İçeriğe atla

I. Levon (Ermenistan prensi)

I. Levon
Kilikya Lordu/"Dağların Lordu"
Kilikya Ermeni Lordu
Hüküm süresi1129/1130–1137
Önce gelenII. Konstantinos
Sonra gelenII. Thoros
Doğum1080
Ölüm14 Şubat 1140 (60 yaşında)
Konstantinopolis
Eş(ler)iBeatrix (Beatrice) of Rethel
Çocuk(lar)ıbir/iki isimsiz kız(lar)ı
(?) Constantine
II. Thoros
Stephen
I. Mleh
Roupen
HanedanRuben Hanedanı
BabasıI. Konstantinos
AnnesiBardas Fokas'ın büyük-büyükannesi

I. Leo[1] (ErmeniceԼևոն Ա), ayrıca I. Levon[2][3] ya da I. Leon,[4] (bilinmiyor[2][] – Konstantinopolis, 14 Şubat 1140[2]) beşinci Kilikya Ermeni Lordudur[3] ya da “Dağların Lordu”[2] (1129[2][3]/1130[1]-1137[1][3]).

Bizans İmparatorluğu ile Urfa ve Antakya'nın Haçlı devletleri arasındaki açık, ancak sınırlandırılmış düşmanlıklardan yararlanmayı öğrendi. Başarılarının çoğu, Bizans'ın Halep'den Zengî'nin (Musul atabegi) tehdidiyle uğraşması ve özellikle Antakya Prensliği'nde etkili bir Frank egemenliğinin olmaması sayesindedir.[3]

Hakimiyetini Kilikya ovalarına ve hatta Akdeniz kıyılarına kadar genişletti. Onun zamanında iki eski müttefik olan Ermeniler ile Franklar (Haçlılar) arasındaki ilişkiler her zaman eskisi kadar saygılı değildi: aralarındaki anlaşmazlığın başlıca nedeni, güney Amanos ve İskenderun Körfezi kıyılarına komşu kalelerin mülkiyetiydi.[4]

Levon, sahte bir barış sözü veren Bizans İmparatoru II. İoannis (h. 1118-1143) tarafından bir toplantıya davet edildikten sonra yakalandı.[5] Levon ve iki oğlu esir alındı ve Konstantinopolis'te hapsedildi, kısa bir süre sonra orada öldü.[3]

Evliliği ve çocukları

Karısının adı ve kökeni kesin olarak bilinmemektedir.[2] Orderic Vitalis, Levon'un "Antakya prensi II. Boemondo'nun karısının amcası" olduğunu belirtir. Bu temelde, bazı yazarlar, karısının ya Rethel Kontu I. Hugh'un isimsiz kızı ya da Malatya hükümdarı Gabriel'in isimsiz kızı olabileceğini öne sürerler.[2]

  • (?) isimsiz kızı, “Antakyalı Frank şovalye” ile evlenmiştir, naip Thomas'ın annesidir[2]
  • isimsiz kızı, Vasil Dgha'nın karısı[2]
  • (?)[2] Constantine[1] (? – Edessa, 1138/1144)[2]
  • II. Thoros (? – 6 Şubat 1169)[2]
  • Stephen (1110 öncesi – 7 Şubat 1165)[2]
  • I. Mleh (1120 öncesi – Sis, 15 Mayıs 1175)[2]
  • Roupen (1120 sonrası – Konstantinopolis, 1141)[2]

(Rüdt-Collenberg tarafından öne sürülen Levon'un ikinci evliliği şüphelidir.)[2]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d Runciman, Steven. A History of the Crusades – Volume II.: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East: 1100–1187. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Cawley, Charles (2009-04-01), Lords of the Mountains, Kings of (Cilician) Armenia (Family of Rupen), Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy , [][]
  3. ^ a b c d e f Ghazarian, Jacob G. The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393). 
  4. ^ a b Vahan M. Kurkjian (5 Nisan 2005). "A History of Armenia". Website. Bill Thayer. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2009. 
  5. ^ Bucossi, Alessandra; Suarez, Alex Rodriguez. John II Komnenos, Emperor of Byzantium: In the Shadow of Father and Son (İngilizce). 
Genel
  • Bucossi, Alessandra; Suarez, Alex Rodriguez: John II Komnenos, Emperor of Byzantium: In the Shadow of Father and Son; Routledge, 2016, Abingdon; 978-1-4724-6024-0
  • Ghazarian, Jacob G: The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393); RoutledgeCurzon (Taylor & Francis Group), 2000, Abingdon; 0-7007-1418-9
  • Runciman, Steven (1952). A History of the Crusades, Volume II: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East (İngilizce). Cambridge: Cambridge University Press. 

