Hollanda tarihi bugünkü Hollanda Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.
Henri, 7 Ekim 2000'den beri hüküm süren Lüksemburg Büyük Dükü. Büyük Dük Jean ve Belçika Prensesi Joséphine-Charlotte'un en büyük oğlu, Lüksemburg Büyük Düşesi Charlotte'un torunu ve Belçika kralı Philippe'in kuzenidir.
Juliana, 1948'den 1980'deki feragâtına kadar Hollanda kraliçesi.
Bourbon Hanedanı, Avrupa'nın önemli kraliyet ailelerinden biri ve Capetlerin bir alt koludur. Bourbon kralları ilk olarak Navarra krallığına ve Fransa'ya onaltıncı yüzyılda hükmettiler. On sekizinci yüzyılla beraber Bourbon hanedanı üyeleri İspanya, Napoli, Sicilya ve Parma'da da saltanatı ele geçirmiş bulunmaktaydı. İspanya ve Lüksemburg hâlâ bu ailenin alt kollarının üyelerinin yönetici olduğu monarşilerle yönetilmektedir.
İngilizce: Louis IV, Bavyeralı olarak anılır, Wittelsbach hanedanından, 1294/1301 den beri kardeşi I. Rudolf ile birlikte Bavyera Dükü, Kont Palatine (Ren) 1329 yılına kadar, Almanya Kralı 1314 yılından beri ve 1328 yılından beri Kutsal Roma İmparatoru. Ludwig, bir ayı avı sırasında Puch'ta Fürstenfeldbruck yakınlarında geçirdiği inmeden öldü. Münih'te Frauenkirche Kilisesi'nde gömüldü.
III./II. William Haziran 1672'den 1689'a kadar Hollanda genel valisi (Stadtholder), 1689'dan 1694'e kadar eşi II. Mary ile birlikte İngiltere, İrlanda ve İskoçya kralı, eşinin ölümünde sonra ise tek başına İngiltere, İrlanda ve İskoçya kralı. Babası Hollanda Oranien-Nassau Hanedanı'ndan II. Wilhelm (Oranien), annesi ise İngiltere kraliyet ailesinden I. Charles'in kızı Prenses Mary'dir.
Willem-Alexander, Hollanda kralı olup, 2013 yılında annesinin feragatını takiben tahta çıkmıştır.
Sessiz William ya da I. William Oranj Prensi, ayrıca yaygın olarak Suskun William ya da daha sık Oranjlı William olarak tanınır. 1568 de İspanyol Habsburg Hanedanı'na karşı başlayan isyan ve 1648 de Vestfalya Antlaşması ile biten ve Hollanda'nın bağımsızlığını kazandığı Seksen yıl savaşları'nın ilk ve en önemli lideridir. Seksen yıl savaşları sonunda 1648 yılında bugünkü Hollanda'nın temelini oluşturan Birleşik Eyaletler resmi olarak kurulmuştur. Nassau hanedanından Nassau-Dillenburg kontu olarak doğmuştur. 1554'te Oranj prensi olmuş ve böylece Oranj-Nassau hanedanının ve bu yolla Hollanda kraliyet ailesinin kurucusu olmuştur.
II. William Hollanda Kralı, Lüksemburg Büyük Dükü ve Limburg Dükü'ydü.
III. William, 1849'dan 1890'daki ölümüne kadar Hollanda Kralı ve Lüksemburg Büyük Dükü'ydü. Ayrıca, 1849'dan 1866'da dükalığın feshedilmesine kadar Limburg Dükü'ydü.
Oranj-Nassau Hanedanı, Avrupalı Nassau Hanedanı'nın bir alt kolu. Özellikle Sessiz William'ın İspanyol yönetimine karşı çıkardığı Felemenk ayaklanması ve sonucunda Birleşik Hollanda Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açan Seksen Yıl Savaşları (1568-1648)'ndan beri Hollanda ve Avrupa'nın politikalarında merkez rol oynadı.
Nassau-Weilburg Hanedanı, Nassau Hanedanı'nın alt kolu, 1344'ten 1806'ya kadar şimdi Almanya'da olan, o zamanki Kutsal Roma İmparatorluğu'nun parçası olan Nassau Kontluğu'nun bir bölümünü yöneten hanedan.
