İçeriğe atla

I. Mithridatis (Part kralı)

I. Mithridatis
Kralların kralı, Arsakes, Philhellene
Başında kraliyet diademi ile Mithridatis adına basılmış sikke.
Part Kralı
Hüküm süresiMÖ 165-MÖ 132
Önce gelenI. Fraates
Sonra gelenII. Fraates
Doğum?
ÖlümMÖ 132
Eş(ler)iRi’-nu
Çocuk(lar)ıII. Fraates, Rhodogune
HanedanArşaklılar
BabasıPriapatius
DiniZerdüştçülük

I. Mithridatis; MÖ 165-MÖ 132 yılları arasında Part kralı.

Priapatius oğlu olup, abisi I. Fraates’in MÖ 165 yılında ölmesiyle Part kralı oldu. Romalı tarihçi Justinus’un yazdıklarına göre abisi I. Fraates, kendi oğulları olmasına rağmen taht varisi olarak kendisini seçmişti. Bu tercihinde de Selefkî kralı IV. Antiohos’in saldırgan politikasından endişelenen Fraates’in tahtı, oğulları yerine deneyimli kardeşi Mithridatis’e bırakma zorunluluğu hissetmesi neden olmuştur.[1]

Genel kanıya göre abisi döneminde MÖ 167’de Greko-Baktriya Krallığının elindeki Herat’ı ele geçirdi. Abisinin MÖ 165 yılında ölmesiyle Part kralı olduğunda da Greko-Baktriyalılar üzerine seferlerine devam etti. Doğu bölgesine düzenlenen seferler tamamlandıktan sonra Baktriya’nın Araia ve Margiana toprakları içeren batı kısmını hakimiyet altına alınmıştı.[2] MÖ 160’ta batı da Selefkîlerin üzerine harekete geçerek Batı İran ve Media’yı (Atropatena) ele geçirdi. Bir süre Hyrkania’na da kaldıktan sonra Selefkîlerin zayıf durumundan faydalanmak için MÖ 144’de yeniden batı seferine çıktı.

MÖ 141 yılında Babil ile Selefkîlerin en büyük şehirlerinden Seleucia ele geçirerek de Mezopotamya bölgesinin önemli bölümü imparatorluk topraklarına kattı. Böylece Harakini Prensliği’ni de vassal olarak hakimiyeti altına almış oldu. Başarılı seferinden sonra Hyrkania’ya dönen Mithridatis, MÖ 140 yılında Selefkî vassallığından kurtulan Elamlılar’ın tehdidi nedeniyle Babil’e dönmek sorunda kaldı. Elamlılar bu esnada saldırgan tutumlarını sürdürerek Babil yakınlarındaki Silhu/Sellas Nehri dolaylarındaki günümüzde yeri bilinemeyen Apemea şehrini yağmaladıktan sonra yakıp yıktılar. Mithridates geri geldikten sonra birkaç yıl içerisinde Harakini Prensliğini Part topraklarına katabildi. I. Mithridatis döneminde Partlar doğuda İndus Nehri, batıda da Mezopotamya’nın bir bölümü ve Fırat Nehri kuzeyine kadar Doğu Anadolu topraklarını denetimleri altına almışlardı.[3]

Bu başarılar İpek Yolu ve Kral Yolu gibi dönemin önemli ticaret güzergahını kontrol almasını sağlayarak krallığına büyük ekonomik refah sağladı. Onun döneminden itibaren Partlardan imparatorluk olarak bahsedilmeye başlanmıştır.[4] Fetihler ve ekonomik gelişmeyle topraklarında geniş imar çalışmalarına başladı. Nisa şehrinde önemli imar faaliyetleri yapılmış ve şehirden Mithradatkert (Mithradates Kalesi) olarak bahsedilmeye başlanmıştır. Tüm bunlar yaşanırken Selefkîler iç çatışmalar, gaspçı hükümdarlar gibi nedenlerle zayıflamış durumdaydı. General Diodotus Tryphon MÖ 142’de Antakya’da isyan etmiş ve tarihteki adlandırmaya göre burada gaspçı olarak hüküm sürmekteydi. Ancak bu zor duruma rağmen meşru Selefkî kralı II. Demetrius Nicator 140/139 da Partlar üzerine sefer düzenlemişti. Demetrius, Fırat’ı geçtikten sonra Mezopotamya’ya girdi. Buradaki yerel Yunanlar ve Makedonlar ile Elamların desteğini alan Demetrius ilerleyişini sürdürerek Babil’e girdi.

