İçeriğe atla

IANA zaman dilimi veritabanı

Zaman dilimi veritabanı 1970'ten bu yana tüm yerel zamanlara ait bilgiyi dünyayı bölümlere ayırarak tutar. Bu harita veritabanının 2009r sürümünden alınmıştır ve Antarktika dışındaki tüm bölgeleri gösterir.

IANA zaman dilimi veritabanı, diğer adlarıyla zoneinfo veritabanı veya tz veritabanı bilgisayar yazılımları ve işletim sistemlerinin dünya zaman dilimlerini kullanabilmesi amacıyla geliştirilmiş olan bir veritabanıdır. Bazen kurucusu olan Arthur David Olson'a atfen Olson veritabanı da denilir.[1] Şu andaki editörü ve bakımcısı Paul Eggert'dir.[2]

Kamu malı olarak lisanslanmış ve ücretsiz olarak kullanılan bu veritabanı ile dünya üzerindeki herhangi bir yerin yerel zamanını bulmak kolayca mümkün olmaktadır.[3]

Özellikleri

En önemli özelliği Paul Eggert tarafından belirlenmiş olan bir isimlendirme standardı oluşturulmuş olmasıdır.[4] Veritabanı tarihsel olarak zaman dilimlerini ve 1970'ten bu yana olan tüm resmi değişiklikleri Unix time biçiminde kaydetmeyi amaçlar.[5] Sistem yaz saati uygulamasını ve hatta artık saniyeleri bile kaydeder.[6] Zaman dilimleri Bölge ve Yer olarak kaydedilmektedir. Bölge kıta ve okyanusları, Yer ise şehir ve adaları ifade etmektedir. Unix ve Linux'un bütün sürümleri ve birçok Java uygulaması ile pek çok internet sitesi bu veritabanını kullanır.[3] İşletim sistemleri verileri bu veri tabanınından alır ve aldığı veriyi /usr/share/zoneinfo dizini altına kaydeder. Verilerin güncellemesini de sistem güncellemesi ile birlikte yapıyor.[3]

Java geliştiricisi Stephen Colebourne'a göre saat dilimlerinde yılda 100 kadar değişiklik olmaktadır. Olson, bugüne kadar zaman dilimi verilerini aylık olarak yeniliyordu.[3]

Tarihçe

Projenin başlangıcı 1986 yılına kadar gitmektedir.[7] Veri tabanı ve içerdiği kaynak kodları kamu malı olarak lisanslanmış durumda.[8] Veritabanının ve kodların yeni sürümleri yılda birkaç kez piyasaya sürülmektedir.[9]

2011 davası

2011 yılında Boston'da kurulmuş, astroloji yazılımı üreten bir firma olan Astroloabe telif haklarını ihlal ettiği gerekçesi ile Olson'un projesine dava açtı. Astroloabe firmasının ACS Atlas adlı yazılımı herhangi bir yerdeki zamanı bulabiliyor ve bununla burç planlaması yapabiliyor. Firmanın şikayeti üzerine 8 Ekim 2011'de database bakımı ve FTP üzerinden dağıtımı durduruldu. 22 Şubat 2012'de firma ile bir anlaşmaya varıldı ve firma tekrar dava açmayacağını kabul eden bir sözleşme yaparak şikayetinden vazgeçti.

ICANN'a taşınma

14 Ekim 2011'de veritabanının sorumluluğunu ICANN üstlendi.[10] Tüm veritabanı, var olan tanımlamalar ve bakımla ilgili bütün planlamalar artık Internet Assigned Numbers Authority (IANA) üzerinde bulunmaktadır.[11]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Olson, Arthur David (1986-12-16). "Resolved timezone issue? Other issues. New ctime manual page". tz mailing list.
  2. ^ Eggert, Paul (2005-01). "Re: FW: IANA time zone registration - proposal" 27 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. tz mailing list.
  3. ^ a b c d Timezone Database Telif Hakkı Engeline Takıldı 2 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., www.teknokedi.com, Erişim: 12.03.2013
  4. ^ Eggert, Paul (1993-10-20). "proposal for time zone names". tz mailing list.
  5. ^ Olson, Arthur David (1987-03-18). "Re: ist of issues". tz mailing list.
  6. ^ Devine, Bob (1988-06-02). "leap seconds; [0-60] is ok". tz mailing list.
  7. ^ Olson, Arthur David (1986-11-24). "seismo!elsie!tz ; new versions of time zone stuff". tz mailing list.
  8. ^ Eggert, Paul (1995-11-11). "questions and comments on http://tycho.usno.navy.mil/tzones.html 1 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". tz mailing list.
  9. ^ "zoneinfo tzcode and tzdata archives (FTP)" 26 Eylül 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 2007-10-30.
  10. ^ "ICANN News Alert - ICANN to Manage Time Zone Database" 13 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2011-10-15. Retrieved 2011-12-30.
  11. ^ ""IANA -- Time Zone Database"". 8 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<i>Bıçak Sırtı</i> Ridley Scottın yönettiği 1982 ABD yapımı bilim kurgu filmi.

