İçeriğe atla

IBM Selectric

IBM Selectric I

IBM Selectric ("selective" ve "electric" kelimelerinin birleşimi) IBM tarafından 31 Temmuz 1961 yılında tanıtılmış olan oldukça başarılı bir elektrikli daktilodur.[1][2]

Tekil yazı çubukları "sepet"i yerine harflerin bulunduğu yazı topu vardı. Seçilen harfe göre bu yazı topu dönerek, kâğıt tarafına ilgili harfi getirebilmektedir. Yazı topunun değiştirilmesiyle, değişik türde harfleri kullanmak mümkündür.

Selectric ayrıca geleneksel daktiloların yatay hareket eden taşıyıcıyı silindirle değiştirmiştir, böylece kağıdı dikey olarak ilerletir, yazı topu ve şerit düzeneği kağıt üzerinde yatay olarak hareket eder. Selectric düzeneği yazılacak karakterlerin seçimi için içsel mekanik ikili kodlamayı ve araba falakası bağlantısı denilen iki mekanik dijitalden analoga dönüştürücü kullanmasıyla tanınmıştır.

Selectricler ve ondan sonra gelenler Birleşik Devletlerin işletmelerde kullanılan elektrik daktilo piyasasının %75'ini ele geçirmiştir.[3] Selectric'in 25. yılında, 1986 yılında 13 milyondan fazla makine üretilmiş ve satılmıştı.[4] IBM Selectric hattını 1984 yılında IBM Wheelwriter ile değiştirdi ve daktilo işini 1991 yılında yeni oluşturulan Lexmark'a devretti.[5]

Kaynakça

  1. ^ "History of the IBM Typewriter". etypewriters.com. 11 Ekim 2016. 5 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2017. 
  2. ^ "Carriageless Typewriter Shown; New I.B.M. Selectric Can Accommodate Six Print Fonts". The New York Times. 1 Ağustos 1961. 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. An electric typewriter that eliminates type bars and movable carriages and that can use six interchangeable type faces was introduced by the International Business Machines Corporation yesterday ... 
  3. ^ "Eliot Fette Noyes, FIDSA". Industrial Design Society of America--About ID. 13 Nisan 2010. 26 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022. 
  4. ^ "IBM100 - The Selectric Typewriter". www-03.ibm.com (İngilizce). 7 Mart 2012. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2018. 
  5. ^ "IBM Archives: IBM typewriter milestones - page 2". ibm.com. 23 Ocak 2003. 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Daktilo</span>

Daktilo ya da yazı makinesi, bir klavye aracılığıyla harekete getirilen harfleri mürekkepli bir sistem yardımıyla kağıda basarak yazı yazan makine.

<span class="mw-page-title-main">Binghamton, New York</span>

Binghamton, Amerika Birleşik Devletleri, New York eyaletinde Pensilvanya sınırına yakın, Susquehanna ve Chenango nehirlerinin yatağı olan vadide kurulmuş bir şehirdir. Triple Cities olarak bilinen, Binghamton, Endicott ve Johnson City'den oluşan üçlü şehirlerin oluşturduğu metropoliten alanın da merkezidir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 47.376'dır.

<span class="mw-page-title-main">Q klavye</span> İlk sırası "QWERTYUIOP" olan klavye

Q klavye ya da QWERTY, dünyada en çok kullanılan ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın olan bilgisayar ve daktilo klavyesi.

<span class="mw-page-title-main">Everyway That I Can</span>

"Everyway That I Can", 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Sertab Erener tarafından seslendirilen ve Türkiye'ye ilk birinciliğini kazandıran İngilizce şarkıdır. Sözü Demir Demirkan'a, müziği Demirkan ve Erener'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">Helvetica</span> font

Helvetica, yaygın kullanılan sans-serif bir yazı tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezerî</span> Cizreli mühendis, matematikçi ve polimat (1136–1206)

Cezerî ya da tam adıyla İsmâil bin er-Rezzâz el-Cezerî, İslam'ın Altın Çağı döneminde çalışmalar yapan Cizreli Müslüman âlim, mucit ve mühendistir. Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul edilen Cezerî'nin, ünlü sanatçı Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğu düşünülür.

Skeleton yarışları 2010 Kış Olimpiyatları boyunca Whistler Sliding Centre'da düzenlenmiştir. Yarışlar 18-19 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cümle aralığı</span>

Cümle aralığı bırakma, metin dizgisinde cümleler arasında bulunan yatay boşluktur. Tipografide âdet hâline gelmiş bir meseledir. Avrupa'da matbaalarda basılan taşınabilir türün tanıtımından bu yana çeşitli cümle aralığı âdetleri dillerde Latin kökenli bir alfabe ile beraber kullanıldı. Bunlar normal bir sözcük boşluğunu, genişletilmiş tek bir boşluğu ve iki tam boşluğu içlerine alırlar. Dijitâl yazı tipleri görsel olarak insanların hoşuna giderek ve son noktalamayı izleyen tutarlı boşluğu oluşturacak tek kelime boşluğunu otomatik bir şekilde ayarlayabilmesine rağmen en çok tartışma, cümleler arasında bir klâvyenin boşluk çubuğuna bir iki defa basıp basmamakla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Watson (bilgisayar)</span> IBM tarafından yapılan yapay zeka programı

Watson, IBM tarafından geliştirilen ve doğal dilde sorulan sorulara cevap vermek için tasarlanan bir yapay zekâ programıdır. Adı, IBM'e önayak olan Thomas J. Watson'dan gelmektedir; Watson, IBM'in DeepQA araştırma projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir. Program, POWER7 işlemcisi tabanlı sistemler üzerinde çalışmaktadır.

