İçeriğe atla

IGTV

IGTV
Geliştirici(ler)Instagram
İlk yayınlanma20 Haziran 2018 (6 yıl önce) (2018-06-20)
Son yayınlanma1 Mart 2022
Geliştirme durumuKullanım dışı
İşletim sistemiiOS, Android
Boyut140.3 MB (iOS), 30.05 MB (Android)
Erişilebilirlik30 dil[1]
Diller listesi
İngilizce, Hırvatça, Çekçe, Danca, Flemenkçe, Fince, Fransızca, Almanca, Yunanca, Endonezce, İtalyanca, Japonca, Korece, Malayca, Norveççe, Lehçe, Portekizce, Rumence, Rusça, Çince (Basitleştirilmiş), Slovakça, İspanyolca, İsveççe, Tagalogca, Tayca, Çince (Geleneksel), Türkçe, Ukraynaca, Vietnamca
TürDikey video paylaşma platformu
LisansÜcretsiz yazılım
Resmî sitesibusiness.instagram.com/a/igtv Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Instagram TV'nin kısaltması olan IGTV, Instagram'ın Android ve iOS akıllı telefonlar için bağımsız bir video uygulamasıydı.[2] Instagram beslemelerine kıyasla daha uzun videolara izin vermiştir.[3] IGTV bağımsız bir uygulama olarak kullanılabilirken, temel işlevsellik Instagram uygulaması ve web sitesinde de mevcuttur.[4] 9 Ağustos 2017 tarihinde Facebook tarafından sunulan Facebook Watch hizmeti ile benzerlik göstermektedir

Uygulama, eski Instagram CEO'su Kevin Systrom tarafından 20 Haziran 2018'de San Francisco'da Lele Pons gibi içerik oluşturucuların yer aldığı canlı bir etkinlikte ve tanıtılmıştır.[5]

1 Mart 2022'de Instagram'ın ana şirketi Meta, Instagram Reels'e odaklanmaları nedeniyle IGTV'nin kapatıldığını duyurmuştur. Kapatılması ile Mart ayı ortasında uygulama mağazalarından kaldırılmış ve ardından tüm IGTV videoları Instagram uygulamasıyla birleştirilmiştir. 2022 yılından beri Reels uygulaması aktif olarak kullanılmaktadır.[6]

Hizmet

IGTV, kullanıcıların bir Instagram hesabıyla giriş yapmasını gerektiriyordu.[7] Mobil cihazlar, 650 MB'a kadar dosya boyutuyla 15 dakikaya kadar yüklemelere izin verirken, masaüstü web tarayıcıları, 3.6 GB'a kadar dosya boyutuyla 60 dakikaya kadar yüklemelere izin vermiştir.[8] Kevin Systrom, ilk önce izlenilmek istenilen videonun bulunmasını gerektiren diğer uygulamaların aksine, uygulama başlatıldığında otomatik olarak videoları oynatacak şekilde hazırlamıştır.[9][10][11]

IGTV kanalı olan Instagram hesapları, profil sayfalarında bir IGTV sekmesi vardı. Herhangi IGTV videosundan ve "Keşfet" bölümünden "IGTV arama" sekmesine giriş bulunuyordu.[12] Buradan istenilen IGTV videoları aranıp izlenebilmekteydi. Ek olarak, IGTV'ye yapılan yüklemeler bağlantılı bir Facebook sayfasına yansıtılabiliyordu.[13]

Mayıs 2019'da IGTV, kullanıcıların güncelleme öncesinde sadece dikey yönelim paylaşım yapabilirken bunun yerine hem dikey video hem de yatay yönde video yüklemelerine ve görüntülemelerine olanak tanıyan bir güncelleme getirmiştir.[14][15]

