İçeriğe atla

I. Simeon

I. Simeon
Симеон I
Madrid Skilicis'te tasviri
Tuna Bulgar Çarı
Hüküm süresi893 – 27 Mayıs 927
Önce gelenVladimir
Sonra gelenI. Petr
Doğum864/865
Ölüm27 Mayıs 927
Veliki Preslav, Bulgaristan
HanedanKrum
BabasıI. Boris

I. Simeon (BulgarcaСимеон I), lakabı Büyük Simeon, (864/865-27 Mayıs 927), Birinci Bulgaristan İmparatorluğu'nun 893-927 yılları arasında hüküm süren çarı. I. Boris'in oğluydu.

Bulgar tarihinin “büyük” olarak adlandırılan kağanı I. Simeon, I. Bulgar Kağanlığı ya da Tuna Bulgar Kağanlığı'nı Orta Çağ'da ekonomik ve siyasî açıdan güçlendirerek Doğu Avrupa'nın en güçlü devletlerinden biri haline getirmiştir. İstanbul Patriği Nikolaos Mystikos tarafından 913 yılında imparator olarak taçlandırılan Simeon döneminde Bulgarlar, Balkan yarımadasının büyük bir kısmını hâkimiyetleri altına almışlardır. Başarılı bir hükümdar olmasının yanında mükemmel bir komutan da olan Kağan Simeon döneminde Bulgar ülkesinin sınırları Karadeniz, Adriyatik ve Ege Denizi’ne kadar yayılmıştır.[1] Kağan Simeon yönetimindeki Bulgar Kağanlığı, Bizans’ın vasalı olmaktan çıkmış hatta birçok konuda onu kontrol eder hale gelmiştir. Bu nedenle Simeon dönemi tarihçiler tarafından "Bulgar tarihinin altın dönemi" olarak adlandırılmıştır.[2]

Gençliğinde İstanbul'da aldığı iyi eğitim sayesinde ileride hem çok iyi bir bilgin hem de iyi bir eğitimci olduğunu kanıtlayan Simeon, Bulgar edebiyatına bir rönesans çağı yaşatmıştır.[3] Bulgar Kağanlığı'nda olduğu kadar Slav dünyasında da kültür ve din alanında yaptığı hizmetler açısından önemli bir yere sahip olan Simeon, dindar, alçak gönüllü ve hatta aşırı mütevazı bir insan olmasına rağmen siyasî olarak kendini Bizans imparatorlarından çok daha üstün görmüştür. Bu duygular onun ve Tuna Bulgar Kağanlığı'nın gelecek yıllardaki hayatını çok fazla etkileyecektir.

Tarihi kaynaklar Simeon'un her zaman “Romalıların ve Bulgarların İmparatoru” olmayı hedeflediğini söylemektedir.[4] 913 yılında İstanbul Patriği tarafından taçlandırılmasına rağmen bazı kaynaklar onun Patrik tarafından aldatıldığını ve sadece Bulgar İmparatoru unvanını aldığından bahsetmektedir. Bu duruma tepki gösteren Simeon 913 yılından ölümüne kadar Bizans topraklarına ve İstanbul'a yaptığı akınlarda hep bu hedefin peşinden koşmuştur. Hükümdarlığının son yıllarında Simeon, mühürlerinde Roma ve Bulgar imparatoru veya sadece Roma imparatoru unvanını kullanmıştır.

Erken yaşamı

Simeon, Krum hanedanlığında, I. Boris'in vaftiz olarak Maria ismini alan eşinden, dünyaya gelen üçüncü oğludur.[5] Yaklaşık olarak 864 yılında[6] babasının Hristiyanlığı kabul ettiği dönemlerde doğmuş ve babasıyla vaftiz edilmiştir.[7][8] Hristiyan olarak yetiştirilmiş ve çocukluk dönemini Pliska’da babasının yanında geçirmiş ve ilk eğitimini burada almıştır.[9] Boris, büyük oğlu Vladimir-Rasate’yi veliaht olarak yetiştirmiş ve Simeon'u 13-14 yaşlarında, iyi bir din eğitimi alması için Konstantinopolis Üniversitesi'ne göndermiştir.[10] Burada gramer, diyalektik, felsefe, retorik, aritmetik, astronomi, geometri ve müzik dersleri almış ve Helen sanatı ile ilgilenmiştir.[11][12] Önemli ölçüde entelektüel birikime sahip olan Simeon, Antik Yunan edebiyatında yetkin bir seviyeye gelmiştir: Aristo’nun felsefe ve Demosthenes’in retorik sanatı hakkındaki eserlerini okumuş,[8][13][14] mektuplarında Homer ve Platon'dan alıntılar yapmıştır.[15][16][17] Bunun yanında akıcı bir Grekçeye sahip olması ve bu konularda yetkinliği sebebiyle "Yarı-Yunan" (Hemiargos) olarak adlandırılmıştır.[18][19]

