İçeriğe atla

IG Farben Davası

Telford Taylor sanıklara karşı davayı açarken

IG Farben Davası II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra ABD makamlarının Almanya'daki (Nürnberg) işgal bölgelerinde yaptıkları on iki savaş suçu davasının altıncısıydı. IG Farben, Holokost'ta milyonlarca Avrupalı Yahudi'ye karşı soykırım yapmak için kullanılan Zyklon B gazını üreten Nazilerle müttefik özel Alman kimya şirketiydi.

On iki duruşmanın tümü, Uluslararası Askeri Mahkeme önünde değil, ABD askeri mahkemelerinde yapıldı, ancak Adalet Sarayı'ndaki aynı odalarda gerçekleşti. On iki ABD davası topluca "Müteakip Nürnberg Duruşmaları" veya daha resmi olarak "Savaş Suçlularının Nuremberg Askeri Mahkemeleri Önünde Duruşmaları" (NMT) olarak bilinir. IG Farben Davası, Nazi Almanyası'nın önde gelen sanayicilerinin Nazi rejimi sırasındaki davranışlarından dolayı yargılandığı üç davadan ikincisiydi. (Diğer iki sanayici davası, Flick Davası ve Krupp Davasıydı.)

IG Farben savaş boyunca kömürden benzin ve kauçuğun sentezlenmesi için süreçler geliştirdi ve böylece Almanya'nın tüm büyük petrol sahalarından bağlantısı kesilmiş olmasına rağmen Nazi Almanyası'nın savaşı yürütmesinde büyük katkıda bulundu. Sonuç olarak suçlamalar, saldırgan bir savaş başlatmaya hazırlanmaya değil, aynı zamanda köle emeğine ve yağmalamaya odaklandı.

İkinci Dünya Savaşı'nda, Degesch (yüzde 42,5'i IG Farben'e aittir), bazı Nazi imha kamplarında kullanılan zehirli gaz olan Zyklon B'nin ticari marka sahibiydi.[1]

Savcılık Başsavcısı Telford Taylor'dı. İddianame 3 Mayıs 1947'de sunuldu; Duruşma 27 Ağustos 1947'den 30 Temmuz 1948'e kadar sürdü. Mahkemeye çıkarılan 24 sanıktan 13'ü, iddianamedeki suçlamalardan suçlu bulundu ve tutukluluk süresi de dahil olmak üzere bir buçuk ila sekiz yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı; 10 sanık ise tüm suçlamalardan beraat etti. Max Brüggemann (Farben'in baş hukuk danışmanı) duruşmadan çıkarıldı ve davası tıbbi nedenlerle 9 Eylül 1947'de durduruldu.

Kaynakça

  1. ^ Hayes, Peter (2004). From Cooperation to Complicity: Degussa in the Third Reich. Cambridge; New York; Melbourne: Cambridge University Press. s. 279. ISBN 0-521-78227-9. 

Dış bağlantı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hjalmar Schacht</span>

Horace Greeley Hjalmar Schacht, Alman Bankacı. Reichsbank'ın genel başkanı ve Nazi Almanyası'nın Ekonomi Bakanı.

Duruşma, yargılamalarda iddia ve savunma makamlarının delillere dayanarak tartıştıkları sürece denir. Ayrıca taraflar arasında doğan uyuşmazlıklar gene mahkemelerdeki duruşmalarda karara bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Seyss-Inquart</span> 13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart, Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Albert Kesselring</span> İkinci Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri Generali. Orduda kendisine nevralji ağrısından dolayı yüzü hep gülümser vaaziyette durmasından ötürü "Güler Yüzlü Albert" deniliyordu.

Albert Kesselring, Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe general ve Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Hans Frank</span> Alman avukat

Hans Michael Frank, 1920'li ve 1930'lu yıllarda Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi için çalışmış bir Alman avukat idi.

