İçeriğe atla

I. Philippe (Flandre kontu)

I. Philippe
Flandre kontu
Doğum1143
Ölüm1 Ağustos 1191
Akka
Eş(ler)iÉlisabeth de Vermandois
Portekizli Teresa
Çocuk(lar)ıThierry
HanedanAlsace Hanedanı
BabasıThierry (Flandre kontu)
AnnesiSibylla (Flandre kontesi)

I. Philippe (1143 - 1 Ağustos 1191), 1168'den 1191'e kadar Flandre kontuydu. Onun yönetimi sırasında Flandre ekonomik olarak zenginleşti. İki haçlı seferine katılmış ve Kutsal Topraklar'da hastalanarak ölmüştür.

Hayatı

I. Philippe, Flandre kontu Thierry ve Sibylla'nın oğluydu.[1] 1143'te doğdu. Babasının 1168'de ölümünden sonra Flandre kontu oldu ve ölümüne kadar hüküm sürdü.[2] Flandre'nin ekonomisiyle ilgili yenilikler yaptı. İki Haçlı Seferi'ne katıldı. Kendisine Kudüs Krallığı'nın naipliği teklif edildi ancak kabul etmedi. Fransa ile olan savaşında Picardie ve Île-de-France bölgelerinde mücadele etti.[3] 1190'da tekrar Haçlı Seferi'ne katıldı ve Akka kuşatması sırasında hastalanarak 1 Ağustos 1191'de öldü.[4]

Kaynakça

Dipnot
  1. ^ George 1875, s. XXIX.
  2. ^ Nicholas 1992, s. 71.
  3. ^ Wolff 1952, s. 282.
  4. ^ de Troyes 2015, s. 1.
Genel
Önce gelen:
Thierry

Flandre kontu

1168–1191
Sonra gelen:
I. Marguerite

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selahaddin Eyyubi</span> Eyyûbî Devletinin kurucusu (1137–1193)

Selahaddin Eyyubi, Eyyûbîler Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Topraklar'ı Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve komutasındaki ordusuyla beraber 4 Temmuz 1187 tarihinde gerçekleşen Hıttin Muharebesi ile Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy'ın ordusunun büyük bir bölümünü yok etti. 2 Ekim 1187'de ise Kudüs'ü Haçlı kuvvetlerinden alarak bölgedeki 88 yıl süren Katolik egemenliğine son verdi ve kenti İslam dünyasına geri kazandırdı. Avrupalı Katolik Hristiyanlar yaşadıkları bu yenilgiden sonra, Kudüs'ü tekrar hâkimiyetlerine geçirebilmek amacıyla Üçüncü Haçlı Seferi'ni düzenlediler.

<span class="mw-page-title-main">I. Richard</span> İngiltere Krallığının 1189–1199 yılları arasındaki kralı

I. Richard veya Aslan Yürekli Richard, İngiltere Krallığı'nın 1189-1199 tarihleri arasındaki kralı. İngiltere Krallığı'nı 1154 ve 1485 yılları arasında yöneten Fransız asıllı Plantagenet Hanedanı'na mensup olan I. Richard, İngiltere Krallığı'nın tamamını ve Fransa'nın yarısını kapsayan bir bölgeye egemen olan Angevin İmparatorluğu'nun da hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">I. Charles (Flandre kontu)</span>

İyi Charles, 1119'dan 1127'ye kadar Flandre Kontudur. Cinayeti ve sonrası, Brugge'lu Galbert tarafından anlatılmıştır. 1882'de Papa XIII. Leo tarafından Taziz ile aziz ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyanlı Guy</span> Fransız yazar (1150-1194)

Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan, Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Amalrik</span> 1163–1174 yılları arasındaki Kudüs kralı

I. Amalrik, 1162–1174 arasında Kudüs kralı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (1204)</span> IV. Haçlı seferi sırasında bir muhasara

Konstantinopolis Kuşatması (1204) Haçlılarca ele geçirilen Bizans İmparatorluğu'nun başşehri Konstantinopolis'in bir kısmı tahrip edildi.

<span class="mw-page-title-main">V. Philippe</span> Fransız siyasetçi (1291-1322)

V. Philippe (ayrıca Uzun Philippe, , 1316 yılından ölümüne kadar Fransa Kralı. Capet Hanedanı'ndan olup Fransa'yı yöneten son krallardan biridir. V. Philippe tacı şüpheli şartlarda almış ama hükümdarlığında "güçlü ve tanınmış" bir kral olmuştur. Geç Haçlı seferlerinin etkili bir figürü olmuştur. Güney Fransa'nın yönetim reformlarının neden olduğu karışıklık sırasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">I. Baudouin (Latin imparatoru)</span> Konstantinopolisin Latin İmparatoru

I. Baudouin, Konstantinopolis'te kurulan Latin İmparatorluğu'nun ilk imparatoru. Konstantinopolis'in ele geçirilmesi ve Bizans İmparatorluğu'nun büyük çoğunluğunun fethedilmesi ile sonuçlanan Dördüncü Haçlı seferi'nin en etkili liderlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">II. Philippe</span> Fransa kralı (1165-1223)

