İçeriğe atla

IELTS

IELTS (İngilizce:International English Language Testing System, Türkçe: Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi), İngilizce dil seviyesi belirlemek için uluslararası alanda geçerliliğe sahip bir sınav sistemidir. 1989 yılında başlatılan sınav Cambridge Üniversitesi Yabancılar için İngilizce Sınav Merkezi, British Council ve IDP Education tarafından düzenlenmektedir.[1]

Sınav iki türde yapılmaktadır: akademik ve genel amaçlı. Akademik sınav İngilizce konuşulan bir ülkede üniversite eğitimi almak veya mesleklerini icra etmek isteyenler için gereklidir. Genel amaçlı sınav ise akademik olmayan çalışma, staj veya göçmenlik başvuruları için gereklidir.

IELTS Avustralya, İngiltere, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda ve Güney Afrika'daki akademik kurumların neredeyse tamamı tarafından kabul edilirken ABD'de çoğu kurum tarafından onaylanmaktadır. Sınav Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada'ya göçmenlik başvurusu yapanlar için zorunludur.

Sınavda başarısız olma durumu yoktur. Sınav sonucu 1 (bilgisi yok) ile 9 (uzman) arasında değişen seviye belirleme üzerine kurulmuştur. Üzerinden iki yıl geçmiş olan sınav sonuçları geçersiz sayılmaktadır.

IELTS yüksek eğitim ve göçmenlik başvurusu için dünyadaki en popüler sınavdır. 2009 yılında sınava 130 farklı ülkede 1.4 milyon kişi başvurmuştur.

IELTS özellikleri

Sınavda temel amaç katılımcının İngilizce dilindeki dinleme, okuma, yazma ve konuşma yetkinliğini belirlemektir. Bu bölümler için 0-9 arasında değerlendirme notu verildikten sonra genel değerlendirme seviyesine ulaşılır. Sınavın önemli bir bölümünü oluşturan konuşma bölümünde sınava katılan kişi bir denetçiyle beraber sohbet eder. Denetçi sınava katılan kişiyle ilgili değerlendirmelerini not eder ayrıca tüm sohbet kayıt altına alınır.

IELTS sınav yapısı

Tüm katılımcıların dinleme, okuma, yazma ve konuşma olarak sıralanan dört bölümü de tamamlamaları gerekmektedir. Dinleme ve okuma bölümleri tüm katılımcılar için aynı olsa da sınavın akademik olup olmamasına göre konuşma ve yazma bölümleri değişiklik göstermektedir.

Dinleme

Dinleme bölümü dört ayrı kısımdan oluşur. Her kısımdan önce katılımcılara durum hakkında kısa bilgi verilmektedir. Sonra sınavda yer alan sorulara bakmaları için bir süre verilir. İlk üç kısmın yarısında kısa bir ara verilip katılımcıların kalan soruları okumasına imkân verilmektedir. Her kısım sadece bir kez dinletilmekte, tekrarlama yapılmamaktadır.

Okuma

Akademik sınavda okuma bölümü üç kısımdan oluşmakta, her metinden sonra 13-14 soru olmakta, toplamda ise 40 soru sorulmaktadır. Genel sınavda ise yine üç kısım bulunsa da metinler daha kısa ve basittir.

Yazma

İki kısımdan oluşan yazma sınavında ilk olarak bir tablonun anlatılması istenmekte, ikinci kısımda ise seçilen bir başlıkta bir kompozisyon yazılmaktadır.

Konuşma

Konuşma bölümü üç kısımdan oluşur. İlk kısımda sohbet şeklinde geçen konuşmada katılımcı hakkında genel bilgi, ilgi alanları ve aile üyeleri gibi konular ele alınır. İkinci kısımda katılımcıya verilen bir başlık üzerine önce bir dakika düşünmesi istendikten sonra konu hakkında konuşması istenir. Üçüncü bölümde ise bir önceki kısımda bahsedilen konu ile ilgili olarak denetmen ile münazara yapılır.

Süre

Toplam test süresi yaklaşık 3 saat sürmektedir:

  • Dinleme: 40 dakika
  • Okuma: 60 dakika
  • Yazma: 60 dakika
  • Konuşma: 10-15 dakika

İlk üç bölüm olan dinleme, okuma ve yazma daima bu sırayla ve arka arkaya ara verilmeksizin aynı gün ve aynı sınav merkezinde yapılır. Konuşma bölümü sınav merkezinin iradesiyle başka bir test merkezinde diğer sınav bölümlerinden sonra yedi gün içinde yapılabilir.