Eğitimin ardından muhtemelen babasının isteği üzerine Konstantinopolis'de bir manastıra rahip adayı olarak girmiş ve rahiplik yemini etmiş ve burada dinî çalışmalara ağırlık vermiştir.[14][19] Ardından, 888'de Konstantinos Kiril'in müritleri ile ülkesine geri dönmüş ve Panteleimon[20] adındaki bir manastırda yaşamaya başlayarak rahip ve bilim adamı olarak çalışmalarına devam etmiştir.[21] Burada Grekçe eserler ve kutsal kitapların Slavca'ya (kilise Slavcası) çevrilmesi ile ilgili büyük bir projeyi yönetmiştir.[10]

Ayrıca bakınız

  • Bulgar hükümdarların listesi

Kaynakça

  1. ^ Enciklopedija Bǎlgarija (Bulgarca). Akademično izdatelstvo "Marin Drinov". 1988. OCLC 75865504. 
  2. ^ Hart, Nancy. Bulgarian Art and Culture: Historical and Contemporary Perspectives (PDF). University of Texas at Austin. s. 21. 10 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2007. 
  3. ^ Lalkov, Rulers of Bulgaria, pp. 23–25.
  4. ^ Mladjov, Ian (1999). "Between Byzantium and Rome: Bulgaria and the West in the Aftermath of the Photian Schism". Byzantine Studies/Études Byzantines. ss. 173-181. 
  5. ^ Zlatarski, Istorija na Pǎrvoto bǎlgarsko carstvo, p. 280.
  6. ^ Jenkins-Westerink, Nicholas I Patriarch of Constantinople Letters, Ep. XXIX, Lines, 44-46, s.201.
  7. ^ Marinow, In The Shackles of The Evil One Portrayal of Tsar Symeon I the Great (893– 927), s.157.
  8. ^ a b Shephard, Emergent Elites and Byzantium, s.141.
  9. ^ Leszka, Symeon I Wielki a Bizancjum, s.26.
  10. ^ a b Fine, The Early Medieval Balkans, p. 132.
  11. ^ Norwich, Bizans, Yükseliş Dönemi, s.97.
  12. ^ Jenkins, Byzantium, s.201.
  13. ^ Runciman, A History, s.137.
  14. ^ a b Runciman, The Emperor Romanus, s.38.
  15. ^ Shephard, Emergent Elites and Byzantium, s.13.
  16. ^ Shephard, Emergent Elites and Byzantium, s.155.
  17. ^ Jenkins-Westerink, Nicholas I Patriarch of Constantinople Letters, Ep. XI, lines, 87-8, s.77-79.
  18. ^ Fine, The Early Medieval Balkans, p. 132.
    • Delev, Bǎlgarskata dǎržava pri car Simeon.
    • Zlatarski, Istorija na Pǎrvoto bǎlgarsko carstvo, p. 282.
  19. ^ a b Hupchick, The Bulgarian-Byzantine Wars, s.152.
  20. ^ Patleina/Ticha Manastırı'nın bulunduğu bölgede yapılan arkeolojik araştırmalar, yapının bir manastır yerine Bulgar asillerinin yaşadığı bir yapıya ait olabileceğine dair kuşkular oluşturmuştur. Hupchick, The Bulgarian-Byzantine Wars, s.210.
  21. ^ Leszka, The Monk versus the Philosopher From the History of the Bulgarian Byzantine War 894–896.
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Vladimir

Tuna Bulgar Çarı

893-927
Sonra gelen:
I. Petr

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zoe Karbonopsina</span>

Zoe Karbonopsina, ayrıca Karvounopsina ya da Carbonopsina, i.e., "Kömür siyahı gözlü", İmparator VI. Leon'un dördüncü karısı, İmparator VII. Konstantinos'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Mistikos</span>

I. Nikolaos Mistikos ya da I. Nicholas Mysticus, Mart 901'den Şubat 906'ya ve Mayıs 912'den öldüğü Mayıs 925 yılına kadar Konstantinopolis Patriği.

Bizans-Bulgar Savaşı (913–927), Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında on yıldan fazla sürmüş savaştır. Savaş, Bizans imparatoru Aleksandros'un Bulgaristan'a yıllık bir haraç vermeyi durdurma kararı alması ile başlamışsa da, Çar olarak tanınmasını isteyen I. Simeon tarafından askeri ve ideolojik girişim başlatılmıştı ve sadece Konstantinopolis'i değil Bizans İmparatorluğunun geri kalan kısmını almayı amaçladığı aşikardır.

<span class="mw-page-title-main">Leon Rabduhos</span> Bizans aristokrat ve diplomat

Leon Rhabdouchos ya da Rhabduchus, Bizans aristokrat ve diplomat.

