İçeriğe atla

I. Vladimir (Kiev büyük knezi)

I. Vladimir
Vladimir'in Dinyeper Nehri'ne bakan heykeli, Kiev
Kiev büyük knezi
Hüküm süresi11 Haziran 980 - 15 Temmuz 1015
Doğumy. 958
Pskov
Ölüm15 Temmuz 1015 (yaklaşık 57 yaşında)
Kiev
HanedanRurik
BabasıI. Svyatoslav
AnnesiMalusha

I. Vladimir (Ukraynaca: Володимир Святославич Svyatov Vladimir Eski Rusça: Володимеръ Святославичь Volodimer Svyatoslavich ya da Vladimir Veliki) (yaklaşık 958, Kiev - 15 Temmuz 1015, Berestova, Kiev), Hristiyanlığı benimseyen ilk Kiev büyük prensidir. 980 yılından 1015 yılına kadar Kiev Büyük Prensi olan I. Vladimir, Kiev ve Novgorod topraklarını tek bir devlet altında birleştirmiştir. Yirminci yüzyılda Ukrayna'nın amblemi haline gelen "trident" kişisel işaretini kullandı.

Ukrayna'nın ulusal kahramanı.

Hayatı

Prens Vladimir'in doğum tarihi bilinmiyor. Farklı zamanlarda bilim adamları, 942 ve 970 yıl arasında farklı versiyonlar ortaya koydu.

Prens Svyatoslav'ın 972'de ölümünden sonra, prenslik oğulları arasında üç parçaya bölündü. Kiev meşru oğlu Yaropolk tarafından yönetildi. 976 sonbaharında, Volodymyr ve Sviatoslav'un oğulları arasında, Kiev vivodu Sveneld tarafından yetiştirilen bir iç savaş patlak verdi. Voivode oğlu Lut, Oleg'in hizmetçileri tarafından öldürüldü ve Prens Yaropolk'ü kardeşine karşı savaşa davet etti. Dövüş sırasında Oleg askerleri tarafından öldürüldü, atı atıldı.

Vareg Muhafızları yardımıyla iktidara gelen Vladimir, çıkarları için putperest bir tanrı panteonunu tanıttı. Ancak biraz sonra Vladimir, devleti ve prestijini güçlendirmek için yeni bir inanca ihtiyaç duyulduğuna ikna oldu. Kiev devleti, dönemin en zengin, en güçlü ve en etkili hali olan Bizans ile en yakın ilişkileri sürdürdü. Böylece Hristiyanlığı kabul etmeye ve tüm insanlarını vaftiz etmeye karar verdi. 988'deki vaftizinden sonra, Hristiyanlık Kiev Rus devlet dini haline geldi.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rus hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">I. Yaroslav (Kiev büyük knezi)</span>

I. Yaroslav, 1019-1054 arasında Kiev büyük prensi. Novgorodluların ve Vikinglerin desteğiyle ağabeyini yenilgiye uğrattıktan sonra bir dizi sefere çıkarak Kiev Prensliği'ni güçlendirdi. Polonyalılardan Galiçya'yı geri aldı. Peçenek saldırılarını durdurdu (1036), Litvanya, Estonya ve Fin kabilelerine boyun eğdirdi. Ama 1043'te Konstantinopolis'e (İstanbul) düzenlediği sefer başarısızlıkla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand (Bulgaristan çarı)</span> Bulgaristan Çarı

I. Ferdinand, Ferdinand Karl Leopold Maria, Bulgaristan prensi (1887-1908) ve bağımsız Bulgaristan'ın ilk çarı (1908-1918).

<span class="mw-page-title-main">Kiev Knezliği</span> Doğu Avrupada bir dönem faaliyet göstermiş eski bir devlet

Kiev Knezliği veya Kiev Dükalığı, Vareg prensi Rurik tarafından kurulan Rurik Hanedanı'nın hükümdarlığı altında 9. yüzyılın sonlarından 13. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdüren bugünkü Ukrayna topraklarında kurulan bir federasyondu. Bu devlet Belarus, Rusya ve Ukrayna'nın atası sayılır. Ukraynalılar Kiev Knezliğinin devamıdır ve Slavların ataları olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">I. Svyatopolk (Kiev büyük knezi)</span>

I. Svyatopolk ; 1015-1019 yılları arasında Kiev knezi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna arması</span> Ulusal arma

Ukrayna Arması, veya Tryzub, Ukrayna devletinin resmî armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Yaropolk (Kiev Büyük Knezi)</span>

I. Yaropolk 972'dan ölümü 980 tarihine kadar 8 yıl tahtta kalan Rus prensi.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya Katedrali (Kiev)</span>

Ayasofya Katedrali Kiev'de şehrin sembollerinden biri olan, temeli 11. yüzyıl başında atılmış tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Olga (Kiev prensesi)</span> Kiev prensesi

Olga Kiev Knezliği'nden oğlu Sviatoslav için (945-960) bir naipti. Drevlianları, kocası I. İgor'u öldüren boyu, fethetmesiyle bilinir. Vaftiz töreninden sonra Elena ismini almıştır. Hristiyanlığı tüm ulusa yayan kişi torunu I. Vladimir olsa da Hristiyanlığı Rus topraklarında yayma konusundaki çabalarından dolayı Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından havari dengi lakabıyla azize ilan edilmiştir. Yortusu 11 Temmuzdur.