Kaynakça

  1. ^ "IGTV on the App Store". Apple App Store. 2 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2018. 
  2. ^ "IGTV nedir? İşte Instagram'ın yeni bomba özelliği". www.hurriyet.com.tr. 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Ultimate Guide to IGTV". 1 Nis 2021. 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "IGTV: All You Should Know [2020 Update]". Hotmart. 11 Ara 2020. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Louise Matsakis, Lauren Goode (20 Haziran 2018). "IGTV ile Instagram, YouTube'u Hedef Alıyor" (İngilizce). WIRED. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2024. 
  6. ^ Aisha Malik (1 Mart 2022). "Instagram, bağımsız IGTV uygulamasını kapatıyor" (İngilizce). TechCrunch. 10 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2022. 
  7. ^ Carman, Ashley (13 Nis 2020). "Instagram redesigns IGTV with creators as the focus". The Verge. 13 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Everything you need to know about IGTV". Sprout Social. 5 Nis 2021. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Instagram daha uzun videolar: Yeni IGTV özelliği nasıl çalışacak?" (İngilizce). BBC News. 20 Haziran 2018. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2024. 
  10. ^ Josh Constine (20 Haziran 2018). "Instagram, içerik oluşturucular için IGTV uygulamasını başlattı, 1 saatlik video yüklemeleri" (İngilizce). TechCrunch. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2024. 
  11. ^ "Instagram, daha uzun videolar için bağımsız bir uygulama olan IGTV'yi duyurdu" (İngilizce). The Verge. 21 Haziran 2018. 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2024. 
  12. ^ Bojkov, Katerina (21 Haz 2018). "IGTV: Everything About Instagram's Video Platform". 25 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2020. 
  14. ^ Creative, Ilfusion (11 Tem 2019). "The Benefits of Instagram's Latest IGTV for Your Business". Medium. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "6 Ways to Use IGTV for Business : Social Media Examiner". 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">App Store (iOS)</span> IOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik oyun ve uygulama mağazası

Bu madde iOS işletim sistemiyle yüklü gelen App Store içindir. Mac App Store ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">WhatsApp</span> platformlar arası anlık iletişim uygulaması

WhatsApp Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Windows Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama, 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mağazası</span> Microsoftun Windows için yarattığı bir uygulama mağazası

Microsoft Store, Microsoft'un Microsoft Windows için yarattığı bir uygulama mağazasıdır. Windows 8 ve Windows Server 2012'den başlayarak çalışır. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 sistemleri ve Windows Server 2008 sunucusunda desteklenmez. Bu, Evrensel Windows Platformu uygulamalarını dağıtmanın birincil yoludur. Hem ücretsiz, hem de 0,99 $ - 999,99 $ maliyet arasında değişen ücretli uygulamalar Microsoft Mağazası üzerinden dağıtılabilir. Ayrıca, Microsoft Mağazası Windows RT Metro arayüzeyli uygulamaları ve masaüstü uygulamaları satın almak ve indirmek için tek yoldur. Microsoft Mağazası ilk kez 29 Şubat 2012 yılında Windows 8 Tüketici Önizleme kullanımına Windows Mağazası adıyla sunuldu. Daha sonra 2015 yılında, Windows Phone Store, Microsoft Movies & TV ve Groove Music mağazaları Windows Mağazası içine birleştirilmiştir. Eylül 2017'de Microsoft, Windows Mağazası'nı dijital Microsoft Store olarak yeniden markalandırdı başladı ve Microsoft logosunu taşıyan yeni bir simge oluşturuldu. Xbox Game Store, platformun bu yeni sürümüne birleştirildi. Ekim 2021'de Windows 11 duyurulurken Microsoft Store için Win32 (.exe) ve web tabanlı uygulamalar ve Farklı Windows Mağazaları entegre etme özelliği için destek duyuruldu. Android uygulamaları, Windows 11'e Windows için Android Alt Sistemi indirildiği takdirde Amazon Appstore ile entegre çalışıp Microsoft Store'dan Android uygulaması indirebilecek.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Google Duo</span>

Duo Google tarafından geliştirilen bir görüntülü sohbet uygulamasıdır. Bu, 18 Mayıs 2016 yılında Google I/O-da açıklandı ve 16 Ağustos 2016 yılında kullanıma açıldı. Google; benzer görüntülü görüşme uygulamaları olan Meet ve Duo'yu tek çatı altında Google Meet'de birleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome Uygulaması</span> Google Chrome Web tarayıcısında çalışan İnternet uygulaması

Google Chrome Uygulaması, Google Chrome web tarayıcısında çalışan bir web uygulamasıdır. Chrome uygulamaları, Google Chrome uzantıları ve temaların yüklenebileceği veya satın alınabileceği Chrome Web Store'den edinilebilir. Barındırılan ve paketlenmiş olan, yürütülebilir dosyalarının farklı konumlarına ve farklı kullanım durumlarını hedefleyen iki tür uygulama vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Systrom</span> Amerikalı iş adamı ve bilgisayar programcısı

Kevin York Systrom,, Mike Krieger'le birlikte Instagram'ı kuran Amerikalı girişimci ve bilgisayar programcısı.