Dış bağlantılar

I. Levon (Ermenistan prensi)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
II. Konstantinos
Kilikya Ermeni Lordu
1129/1130–1137
Sonra gelen:
II. Thoros
(in 1144/45)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. İoannis</span> Bizans imparatoru (1118-1143)

II. İoannis Komninos ya da Comnenus 1118 ile 1143 yılları arasında Bizans imparatoru. Ayrıca "İyi İoannis" veya "Güzel İoannis" (Kaloïōannēs) olarak da bilinir, imparator I. Aleksios ile İrini Dukena'nın en büyük erkek çocuğu ve Komninos Restorasyonu boyunca hüküm süren ikinci imparatordur. İoannis, yarım yüzyıl önce Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra imparatorluğunun uğradığı zararı telafi etmeye kararlı, dindar ve kendini adamış bir hükümdardı.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Maria</span>

Antakyalı Maria (1145–1182), Bizans imparatoru I. Manuil'un karısı. Antakyalı Konstans ile onun ilk kocası Antakyalı Raymond'ın kızıdır. Tek çocuğu, II. Aleksios, babası Manuil'den sonra 1180 yılında imparator olmuş, ancak sadece üç yıl sonra 14 yaşında ölmüştür.

Antakyalı Konstans (1127-1163), II. Boemondo ile Kudüs prensesi Alice'in tek kızıdır. Ayrıca 1130'dan ölümüne kadar Antakya Prensliği prensesidir.

<span class="mw-page-title-main">Theodora Komnini (Avusturya düşesi)</span> Teodora Komnini (Avusturya düşesi)

Theodora Komnini ya da Theodora Comnena, Andronikos Komnenos ile İrene (?Aineiadissa) çiftinin kızıdır. Nikitas Honiatis'in yazmalarına göre muhtemelen ikinci kızlarıdır. Teodora'nın doğum tarihi bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Levon</span>

II. Leo, ayrıca II. Leon, II. Levon ya da II. Levon, Onuncu Kilikya Ermeni Lordu ya da "Dağların Lordu" ve ilk Kilikya Ermeni kralı ya da I. Levon.

Sir James Cochran Stevenson Runciman CH, Steven Runciman olarak tanınır. Orta Çağ ile ilgili çalışmaları bilinen Britanyalı tarihçi. En tanınmış eseri, üç ciltlik Haçlıların Tarihi 'dir (1951–54). 1940'lı yıllarda İstanbul Üniversitesi'nde Bizans sanatı ve tarihi dersleri vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maria Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.

İoannis Dukas Komninos,, Andronikos Komninos'un oğludur. Babası dolayısı ile Bizans İmparatoru II. İoannis'in torunudur. 1148 yılında Protovestiarios atanmış bunun yanında 1155 yılından ölümüne kadar Kıbrıs Düklüğü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Theodora Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Theodora Komnini ya da Comnena, Bizans İmparatoru I. Manuil'un yeğeni, Kudüs Kralı III. Baudouin'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">III. Raymond (Trablus kontu)</span> 1152–1187 yılları arasındaki Trablus kontu

Trabluslu III. Raymond 1152 ve 1187 yılları arasında Trablus Kontu. I. Amalrik'in ölümü üzerine Kudüs'e gelerek tahta geçen Cüzzamlı oğlu IV. Baldwin'in yanında naiplik ve Kudüs ordusunda komutanlık görevleri yapmıştır.

Devol Antlaşması, Birinci Haçlı Seferi'nin ardından Antakya Prensi I. Boemondo ile Bizans İmparatoru I. Aleksios arasında 1108'de imzalanan antlaşmadır. Antlaşma, günümüzde Devol olarak bilinen Bizans kalesi Diabolis'te imzalandığından ötürü bu adla anılmaktadır. Antlaşma, Antakya Prensliği'ni Bizans İmparatorluğu'nun vasal devleti yapmaya yöneliktir.

<span class="mw-page-title-main">Fulk (Kudüs kralı)</span> Kudüs kralı

Foulques, genç Foulques olarak da bilinir, 1109 ile 1129 yılları arasında V. Foulques olarak Anjou Kontu, 1131 ile ölümüne kadar Kudüs Kralıdır. Hükümdarlığında Kudüs Krallığı en geniş topraklarına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roger de Salerno</span> Haçlı

Ruggero di Salerno, 1112 ile 1119 yılları arasında Antakya Prensliği naibidir.

