İçeriğe atla

IDF Sözcüsü Birimi

Birim logosu

IDF Sözcü Birimi (İbraniceדובר צה"ל, Dover Tsahal, kısalt. Dotz), IDF Operasyon Müdürlüğü'nde bilgi politikası ve medya ilişkilerinden sorumlu birimdir. Birim, bir tuğgeneral ve Genelkurmay üyesi olan IDF Sözcüsü ve bir albay olan Sözcü Yardımcısı tarafından yönetilmektedir.

Yetki ve hedefler

IDF Sözcüsü Birimi askeri fotoğrafçısı

IDF Sözcülük Birimi, IDF'nin hem barış hem de savaş zamanında bilgilendirme politikasından ve medya ilişkilerinden sorumludur. Misyonuna göre birimin amacı, "IDF'nin başarıları ve faaliyetleri hakkında İsrail ve uluslararası kamuoyuna rapor vermek, halkın IDF'ye olan güvenini beslemek ve IDF'nin kamusal ilişkiler ve kamuya bilgi dağıtımı konularında birincil profesyonel otoritesi olarak hizmet etmektir".[1]

IDF Sözcülük Birimi, IDF ile yerli ve yabancı medya ve halk arasındaki bağlantı olarak kuruldu. Birim, IDF'nin yerli ve yabancı medyaya sözcülüğünü yapmak, IDF halkla ilişkiler politikalarını geliştirmek ve uygulamak, askeriye ile ilgili bilgileri halka yaymak, IDF personeline halkla ilişkilerle ilgili konularda talimat vermek ve geliştirmek ve medya kuruluşlarıyla ilişkiler ve onlara askeri etkinliklerde eşlik etmek gibi çeşitli işlevleri yerine getirir.[2] Birim, yaklaşık 500 medya kuruluşuna ve 2500 gazeteci ve sivil ajansa hizmet vermektedir.[1]

Birim aynı zamanda İsrail Devleti'nin kamu diplomasisi çabalarında da önemli bir oyuncudur.[3] 2015 IDF askeri doktrini, medyanın gücünü kullanmanın stratejik önemini vurgulamaktadır. Ekonomik, hukuki, medya ve siyasi yönler, askeri mücadele kadar askeri yaklaşımın bir parçası olarak kabul edilir.[4][5] 2008'den bu yana IDF, en önemli sosyal medya platformlarında güçlü bir varlığa giderek daha fazla yatırım yapıyor.[6] Bu arada, IDF'nin İngilizce Facebook sayfası, dünya çapında orduların en çok takip edilen sosyal medya sayfalarından biridir.[3]

Tüzüğe göre, birimin psikolojik savaşa girmesi ve yanlış bilgi yayması yasaktır.

Birim, daha önce " Haganah " sözcüsü olan Katriel Katz tarafından kurulan "Basın İrtibat Birimi" olarak başladı. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcülük Birimi, Yom Kippur Savaşı sonrasına kadar Askeri İstihbarat Müdürlüğü başkanına bağlıydı. Aryeh Shalu'nun görevde olduğu süre boyunca (1963-1967 ), birimin adı Savunma ve Enformasyon Dairesi olarak değiştirildi ve basın irtibatı Şube, Saha Güvenlik Şubesi ile birleştirildi Yom Kippur Savaşı'ndan sonra doğrudan Genelkurmay Başkanı'na bağlı olan birim, başkanı yarbay rütbesine yükseltildi ve Genelkurmay Forumu toplantılarına katılmaya başladı. 1999 yılında birim Harekât Dairesine devredilmiş ve Genelkurmay Başkanının doğrudan kendisine bağlı olacağı yerleri önceden yazılı olarak belirleyeceği konular dışında, birim başkanına bağlı olarak IDF Sözcüsü görevlendirilmiştir.

İkinci Lübnan Savaşı sırasında, IDF sözcüsü, psikolojik savaşın yanı sıra medya açıklığı ile karakterize edilen kampanyada önemli bir rol oynadı.