II. Philippe Augustus, 1180 yılından ölümüne kadar Fransa Kralı idi. Kendisini "Fransa Kralı" olarak tanımlayan ilk Fransız hükümdarıdır. VII. Louis ve üçüncü karısı Adèle de Champagne'nin oğludur. Babasının hayatının geç dönemlerinde dünyaya gelen ilk erkek çocuk olduğu için kendisinde Dieudonné lakabı verilmiştir. "Augustus "(Latince : "görkemli", "büyük" veya "saygıdeğer) lakabı ise Fransa'nın kraliyet topraklarını bu kadar dikkat çekici bir şekilde genişlettiği için tarihçi Rigord tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Philippe</span>

I. Philippe, Amorous yani Aşık olarak anılır ve 1060 yılından ölümüne kadar Frankların kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Oud bruin</span>

Oud Bruin ya da Flandre kahverengi ale Felemenkçede eski kahverengi anlamına gelen, ekşi bir bira türüdür. "Eski" olarak betimlenmesinin nedeni bira için uzun sayılabilecek, bir yıla varan yaşlandırma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Fulk (Kudüs kralı)</span> Kudüs kralı

Foulques, genç Foulques olarak da bilinir, 1109 ile 1129 yılları arasında V. Foulques olarak Anjou Kontu, 1131 ile ölümüne kadar Kudüs Kralıdır. Hükümdarlığında Kudüs Krallığı en geniş topraklarına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Stephen (Blois kontu)</span> Blois kontu

Stephen Henry, Blois ve Chartres kontu, Blois kontu III. Theobald ile Garsinde du Maine'nin oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Jean Wauquelin</span>

Jean Wauquelin, Picardy'de doğan şu anda Belçika'da Fransa sınırına yakın bir ilçe olan Burgonya Hollandası'nın Hainaut İlçesinde faaliyet gösteren Fransızca bir yazar ve çevirmendi. Wauquelin, 7 Eylül 1452'de Hainaut, Mons'da öldü. Doğum tarihi bilinmiyor.

<span class="mw-page-title-main">II. Robert (Flandre kontu)</span> Flandre kontu

Robert II, 1093'ten 1111'e kadar Flandre Kontudur. Birinci Haçlı Seferi'ndeki kahramanlıklarından sonra Kudüslü Robert veya Haçlı Robert olarak tanınmıştır.

Urfa kuşatması ya da Edessa kuşatması Ekim-Kasım 1146'daki, İkinci Haçlı Seferi arifesinde kentte Edessa'nın Frank Kontlarının egemenliğinin kalıcı olarak sona ermesini işaret etti. Bu, şehrin uzun yıllardan beri uğradığı ikinci kuşatmaydı, ilk Edessa kuşatması Aralık 1144'te sona erdi. 1146'da Edessa'lı Joscelyn II ve Maraşlı Baldwin, şehri gizlice geri aldılar, ancak şehri ele geçiremediler, hatta gerektiği gibi kuşatamadılar. kale. Kısa bir karşı kuşatmadan sonra, Zengi valisi Nur al-Dīn şehri aldı. Nüfus katledildi ve duvarlar yerle bir edildi. Bu zafer, Nureddin'in yükselişinde ve Hristiyan şehri Edessa'nın düşüşünde çok önemliydi.

<span class="mw-page-title-main">Thierry (Flandre kontu)</span> Flandra kontu (1100-1168)

Theoderik, yaygın olarak Alsaslı Thierry olarak bilinir, 1128'den 1168'e kadar Flandra'nın on beşinci kontudur. Levant ve Afrika'daki dört sefer geçmişiyle, haçlı seferlerine bağlılık konusunda ender ve seçkin bir sicile sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Akka Kuşatması (1189-1191)</span>

Akka Kuşatması, Lüzinyanlı Guy'ın Haçlı seferi sayesinde Suriye ve Mısır'ın Müslüman lideri Selahaddin Eyyubi'ye karşı başlattığı kuşatmaydı. Bu kuşatma, daha sonra Üçüncü Haçlı Seferi olarak bilinen sürecin bir parçasını oluşturmuştur. Kuşatma Ağustos 1189'dan Temmuz 1191'e kadar sürmüş, bu süre zarfında şehrin kıyıdaki konumu nedeniyle saldıran Haçlı kuvvetleri şehre tam olarak girememiş, Selahaddin deniz yoluyla ikmal ve kaynak almasıyla şehri tam olarak rahatlatamamıştır. Sonuç olarak, bu kuşatma; Haçlılar için önemli bir zafer ve Selahaddin'in Haçlı devletlerini yok etme hırsının azalmasıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">I. Henri (Bar kontu)</span> Fransız soylu (1158-1190)

I. Henri, 1170 ila 1190 yılları arasındaki Bar kontu olan Fransız soylu.