Yaşanan bir dizi çatışmadan sonra Mithridates, rakibi II. Dimitrios’u MÖ 138’de esir alarak onu Hyrkania’ya götürdü. Mithridates burada Dimitrios’a iyi davrandığı gibi onu kızı Rhodogune ile evlendirdi.[5] Ancak Selefkîlerin son büyük hükümdarı sayılan VII. Antiohos tahta geçtiğinde Part-Selefkî çatışması yeniden başladı. Bazı kaynaklara göre MÖ 138[6] yılında, bazı kaynaklara göre ise MÖ 132 yılında hastalıktan ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Gholamreza, F.A. (2005), “Parthica Incontri Di Culture Nel Mondo Antico-Genealogy and Coinage Of The Early Parthian Rulers II”, Istituti Editoriali E Poligrafici Internazionali MMVI, s.41,42. URL: http://parthian-empire.com/articles/Genealogy-and-Coinage-of-Early-Parthian-Rulers-II.pdf 1 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 6 Ocak 2019
  2. ^ Callieri, P. (2015), “Hellenistiıc Art On The Iranian Plateau: Movement Of Objects, Movement Of People”, RUSSIAN ACADEMY OF SCIENCES Institute of Archaeology, Sayı:1(47), s.52. URL: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/355087[]. Erişim: 2018-12-29
  3. ^ Olbrycht, Marek Jan (2010). Hortus Historiae: Studies in Honour of Professor Jozef Wolski on the 100th Anniversary of His Birthday, Mithradates I of Parthia and His Conquest up to 141 B.C. (İngilizce). Krakow: Historia Iagellonica. ISBN 978-8362261017. 
  4. ^ Frye, Richard N. (2003). New Catholic Encyclopedia “Persia” (İngilizce). Washington, D.C.: Gale. s. 136. ISBN 0-7876-4004-2. 
  5. ^ Rea, C. (2017), “Mithridates I: History’s Forgotten Conqueror”, Saber and Scroll Journal, Cilt:2, Sayı:3, s.103. URL: https://saberandscroll.weebly.com/uploads/1/1/7/9/11798495/2.3._a9.pdf 3 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2019-01-05
  6. ^ Debevoise, Neilson C. (1938). A Political History Of Parthia (İngilizce). Chicago: The University Of Chicago Press. s. 56. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selefkî İmparatorluğu</span> Antik Helen devleti

Seleukos İmparatorluğu, Türkçe kullanımlar ile Selefkos veya Selevkos, İskender'in ölümünden sonra Makedonya İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla İskender'in generallerinden I. Seleukos tarafından kurulan Helenistik imparatorluk. Başkentleri önce Seleukia, sonraları ise Antakya'ydı. Doğu Akdeniz'de, Irak'ta, İran'da, Türkmenistan'da, Pamir'de ve Hindistan'ın batısında bulunan topraklarda egemenliklerini sürdürmüşlerdir. Toprakları Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilinceye kadar Doğu Akdeniz'in hâkimiydiler. Seleukosların geniş toprakları 25 civarında eyalete bölünmüştü. “Strategos” veya “satrap” unvanlı valilerce yönetilen bu eyaletler Pers zamanındaki satraplıklardan daha küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Part İmparatorluğu</span> MÖ 3.yy MS 3.yy arasında hüküm sürmüş bir İranî imparatorluğu

Part İmparatorluğu, Arsakes İmparatorluğu olarak da bilinen, eski İran'da önemli bir siyasi ve kültürel güç olup Medler'den ve Ahamenişler'den sonra gelen üçüncü yerel hanedanlıktır. Hanedanın adı, MÖ 247 yılında, Helenistik krallık Selevkoslar'ın yönetiminde bir satraplık konumunda olan İran'ın kuzeydoğusundaki Parthia bölgesini ele geçirdikten sonra bağımsızlığını ilan eden Parni kabilesi lideri I. Arsakes'tan gelmektedir. Arsakes'in adı onursal bir unvan olarak kendisinden sonra gelen bütün Part kralları tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Tigran</span> Ermenistan kralı (140-55)