Değerlendirme

IELTS seviye değerlendirmesi 0-9 arasıdır. Ortalama .25 ile bitiyorsa üst buçuğa, .75 ile bitiyorsa üst tam sayıya yuvarlanır. (Örn: 6.25=6.5, 6.375=6.5,6.125=6.0, 6.75=7.0, 6.675=7.0) Dokuz ayrı seviye şu şekilde açıklanmıştır:

  • 9 (Uzman kullanıcı): Dile tamamen hakimdir, yerinde ve doğru kullanımın yanı sıra akıcı bir konuşa ve tam anlama kabiliyeti.
  • 8 (Çok iyi kullanıcı): Dile tamamen hakim olmakla beraber sadece nadiren tutarsızlıklara sahiptir. Sık karşılaşılmayan durumlarda yanlış anlamalar oluşabilir. Karmaşık durumlarla başa çıkabilir.
  • 7 (İyi kullanıcı): Dile hakim olmakla beraber bazı sıklıkta tutarsızlıklar ve yanlış anlamalar yaşayabilir. Karmaşık durumlarla başa çıkabilir ve detaylı anlatımları anlar.
  • 6 (Yetenekli kullanıcı): Genel olarak dile hakim olmakla beraber bazı tutarsızlılar ve yanlış anlamalar yaşanmaktadır. Sık karşılaşılan durumlarda karmaşık bir dil kullanabilir.
  • 5 (Makul kullanıcı): Dile kısmi olarak hakimdir, çoğu durumlarla başa çıkabilir ancak kimi hatalar yapar. Kendi alanında temel konulara hakimdir.
  • 4 (Sınırlı kullanıcı): Temel yeterlilik sadece tanıdık konularda geçerlidir. Karmaşık kullanımda sık sık sorun yaşar.
  • 3 (Aşırı sınırlı kullanıcı): Çok bilindik durumlarda sadece genel durumu anlayabilir ve anlatabilir.
  • 2 (Kesintili kullanıcı): Sadece çok tanıdık koşullarda ve sınırlı kelime grupları haricinde gerçek bir iletişim mümkün değildir.
  • 1 (Kullanıcı değil): Birbirinden bağımsız kullanılan birkaç sözcük dışında dili kullanmaya yatkın olmama durumu.
  • 0 Sınava girmemiş ve dolayısıyla haklarında bilgi alınamamış adaylar için kullanılır.

Sınav yerleri ve tarihleri

Sınav her yıl 121 ülkedeki yaklaşık 500 test merkezinde yapılmaktadır. Sınava katılan aday sayısı 1999 yılında 80 bin seviyesindeyken 2009 yılında bu sayı 1,2 milyon olmuştur. İki sınav arasında geçmesi gereken süre sınırlaması kaldırılmıştır. Yıl boyunca 48 ayrı test yapılmaktadır.

Akademik kurumların talep ettiği IELTS seviyeleri

ABD

Bir üniversite tarafından istenen en yüksek seviye olan 8.5 Columbia Üniversitesi Gazetecilik Bölümü içindir. Saint Louis Üniversitesi aday öğrencilerden 6.0 seviyesini asgari olarak talep etmektedir.

Birleşik Krallık

Ülkede talep edilen en yüksek IELTS seviyesi 8.0 ile Warwick Üniversitesi Pazarlama Yüksek Lisans programındadır. Ülkede çoğunlukla istenen seviye 5.5 ila 7.0 arasındadır. Oxford Üniversitesi, Edinburgh Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi asgari olarak 7.0 istemektedir.[2]

Almanya

Stuttgart Üniversitesi asgari olarak 6.0 isterken, Alman üniversiteleri genelde 6.0 ila 6.5 arası seviye talep etmektedir.

İtalya

Torino Politeknik Üniversitesi asgari olarak 5.0 istemekteyken genelde İtalyan üniversiteleri yüksek lisans için asgari 6.5 seviye talep etmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Sınavla ilgili sık sorulan sorular 11 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 23 Mayıs 2011 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Cambridge Üniversitesi yeterlilik bilgileri 26 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 23 Mayıs 2011 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TOEFL</span>

TOEFL, standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Pek çok Amerikan ve İngilizce eğitim veren üniversite başvuruculardan bu sınavı ister. Dünyanın çoğu ülkesinde yılda birkaç kere verilen bu sınavı ABD'de Educational Testing Services şirketi düzenler. Test, 190'dan fazla ülke ve bölgede 11.000'den fazla üniversite ve diğer kurum tarafından kabul edilmektedir. TOEFL, IELTS, Duolingo English Test, Cambridge Assessment English ve Trinity College London sınavları da dahil olmak üzere dünya çapındaki birçok önemli İngilizce dil sınavından biridir. ETS, kurumlara bağımsız olarak gönderilen ve sınavı takip eden iki yıl boyunca geçerli olan resmi puan raporları düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Yabancı dil olarak İngilizce eğitimi</span>

Yabancı dil olarak İngilizce eğitimi, anadili İngilizce olmayan kimselere, İngilizce konuşulan ülkelerde veya kendi yaşadıkları ülkelerde verilen İngilizce eğitimidir.

Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (DSH), Alman yüksek eğitim kurumlarında okumak için girilmesi gereken dil yeterlilik sınavıdır. Seviye belirleme bakımından TOEFL sınavının Almanca karşılığı denilebilir.

YDS veya uzunca Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, 4 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan aşağıdaki yönetmelikle eski KPDS ve ÜDS sınavları yerine geçen ve yılda 2 kez ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavıdır. İngilizce, Almanca, Fransızca dillerine ek olarak başka dillerde de yapılan sınav 180 dakika sürer. Gramer, Cümle Tamamlama, Boşluk Doldurma, Çeviri, Diyalog, Yakın Anlam ve Paragraf Tamamlama ve Okuma Parçaları sorularından oluşan 80 soruluk bir sınavdır. İlk sınav 7 Nisan 2013 tarihinde yapılmış olup ÖSYM'nin aldığı kararla sınav sorularının sadece 10 tanesi yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Üniversitesi</span>

İzmir Üniversitesi, İzmir'in 6. üniversitesiydi. Üniversite, 2007 yılında Doğanata Grubu'nun önderliğinde Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı (DEKVA) tarafından kurulmuş olup 2008-2009 öğretim yılında eğitim-öğretim hizmeti vermeye başlamıştı. Üniversitenin binası, Üçkuyular mevkiinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Scholastic Aptitude Test</span> Amerikada üniversite eğitimi almak isteyenler için uygulanan

SAT , Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversiteye kabul için yaygın olarak kullanılan standart testtir. 1926'daki ilk çıkışından bu yana adı ve test puanı birkaç kez değişti. Tarihinin büyük bölümünde buna Scholastic Yetenek Testi adı verildi. Sözel ve Matematiksel olmak üzere iki bileşenden oluşuyordu ve her biri 200 ile 800 arasında puanlanıyordu. Daha sonra Scholastic Assessment Test, ardından SAT I: Reasoning Test, ardından SAT Reasoning Test, daha sonra da kısaca SAT olarak adlandırıldı. Reading (Okuma), Writing and Language, Math - No Calculator ve Math - Calculator olarak 154 sorudan oluşur ve 3 saat 15 dakika sürer. Sınav ücreti 103 Amerikan dolarıdır (USD).

GMAT lisansüstü eğitim için İngilizce ve matematik yeteneklerini ölçen standardize edilmiş bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Dünya genelinde üniversiteler bu sınav sonucunu lisansüstü eğitime kabul için bir kriter olarak kullanırlar. Sınav bilgisayarda yapılır. Bilgisayar teknolojisinin yeterli olmadığı bazı bölgelerde ise sınav kâğıt üzerinde yapılır. Nisan 2012 itibarıyla sınava giriş ücreti 250$'dır.

Muafiyet sınavı ya da diğer adıyla yeterlilik sınavı, Türkiye'deki yabancı dil zorunluluğu bulunan Üniversite bölümlerinde, yeterli seviyede yabancı dile sahip olan öğrenciler için Eylül, Ocak ve Haziran aylarında olmak üzere üç defa yapılan sınava verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

GRE bir çeşit seviye belirleme sınavıdır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok üniversitenin yüksek lisans programlarına başvuran öğrencilerden girmesini istediği bir sınavdır. İlk olarak 1949 yılında ETS tarafından yapılmıştır. Sınavın amacı öğrencilerin sözel, matematiksel, kompozisyon yazma ve eleştirisel düşünce yeteneklerini ölçmektir. Sınavı geçmek için herhangi bir sonuç alınması gerekmemektedir ya da üniversiteler herhangi bir alt limit belirtmemektedirler. Fakat her üniversitenin her bölümünün öğrencilerinin belirli genel bir GRE sınav sonucu ortalaması vardır. İki türlü sınav şekli vardır. Genel sınav ve branş sınavı. Sınav sonucu 130 ile 170 arasında değişmektedir. 2014 yılı itibarı ile sınav maliyeti 195 dolardır. Sınavlar bilgisayar üzerinde gerçekleşmekte ve ETS sınav merkezlerinde çözülmesi gerekmektedir. Her sınav sonucu beş yıl boyunca geçerliliğini korumaktadır. Sonradan eklenen sınav sonucu seçme özelliği sayesinde üniversitelere başvuru aşamasında eğer öğrenciler sınava birden fazla girmişler ise istedikleri sınav sonucunu gönderme hakkına sahip olmuştur. Öğrenciler sınava her 21 günde bir girebilirler. Fakat devam eden on iki aylık zaman dilimi içinde toplam beş defa girme hakları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konservatuvar</span> müzik eğitimine özel kuruluş

Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir. Bazı kaynaklarda konservatuvar olarak da yazılmaktadır.