1979'da Tuğgeneral Yaakov Even, IDF Sözcülük Birimi'nde film ve fotoğraf bölümlerini açtı ve bu da 2007'de ilk Uluslararası Muharebe Gazeteciliği ve Fotoğrafçılığı Okulu'nu açtı.

1990'lardaki Körfez Savaşı sırasında, IDF Sözcülük Birimi, doğrudan IDF Genelkurmay Başkanı'na rapor verecek şekilde yeniden konumlandırıldı. O sırada birimin başı olan Brig. Gen. Nachman Shai, birimin üniforma etiketini bugün sahip olduğu etiketle değiştirdi. Daha sonra 2000 yılında yapılan ordu değişiklikleri sırasında Harekât Müdürlüğü'ne bağlanmıştır. 2006 yılında Genelkurmay Başkanı, halkla ilişkiler konularında profesyonel askeri otorite olarak Sözcülük Birimi'ni yoğunlaştırdı. Bu yoğunlaşma çerçevesinde birim bünyesinde yeni şubeler, alanlar ve pozisyonlar açılmıştır.

1948'den beri ön saflarda yer almasına rağmen, birlik sadece bir çatışmada yaşamını kaybetti: 2003'te askeri operasyonlar sırasında öldürülen fotoğrafçı Çavuş Lior Ziv.

IDF Sözcülük Birimi, medyaya hitap etmek için genellikle kendi personelinden birini kullanır.

Yapı

Birim, İsrail'deki en büyük sözcü birimi haline geldi. 400'den fazla subay, sivil ve asker vardır. Ek olarak, yaklaşık 1.200 asker ve subaydan oluşan bir yedek birlik mevcuttur.[3][7] Birime bir Tuğgeneral başkanlık eder ve IDF'nin Operasyon Müdürlüğüne rapor verir. Aynı zamanda IDF Genelkurmay Forumunda da temsil edilmektedir ve doğrudan Genelkurmay Başkanına bağlıdır. Birim, yerli ve yabancı basın ilişkileri, halkla ilişkiler, bilgilendirme, fotoğraf, film, video, organizasyon ve eğitim gibi çeşitli etkinlik alanlarıyla ilgilenen birkaç alt birime ayrılmıştır:

  • IDF Sözcüsü: IDF Sözcüsü, IDF Sözcü Birimi'ne başkanlık eder ve <i id="mwQw">Tat Aluf</i> (Tuğgeneral) rütbesine sahiptir. IDF Sözcüsü, Aluf (Tümgeneral) rütbesine sahip olan Operasyon Şube Şefine bağlıdır ve IDF Genelkurmay Forumu'nun bir üyesidir.
  • İsrail Medya Şubesi: Belirli hedef kitleler için çeşitli medya kuruluşlarıyla günlük iletişim yönetiminden sorumludur. Yedioth Aharonoth, Maariv ve Haaretz gibi yüksek tirajlı İsrail gazetelerinin yanı sıra daha küçük gazeteler, dini medya, radyo ve internet kaynakları, Askeri ve güvenlik konularında İletişim Şubesi tarafından desteklenmektedir.
  • Uluslararası Medya Şubesi: IDF'nin uluslararası medya kuruluşlarıyla iletişiminin yönetiminden ve IDF'nin yabancı kamusal alandaki imajını şekillendirmekten sorumludur. Farklı masalar aracılığıyla - Haber Masası; Kuzey Amerika Masası; Avrupa Masası; Latin Amerika ve Asya Masası; Arapça Dil Masası;[8] ve Rus Dil Masası - Dış Basın Şubesi, yabancı haber medyasından gelen talep ve soruları yanıtlar. Haziran 2009'da, blog yazarlarının ve çeşitli sosyal medya ağlarının artan ilgisini karşılamak için bir Yeni Medya Masası kuruldu. Masanın oluşumundan bu yana, IDF Sözcü Birimi'nin resmi bir blog, bir YouTube hesabı ve bir Twitter beslemesi gibi mekanlar aracılığıyla çevrimiçi mevcudiyetinde, daha erişilebilir ve popüler uluslararası izleyicilere açık olma hedefiyle belirgin bir artış oldu.[9] Uluslararası Medya Şubesi'nin şu anki başkanı Yarbay'dır. Jonathan Conricus. 2017 yılı itibarıyla şubede, yalnızca IDF tarafından yurtdışındaki kitlelere ulaşmak için kullanılan sosyal medya platformlarının bakımından sorumlu olan 15 personel bulunmaktadır.[10] 2015 yılı itibarıyla IDF, 30 farklı sosyal medya platformunda etkinlik göstermektedir.[10][11]
  • Halkla İlişkiler Şubesi: Bu şube, IDF'nin hem İsrail'de hem de dünya çapında halkla doğrudan, aracısız ilişkisinden sorumludur. Şube üç farklı birime bölünmüştür: İsrail halkının IDF'ye erişiminden sorumlu Askeri-Toplum Departmanı; bu grupların IDF'ye erişiminden sorumlu Yahudi Örgütleri ve Yabancı Hükûmetler Departmanı; ve İsrail'in Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamındakiler de dahil olmak üzere, kamunun bilgi taleplerine yanıt vermekten sorumlu Kamusal Yazışma Departmanı.
  • Operasyon Şubesi: Ordunun gerçek zamanlı halkla ilişkiler bilgi sisteminin sinir merkezi. Gerçek zamanlı, operasyonel PR konusunda uzmanlaşmış bu şube, 7/24 çalışır ve giden tüm IDF Sözcüsü basın bültenlerinden sorumludur. Gelişmekte olan olaylara hızlı PR müdahalesi sağlamak için bu şube, her bir bölge karargahındaki geniş bir temsilci ağı aracılığıyla sahadaki IDF kuvvetleriyle sürekli iletişim halindedir. Şube ayrıca bir medya izleme ve analiz departmanı içerir.
  • IDF Sözcüsü Film Birimi: Bu birim, askeri halkla ilişkiler materyallerinin üretiminden sorumludur. Birliğin en ünlü yapımlarından biri, 1985'te Lübnan'daki İsrail askerleri hakkında bir film olan "Sayda'dan İki Parmak" filmiydi. Daha yeni yapımlar, 31 Mayıs 2010'da gerçekleşen ve operasyonun şimdiye kadar görülmemiş bir açısını sağlayan Gazze filosu baskınından görüntüleri içeriyor. Birim yedi bölümden oluşmaktadır: IDF Web Sitesi, Fotoğraf, Video Fotoğraf, Video Düzenleme, Video Arşivleri, Prodüksiyon ve Post-Prodüksiyon.
  • Araştırma, Stratejiler ve Girişimler Şubesi: IDF'nin stratejik mesajlarını hazırlamaktan ve mesajın etkinliği konusunda araştırma ve analiz yapmaktan sorumludur. Hem uzun hem de kısa vadeli tüm stratejik halkla ilişkiler konularında IDF ve Sözcü'ye kıdemli danışman olarak hizmet eder. Bu şubenin operasyonları bir Yarbay tarafından yönetilir ve uluslararası operasyonlar, önemli saha deneyimine sahip eski muharebe yedeklerinden oluşan bir kadroya danışılarak yürütülür. Şube iki ana bölüme ayrılmıştır: Araştırma ve Strateji.
  • Eğitim Şubesi: Şube, IDF personelinin medya ilişkilerinde mesleki eğitiminden sorumludur. Temel olarak iki ana bölümden oluşur: Öğreti ve Tatbikat Dairesi ve Glilot bölgesindeki Dayan üssünde bulunan ve üst düzey IDF komutanlarının iletişim eğitiminden sorumlu olan İletişim Okulu.
  • Tugay Operasyonları ve İnsan Kaynakları Şubesi: Tugayın tüm operasyonları için lojistik, organizasyon ve yönetim sağlar.
  • 1948–1952: Yarbay Moshe Pearlman
  • 1952–1953: Yarbay Aminadav Kızartması
  • 1953–1955: Albay Nahman Karni
  • 1955–1957: Albay Nehemya Brosh
  • 1957–1959: Yarbay Şaul Ramati
  • 1959–1963: Yarbay Dov Sina
  • 1963–1967: Albay Aryeh Şalev
  • 1967–1969: Albay rafael efrat
  • 1969–1973: Albay Yossi Calev
  • 1973–1974: Brig. Gen. Pinhas Lahav
  • 1974–1975: Brig. Gen. Efraim Poran
  • 1975–1976: Brig. Gen. Dov Sion
  • 1976–1977: Brig. Gen. Yoel Ben Porat
  • 1977–1979: Albay İzak Golan
  • 1979–1984: Brig. Gen. Ya'akov Bile
  • 1984–1989: Brig. Gen. Efraim Lapid
  • 1989–1991: Brig. Gen. Nachman Shai
  • 1991–1994: Brig. Gen. Eilan Tal
  • 1994–1996: Brig. Gen. Amos Gilad
  • 1996–1999: Brig. Gen. Oded Ben Ami
  • 2000–2002: Brig. Gen. Ron Kitri
  • 2002–2005: Brig. Gen. Ruth Yaron (Birimi Yöneten İlk Kadın)
  • 2005–2007: Brig. Gen. Miri Regev
  • 2007–2011: Brig. Gen. Avi Benayahu
  • 2011–2013: Brig. Gen. Yoav Mordehay[2]
  • 2013–2017: Brig. Gen. Moti Almoz
  • 2017-2019: Brig. Gen. Ronen Manelis
  • 2019-2021: Brig. Gen: Hidai Zilberman
  • 2021-günümüz: Brig. Gen: Ran Kochav
  • İsrail'in kamu diplomasisi
  • İsrail Savunma Kuvvetleri

