İçeriğe atla

IEEE Denetim Sistemleri Ödülü

IEEE Denetim Sistemleri Ödülü
AçıklamaDenetim Sistemleri ile ilgili mühendislik, bilim veya teknoloji alanında gösterilen olağanüstü başarılar
DağıtanInstitute of Electrical and Electronics Engineers
SunucuIEEE Control Systems Society
Ev sahibiIEEE Control Systems Society merasimi[1]
Verilmeye başlandığı yıl1982
Resmî sitesihttp://www.ieee.org/about/awards/tfas/controlsys.html

IEEE Denetim Sistemleri Ödülü, Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) tarafından Denetim Sistemleri ile ilgili mühendislik, bilim veya teknoloji alanlarında üstün başarı gösterenlere verilen bir teknik ödül.[1][2]

IEEE Denetim Sistemleri Bilim ve Mühendislik Ödülü

Asıl ismi IEEE Denetim Sistemleri Bilim ve Mühendislik Ödülü, olan bu mükâfatın adı 1991[3] yılından sonra IEEE Denetim Sistemleri Ödülü olarak değiştirilmiştir.[4]

Hediyesi

Kazananlara bronz bir madalya, sertifika ve para hediye edilmektedir.[1][2]

Kazananlar

IEEE Denetim Sistemleri Bilim ve Mühendislik Ödülü kazananlar:[1][5]

  • 1982: Howard Harry Rosenbrock
  • 1983: --
  • 1984: Arthur E. Bryson, Jr.
  • 1985: George Zames
  • 1986: Charles A. Desoer
  • 1987: Walter Murray Wonham
  • 1988: Dante C. Youla
  • 1989: Yu-Chi Ho
  • 1990: Karl Johan Åström
  • 1991: Roger W. Brockett[3]

IEEE Denetim Sistemleri Ödülü kazananlar:[1][5]

  • 1992: Harold J. Kushner
  • 1993: Moshe M. Zakai
  • 1994: Elmer G. Gilbert
  • 1995: Petar V. Kokotovic
  • 1996: Vladimir A. Yakubovich
  • 1997: Brian D. O. Anderson
  • 1998: Jan Camiel Willems
  • 1999: A. Stephen Morse
  • 2000: Sanjoy K. Mitter
  • 2001: Keith Glover
  • 2002: Pravin Varaiya
  • 2003: N. N. Krasovski
  • 2004: John C. Doyle
  • 2005: Manfred Morari
  • 2006: P. R. Kumar
  • 2007: Lennart Ljung
  • 2008: Mathukumalli Vidyasagar
  • 2009: David Q. Mayne
  • 2010: Graham Clifford Goodwin
  • 2011: Eduardo D. Sontag
  • 2012: Alberto Isidori
  • 2013: Stephen P. Boyd
  • 2014: Tamer Başar
  • 2015: Bruce Francis

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "IEEE Control Systems Award". IEEE Control Systems Society. 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2011. 
  2. ^ a b "IEEE Control Systems Award". IEEE. 29 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2011. 
  3. ^ a b Baillieul, John B.; Willems, Jan C., (Ed.) (1999). Mathematical control theory. Springer-Verlag. s. xix. ISBN 0-387-98317-1. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2011. 
  4. ^ "IEEE Control Systems Magazine" (PDF). IEEE. Erişim tarihi: 15 Ocak 2011. 
  5. ^ a b "IEEE Control Systems Award Recipients" (PDF). IEEE. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Ocak 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Ritchie</span> Amerikalı bilgisayar bilimci

Dennis MacAlistair Ritchie, uzun süre birlikte çalıştığı arkadaşı Ken Thompson ile birlikte C programlama dilini ve Unix işletim sistemini yazan saygın Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1983'te Turing Ödülü'nü, 1999'de Ulusal Teknoloji Madalyası ödülünü aldı. 12 Ekim 2011'de ölmüştür.