II. Tigran, II. Dikran ya da daha çok bilinen adıyla Büyük Tigran, MÖ 95-MÖ 55 arasında egemenlik süren Ermenistan imparatoru. Yönetimi sırasında ülkesi, Roma Cumhuriyeti'nin doğusundaki en güçlü devlet ve bir süper güç durumuna yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Antiohos</span>

VII. Antiohos Sidetes (Sayda'dan), (MÖ 138-MÖ 129 döneminde Helenistik Seleukos İmparatorluğu'nun hükümdarıdır. Doğum tarihi bilinmemektedir. Son büyük Seleukos kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">III. Antiohos</span>

III. Antiohos, Seleukos İmparatorluğu'nun 6. hükümdarı. MÖ 222'den MÖ 187'ye kadar hükümdarlık yapmıştır. Krallık topraklarını I. Seleukos dönemindeki en geniş sınırlarına tekrar ulaştırarak “Büyük” unvanını almış ancak Romalılar karşısında Magnesia Muharebesi'nde aldığı ağır yenilgi nedeniyle kendi döneminde Avrupa ve Batı Anadolu'daki topraklarını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grek-Baktriya Krallığı</span>

Grek-Baktriya Krallığı, Orta Asya'daki Baktriya ve Soğdya'yı MÖ 250'den 125'e kadar kontrol etmiş, Hint-Yunan Krallığı ile birlikte Helenistik dünyanın en doğusundaki devlet. Günümüz Afganistanının kuzeyinde merkezlenmiştir. Devletin günümüzdeki doğu Afganistan ve Pakistan'a MÖ180'de genişlemesi, MS 10'a kadar devam edecek Hint-Yunan Krallığı'nı kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Dimitrios (Seleukos imparatoru)</span> Seleukos kralı

II. Dimitrios Nikator, I. Dimitrios Soter'in oğullarından biridir. Annesi, kardeşi VII. Antiohos Sidetes'te olduğu gibi Laodice V olmuş olabilir. Demetrius, Parthia'daki Hyrcania'da birkaç yıllık esaretle ayrıldığı ilk olarak MÖ 145 Eylül'den MÖ Temmuz/Ağustos 138'e ve yine MÖ 129'dan MÖ 125'teki ölümüne kadar iki dönem boyunca Seleukos İmparatorluğu'nu yönetti, Kardeşi VII. Antiohos, iki hükümdarlığı arasındaki ara dönemde Seleukos İmparatorluğu'nu yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Partlı Rhodogune</span>

Rhodogune, II. Dimitrios Nikator ile evliliği sebebiyleSeleukos İmparatorluğu'nun kraliçesiydi. Part kralı I. Mithridatis'in kızı ve II. Phraates'in kız kardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Arsakes</span> Part kralı

II. Arsakes, MÖ 217'den MÖ 191'e kadar Partların Arsakes kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Priapatius</span> İlk Part kralı (191–176 MÖ)

Priapatius, MÖ 191'den MÖ 176'ya kadar Partların Arsakes kralıdır. II. Arsakes'in bir zamanlar uzaklaştırılan ilk kuzeni ve halefiydi. Birçok Arsakes hükümdarı gibi onun hükümdarlığı da pek bilinmemektedir. Sikkeleri onun Selefkî İmparatorluğu'nun etkisinden kurtulmayı başardığını göstermektedir. Yerine oğlu I. Fraates geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Fraates</span> Part kralı

I. Fraates, MÖ 170/168'den MÖ 165/64'e kadar Arşak hanedanının kralıdır. Mardialılara boyun eğdirmiş, Elburz Dağları'ndaki topraklarını fethetmiş ve Hyrkania'yı Selefkî İmparatorluğu'ndan geri almıştır. MÖ 165/64'te ölmüş ve yerine varisi olarak atadığı kardeşi I. Mithridatis geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Erdevân</span> Part kralı