Bu madde Hollanda Krallığına ait hükümdarların listesidir.. Pratik nedenlerden dolayı, bu liste 1556 yılından itibaren Hollanda'da stadhouder olarak atanmış Orange Nassau Hanedanı mensuplarına da yer verilmiştir. Ancak bu kişiler Hollanda Cumhuriyeti'nde bulunan özerk eyaletlere temsilci olarak seçimle getirilen sivil görevlilerdir ve teknik açıdan hükümdar sayılmazlar. 1813'ten itibaren VI. William'ın doğrudan soyundan gelme yöneticiler Hollanda monarşisisini teşkil etmektedirler.
V. William Oranj prensi ve Birleşik Hollanda Cumhuriyeti'nin son Stadhouderi. 1795'te Londra'ya sürgün edildi. Ayrıca 1806'ya ölümüne kadar Orange-Nassau Prensliği'nin yöneticisiydi. Öldükten sonra yerine oğlu I. Willem geçti.
John William Friso 1702'de (itibari) Orange Prensi oldu. Hollands'da kazara boğulma sonucu ölene kadar Hollanda Cumhuriyeti'nde Friesland ve Groningen'in Stadtholder'ıydı. 1711'de Diep. Friso ve eşi Marie Louise, mevcut tüm Avrupalı hükümdarların en son ortak atalarıdır.
Jan Willem Pieneman Kuzey Hollandalı bir ressamdı.
Mary, Kraliyet prensesi, İngiltere prensesi, Stuart ailesinin üyesi ve evlilik yoluyla Orange Prensesi ve Nassau Kontesi; 1651'den 1660'a kadar küçük yaştaki oğluna veliaht vekilliği yaptı. Ayrıca Kraliyet Prensesi unvanının ilk sahibidir.
Nassau Dukalığı, 1806 ve 1866 yılları arasında, şu anda Almanya'nın Rheinland-Pfalz ve Hessen eyaletlerinde bulunan bağımsız bir devletti. Ren Konfederasyonu'nun ve daha sonra Alman Konfederasyonu'nun bir üyesiydi. Artık soyu tükenmiş olan yönetici hanedanı Nassau Hanedanı idi.[1][2] Başkenti Nassau'dan ziyade Wiesbaden olmasına rağmen, düklük tarihi çekirdek şehri Nassau için seçildi. 1865 yılında Nassau Dukalığı'nın nüfusu 465.636 idi. Avusturya-Prusya Savaşı'nın ardından 1866'da işgal edilip Prusya Krallığı'na ilhak edildikten sonra, Hesse-Nassau Eyaleti'ne dahil edildi. Bugün bölge coğrafi ve tarihi bir bölge olan Nassau'dur ve Nassau da eski dukalık sınırları içindeki Nassau Tabiat Parkı'nın adıdır.
IV. Willem, 17 Kasım 1905'ten ölümüne kadar Lüksemburg Büyük Dükü olarak hüküm sürdü. Babası Adolphe'nin yerine geçti. IV. Willem, bir Protestandı ancak Katolik bir ülkenin, Katolik bir hükümdara sahip olması gerektiğini düşünerek Portekizli İnfanta Marie Anne ile evlendi, bu evlilikten; Lüksemburg Büyük Düşesi Marie-Adélaïde, Lüksemburg Büyük Düşesi Charlotte, Prenses Hilda, Prenses Antonia, Prenses Elisabeth ve Prenses Sophie olmak üzere 6 çocukları oldu. 1905'te amcası Prens Nikolaus-Wilhelm'in ölümüyle Nassau-Weilburg Hanedanı'ndaki tek meşru erkek, IV. Willem'in kuzeni olan Merenberg Kontu Georg Nikolaus'du. 1907'de IV. Willem, en büyük kızı Marie-Adélaïde'i Lüksemburg tahtının varisi ilan ederek Merenberg Kontlarını Hanedan dışı ilan etti.
Lüksemburg büyük dükü, Lüksemburg devlet başkanının ünvanıdır. Lüksemburg, eski Lüksemburg Dükalığı topraklarından oluşturulan 15 Mart 1815 tarihinden bu yana büyük dükalık sayılmaktadır. Dükalık, Oranj-Nassau Hanedanı yönetimindeyken 1890 yılına kadar Hollanda Birleşik Krallığı ile birlik içindeydi.