<span class="mw-page-title-main">Pastorius Operasyonu</span> II. Dünya Savaşında Almanlar tarafından ABDye karşı düzenlenen sabotaj girişimi

Pastorius Operasyonu, ABD içindeki bazı hedefleri sabotajlar yoluyla imha etmeyi içeren Nazi Almanyası planıdır. Operasyon Haziran 1942'de yürürlüğe konmuş ve ABD'deki stratejik ekonomik hedeflere yöneltilmiştir. Operasyonun adı Alman Haberalma Teşkilatı Abwehr Başkanı Amiral Wilhelm Canaris tarafından konmuştur ve Amerika kıtasına ilk yerleşen Almanlardan olan Francis Daniel Pastorius'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Sauckel</span>

Ernst Friedrich Christoph "Fritz" Sauckel, II. Dünya Savaşı'nda, sistematik olarak toprakları işgal edilen ülkelerde yaşayan milyonlarca kişinin köleleştirmiş bir şekilde çalıştırılmasının organize edilmesinden sorumlu tutulan Alman savaş suçlusudur. 1942 yılından savaşın sonuna kadar, çalışma tanziminden tam yetkili olarak görevlendirildi. Savaş sonrası Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi tarafından yargılandı ve idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hans von Salmuth</span>

Hans Eberhard Kurt von Salmuth, II. Dünya Savaşı'nda Alman generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Gebhardt</span>

Karl Gebhardt, Alman tıp doktoru. Heinrich Himmler'in çocukluk arkadaşı ve özel doktoru. Nazilerin iktidara gelmelerinden sonra hızla yükseldi ve Alman Kızıl Haçı'nın lideri oldu. Ravensbrück ve Auschwitz Toplama Kampında Nazi insan deneyleri ve cerrahi deneyler yaptı. Ravensbrück toplama kampında kadınlarda yaralar açarak, bu yaralara sülfanilamid enjekte ediyordu. Bu deneylerin hepsinde de kadınlar öldü.

<span class="mw-page-title-main">Doktorlar davası</span> İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman doktorların savaş suçlarından yargılanması

Doktorlar davası II. Dünya Savaşı'nın bitmesinden sonra Almanya'da Birleşik Devletler otoritelerinin, Nürnberg'de işgal bölgesinde tuttuğu savaş suçları için ikinci bölümündeki 12 davadan biri. Bu davalarda 23 sanıktan 20 tanesi doktordu ve insanlar üzerinde deney yapmaktan suçlandılar. Bu duruşmalar, uluslararası askeri mahkemeden önce değil, ABD askeriye mahkemelerinden önce başladı. 23 davalının 20 si, tıbbi doktorlardı ve bütünüyle Nazi insan deneylerine karışmış olmakla suçlandılar. Önde gelen Nazi doktorlardan biri olan Josef Mengele, esir alınmadan önce Almanya'dan kaçmayı başarmıştı. Bu sebeple asla yargılanamadı.

<span class="mw-page-title-main">Irkçılık-Turancılık Davası</span> Dava

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Toplam 65 oturum sürmüştür. Yargılama sonucunda Zeki Velidi Togan, Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Cihat Savaş Fer, Nurullah Barıman, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Cebbar Şenel ve Cemal Oğuz Öcal çeşitli cezalara çarptırıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerden arındırma</span> nazilerden arınma hareketi

Nazilerden arındırma veya denazifikasyon, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri görevden alınmış, ilgili kurumlar kapatılmıştır. Politika, savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda kararlaştırılmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

IG Farben, Alman kimya sanayi holdingi idi. Şirket 1925 yılında kuruldu. En parlak döneminde IG Farben, dünyanın en büyük kimya şirketiydi ve General Motors, U.S. Steel ve Standart Oil Company'den sonra en büyük dördüncü genel sanayi kuruluşuydu. 1938 yılında şirketin 218.000 çalışanı vardı.

<i>Nüremberg Duruşması</i> 1961 yapımı Amerikan filmi

Nüremberg Duruşması, Stanley Kramer'in yönettiği 1961 ABD yapımı film, gerçek olaylara dayanmaktadır. Film sonraki yıllarda bazı özel televizyon kanallarında Nuremberg Mahkemesi adıyla da yayına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halk Mahkemesi (Almanya)</span>

Halk Mahkemesi, Nazi Almanyası'nda kurulan bir özel mahkemeydi.

<span class="mw-page-title-main">Einsatzgruppen davası</span>

Einsatzgruppen davası,, ABD yetkililerinin II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Almanya'nın Nürnberg kentindeki işgal bölgesinde yürüttüğü savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için açılan on iki davadan dokuzuncusuydu. Bu on iki davanın tamamı Uluslararası Askeri Mahkeme'de değil, ABD askeri mahkemelerinde görüldü. Adalet Sarayı'nın aynı odalarında gerçekleştiler. ABD'deki on iki dava toplu olarak Sonraki Nürnberg duruşmaları veya daha resmi olarak "Nürnberg Askeri Mahkemeleri'nde Savaş Suçlularının Yargılanması" olarak bilinir.