İçeriğe atla

IBM Bilgi Yönetim Yazılımı

Bilgi Yönetimi Yazılımı, IBM Yazılım Grubu (SWG) bölümündeki markalardan biridir. Başlıca Bilgi Yönetimi ürünleri şunları içerir:[1]

  • IBM Db2 — ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS)
  • Informix Dynamic Server — Hareket işlem sistemi(OLTP) için yüksek verimli veritabanı sunucusu
  • Cloudscape — Java için gömülü RDBMS
  • Bilgi Yönetim Sistemi (IMS) — hiyerarşik veritabanı ve bilgi yönetim sistemi
  • OmniFind — arama ve metin analizi yazılımı
  • Kurumsal İçerik Yönetimi — İçeriği yönetmeye, iş süreçlerini optimize etmeye ve uyumluluğu sağlamaya yönelik IBM hizmetleri
  • pureQuery - veri erişim platformu
  • IBM RFID Bilgi Merkezi (RFIDIC) - Küresel tedarik zincirleri aracılığıyla ürünleri takip etme ve izleme
  • IBM InfoSphere DataStage - bir ETL aracı
  • InfoSphere Guardium – Kurumsal verileri (SAP, PeopleSoft vb.) korumak ve yasal uyumluluk gereksinimlerini karşılamak için gerçek zamanlı veritabanı güvenliği ve izleme uygulaması

Kaynaklar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

Oracle Corporation, merkezi Austin, Teksas'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli çok uluslu bilgisayar teknolojisi şirketidir. Microsoft'un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000'i aşkın çalışanı, 380.000'den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermektedir.

Firebird, Borland'ın Interbase 6.0 veri tabanını açık kaynak kodlu hale getirmesinden sonra bu kaynak kodlardan yola çıkılarak geliştirilmiş olan, açık kaynak kodlu bir ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Joomla!</span> İçerik yönetim sistemi

Joomla!, PHP ve MySQL ile MVC olarak geliştrilimiş açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir.

İçerik Yönetim Sistemi dijital içerik üretilmesini ve düzenlenmesini yönetmeye yarayan yazılım. Bir İYS, genellikle doküman yönetimi, değer yönetimi ve kayıt tutma sistemlerinin birden fazla katılımcı tarafından işbirliği içinde kullanılmasını sağlar.

Oracle Database, Oracle firması tarafından geliştirilen ve pazarlaması yapılan, zaman zaman Oracle RDBMS, Oracle ilişkisel veritabanı yönetim sistemi veya sadece Oracle olarak anılan, gelişmiş bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Tüm ilişkisel veritabanı sistemleri gibi büyük miktarda verinin çok kullanıcılı ortamda depolanmasını ve güvenli bir şekilde erişimini yönetir.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">IBM Db2</span> IBM tarafından geliştirilmiş ilişkisel veritabanı yönetim sistemi

IBM DB2, IBM tarafından geliştirilmiş ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Unix başta olmak üzere Linux, IBM i, Z/OS ve Windows sunucularında çalışır. IBM, DB2'nin yanı sıra bir başka veritabanı yönetim sistemi(RDBMS) olan Informix'i de 2001 yılında satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Veri sözlüğü</span> veri ögelerinin tanımlarını ve temsillerini içeren meta veri kümesi

IBM Bilişim Sözlüğü'ne göre veri sözlüğü, "veriyi anlamı, farklı veri türleriyle olan ilişkisi, kökeni, kullanımı ve biçimine göre sınıflandırmaya yarayan bir gösterimdir." Terim, veritabanları ve veritabanı yönetim sistemleri bağlamında farklı anlamlarda kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

İlişkisel veritabanı, 1970 yılında Edgar Frank Codd tarafından önerildiği gibi, organizasyonu ilişkisel veri modeline dayanan bir dijital veritabanıdır. İlişkisel veritabanlarını korumak için kullanılan çeşitli yazılım sistemleri bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) olarak bilinir. Neredeyse tüm ilişkisel veritabanı sistemleri, sorgulama ve veritabanının bakımı için dil olarak SQL(Structured Query Language) kullanmaktadırlar.