Eudes de Deuil ya da Odo, Odon(1110 - 18 Nisan 1162), Fransız Benediktin bir keşiş, tarihçi ve İkinci Haçlı Seferi (1147-1149) katılımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Celile Kontluğu</span>

Celile Kontluğu veya Celile Prinkepsliği, Kudüs Haçlı Krallığı'nın dört büyük fiefinden biriydi. Kontluğun doğrudan varlıkları, Celile'de Taberiye etrafında düzgün bir şekilde yerleşmişti, ancak tüm vassalleriyle, lordluk tüm Celile'yi ve güney Fenike'yi kapsıyordu. Beyrut, Nasıra ve Hayfa lordlukları Celile'nin vassallarıydı. Prenslik, en azından ismen, 1099 yılında Tancred'e Godfrey de Bouillon tarafından Taberiye, Hayfa, Bethsan verildiğinde kuruldu. Fakat 1101'de Boudouin Hayfa'yı Geldemar Carpenel'a vererek Tancred'in gücünü kısıtladı ve Tancred Antakya Kontluğuna vekalet etmeye zorlandı. Kontluk 1187 yılında Selahaddin Eyyubi tarafından ortadan kaldırıldı. Fakat Baronların Haçlı Seferi sonrasında bazı toprakları kısmen de olsa tekrar kazanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Halefiyet Savaşı</span>

Antakya Halefiyet Savaşı olarak da bilinen Antiochene Veraset Savaşı, 1201 ve 1219 yılları arasında Suriye'nin kuzeyinde, Antakyalı III. Boemondo ile tartışmalı halefi arasında gerçekleşen bir dizi silahlı çatışmadır. Antakya Prensliği, 12. yüzyılın son on yıllarında bölgedeki önde gelen Hristiyan gücüydü; ancak Ermeni Kilikya üstünlüğüne meydan okudu. Suriye'deki önemli bir kale olan Bakras'ın Kilikyalı I. Levon tarafından ele geçirilmesi, 1190'ların başlarında uzun süreli bir çatışma meydana getirmişti. Levon, Antakya'yı ele geçirmeye çalıştı; ancak Yunan ve Latin kentlileri bir komün kurdular ve Ermeni askerlerinin şehri işgal etmesini engellediler. III. Boemondo'nun en büyük oğlu Raymond, 1197'de arkasında Raymond-Roupen adında bir bebek oğlu bırakarak öldü. Çocuğun annesi, Ermenistanlı Alice, I. Levon'un yeğeni ve varsayımsal varisiydi. III. Boemondo ve Antakya soyluları, Raymond-Roupen'in Antakya'daki büyükbabasının yerini alma hakkını doğruladılar; ancak komün III. Boeemondo'nun küçük oğlu, Trablus kontu Boemondo'yu tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">Şayzar Kuşatması</span> Kuşatma

Şayzar Kuşatması, 28 Nisan - 21 Mayıs 1138 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Bizans İmparatorluğu, Antakya Prensliği ve Urfa Kontluğu'ndan oluşan müttefik kuvvetleri Müslüman Suriye'yi işgal etti. Ana hedefleri Halep kentinden geri çekilen birleşik Hristiyan orduları, saldırı ile bir dizi müstahkem yerleşim yerlerini ele geçirdiler ve sonunda Münkız Emirliği'nin başkenti Şayzar'ı kuşattılar. Kuşatma şehri ele geçirdi, ancak kaleyi ele geçiremedi; Şayzar Emiri'nin tazminat ödemesi ve Bizans imparatorunun vasalı olmasıyla sonuçlandı. Bölgenin en büyük Müslüman prensi I. İmâdüddin Zengî'nin güçleri müttefik ordusuyla çatışmaya girdi, ancak müttefik ordusu savaş riskine girmeyecek kadar güçlüydü. Sefer, Bizans egemenliğinin kuzey Haçlı devletleri üzerindeki sınırlı doğasının ve Latin prensleri ile Bizans imparatoru arasında ortak amaç eksikliğinin altını çizdi.

<span class="mw-page-title-main">Yafa ve Aşkelon Kontluğu</span>

Yafa ve Aşkelon Kontluğu, Kudüs Krallığı'nın başlıca Haçlı devleti olmasının en büyük etkenini oluşturan dört büyük kontluktan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">I. Hethum</span> Ermeni Kiliya kralı (1213-1270; hd. 1226-1269)

I. Hethum, 1226'dan 1270'e kadar Kilikya Ermeni Krallığı'nı yönetmiştir. Baberonlu Konstantin ve Lampronlu Prenses Alix Pahlavouni'nin oğlu ve kendi adını taşıyan Lampron Hanedanı olarak da bilinen Hethumid Hanedanı'nın kurucusudur. Moğol İmparatorluğu'nun hükümdarlığını kabul eden Hethum, Moğolistan'ın Karakurum kentindeki Moğol sarayına gitmiş, bu gezinin ünlü bir anlatımı Hethum'un arkadaşı tarihçi Kirakos Gandzaketsi tarafından Ermenistan Tarihi'nde verilmiştir. Müslüman Memlüklere karşı savaşmak için Moğollarla ittifak kurmuş ve diğer Haçlı devletlerini de aynı şeyi yapmaya teşvik etmiştir.

I. İzzeddin Mesud, Musul'un Zengi emirlerinden biriydi.