İçeriğe atla

IEC 62002

MBRAI (Mobile and Portable DVB-T/H Radio Access Interface Specification) Hareketli ve Taşınabilir DVB-T/H Aygıtları İçin Radyo Erişim Arayüzü Tanımlamaları, yeni gelişmekte olan DVB-T ve DVB-H standardları için endüstrinin ve tüketici pazarının ihtiyaç duyduğu Radyo Frekans başarım ölçütlerini tanımlar.[1] Tanımlama çalışmaları Kasım 2002 yılından beri EICTA (European Industry Communication Technologies Association) tarafından yürütülmektedir.

MBRAI'nin hedefleri arasında;

  • DVB-H/DVB-T servislerini alabilen, hareketli, taşınabilir ve elde taşınabilir cihazların radyo erişim ölçütlerinin tanımlanması,
  • Düşük güç tüketimi,
  • Radyo Frekans (RF) tanımlamalarının tek bir çatı altında toplanarak; cihazlarda kullanılan elektronik parçaların dolayısıyla tüketicilerin kullandığı cihazlarla bu cihazların kullandığı iletişim ağını oluşturan elemanların maliyetlerinin düşürülmesi,
  • İletişim ağı ve RF görünge planlamasının kolaylaştırılması,

yer almaktadır.

Kapsam

MBRAI kapsamı altına;

  • Frekans dizilimi ve menzili,
  • Destekenen DVB-T/H kipleri,
  • Alıcı çalışma koşulları tanımlamaları,
  • Örnek Alıcı Radyo Frekans modeli tanımlamaları,
  • Servis kalitesi,
  • Anten karakteristikleri,
  • Radyo Frekans kanal modellerinin tanımlamaları,
  • Karşılıklı Kanal/Gürültü (C/N, Channel/Noise) ölçütleri,
  • En Az ve En Çok Radyo Frekans giriş güç seviyesi tanımlamaları,
  • İletişimi engelleyici karıştırıcı sinyal desen grupları tanımlamaları,
  • Karıştırıcı sinyallere olan bağışıklık,
  • Darbesel karışıma karşı dayanıklılık,
  • Tek Frekans İletişim Ağlarında (SFN, Single Frequency Network) başarım,
  • Hücresel Radyoların karşılıklı calışabilirliği,
  • Elektro-Manyetik Uyumluluk (EMC, Electro-Magnetic Compatibility),

yer almaktadır.

Alıcı Cihaz(Terminal) Sınıfları

MBRAI üç sınıf alıcı cihazı tanımlar;

1.Sınıf: Arabada Kullanılan Alıcılar Bu cihazlar arabaya monte edilmiş alıcı ve antenlerden oluşur. Bu tür cihazlar gerekli güçü bulundukları arabanın elektrik donanımından aldıkları varsayıldıklarından, güç tüketiminde herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.

2.Sınıf: Taşınabilir Sayısal TV Alıcıları Bu alıcıların MPEG-2 Sayısal Servısleri kapalı ya da açık alanlarda üzerlerinde bulunan antenler aracılığıyla aldıkları kabul edilir. Bu tür alıcılar iki tip olarak öngörülmüştür:

2a Sınıfı 12 inçten büyük ekranlı alıcılar Güçlerini pillerden ya da genel elektrik şebekesinden alır. Göreceli olarak diğer alıcılardan daha iyi antenlere sahip olup, kullanılırken hareket ettirilmezler.

2b Sınıfı Cepte taşınabilir alıcılar Güçlerini pillerden alır. Kullanım sırasında hareket halinde oldukları varsayılır, düşük kazanclı ve cihazın icinde olabilen antenlere sahiptirler.

3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcılar Hücresel telefon ve DVB-T radyoya sahip alıcılardır. Güçlerini pillerden alır. Kullanım sırasında hareket halinde oldukları varsayılır, düşük kazanclı ve cihazın icinde olabilen antenlere sahiptirler.

Alıcıların Çalışma Koşulları

MBRAI alıcı cihazların iki çalışma koşulundan birinde çalıştığını ön görmüştür.

Hareketsiz ya da yavaş hareket halinde çalışma 2. Sınıf Taşınabilir Sayısal TV Alıcıları, 3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcılar 'ın bu çalışma koşulunda çalışacağı ön görülmüştür.