Günümüzde mühendisliğin; elektrik, inşaat, kimya ve makine olmak üzere 4 ana mühendislikten oluştuğu kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">David Wineland</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Wineland Nobel ödüllü NIST laboratuvarında çalışan Amerikan fizikçi. İleri düzeyde optik özellikle de lazer soğutulmuş sıkışık iyonlar ve iyonları kullanarak kuantum hesapları yapmak üzerinedir. 2012 yılında Nobel Fizik ödülünü kuantum sistemlerinin ölçümü ve kullanımı sağlayan deneysel metotlar ile kazanmıştır, Serge Haroche ile paylaşmıştır.

Marcel Bezençon Ödülleri ilk kez Estonya, Tallinn'de yapılan 2002 Eurovision Şarkı Yarışması'nda verilmiştir. Christer Björkman ve Richard Herrey tarafından kurulmuştur. Ödülün adına, ödülün yapımcısı Marcel Bezençon'un adı verilmiştir. Ödüller üç kategoriye ayrılmıştır:

Richard E. Bellman anısına denetim mirası ödülü Amerikan Otomatik Denetim Konseyi tarafından 1979 yılından beri Denetim Kuramı'nda üstün başarı gösteren bilim adamlarına ünlü uygulamalı matematikçi Richard E. Bellman anısına verilen ve orijinal ismi Kontrol Mirası Ödülü olan ödül.

Tamer Başar, Amerika Birleşik Devletleri-İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Swanlund Endowed Bölüm Başkanı ve Kontrol sistem mühendisliği profesörü Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Galip Ulsoy</span>

Ali Galip Ulsoy, Michigan Üniversitesi'nde (UM), Ann Arbor'da, Makine Mühendisliği ve Üretim Mühendisliği'nin William Clay Ford Profesörü Emeritusu ve C.D. Mote Jr. Üniversite Profesörü Emeritusu olarak akademisyen olarak görev yapmaktadır.

Michael Athans, Massachusetts Institute of Technology Elektrik Mühendisliği Denetim Kuramı emekli profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Adi Shamir</span>

Adi Shamir İsrailli bir kriptograf. Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmasının ortak mucidi, Feige-Fiat-Shamir tanımlama şemasının ortak mucidi, diferansiyel kriptanalizin mucitlerinden biri olup kriptografi ve bilgisayar bilimi alanlarına sayısız katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akira Yoshino</span>

Akira Yoshino, Nobel Kimya Ödüllü Japon kimyagerdir. Asahi Kasei şirketinin bir çalışanı ve Nagoya'daki Meijo Üniversitesi'nde profesördür. Dünyada ilk defa olarak cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılacak olan güvenli, üretilebilir lityum iyon pili icat etti. Yoshino, 2019 yılında M. Stanley Whittingham ve John B.Goodenough ile Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Siber-fiziksel sistemler (SFS), fiziksel bir mekanizmanın bilgisayar tabanlı algoritmalar tarafından kontrol edildiği veya izlendiği sistemlerdir. Siber-fiziksel sistemlerde, fiziksel ve yazılım bileşenleri derinlemesine iç içe geçmiştir, farklı mekansal ve zamansal ölçeklerde çalışabilir, çoklu ve farklı davranışsal modaliteler sergileyebilir ve bağlamla değişen şekillerde birbirleriyle etkileşime girebilir. SFS örnekleri arasında akıllı şebeke, otonom otomobil sistemleri, tıbbi izleme, endüstriyel kontrol sistemleri, robotik sistemler ve otomatik pilot aviyonik projeleri sayılabilir.

Erdal Arıkan, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görevli Türk profesör. Arıkan, özellikle 2013 yılında bilgi teorisinde kutupsal kodlamayı geliştirmesinden ve katkılarından dolayı IEEE WRG Baker Ödülünü aldı. 2017 Aralık ayında ise 2018 Richard W. Hamming Madalyası ile onurlandırıldı. Haziran 2018'de ise Shannon Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Naira Hovakimyan</span> Ermeni kontrol teorisyeni

Naira Hovakimyan Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nde W. Grafton ve Lillian B. Wilkins'in Makine Bilimi ve Mühendisliği olan bir kontrol teorisyenidir. 2015-2017 yılları arasında Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'ndeki Koordineli Bilim Laboratuvarı ile ilişkili Akıllı Robotik Laboratuvarı'nın açılış direktörlüğünü yapmıştır.