Veritabanı güvenliği, çok çeşitli bilgi güvenliği kontrollerinin kullanımı ile ilgilidir ve veri tabanlarınının(imkân dahilinde verileri, veritabanı uygulamalarını veya kayıt edilmiş işlevleri, veri tabanı sistemlerini, veritabanı sunucularını ve ilişkili ağ bağlantılarını içerir.) gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini saldırılara karşı korur. Teknik, idari, yargı ve fiziksel gibi çeşitli türde ve kategoride kontroller veritabanı güvenliği kapsamı içerisine girer. bilgisayar güvenliği, bilgi güvenliği ve risk yönetimi alanları içerisinde, veritabanı güvenliği uzmanlık gerektiren bir konudur.

Bir bilgi tabanı (KB), bir bilgisayar sistemi tarafından kullanılan karmaşık yapılandırılmış ve yapılandırılmamış bilgileri depolamak için kullanılan bir veri kayıt ortamı teknolojisidir. Terimin ilk kullanımı, ilk bilgi-tabanlı sistem olan uzman sistemler ile bağlantılıydı.

Windows Server ile karıştırılmamalıdır.

z/OS

z/OS, IBM tarafından Ekim 2000'de tanıtılan IBM z/Architecture mimarili ana bilgisayarları için tasarlanmış 64 bitlik bir işletim sistemidir. OS/390'dan türemiştir ve onun ardılıdır, bu da bir dizi MVS sürümünü takip eder. OS/390 gibi, z/OS da, bazıları hala isteğe bağlı olan, önceden ayrı olan, ilgili ürünleri bir araya getirir. z/OS, modern işletim sistemlerinin özelliklerine sahiptir ancak aynı zamanda 1960'larda ortaya çıkan ve hala düzenli kullanımda olan eski işlevlerin çoğunu da korur; z/OS, geriye dönük uyumluluk için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Logo Yazılım</span>

Logo Yazılım, Gebze, Kocaeli merkezli Türk iş yazılımı şirketidir. Temelleri 1984'te atılan şirket, resmî olarak 1986 yılında kurulmuş olup 4 farklı ülkede, 13 farklı noktada 1.600'den fazla çalışanı ve 1.000'i aşkın iş ortağı ile hizmet vermektedir. Mikro işletmelerden kurumsal büyük işletmelere kadar farklı ölçeklerdeki şirketlere iş yazılımı çözümleri sunmaktadır.

Kurumsal yazılım kamu kurumu, işletmeler, hastaneler, okullar, kullanıcı grupları, kulüpler, hayır kurumları tarafından kullanılan yazılımlardır. Kurumsal yazılım, bilgisayar tabanlı bir bilgi sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır.

SHARE Inc. 1955 yılında Los Angeles civarındaki IBM 704 bilgisayar sistemlerini kullananlar tarafından IBM anaçatı bilgisayarları için kurulan gönüllülerin yürüttüğü bir kullanıcı grubu olarak başlamıştır.

Kurumsal arama, büyük ölçekli işletmelerin iç ve dış verilerini etkin bir şekilde aramalarını ve erişmelerini sağlayan bir bilgi yönetimi çözümüdür. Bu çözüm, farklı veri kaynaklarından verileri toplar, indeksler ve kullanıcıların hızlı ve doğru bir şekilde aramasını sağlar. Kullanıcılar genellikle bir arayüz aracılığıyla bu verilere erişir ve arama sonuçlarını filtreleyebilir veya sıralayabilir. Enterprise Search, işletmelerin veriye daha hızlı erişmesini, bilgiyi daha iyi yönetmesini ve iş süreçlerini iyileştirmesini sağlar.