2. Sınıf Taşınabilir Sayısal TV Alıcıları nın kapalı ya da açık alanlarda, düşük kazançlı, yönelimsiz antenlerle (0dBi kazanç) hareketsiz olarak çalıştıklarını varsayar. Hareketsiz çalışma alıcının kullandığı sinyal üzerinde Doppler etkisi yaratmaz.

3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcılar ve 2b Sınıfı Cepte taşınabilir alıcılar için ise düşük kazançlı, yönelimsiz ve cihaz içi antenlerle (-5 ile -10dBi arası kazanç), 3 km/sa'den düşük hızlarda (ortalama yürüme hızı) çalışma, çalışma koşulu olarak tanımlanmıştır. Doppler etkisi ihmal edilir.

Hareket halinde çalışma 1.Sınıf: Arabada Kullanılan Alıcılar ile 2b Sınıfı Cepte taşınabilir alıcılar ve 3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcıların araba içinde 3 km/sa'den yüksek hızlarda çalıştıkları ön görülmüştür.

1.Sınıf: Arabada Kullanılan Alıcılar arabaya monteli, düşük kazançlı, yönelimiz antenlerle (0dBi kazanç) çalıştığı var sayılır. Hıza bağlı olarak alıcı Doppler Etkisi altındadır.

2b Sınıfı Cepte taşınabilir alıcılar ve 3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcılar ise düşük kazançlı, yönelimsiz ve cihaz içi antenlerle (-5 ile -10dBi arası kazanç) araç içinde çalıştıkları. Dolayısıyla, hem aracın metal gövdesinden dolayı kayıp ve 3 km/sa'dan yüksek hızlı hareket nedeniyle, hıza bağlı Doppler Etkisi altında olduğu var sayılır.

Desteklenen Frekans Dizilimleri

Desteklenen Frekans Dizilimleri Alıcı Cihaz Sınıflarına bağlı olarak tanımlanır. Band genişliği olarak 6, 7 ve 8 MHz genişlikler kullanılır. Band genişliği hedef pazarın gereksinimine göre seçilir. 3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcılarda GSM 900 Hücresel cep telefonu kullanımı durumunda, frekans dizimi UHF V için 49. kanalda (698 MHz) sınırlandırılmıştır.

Alıcı Cihaz Sınıfı VHF III UHF IV UHF V
1.Sınıf: Arabada Kullanılan AlıcılarEvet Evet Evet
2a Sınıfı 12 inçten büyük ekranlı alıcılarEvet Evet Evet
2b Sınıfı Cepte taşınabilir alıcılarSeçimlik Evet Evet
3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik AlıcılarHayır Evet Evet, ancak 49.kanala kadar

MBRAI Alıcı cihazlara göre frekans dizilimleri

Desteklenen DVB-T Kipleri

MBRAI QPSK, 16-QAM, 64-QAM, sıradüzenli 16-QAM ve sıradüzenli 64-QAM sayısal kiplemelerini destekler. Bu kiplemeler 1/2, 2/3, 3/4 kod oranlamalarını kullanırlar. 5/7 ve 7/8 DVB-T kod oranları MBRAI tarafından kapsam dışında bırakılmıştır. Koruma Aralıkları olarak 1/4, 1/8, 1/16 ve 1/32 oranları kullanım için tanımlanmıştır. İletim kipleri olarak 2K ve 8K tanımlanmış. 4K daha sonradan tanımlamalara eklenmiştir.

Anten Karakteristikleri

MBRAI Alıcı Cihaz sınıflarına göre uygun görülen anten karakteristikleri tanımlamıştır.

1.Sınıf: Arabada Kullanılan Alıcılar için anten boyu arabaların metal tavanı Yer Düzlemi olarak kullanılması durumunda, çeyrek dalga boyu monopole anten olarak tanımlanmıştır. Kullanılan antenlerden herhangi bir güçlendirici olmadan aşağıdaki tabloda verilen kazanç değelerini beklenmektedir;

VHF III -3 dBi
UHF IV 0 dBi
UHF V 1 dBi

1.Sınıf: Arabada Kullanılan Alıcılar için anten kazançları

2a Sınıfı 12 inçten büyük ekranlı alıcılar için kullanılan antenlerden herhangi bir güçlendirici olmadan aşağıdaki tabloda verilen kazanç değelerini beklenmektedir;