Bıçak Sırtı, Ridley Scott tarafından yönetilen 1982 tarihli ABD yapımı bilimkurgu filmidir. Başrollerde Harrison Ford, Rutger Hauer ve Sean Young yer almıştır. Philip K. Dick'in Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? adlı romanını temel alan senaryoyu Hampton Fancher ve David Peoples yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jeolojik zaman cetveli</span> jeolojik yapıları zamanla ilişkilendiren kronolojik tarihleme sistemi

Jeolojik zaman cetveli, Dünya'nın jeolojik kayıtlarına dayanan bir zaman temsil şeklidir. Jeolojik zaman cetveli, kronostratigrafiyi ve jeokronolojiyi kullanan bir kronolojik tarihleme sistemidir. Özellikle yer bilimciler tarafından jeolojik tarihteki olayların zamanlamasını ve ilişkilerini tanımlamak için kullanılır. Zaman cetveli, kayaç katmanlarının incelenmesi, bu katmanların ilişkilerinin gözlemlenmesi, litoloji, paleomanyetik özellikler ve fosiller gibi özelliklerin tanımlanmasıyla geliştirilmiştir. Standartlaştırılmış uluslararası jeolojik zaman birimlerinin tanımlanması, birincil amacı jeolojik zaman bölümlerini gösteren Uluslararası Kronostratigrafik Çizelge'deki (ICC) global kronostratigrafik birimleri kesin olarak tanımlayan Uluslararası Jeolojik Bilimler Birliği'nin (IUGS) kurucu organı Uluslararası Stratigrafi Komisyonu'nun (ICS) sorumluluğundadır. Kronostratigrafik bölümler ise jeokronolojik birimleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yaz saati uygulaması</span> Periyodik olarak saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesi

Yaz saati uygulaması (YSU), herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<i>Doctor Who</i> BBC yapımı bilim kurgu dizisi

Doctor Who, 1963 yılından beri yayımlanan BBC yapımı Birleşik Krallık bilimkurgu televizyon dizisi. Dizi; Doktor olarak bilinen, zamanda yolculuk yapan insansı dünya dışı yaratık olan bir Zaman Lordu'nun maceralarını anlatmaktadır. Doktor, dışarıdan 1950'lerden kalma bir polis kulübesi gibi görünen TARDIS adındaki bilince sahip ve zamanda yolculuk edebilen bir uzay gemisi ile evreni araştırır. Yol arkadaşları ile beraber uzay ve zamanı keşfeder, sorunları çözer, yaratıklarla yüzleşir ve tarihe yapılan müdahalelere engel olur.

<span class="mw-page-title-main">Genetik soybilim</span> Geleneksel soybilime (genealojiye) genetiğin uygulaması

Genetik soybilim, geleneksel soybilime (genealojiye) genetiğin uygulamasıdır. Genetik soybilimde, soybilimsel DNA testi kullanılarak kişiler arasındaki genetik ilişki seviyesi belirlenir.

Bilgi teknolojisi (IT), genellikle bir işletme veya başka bir girişim bağlamında veri veya bilgi depolamak, almak, iletmek, çalışmak ve işlemek için bilgisayarların kullanılmasıdır. Bilgi Teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kümesi olarak düşünülür. 2012'de Zuppo, her hiyerarşi düzeyinin "bilgi aktarımını ve çeşitli elektronik ortamdaki iletişim türlerini kolaylaştıran teknolojilerle ilişkili olması nedeniyle bir derece ortaklık içerdiği" bir BİT hiyerarşisini önermişti.

<i>Doctor Who</i> (5. sezon) Doctor Who dizisinin 3 Nisan 2010 - 26 Haziran 2010 arasında yayımlanan sezonu

İngiliz bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun modern serisinin beşinci sezonu. 3 Nisan 2010 tarihinde "The Eleventh Hour" adlı bölümle başlamış ve 26 Haziran 2010 tarihinde "The Big Bang" adlı bölümle sona ermiştir. The End of Time adlı bölümde Russell T Davies'in yerine geçen Steven Moffat baş yazarlığı ve yürütücü yapımcılığı üstlenmiştir. 13 bölümden oluşan sezonun altı bölümünü Moffat yazmıştır. Yürütücü yapımcılığı Moffat ile beraber Piers Wenger ve Beth Willis üstlenirken Tracie Simpson ve Peter Bennett yapımcı olmuştur. 2005 yılında başlayan modern serinin beşinci, 1963 yılından beri otuz birinci sezon olmasına rağmen tüm prodüksiyon ekibi değişmiş ve prodüksiyon kodları yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">HeidiSQL</span>