I. Erdevân, eski bilim adamları tarafından yanlış bir şekilde II. Erdevân olarak bilinir, y. 127 MÖ - 124/3 MÖ arası kısa süre Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Kısa saltanatı, doğuda Yüeçilere karşı yapılan bir savaş sırasında öldüğünde aniden sona ermiştir. Yerine oğlu II. Mitridates geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mithridatis (Part kralı)</span> Dokuzuncu kral ve en büyük Part imparatoru (124-91 MÖ)

II. Mithridatis, MÖ 124'ten 91'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıydı. Hanedanının şimdiye kadar hüküm süren en büyüklerinden biri olarak kabul edilen kendisi, antik çağda Büyük Mithridatis olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">I. Gotarzes</span> Part kralı

I. Gotarzes, MÖ 91'den MÖ 87 veya 80'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. II. Mitridates'in oğlu ve halefi ve yerine oğlu I. Orodes geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mithridatis (Part kralı)</span> Part kralı

IV. Mithridatis, MÖ 57'den 54'e kadar bir Part kralıdır. III. Fraates'in oğlu ve halefidir. Hükümdarlığı, sonunda IV. Mithridatis idam ettirip yerini alan küçük kardeşi II. Orodes ile hanedan mücadelesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">III. Mithridatis (Part kralı)</span> Part kralı

III. Mithridatis, MÖ 87'den 80'e kadar Part İmparatorluğu'nun kralıdır. Varlığı bilimde tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Antiohos</span> Selefkî hükümdarı

VIII. Antiohos Epiphanes/Callinicus/Philometor, lakabı Gripus, Helenistik Selefkî İmparatorluğu'nun MÖ 125'ten 96'ya kadar hükümdarıydı. II. Dimitrios ve Kleopatra Thea'nın küçük oğluydu. Yaşamının ilk yıllarını Atina'da geçirmiş ve babası ve erkek kardeşi V. Seleukos'un ölümlerinden sonra Suriye'ye dönmüş olabilir. İlk başta annesiyle birlikte hükümdardı. Onun etkisinden korkan VIII. Antiohos, MÖ 121'de Kleopatra Thea'yı zehirletti.

<span class="mw-page-title-main">Euthydemus Hanedanı</span> Helenistik hanedan

Euthydemus Hanedanı, M.Ö. 230 yılında I. Euthydemus tarafından kurulan ve son hükümdarı III. Strato'nun Gandhara'daki ölümüne kadar M.Ö. 230'dan M.S. 10'a kadar Helenistik dönem boyunca Greko-Baktriya ve Hint-Yunan krallıklarını yöneten Helenistik bir hanedandır.

<span class="mw-page-title-main">Harakini</span> Part İmparatorluğu içinde bir devlet (141 MÖ-222 MS)

Harakini, Messina (Μεσσήνη) veya Meshan olarak da bilinen, İranlı Hyspaosines tarafından kurulan ve çoğunlukla günümüz Irak sınırları içinde kalan Basra Körfezi'nin başında bulunan bir krallıktı. Başkenti Charax Spasinu, Mezopotamya ile Hindistan arasındaki ticaret için önemli bir limandı ve ayrıca Karun Nehri'nin yukarısındaki Susa şehrine liman olanakları sağlıyordu. Krallık sıklıkla Part İmparatorluğu'nun vasalıydı. Harakini çoğunlukla kültürel dilleri Aramice olan Araplardan oluşuyordu. Prensliğin tüm yöneticilerinin İran isimleri vardı. Arsak hanedanının üyeleri de devleti yönetiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hyspaosines</span>

Hyspaosines Güney Mezopotamya'da bulunan Harakini krallığının kurucusudur. Başlangıçta Kral IV. Antiohos tarafından tahta çıkarılan bir Selefkî satrapıydı ancak Selefkîlerin İran ve Babil'deki otoritesinin yıkılması ve ardından Partlara geçmesinin ardından MÖ 141'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Hyspaosines, MÖ 127 yılında kısa bir süre Part şehri Babil'i işgal etti ve kayıtlarda kral (šarru) olarak kaydedildi. Ancak M.Ö. 124'te Part egemenliğini tanımak zorunda kalmıştır. Aynı yıl ölmüş ve yerine küçük oğlu Apodakos geçmiştir.