VHF III -6 dBi
UHF IV -1 dBi
UHF V 0 dBi

2a Sınıfı 12 inçten büyük ekranlı alıcılar için anten kazançları

2b Sınıfı Cepte taşınabilir alıcılar ve 3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcılar için kullanılan antenlerin tasarımı diğerlerine göre göreceli olarak daha zordur. Bu kapsamdaki antenler in boyu, alıcının boyutlarından dolayı, genelde izlenilen frekansın Dalga Boyunun 1/10'undan daha küçüktür. Alıcıda anten tasarımında kullanılabilecek bir Yer Düzlemi olmadığı gibi, kullanıcının vücudu da anten başarımını etkiler. Eğer 3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcılar GSM 900 teknolojısını kullanıyorlarsa, daha önce de belirtildiği gibi frekans dizimi 49.Kanalda (698 MHz) kısıtlanır.

Cepte ve Elde taşınır alıcı cihazlar için Anten Kazancı

Frekans [MHz] Kazanç [dBi]
474 [21.Kanal] -10
698 [49.Kanal] -7
858 [69.Kanal] -5

2b Sınıfı Cepte taşınabilir alıcılar ve 3.Sınıf: Elde Taşınır Birleşik Alıcılar için anten kazançları

Dayanak Alıcı Modeli

Dayanak DVB-T Alıcısı

Kaynakça

  1. ^ IEC 62002-1

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Televizyon</span> bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme aygıtı

Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Aynı zamanda kitle iletişim aracı da olan televizyon, yayımlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihazdır.

Kısa Dalga yayınları almak üzere tasarlanmış radyo

Denizaltılar, hem su altında aletli seyir gerçekleştirdiğinden, hem de gizliliği önemli olduğundan seyrüsefer sistemleri gelişmiş araçlar olmak zorundadırlar. Denizaltının seyrüseferini ve dost/düşman diğer araçları görmesini ve tanımasını sağlayan araçlara denizaltı alıcıları denir.

<span class="mw-page-title-main">Anten (elektronik)</span> elektrik gücünü radyo dalgaları ile çeviren elektronik aygıt

Elektronikte antenler, boşluktaki elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların iletim hatları içerisinde yayılmasını sağlayan veya iletim hatlarından gelen sinyalleri boşluğa dalga olarak yayan cihazlardır. Antenlerde enerjinin iletimi ve alınması anteni oluşturan metal iletkenlerin uygulanan elektrik akımı ile yüklenmesi ile gerçekleşir. Alıcı antene eşlenen güç sinyalin arttırılması için bir amplifikatöre iletilebilir. Antenler radyo, telsiz ve benzeri kablosuz iletişim cihazlarının temel elemanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Modülasyon</span>

Modülasyon ya da kipleme, bir taşıyıcı sinyal ile bilgi sinyalini birleştirmekten ibaret olan ve iletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir yöntemdir. Yöntem, başlarda anten yoluyla yapılan yayınlar için öngörülmüş ise de, günümüzde kablolu, kablosuz her tür iletişimde kullanılmaktadır. Çok alçak frekanslı sinyallerin çok uzak mesafelere gönderilmesi güçtür. Bu nedenle alçak frekanslı sinyalin, yüksek frekanslı taşıyıcı bir sinyal üzerine bindirilerek uzak mesafelere taşınması sağlanabilir. Bu noktada kiplemeye başvurulur.

RF güç yükselteçleri, radyo frekansında çalışan vericilerde gerekli kazancı ve gücü sağlayan, genelde anteni besleyen devre elemanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo dalgaları</span> Radyo Dalgaları (Radio Waves)

Radyo dalgaları, radyo frekansı ile gerçekleşen elektromanyetik dalgalardır. Tel gibi somut bağlantılar kullanmadan, atmosfer içerisinde veri taşınmasına olanak tanırlar. Radyo dalgalarını diğer elektromanyetik dalgalardan ayıran özellikleri görece uzun dalgaboylarıdır.

