İçeriğe atla

IBM Rational ClearCase

IBM Rational ClearCase, kaynak kod, dokümantasyon ve benzer diğer yazılım geliştirme ürünlerinin versiyon kontrolünü sağlamak amacı ile kullanılan bir konfigürasyon yönetimi aracıdır.

Ürün, IBM'in Rational Software grubu tarafından geliştirilmektedir. Birçok büyük şirket tarafından, yüzlerce yazılım geliştiricinin çalışmakta oldugu orta ve büyük çaplı projelerde kullanılmakta olan Rational ClearCase, fiyatindan dolayı küçük şirketler tarafından pek tercih edilememektedir.

IBM Rational ClearCase, UCM (Unified Change Management) ve temel (base) ClearCase olmak üzere iki çeşit yazılım konfigürasyon yönetimi metodu desteklemektedir. UCM, önceden tanımlanmış birçok yönetim biçimi sunmakla birlikte, temel ClearCase tüm gereksinimleri karşılamanın yanında daha özelleştirilebilir ve esnek bir yapı sağlamaktadır. Her ikisi de çok çeşitli yazılım konfigürasyon yönetimi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

ClearCase, Linux, Solaris ve Windows gibi birçok farklı platformu desteklemektedir. Büyük boyutlu ve çok sayıda dosyaları yönetebildiği gibi, büyük veritabanlarını da destekleyebilmektedir. Dosya ve dizinleri branşlama (dallanma/branching), etiketleme(labeling) ve versiyonlama(versioning) kabiliyetlerine de sahiptir.

ClearCase'in diğer versiyonlama programlarından öne çıkan özellikleri; versiyon geçmişinin grafiksel olarak çok kullanışlı olarak izlenebilmesi, kendine ait script dilinin geniş kullanım alanının yanı sıra ortam bağımsız ve farklı ürünlerle entegre çalışabilmesi gibi nitelikleri vardır.

ClearCase kendi içinde istek (Request/Workitem) tutabilse de entegre olarak IBM Rational Clearquest ile değişiklik taleplerine bağlanabilmektedir.

ClearCase UCM ile (Unified Change Management) Paralel geliştirmede en başarılı ürünler arasında yerini almaktadır.

Ayrıca ClearQuest içinde özelleştirilebilir talep yönetim paketleri ile de UCM ClearQuest ile tamamen güçlü hale gelmiş olur.

ClearCase GUI arabiriminin yanı sıra yine ortam bağımsız olarak komut sistemi üzerinden de çalışmaktadır. Türkiye'de bankacılık ve telekomünikasyon sektörünün yanı sıra savunma sanayiinde de özellikle tercih edilen bir üründür. Değişiklik ve konfigürasyon yönetimi ürünleri arasında en önemli parça olarak, kod ve doküman versiyonlama için genelde ClearCase ve ClerarQuest adminleri büyük şirketler için Q/A ekibi içinde olmazsa olmaz şartların başındadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">SAP</span>

SAP SE, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir. SAP, 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Systemanalyse und Programmentwicklung adı altında Mannheim, Almanya'da kurulmuştur. 120'den fazla ülkede aktif olan SAP, şirket yazılım uygulamaları çeşitli büyüklükte firmalara sunmaktadır. Şirketin en iyi bilinen ürünleri SAP ERP ve SAP Business Objects yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

Oracle Corporation, merkezi Austin, Teksas'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu bilgisayar teknolojisi şirketidir. Microsoft'un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000'i aşkın çalışanı, 380.000'den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Red Hat</span>

Red Hat, Inc., firmalara açık kaynak kodlu yazılım çözümleri sunan bir IBM bilişim alt şirketidir. 1993'te kurulan Red Hat'in merkezi Raleigh, Kuzey Karolina'dadır ve dünya çapında ofisleri vardır. Şirketin Türkiye'deki ofisi 9 Nisan 2014'te açılmıştır.

