İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.
İznik İmparatorluğu ya da İznik ''Rum'' İmparatorluğu, Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Batı Avrupalı ve Venedikli orduların 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip şehri talan etmesi ve şehirde Katolik Hristiyanlar idaresinde bir Latin İmparatorluğu'nun kurulmasının ardından Bizans İmparatorluğu asilleri tarafından kurulan Yunan devletlerinden en büyüğüdür. 1204 ile 1261 arası hüküm sürmüştür. İznik Rum İmparatorluğunun resmen, kültürel ve dinsel başşehri İznik olmakla beraber, ikinci hükümdar olan III. İoannis ve sonraki imparatorlar hükümdar sarayı yerleşkesi ve efektif idari merkezi olarak Kemalpaşa’yı kullanmışlar ve bu imparatorluk Kemalpaşa’dan idare edilmiştir.
V. İoannis Paleologos, Bizans imparatoru III. Andronikos ile Savoyalı Anna'nın oğludur. Anne tarafından dedesi Savoya Kontu V. Amadeus ve anneannesi onun ikinci karısı olan Brabantlı Maria'dır. V. İoannis 1341'de daha dokuz yaşında iken babasının ölümü üzerine tahta çıkmıştır.
I. Theodoros Laskaris, arasında İznik imparatoru olmuştur.
I. Mihail Rangabe, 811–813 arasında Bizans imparatoru.
II. Aleksios Komninos. 1180-1183 döneminde Bizans İmparatoru.
V. Leon (775- 25 Aralık 820), 813 – 820 döneminde Bizans imparatoru.
Aleksandros, 912-913 yıllarındaki Bizans imparatoruydu. İmparator I. Basileios ile Eudokia İngerina'nın oğludur. Ağabeyi VI. Leon'nun babasının I. Basileios mu yoksa III. Mihail mi olduğu şüpheli olmasına karşılık; Aleksandros, III. Mihail öldükten sonra doğduğu için I. Basileios'un babası olduğuna şüphe yoktur.
III. Mihail, 842- 867 döneminde Amorian (Phrygian) hanedanının üçüncü ve son üyesi olarak Bizans imparatoru olmuştur. Sonradan gelen ve saltanatı gasp eden Makedon Hanedanı taraflısı ve daha önceki hanedanı kötüleme amacındaki tarihçiler tarafından "Sarhoş" lakabı verilmiştir. Fakat günümüzdeki modern tarihçilerin araştırmaları, saltanatı sırasında olan gelişmelerin 9. yüzyılda ortaya çıkan Bizans'ın yeniden güçlenmesine katkılarının hayati rolünü açıkça ortaya çıkarmıştır ve III. Mihail'in isminin ve ününün çok daha pozitif görülmesine neden olmuştur.
VI. Konstantinos 780 ile 797 döneminde Bizans İmparatoru.
I. Basileios, Makedonyalı (Yunanca: Βασίλειος ὁ Μακεδῶν, Basileios ho Makedhon; Trakya'da doğup zorlu şartlarda Konstantinopolis'e gelerek imparatorlukta çeşitli görevler almış ve 867 ile 886 döneminde Bizans imparatoru olmuştur.
VI. Leon, lakabı "Bilge Leon" ya da "Filozof Leon", 886-912 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.
Sergios, 610-638 arasında Rum Ortodoks patriği.
Bu sayfa Rum Ortodoks patrikleri listesini içerir.
Filotheos Kokkinos Eylül 1353'ten 1354'e ve daha sonra 8 Ekim 1364'ten 1376 tarihine kadar Konstantinopolis Patriği olarak görev yapmıştır. Patrik Philotheos Kokkinos aynı zamanda vaaz ve tarihi bilgiler içeren eserlerin yazarı ve Palamizm teolojisinin (İsihazm) önemli savunucularından biridir.
Ankyralı Aziz Theodotos, Ankyra'nın 5. yüzyılda yaşamış episkoposu.
Konstantinopolis Konsili, V. Konstantinos'un imparator, I. Theodotos'un patrik olduğu dönemde Konstantinopolis'teki Ayasofya'da gerçekleştirilen konsil. 815 yılında Paskalya'nın ertesinde toplanan konsil İkinci İznik Konsili'nin kararlarını iptal ederek Hieria Konsili'nin kararlarını tekrar yürürlüğe koymuş ve Bizans ikonoklazmının ikinci dönemini başlatmıştır.
Tarasios, 25 Aralık 784 ile 25 Şubat 806 tarihleri arasında Rum Ortodoks patriği.
I. Nifon veya Kizikoslu Nifon 1310'dan 1314'e kadar Konstantinopolis Ekümenik Patriğidir. Karaferye, Yunanistan kökenlidir. Nikiforos Grigoras, Nifon'un okuma yazma bilmediğini, lüksü sevdiğini ve pozisyon için uygun olmadığını iddia etmiştir. Uzlaşmaya istekli olması nedeniyle, patrik olduğu süre boyunca Bizans Kilisesi içinde Arsenit Bölünmesi iyileştirildi. Nifon dört yıl sonra tahttan çekildi.