Bizans-Bulgar Savaşı (894–896) Ticaret savaşı olarak da adlandırılan, VI. Leon'un Bulgar pazarını Konstantinopolis'ten Selanik'e taşıması kararıyla Bulgar tüccarlarının giderleri büyük ölçüde artması nedeniyle, Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında çıkan mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Vladislav</span> makedon çar

İvan Vladislav Ağustos ya da Eylül 1015'ten Şubat 1018'e kadar Bulgar imparatoru (çar) olarak hüküm sürmüştür. Doğum yılı bilinmemektedir, 987 yılından en az on yıl önce doğmuştur fakat muhtemelen ondan daha eski değil.

Leon Hoirosfaktis, bazen Latince Choerosphactes ve ayrıca Leo Magistros ya da Leo Magister olarak da bilinir, I. Basileios hükümdarlığında yüksek makamlara çıkmış Bizans memurudur. VI. Leon hükümdarlığında Bulgaristan ve Abbâsîler nezdinde elçi olarak görev yapmıştır. Hoirosfaktis, ayrıca iyi eğitimli ve önemli bir âlim ve yazardır, çalışmaları ve mektuplarının birçoğu günümüze ulaşmıştır.

Konstantinopolis Muharebesi, Haziran 922'de Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Yazın, Konstantinopolis'in civarında gerçekleşen Bulgar akınlarını püskürtmek için, Bizans imparatoru I. Romanos, Saktikios komutasında birlikler gönderdi. Bizanslılar Bulgar kampına baskın düzenledi ancak ana Bulgar güçleriyle karşı karşıya kaldıklarında yenildiler. Muharebe alanından geri çekilirken, Saktikios ölümcül yaralar aldı ve takip eden gece öldü.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

Aleksios Mosele ya da Musele/Mousele, İmparator I. Romanos'un hükümdarlığının başlarında, Bizanslı amiraldir. Bizans-Bulgar Savaşı (913-927) sırasında, Bulgar çarı I. Simeon'in kuvvetlerine karşı Domestikos ton sholon Pothos Argyros komutasındaki imparatorluk tagmata kuvvetinin yanında imparatorluk denizcilerinden teşekkül birliğe komuta etmiştir. Bizanslılar Pegae Muharebesi'nde mağlup olmuşlar ve geri çekilme sırasında, Mosele savaş gemilerinden birine binmeye çalışırken kayıp boğulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarofigon Muharebesi</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Bulgarofigon Muharebesi 896 yazında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Bulgarofigon kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, 894-896 ticaret savaşında Bulgar zaferini belirlenmesi ve Bizans ordusunun imhasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası</span>

Svyatoslav'ın Bulgaristan'ı istilası, Doğu Balkanlar'da 967/968'de başlayan ve 971'de biten bir çatışmaya atıfta bulunur ve Kiev Rusları, Bulgaristan ve Bizans İmparatorluğu'nu ilgilendirir. Bizanslılar, Rus hükümdarı Sviatoslav'ı Bulgaristan'a saldırmaya teşvik ederek, Bulgar güçlerinin yenilgisine ve ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunun sonraki iki yıl boyunca Ruslar tarafından işgal edilmesine yol açtı. Müttefikler daha sonra birbirlerine döndü ve ardından gelen askeri çatışma Bizans zaferiyle sonuçlandı. Ruslar çekildi ve doğu Bulgaristan Bizans İmparatorluğu'na dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kometopuli Hanedanı</span> Bulgar kraliyet hanedanı

Kometopuli Hanedanı Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun son kraliyet hanedanıdır, y. 976 yılından Bulgaristan'ın 1018'de Bizans egemenliğine girmesine kadar hüküm sürmüştür. Hanedanlığın en önemli üyesi olan çar Samuil, 40 yılı aşkın süre Bizans fetihlerine başarıyla direnmesiyle ünlüdür. Bazen Kometopuli krallığına Batı Bulgar Krallığı veya Batı Bulgar İmparatorluğu olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

Theofanis Bizans saray yetkilisi ve İmparator I. Romanos'un hükümdarlığının büyük bölümünde baş danışmanıydı. Aynı zamanda aktif ve yetenekli bir diplomat ve Rusların 941 işgaline karşı Konstantinopolis'in deniz savunmasını yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Berzitia Muharebesi</span> Orta çağ muharebesi

Berzitia Muharebesi ya da Litosoria Muharebesi ya da Lithosoria

<span class="mw-page-title-main">Markellai Muharebesi</span>

Markellai Muharebesi 792'de VI. Konstantinos liderliğindeki Bizans İmparatorluğu'nun güçleri ile Kardam yönetimindeki Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun güçleri arasındaki muharebedir. Bizanslılar bozguna uğratıldı ve Konstantinopolis'e çekilmek zorunda kaldılar. Çatışma, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki modern Karnobat kasabası yakınlarındaki Marcellae'de (Markellai) 756'da daha önceki bir savaşla aynı yerde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Mitso Asen</span>

Mitso Asen, 1256-1257 yıllarındaki Bulgaristan çarıydı.