CoreMedia AG, 1996 yılında kurulan, Dijital Haklar Yönetimi ve Kurumsal İçerik Yönetimi sistemleri için dünyada lider olan bir standart yazılım sunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tersine mühendislik</span>

Tersine mühendislik, bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir. Makine veya mekanik alet, elektronik komponent, yazılım programı gibi parçalarına ayrılması ve çalışma prensiplerinin detaylı şekilde analizini içerir.

<span class="mw-page-title-main">IBM Db2</span> IBM tarafından geliştirilmiş ilişkisel veritabanı yönetim sistemi

IBM DB2, IBM tarafından geliştirilmiş ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Unix başta olmak üzere Linux, IBM i, Z/OS ve Windows sunucularında çalışır. IBM, DB2'nin yanı sıra bir başka veritabanı yönetim sistemi(RDBMS) olan Informix'i de 2001 yılında satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macromedia</span>

Kuzey Amerika'da yerleşik, merkezi California, San Francisco'da bulunan, grafik ve web uygulamaları geliştiren bir şirketti. 3 Aralık 2005 tarihinde rakibi olan Adobe tarafından satın alınarak, bu tarihten sonra faaliyetlerine Adobe bünyesinde devam etmeye başladı.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

Proje yönetimi, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi, tedarik edilmesi ve yönetilmesi disiplinidir.

IBM Rational Clearquest, orta büyüklükteki ve geniş geliştirme ekipleri için güvenilir, ölçeklenebilir ve esnek yazılım varlık yönetimi sunan konfigürasyon yönetimi aracı. IBM Rational ClearCase ile birlikte, yazılım geliştirme varlıklarının yaşam çevrim yönetimini ve denetimini sağlar.

Veeam Software, VMware ve Hyper-V sanal ortamları için yedekleme, felaket kurtarma ve sanallaştırma yönetimi yazılımları geliştiren özel bir bilişim teknolojileri şirketidir. Şirketin merkezi Baar, İsviçre'dedir. Şirket sanallaştırma üzerine yoğunlaşmaktadır ve "Veeam" ismi, İngilizcede sanal makine anlamına gelen virtual machine'in baş harfleri olan "VM"nin İngilizce fonetik telaffuzundan gelmektedir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

Windows Essential Business Server 2008, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. Windows Serverin bileşenlerinden biridir. Maksimum 300 kullanıcılar ve / veya cihazlara kadar orta ölçekli işletmelere yönelik hizmet sunur. Bu 15 Eylül 2008 tarihinde üretime serbest bırakıldı ve resmen 12 Kasım 2008 tarihinde başlatıldı. 30 Haziran 2010 tarihinde durduruldu.

Windows Server ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Winston W. Royce</span>

Winston Walker Royce, Austin, Teksas'taki Lockheed Yazılım Teknoloji Merkezi'nde yöneticilik yapmış olan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisiydi.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ivar Jacobson</span>

Ivar Hjalmar Jacobson, UML, Objectory, Rational Unified Process (RUP), görünüm odaklı yazılım geliştirme ve Essence'a büyük katkıda bulunan İsveçli - Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve yazılım mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Logo Yazılım</span>

Logo Yazılım, Gebze, Kocaeli merkezli Türk iş yazılımı şirketidir. Temelleri 1984'te atılan şirket, resmî olarak 1986 yılında kurulmuş olup 4 farklı ülkede, 13 farklı noktada 1.600'den fazla çalışanı ve 1.000'i aşkın iş ortağı ile hizmet vermektedir. Mikro işletmelerden kurumsal büyük işletmelere kadar farklı ölçeklerdeki şirketlere iş yazılımı çözümleri sunmaktadır.

Intellisync Corporation, cep telefonu ve cep bilgisayarı gibi mobil cihazlar için veri senkronizasyon yazılımı sağlayıcısıydı. Şirket, 2006'da Nokia tarafından satın alındı.