Anten A.Ş., TRT ve özel kanalların ortaklığı ile kurulan şirket, karasal yayınların tek bir kuleden yapılmasını sağlayacak olan kurumdur. Televizyon yayınları DVB-T2 ile yapılacaktır. Mevcut yirmi dört ulusal karasal yayının kırk dört ila elli beş arasında olması planlanmaktadır. 2013 Mart ayında RTÜK tarafından frekans ihalesi yapılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Digital Video Broadcasting</span> Dijital televizyon yayıncılığı için bir açık standart

Sayısal Video Yayınlama,, televizyon ve radyo yanında interaktif hizmetler de aktarmaya yarayan sayısal televizyon yayın sistemidir. Yayın sistemini, içinde televizyon endüstrisinden 270'in üzerinde firmanın bulunduğu konsorsiyum tarafından oluşturulmuş yayın standartları dizisi oluşturur. Oluşturulan standartlar Avrupa standart organizasyonları tarafından yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Analog televizyon vericisi</span>

Televizyon vericileri televizyon yayını yapan, yani stüdyolarda oluşturulan haber ve programların konutlardaki alıcılara ulaştırılmasını sağlayan en önemli teknik araçlardır. kablo ve uydu gibi alternatif yayın araçlarıyla karıştırmamak için TV vericileri bazen "yer vericileri" olarak da isimlendirilir.

Aktarıcı, radyo ve televizyon yayıncılığında bir önceki istasyondan aldığı yayını değişik bir radyo frekansla yeniden yayınlayan yardımcı vericilere verilen addır. "Aktarıcı" terimi TRT kurumunda 1970'li yıllarda Fransızca transposer kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaya başlamıştır. Buna karşılık halk arasında kullanılan yansıtıcı terimi yayıncılıkta kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Radyolink</span>

Radyolink iki nokta arasında elektromanyetik dalgalarla iletişim için kurulan düzenektir. Bu düzenekle sadece iki nokta arasında iletişim sağlanır. Yani radyo ve televizyon vericilerinin aksine yapılan yayın dar bir koridor içinde yönlendirilmiş yayındır ve bu dar koridor dışında izlenemez. Düzenek genellikle telefon santralleri arasında veya radyo televizyon stüdyoları ile radyo televizyon vericileri arasında kurulur.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Dalga Bandı</span>

Uzun Dalga Bandı veya kısaca LW, telekomünikasyonda kullanılan bir yayın bandıdır. Her ülkeye bir istasyon koyarak kıtaya yayın yapabilir. Çok uzun mesafeye yayınlar için kullanılır. Genellikle TRT Radyo gibi ulusal kanallar ve uçak ve helikopterlerde kuleye iniş ve kalkış izni alınırken, durum sinyali olarak adlandırılan ve hava üssüne hava aracının durumunu gönderirken LW bandı kullanılır. Sinyalin menzili 600-800 kilometreye kadar çıkabilir. Genellikle zayıf sinyal verir. Bunun nedeni yayının çok yüksekten verilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">DVB-T</span>

DVB-T.

<span class="mw-page-title-main">Döngü anten</span>

Döngü veya çerçeve anten, uçları dengeli bir iletim hattına bağlı olan döngü şeklinde bir kablo, boru sistemi veya diğer elektriksel iletkenden oluşan bir radyo antenidir. Fiziksel tanımı içerisinde iki belirgin anten tasarımı vardır: boyutu bir dalga boyundan çok daha küçük olan küçük döngü anteni veya çevresi yaklaşık olarak dalga boyuna eşit olan salınım yapan döngü anteni.

<span class="mw-page-title-main">Anten kazancı</span>

Telekomünikasyonda anten kazancı, bir antenin maksimum elektromanyetik akıyla yayın yaptığı yönde izotropik antene göre olan kazancıdır. Bu kazanç desibel cinsinden verilir.

Telekominikasyonda Monopol anten direk şeklinde yani dikey antenlerdir. Bu antenlere 1895 yılında bu antenleri geliştiren Guglielmo Marconi adından esinlenerek Marconi anten de denilir.

<span class="mw-page-title-main">Parabolik anten</span>

Parabolik anten, süper yüksek frekansta (SHF), daha ender olarak ultra yüksek frekansta (UHF) kullanılan bir anten türüdür. Halk arasında bu antenlere çanak anten de denilir. Bu antenler hem alıcılarda hem de vericilerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Geçirim bandı</span>

Geçirim bandı elektronikte bir cihazın frekans spektrumunda kullandığı frekans bölgesidir. Bu bölge genellikle elektronik filtrelerle belirlenir. Geçirim bandını birimleri hertz (Hz) ya da üst katlarıdır. Geçirim bandı kavramı optikte de kullanılır. Ancak optikte geleneksel olarak dalga boyu birimleri kullanıldığı için optik geçirim bandı birimleri de saniyenin askatları veya ångström birimidir.