<span class="mw-page-title-main">II. Yaropolk (Kiev Büyük Knezi)</span>

II. Yaropolk Vladimirovich Pereyaslav prensi (1114–1132), Kiev büyük prensi (1132–1139). II. Vladimir Monomak'ın oğludur. Kardeşi I. Mstislav, 1132'de ölümünden sonra yerine prens oldu.

<span class="mw-page-title-main">Galiçya-Volhinya Krallığı</span>

Galiçya-Volhinya Prensliği ya da, 1253'ten itibaren, Galiçya-Volhinya Krallığı, 1199'dan 1349'a kadar, Doğu Avrupa'nın Galiçya ve Volhynia bölgelerinde Altın Orda'nın bir vasalı olarak varlığını sürdürmüş, Orta Çağ devleti. Toprakları ağırlıklı olarak günümüzde Ukrayna'yı ve Belarus, Polonya, Litvanya'nın ufak parçalarını içerir. Novgorod ve Vladimir-Suzdal ile birlikte, Kiev Rus'unun çöküşünden çıkan en önemli üç güçten biriydi. Ana dili, modern Doğu Slav dillerinin öncülü olan Eski Doğu Slav diliydi ve resmi dini Doğu Ortodoksluğu idi.

Canhot Kuşuk, Kabarda'nın son baş prensi (1809-1822); Kabardey geçici mahkemesinin ilk başkanı (1822-1830).

<span class="mw-page-title-main">Yuri Dolgoruki</span>

Yuri Vladimirovich, yaygın olarak Yuri Dolgorukiy veya Uzun Kol. Rostov'un kuzey bölgesinde hüküm süren ilk Rurikid prensidir. Rostov-Suzdal'daki toprak sahibi boyar sınıfının ayrıcalıklarını başarıyla sınırlamasıyla tanınan Yuri, Kiev Rus prensliğini erken modern Moskova'ya dönüşecek bağımsız bir güce dönüştürmüştür. Günümüzde Moskova'da şehrin kurucusu olarak onuruna yapılmış anıtsal bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mansur Hanlığı</span>

Mansur Hanlığı 1380 tarihinde günümüz Ukrayna'nın kuzey doğusundaki Sumı Oblastı, Poltava Oblastı'nda Tatar ve Kuman boylarıi tarafından kurulan bir devletir. Hanlığın kurucusu Kuman'ların Kiyat boyundan olan Altın Orda komutanı Mamay'ın oğlu Mansur Han'dır. Glinski Hanedanı'nı kurmuş hanedanın adı ise hanlığın başkenti Glinski köyünden almıştır. Litvanya'daki Lipka Tatarları Mansur Hanlığının mirascısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polotsklu Rogneda</span>

Polotsklu Rogneda, Rus prensesi Ragnheiðr'in Slavca adıdır. İskandinavya'dan gelen ve 10. yüzyılın ortalarında Polatsk'a yerleşen Ragnvald'ın kızıydı.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Bogolyubski</span> Rus knez ve aziz

Andrey Bogolyubskiy, Rus knez ve aziz. 1157'den 1174'e kadar Vladimir-Suzdal Kneziydi. 1164 yılında Volga Bulgarları'na saldırdı ve zafer kazandı ama oğlu savaşta öldürüldü. 1169'da birlikleri Kiev'ı yağmaladı. Bu yağma sonrası büyük knez unvanı aldı. Ancak Kiev yerine Vladimir'i merkez yaptı. Vladimir şehri Moskova Knezliği Rusya'ya egemen olana kadar merkez olarak kaldı. Kardeşi Gleb'i Kiev knezi olarak atadı. Gleb'in 1171'de ölümünün ardından Kiev'deki kontrolünü devam ettirmek için iki yıllık bir savaş başlattı ve yenildi. 1172'de Novgorod tahtına oğlunu çıkardı. Boyarların siyasi gücünü sınırlamaya çalıştığı için 1174'te öldürüldü. 1702'de Rus Ortodoks Kilisesi tarafından kutsandı.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Ruslarının Hristiyanlaşması</span>

Kiev Ruslarının Hristiyanlaştırılması, birkaç aşamadan oluşan uzun ve karmaşık bir süreçtir. 867'de Konstantinopolis Patriği I. Fotios, diğer Hristiyan patriklere Rus halkının coşkuyla din değiştirdiğini söylemiş, ancak İlk Vakayiname ve diğer Slav kaynakları onuncu yüzyıl Rusların hala Slav paganizmine sıkı sıkıya bağlı söylediği için çabalarının kalıcı sonuçlar doğurmadığı görülmektedir. İlk Vakayiname'da kaydedildiği gibi geleneksel görüş, Kiev Ruslarının kesin Hristiyanlaşmasının y. 988, Büyük Vladimir'in Hersonisos'ta vaftiz edildiği ve ailesini ve Kiev'deki halkını vaftiz etmeye başladığı yıl geleneksel olarak Ukrayna ve Rus dilinde Rus vaftizi denir.

<span class="mw-page-title-main">Vyaçeslav (Kiev Büyük Knezi)</span> Ukraynalı hükümdar

Vyaçeslav Vladimiroviç Smolensk (1113–1125), Turov, Pereyaslavl, Peresopnytsia (1146–1149), Vışhorod (1149–1151) prensi ve Kiev Büyük Prensi.