<i>Talk That Talk</i>

Talk That Talk, Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın altıncı stüdyo albümüdür. Def Jam Recordings ve SRP Records aracılığıyla 18 Kasım 2011'de yayınlamıştır. Albüm, Loud Tour döneminde Şubat - Kasım 2011'de kaydedilmiştir. Bir önceki albümü Loud (2010)'un düzenlenerek tekrar yayınlanması olarak planlanmıştı. Rihanna'nın ana yapımcı olduğu albümde Alex da Kid, Mr. Bangladesh, Calvin Harris, Chase & Status, Cirkut, Da Internz, Dr. Luke, Ester Dean, Gareth McGrillen, Hit-Boy, No I.D., Priscilla Renea, Rob Swire, StarGate ve The-Dream gibi çeşitli isimler de yapımcı olarak görev aldılar. Bir önceki albüm Loud ile aynı konseptte olan Talk That Talk; dans, pop ve R&B müzik tarzlarının yanında elektro müzik, hip hop, dubstep ve house gibi elementler de içerir. Albüm dancehall tarzı içeriğe rağmen Talk Talk Talk'un genel şarkı sözü yapısı şehvetli bir aşığın ağzından anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Giorgio Moroder</span> İtalyan besteci

Giovanni Giorgio Moroder İtalyan söz yazarı, DJ, albüm yapımcısı, sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Phablet</span>

Phablet, akıllı telefon ile tablet bilgisayarların birleşimi için kullanılan bir kelimedir. Şu an mobil aygıtların en son form faktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Phabletler genellikle 5.5-6.9 inç arasında ekran boyutlarına sahiptir. Mobil web taramalara ve multimedya içeriklere elverişlidir. Bu yüzden genellikle iş insanları veya multimedya içeriklerle ilgilenen kişiler tarafından tercih edilir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Can Göknil</span> Türk ressam ve yazar

Can Göknil Türk ressam ve yazar. Ankara'da doğan sanatçı, ABD'de eğitim gördükten sonra Türkiye'ye dönerek hem resim hem yazın kariyerine devam etti. Türkiye'de yaklaşık olarak elli, yurt dışında ise İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Macarca, Almanca, Flamanca ve Arapça olarak altı resimli kitabı yayımlandı. Resim kariyerinde ise Londra'da Victoria & Albert Müzesi'nde, San Marino'da Museo d'Arte Moderna'da, Tokyo'da Chihiro Müzesi'nde, New York'ta Schenectady Müzesi'nde, Bulgaristan'da Gabrovo Mizah Müzesi'nde ve Türkiye'de çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

<i>Violet Bent Backwards Over the Grass</i>

Violet Bent Backwards Over the Grass Amerikalı şarkıcı Lana Del Rey'in yeni çıkış kitabı. "13 uzun şiir" ve birkaç kısa eser içeren bir şiir koleksiyonu, Del Rey'in ilk yayınlanan eseri ve 2020'de Simon & Schuster tarafından yayınlandı. Del Rey, düşüncelerini "paha biçilmez" bulduğu için kitabı 1 dolar (USD) karşılığında yayınlamayı umduğunu söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi tarihi</span>

Bilgisayar bilimi tarihi, modern dijital bilgisayarların ortaya çıkışından çok daha öncelere dayanmaktadır. Abaküs gibi sabit sayısal görevleri hesaplamak için kullanılan makineler, antik çağlardan beri çarpma ve bölme gibi hesaplamalara yardımcı olmuştur. Hesaplamalar yapmaya yaran algoritmalar, antik çağlardan beri, hatta gelişmiş bilgi işlem ekipmanlarının geliştirilmesinden önce bile var olmuştur.

Waiter.com, çevrimiçi yemek siparişi ve teslimatı alanında 1995'ten beri hizmet veren bir firmadır. World Wide Waiter olarak bilinmekte iken waiter.com olarak isim değiştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IBM i</span>

IBM i, IBM tarafından IBM Power Systems için geliştirilmiş bir işletim sistemidir. İlk olarak 1988'de IBM AS/400 sistem serisinin tek işletim sistemi olarak OS/400 olarak piyasaya sürüldü. 2008'de ikinci kez IBM i olarak yeniden adlandırılmadan önce 2004'te i5/OS olarak yeniden adlandırıldı. System/36 SSP ve AIX uygulamaları için uyumluluk katmanlarına sahip System/38 CPF işletim sisteminin bir evrimidir. Makine Arayüzü, nesne tabanlı adreslemenin tek seviyeli bir depo üzerinde uygulanması ve ilişkisel bir veritabanının işletim sistemine sıkı entegrasyonu dahil olmak üzere System/38 platformundan bir dizi ayırt edici özelliği miras almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital kart</span> Plastik bir kartın sanal çevrimiçi temsili

Dijital kart terimi bir dijital kameradaki hafıza kartı gibi bir fiziksel öğeyi ifade edebilir. 2017 yılından beri dijital kartlar artan bir hızla fiziksel bir kartın sanal bir temsili olarak tutulmaktadır. Tüm bunlar kimlik yönetimi, kredi kartı veya sürücü belgesi gibi birkaç ortak amaç için kullanılmaktadır. Fiziksel olmayan bir kart manyetik şeritli bir kartın aksine herhangi bir kartı taklit edebilir.