ermeni Patikhanesi eski Genel Vekili Başpiskoposu.

<span class="mw-page-title-main">Üç Yüz Aragvili</span>

Üç Yüz Aragvili Gürcü tarih yazımında 1795'te Krtzanisi Muharebesi'ndeki son direnişte işgalci Kaçar ordusuna karşı Tiflis'i savunan Aragvi dağlılarıdır. Gürcü Ortodoks Kilisesi 2008'de Üç Yüz Aragvili'leri ve bu savaşta hayatını kaybedenleri şehit kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">Büyük I. Nerses</span>

Büyük I. Nerses, Bir Ermeni Katolikosu. Büyükbabası Aziz I. Husik, Aydınlatıcı Aziz Gregorios'un yakın akrabasıydı.

II. Sergios, Temmuz 1001'den 1019'a kadar görev yapmış Konstantinopolis ekümenik patriği.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.