Kaynakça

  1. ^ a b "IDF Spokesperson's Unit". Israel Defense Forces (İngilizce). 2 Eylül 2010. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  2. ^ a b "IDF Spokesperson's Unit". 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2014. 
  3. ^ a b c "External Communication in Social Media During Asymmetric Conflicts". transcript Verlag (İngilizce). s. 100. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "External Communication in Social Media During Asymmetric Conflicts". transcript Verlag (İngilizce). s. 13. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Israeli Defense Forces' Defense Doctrine - English Translation". Belfer Center for Science and International Affairs (İngilizce). 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  6. ^ "External Communication in Social Media During Asymmetric Conflicts". transcript Verlag (İngilizce). ss. 100-101. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ Gilboa (1 Ocak 2011). "Rebuilding Public Diplomacy: The Case Of Israel". Trials of Engagement (İngilizce): 33-54. ISBN 9789047441755. 31 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2023. 
  8. ^ "Brig.-Gen. Almoz assumes duties as new IDF spokesman". Ynet News. 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2014.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ Morris, Don. IDF PR is on the move 22 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Doc's Talk", June 20, 2010.
  10. ^ a b "External Communication in Social Media During Asymmetric Conflicts". transcript Verlag (İngilizce). s. 101. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ "British Army unveils 'Twitter troops' for social media fight". Channel 4 News (İngilizce). 31 Ocak 2015. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

Şablon:Israel Defense Forces

İlgili Araştırma Makaleleri

Subay; asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral/tuğamiral, tümgeneral/tümamiral, korgeneral/koramiral, orgeneral/oramiral ve mareşal/büyük amiral rütbelerinde bulunan askerlere denir. Türkçede "sü (asker)" ile "bey" sözcüklerinin birleşmesiyle oluştuğu yanılgısına düşüldüğünden Dil Devrimi sırasında benimsenmiştir.

Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Karadayı</span> 22. TSK Genelkurmay Başkanı

İsmail Hakkı Karadayı, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Meydan Muharebesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının Batı Cephesinde bir muharebe

Sakarya Meydan Muharebesi, Atatürk tarafından çok büyük ve kanlı savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra ifadesi ile anılan, Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli bir muharebesi.

<span class="mw-page-title-main">Sabit Noyan</span> Osmanlı Türk subayı

Mehmet Sabit Noyan, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Savunma Kuvvetleri</span> İsrailin tüm askeri güçleri

İsrail Savunma Kuvvetleri (İSK; İbranice: צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

<span class="mw-page-title-main">Seyfi Kurtbek</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Seyfi Kurtbek, Türk asker ve siyasetçidir. Eski Türkiye Millî Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Yümnü Üresin</span>

Hasan Yümni Üresin, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Conker</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Nuri Conker, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Günsav</span>

Bekir Sami Günsav Çerkes asıllı Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Berköz</span> Türk asker ve eski Jandarma Genel Komutanı

Mehmet Nuri Berköz, Türk asker. 11. Jandarma Genel Komutanı (1949-1950).

<span class="mw-page-title-main">Şahap Gürler</span> Türk asker

Ahmet Şahabeddin Gürler, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Güler</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı

Yaşar Güler Türk asker. Mevcut Türkiye Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Miri Regev</span> İsrailli politikacı

Miriam "Miri" Regev İsrailli siyasetçi ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin eski mensubu. tuğgeneral rütbesinde görev yapmıştır. Mevcut Ulaşım bakanı, IDF eski sözcüsü, Kültür ve Spor eski bakanı ve mevcut İsrail Başbakan Vekili. Ayrıca Knesset'e Likud'dan üyedir.

Yurtta Sulh Konseyi, 15 Temmuz 2016 tarihini 16 Temmuz 2016 tarihine bağlayan gece 65. Türkiye Hükûmeti'ne karşı gerçekleşen başarısız sonuçlanan darbe girişiminde bulunan cunta.

<span class="mw-page-title-main">Beni Gantz</span> İsrailli asker ve politikacı

Binyamin "Beni" Gantz, 2020'den itibaren İsrail Başbakanı yardımcısı olan ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrailli politikacı ve eski asker.

<span class="mw-page-title-main">Zahir Azimi</span>

Muhammed Zahir Azimi, Afgan Ulusal Ordusu'nun resmi sözcüsüdür. Bu göreve 2002 yılında Afgan İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından Afgan Ordusu Başkomutanı Bismillah Han Muhammed tarafından getirildi.

Muhammed Deyf, doğum adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Filistinli genelkurmay başkanı ve yüksek askeri komutanı. 1995'ten bu yana intihar saldırıları, adam kaçırmalar ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerini öldürmekten dolayı son 26 yıldır İsrail'in en çok aranan adamı oldu. İsrail'in Deif'i öldürmeye yönelik en son girişimi, Mayıs 2021'deki Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında oldu. Deif'in karısı, bebeği ve kızı 2014 yılındaki bir saldırıda öldürüldüler.

<span class="mw-page-title-main">Herzi Halevi</span>

Herzi Halevi, 16 Ocak 2023'ten beri İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan İsrailli asker. Daha önce İsrail Güney Komutanlığı komutanı, Askeri İstihbarat Müdürlüğü şefi, 91. Tümen komutanı, 35. Paraşütçü Tugayı komutanı ve Sayeret Matkal komutanı olarak görev yaptı. Halevi, İsrail askeri istihbaratının başında görev yapan ilk Ortodoks Yahudi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avichay Adraee</span>

Avichay Adraee İsrail Savunma Kuvvetleri'nde İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Birimi'nin Arap medya bölümünün başkanı olarak görev yapan albay. Konumunun bir sonucu olarak Arap medyasında geniş yer bulmakta ve Arap dünyasında tanınmakta. Suriyeli Yahudi, Irak Yahudisi ve Türk Yahudi kökenlidir.