HeidiSQL; MySQL'in yanı sıra Microsoft SQL Server ve PostgreSQL için ücretsiz ve açık kaynaklı bir istemcidir. Kullanıcılar HeidiSQL ile veritabanlarını yönetmek için, bir oturum oluşturarak kabul edilebilir kimlik bilgileri olan bir yerel veya uzak MySQL sunucusuna giriş yapmalıdır. Bu oturumda kullanıcılar MySQL veritabanlarını bağlı MySQL sunucusu içinde yönetebilir ve bittiğinde sunucudan bağlantısını kesebilir. Özellik kümesi, en yaygın ve gelişmiş veritabanı, tablo ve veri kaydı işlemleri için yeterlidir, ancak bir SQL veritabanı önündeki tam işlevselliğe doğru aktif olarak gelişmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yapı</span> bir nesne veya sistemdeki birbiriyle ilişkili unsurların düzenlenmesi ve organizasyonu veya bu şekilde organize edilmiş nesne veya sistem

Yapı, maddi bir nesne veya sistemdeki birbiriyle ilişkili unsurların düzenlenmesi ve organizasyonu veya bu şekilde organize edilmiş nesne veya sistemdir. Maddi yapılar, binalar ve makineler gibi insan yapımı nesneleri ve biyolojik organizmalar, mineraller ve kimyasallar gibi doğal nesneleri içerir. Soyut yapılar bilgisayar bilimlerindeki veri yapılarını ve müzik formunu içerir. Yapı türleri arasında bir hiyerarşi, çoktan çoğa bağlantılar içeren bir bağlantı veya uzayda komşu olan bileşenler arasındaki bağlantıları içeren bir kafes bulunur.

LevelDB, Jeffrey Dean ve Sanjay Ghemawat tarafından yazılan açık kaynaklı bir anahtar / değer deposudur. Bigtable'dan esinlenen LevelDB, GitHub'da Yeni BSD Lisansı altında barındırılmaktadır ve çeşitli Unix tabanlı sistemlere, macOS, Windows ve Android'e taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İNaturalist</span>

iNaturalist, bir biyoloji çeşitliliği gözlemini haritalama ve paylaşma konsepti üzerine inşa edilmiş doğa bilimcileri, vatandaş bilim adamları ve biyologların çevrimiçi sosyal ağıdır. iNaturalist'e web sitesi üzerinden veya mobil uygulamalarından erişilebilir. İNaturalist ile kaydedilen gözlemler bilimsel araştırma projelerine, koruma kuruluşlarına, diğer kuruluşlara ve halka değerli veriler sunmaktadır. Proje "doğal tarih mobil uygulamaları için standart taşıyıcı" olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yakutistan'da Zaman Dilimleri</span>

Saha Cumhuriyeti, Rusya'nın birden fazla zaman dilimi kullanan tek federal bölgesidir. Saha Cumhuriyeti üç zaman dilimini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Locustellidae</span>

Locustellidae, Passeriformes takımından sınıflandırılan bir kuş familyasıdır. Üyeleri Avrasya, Afrika ve Avustralya'da yaşar. Familya adı bazen Megaluridae olarak kullanılsa da Locustellidae adının önceliği vardır.

<i>The Lavender Hill Mob</i>

Lavender Hill Mob, TEB Clarke tarafından yazılan, Charles Crichton tarafından yönetilen, başrollerini Alec Guinness ve Stanley Holloway ile Sid James ve Alfie Bass'ın paylaştığı Ealing Studios yapımı 1951 tarihli bir komedi filmidir. Filmin adı, Güney Londra'nın Battersea semtinde, posta kodu bölgesi SW11 ve Clapham Junction tren istasyonuna yakın bir cadde olan Lavender Hill'e atıfta bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Zsh</span>

Zsh, etkileşimli oturum açma kabuğu ve kabuk betikleri oluşturmak için komut yorumlayıcısı olarak kullanılabilen bir Unix kabuğudur. Bash, ksh ve tcsh'nin bazı özelliklerinin yanı sıra, birçok iyileştirme içeren, genişletilmiş bir Bourne kabuğudur.

"Sweet Leilani", 1937 yapımı Waikiki Wedding filminde yer alan bir şarkıdır. En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü'nü kazandı ve Bing Crosby'nin plağı 1937'nin en büyük hitlerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi</span> üst düzey alan adlarını düzenleyen uluslararası kuruluş

İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi (IANA), küresel IP adresi tahsisi, otonom sistem numarası tahsisi, kök bölgesi yönetimi, Alan Adı Sistemi (DNS), medya türleri ve İnternet protokolü ile ilgili diğer semboller ve İnternet numaralarını denetleyen bir standartlar organizasyonudur.