Yunus Emre Enstitüsü, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda bir Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) modeli geliştirmiş ve bu sınavın uluslararası ölçekte uygulamalarına başlamıştır. Enstitü, bu uygulamasıyla Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart bir sınava kavuşmasını ve Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonca Yeterlilik Sınavı</span> ana dili Japonca olmayanlar için dil bilgisi, okuma yeteneği ve dinleme kabiliyeti olmak üzere Japonca dil yeterliliğini değerlendiren ve onaylayan bir sınav

Japonca Yeterlilik Sınavı, ana dili Japonca olmayanlar için dil bilgisi, okuma yeteneği ve dinleme kabiliyeti olmak üzere Japonca dil yeterliliğini değerlendiren ve onaylayan bir sınavdır. Sınav Japonya ve seçilen ülkelerde yılda iki kez ve diğer bölgelerde yılda bir kez düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dil okulu</span>

Dil okulu, yabancı dil ve dilbilgisi öğretilen bir okuldur. Bir dil okulundaki sınıflar genellikle yabancı dilde iletişimsel yeterliliğe yöneliktir. Bu tür okullarda dil öğrenimi tipik olarak örgün eğitimi veya yabancı dil bilgisini destekler. Öğrenciler yaş, eğitim durumu ve iş deneyimine göre büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca, dil okulunda öğrenciler genellikle dil yeterliliklerine göre belirli bir ders seçme olanağına sahiptir. CEFR'ye göre, öğrencilerin dil yeterliliklerini konuşma, yazma ve okuma becerilerine göre tanımlayan altı dil seviyesi vardır.

Dikotik (ikili) dinleme, seçici dikkati ve işitme(duyma) sistemi içinde beyin fonksiyonunun lateralizasyonunu araştırmak için yaygın olarak kullanılan psikolojik bir testtir. Dikotik (ikili) dinleme testi bilişsel psikoloji ve sinirbilim alanlarında kullanılır.

Professional and Linguistic Assessments Board, Yabancı doktorların Birleşik Krallık'ta, İngiltere, İskoçya ve Galler tıp doktoru olarak çalışabilmesi için yapılan bir yeterlilik sınavıdır. Adayların tıp doktorluğu alanınındaki bilgi ve becerilerini ölçen bir sınavdır. Sınava girme şartı olan dil yeterliliği OET veya IELTS sınavlarıyla ile sağlanır. PLAB'ı düzenleyen resmi kurum olan General Medical Council, Birleşik Krallık'taki tıp doktorlarının resmi kaydını tutan bir kamu kuruluşudur.

The Occupational English Test

<span class="mw-page-title-main">Öğrenme güçlüğü</span> Öğrenme problemi

Öğrenme güçlüğü, öğrenme bozukluğu veya özel öğrenme güçlüğü, okuma, yazma, dinleme, konuşma, ilişkilendirme veya matematik alanlarından birinde veya daha fazlasında ortaya çıkan öğrenme problemlerine verilen nörolojik bir bozukluktur. İnsanların ne gördüğü ve ne işittiğini yorumlama yeteneğini hem de beynin farklı bölümlerinden gelen bilgiyi ilişkilendirme yeteneğini etkileyen bir grup sınırlılıktır. Bu sınırlılıklar sözlü ve yazılı dilde güçlükler, koordinasyon, kendini kontrol etme ya da dikkat gibi birçok şekilde ortaya çıkabilir. Öğrenme güçlüğü olan bireylerin zeka skalası normal veya normal üstüdür; normalin altında olan bireyler öğrenme güçlüğü sınıfından ayrılarak zihinsel yetersizlik sınıfına dahil olurlar. Öğrenme güçlüğü tek bir bozukluk olmayıp bir grup bozukluğu ifade eder ve ortak bir tanımı yoktur. Birçok disiplinlerce farklı tanımlamalar yapılmıştır.

Staatsexamen Nederlands als tweede taal veya kısaca NT2; anadili Hollandaca olmayanlara yönelik bir ölçünleştirilmiş sınavdır. Bu sınavda başarılı olarak sertifika almaya hak kazanan adaylar, Hollanda ve Belçika'da eğitim görmek ya da çalışmak için yeterli seviyede Hollandaca bildiklerini kanıtlamış sayılırlar.