
Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

Kızıl Meydan, Moskova'da yer alan meydandır. Hem Rusya, hem de eski SSCB'nin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir yeri vardır.

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

Vasili İvanoviç, 1505-1533 arasında Moskova Büyük Prensi. Vasili İvanoviç, III. İvan ile son Bizans imparatoru XI. Konstantinos'un kardeşi Thomas Paleologos'un kızı Zoi Palaiologina'nın (Sofia) oğluydu.

İvan Vasilyeviç, lakabı Büyük İvan,, 1462-1505 arasında Moskova büyük prensi. Rus topraklarının önemli bölümünü yönetimi altında toplamış, Ukrayna'nın bir bölümünü Polonya-Litvanya'dan geri almış, Altın Orda Devleti'nin egemenliğinden kurtularak merkezi bir Rus devletinin temellerini atmıştır. Rusya tarihindeki en uzun süre tahtta kalan hükümdarlardan biridir.

I. Vasili veya Vasili Dmitriyeviç,, 1389-1425 arasında Moskova Büyük Prensi.

Aziz Dmitri İvanoviç Donskoy ya da Don'lu Dmitri, bazen basitçe Dmitri -, II. İvan'ın (1326–1359) oğlu. 1359'dan itibaren Moskova Büyük Prensi ve 1363'ten itibaren Vladimir Büyük Prensi olarak ölümüne kadar hükmetmiştir. Rusya'daki Moğol otoritesine açıkça meydan okuyan ilk Moskova prensiydi. Donskoy takma adıdır, Don Nehri üzerinde gerçekleşen Kulikovskaya Muharebesi'nde (1380) Tatarlara karşı büyük zaferini ifade eder. 19 Mayıs'ta kutlanan ziyafet günüyle Ortodoks Kilisesi'nde bir Aziz olarak kabul edilmektedir.

Yuri Dmitriyeviç 1389'dan ölümüne kadar Zvenigorod Dükü. 1359-1389 yılları arasında Moskova Büyük Prensi olan Dmitri Donskoy'un oğludur. Yeğeni II. Vasili'ye karşı başlatılan Moskova İç Savaşı'nın önderidir.

III. Yuri 1303'ten ölümüne kadar Moskova Büyük Prensi.

I. Ivan Daniiloviç Kalita 1325 ile 1340 veya 1341 yılları arasında hüküm sürmüş Moskova Büyük Prensi. Abisi, III. Yuri'nin ölümünden sonra İvan, Moskova Prensliği tahtına çıktı. Ivan, Altın Orda Han'ının onayı ile elde edilebilecek Vladimir Büyük Dükü unvanını alma mücadelesine katıldı. Rakipleri Mikhail, Korkunç Gözlü Dmitry ve Aleksandr Mihayloviç'di. Hepsi Altın Orda'da öldürüldü. 1328'de I. İvan, Özbek Han'ın tüm Rusya topraklarından vergi toplama hakkı ile Vladimir'in Büyük Dükü olma onayını aldı. 31 Mart 1340 veya 1341'de öldüğü sanılıyor.

Dmitri Aleksandroviç 1276'dan 1281'e ve daha sonra 1283'ten 1293'e kadar Vladimir-Suzdal'ın Büyük Prensi.

III. Andrey Aleksandroviç, Rus prens. Aleksandr Nevskiy'nin oğludur. Babası tarafından İdil Nehri yakınlarındaki Gorodets'in knezi tayin edildi. 1276'da Kostroma ve Vladimir-Suzdal Knezliği için mücadele etti.

II. Yaroslav, Theodor (Феодо́р) Rusya'nın Moğol işgalinden sonra ülkesini ve başkentini restore etmeye çalışan 1238 ile 1246 yılları arasında Vladimir Büyük prensi. Kendisinden sonra prens olan Aleksandr Nevskiy, II. Andrey, III. Yaroslav ve Kostroma knezi Vasili'nin babasıdır.

Suzdal Muharebesi, 7 Temmuz 1445'te Suzdal yakınlarında, Uluğ Muhammed Han tarafından Rusya'ya gönderilen prensler Mahmud ve Yakub liderliğindeki Kazan Tatarları ve Moskova Büyük Dükü II. Vasili'nin ve birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu, Moskova ordusunun tamamen yenilgisi ve Büyük Dük'ün ele geçirilmesiydi. Savaş, Moskova Knezliği için ciddi sonuçlar doğurdu.

1439 Moskova Kuşatması, Altın Orda Hanı Uluğ Muhammed Han tarafından Moskova'nın on günlük bir kuşatmasıdır.

Papa V. Hadrianus doğum ismi Ottobuono de' Fieschi, 11 Temmuz 1276'dan 18 Ağustos 1276'daki ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıydı. IV. Clemens'in elçisi olarak Mayıs 1265'te İngiltere'ye gönderildi ve İngiltere Kralı III. Henry ile baronları arasındaki anlaşmazlıkları çözme görevini başarıyla tamamladı. V. Innocentius'un ölümünün ardından V. Hadrianus papa seçildi, ancak rahipliğe atanmadan önce doğal bir hastalıktan öldü.

I. Rudolf, Habsburg Hanedanı'ndan Almanya'nın ilk kralıydı. Ayrıca Karintiya, Carniola, Avusturya, Steiermark dükü ve Habsburg ve Nassau kontuydu. Almanya'nın ilk kont krallarından biri olarak 1273'ten ölümüne kadar hüküm sürdü.