<span class="mw-page-title-main">TikTok</span> kısa video sosyal platformu

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

Google Wallet, Google tarafından geliştirilen bir dijital cüzdan uygulamasıdır. 11 Mayıs 2022 tarihinde Google I/O etkinliğinde duyurulan uygulama Android ve Wear OS işletim sistemlerinde mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Gboard</span> google tarafından sunulan IOS ve Android için emoji ve gif bakımından zengin, Akılı Telefon klavyesi.

Gboard, Google tarafından yerel Android ve iOS cihazlar için geliştirilmiş bir sanal klavye uygulamasıdır. İlk olarak Mayıs 2016'da iOS'ta piyasaya sürüldü. Ardından Aralık 2016'da Android'de yayınlanan ve Android'de zaten kurulmuş olan Google Klavye uygulamasında büyük bir güncelleme olarak tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hyperlapse (uygulama)</span>

Hyperlapse Instagram tarafından oluşturulan ve kullanıcıların zaman atlamalı ve hızlandırılmış videolar üretmesine olanak tanıyan bir mobil uygulamadır. 26 Ağustos 2014'te yayınlandı. Uygulama, kullanıcıların 45 dakikaya kadar görüntüleri tek bir çekimde kaydetmelerine olanak tanıyor ve bu, daha sonra hızlandırılarak hiper geçişli sinematografik bir etki yaratabiliyor. Zaman aralıkları normalde geleneksel kameralardan sabit görüntüler birleştirilerek üretilir. Bu, uygulama titreşimi ortadan kaldırarak videonun görünümünü sabitleyen bir görüntü sabitleme algoritması kullanır. Instagram'ın aksine, uygulama hiçbir filtre sunmaz. Bunun yerine, kullanıcıların kullanabileceği tek post prodüksiyon seçeneği, normal oynatma hızının 1x ila 40x arasında değişebilen oynatma hızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Paper</span>

Facebook Paper, Facebook tarafından yalnızca iOS için oluşturulan, gazete veya derginin telefon tabanlı eşdeğeri olarak hizmet vermeyi amaçlayan bağımsız bir mobil uygulamaydı. Uygulama 30 Ocak 2014'te Facebook tarafından duyuruldu ve 3 Şubat 2014'te iOS için yayınlandı. İPhone uygulaması iOS App Store'da "Paper - story from Facebook" olarak göründü. iPad sürümü yoktu. Facebook 29 Temmuz 2016'da uygulamayı kapattı.

tbh Sosyal medya uygulaması

tbh, lise öğrencileri için tasarlanmış, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan anonim bir sosyal medya uygulamasıydı. Uygulama, Eylül 2017'de Nikita Bier, Erik Hazzard, Kyle Zaragoza ve Nicolas Ducdodon tarafından başlatıldı. Yatırımcılar arasında Greylock Partners, Redpoint Ventures, Founders Fund, Semyon Dukach, Bee Partners, Dorm Room Fund ve Amerikalı seri girişimci ve yatırımcı Wayne Chang bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Gaming</span>

Facebook Gaming, Meta, Inc. tarafından farkı oyunlar için amaçlanan video oyunu yayıncılığı uygulamasıdır. Facebook Gaming 1 Haziran 2018'de resmi olarak Darkness429, Stonemountain64, ThePoolshark ve Alodia Gosiengfiao dahil olmak üzere birkaç gamer ve çevrimiçi yayıncılar ile başladı.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

<span class="mw-page-title-main">Threads</span> sosyal ağ hizmeti

Threads, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Facebook ve Instagram'ın da sahibi Meta, Inc. tarafından 5 Temmuz 2023 tarihinde açılan bir sosyal ağ hizmetidir. Lansmanından bir gün sonra sosyal ağ 55 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştı. Uygulama, Twitter gibi diğer mikroblog platformlarına benzer şekilde çalışır: kullanıcılar metin, resim ve video gönderebilir; başkalarının gönderilerini yanıtlayabilir, yeniden yayınlayabilir ve beğenebilir. Uygulama iOS ve Android'de mevcuttur.