İçeriğe atla

I. Karekin

I. Karekin
DoğumKarekin Sarkissian
27 Ağustos 1932
Kesab, Suriye
Ölüm29 Haziran 1999 (66 yaşında)
Eçmiadzin, Ermenistan
MeslekErmeni Apostolik Kilisesi Katolikosu

I. Karekin (Ermenice: Գարեգին Ա), tüm dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi katolikosu (1995-1999).

1932'de Kesab (Suriye) bölgesinde doğdu. 1964'te piskopos, 1971'te İran piskoposu, 1973'te ise Amerika Birleşik Devletlerinde başpiskopos oldu.

1977 yılında Ermeni Apostolik Kilisesi - Kilikya Kutsal Makam'da (Antelias, Lübnan) Khoren I Katolikos'a asistan katolikos seçildi. Katolikos Khoren I'in ölümünden sonra, 1983 yılında, II. Karekin olarak Kilikya Kutsal Makam'da katolikos oldu.

Neshan Sarkissian olarak doğan ve vaftiz edilen Karekin, Suriye'nin kuzeyinde Ermeni nüfusun yoğun olduğu Kesab köyünde doğdu ve burada Ermeni ilkokuluna gitti. 1946 yılında Kilikya Ermeni Katolikosluğu İlahiyat Okulu'na kabul edildi ve 1949 yılında diyakoz olarak atandı. Yüksek onur derecesiyle mezun olduktan sonra 1952'de bekâr bir rahip olarak atandı ve Karekin dini adını aldı. Kilikya Ermeni Katolikosluğu'nun tarikatına katıldı.

1995 yılında Ermeni Apostolik Kilisesi'nde tüm Dünya Ermenileri ruhani lideri seçildi ve Lübnan'dan Ermenistan'a gitti ve 1995 ve 1999 yılları arasında, I. Karekin olarak katolikos oldu. 1999 yılında Eçmiadzin'de öldü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eçmiyazin</span>

Eçmiyazin ya da bazen kullanılan şekliyle Eçmiadzin, Erivan'dan batıya doğru 20 kilometre mesafede bulunan Ermenistan'ın Armavir İdari Bölgesi'ne bağlı bir şehirdir, 52.757 kişilik nüfusu vardır. Belediye Başkanı Karen Emena Grigorian'dır.

II. Karekin Kazancıyan, doğum adıyla Bedros Kazancıyan, 83. İstanbul Ermeni Patriği ve Türkiye Ermenileri Ruhani Başkanı

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Apostolik Kilisesi</span> Ermeni halkının çoğunluğunun üye olduğu ortodoks inancına inanan Hristiyan kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi ya da Ermeni Ortodoks Kilisesi, dünya Ermenilerinin büyük çoğunluğunun üye olduğu, dünyanın eski millî Hristiyan kiliselerinden biri olan mezhep. Hristiyanlığı Ermenilere ilk tanıtanlar olduklarına inanılan, İsa Mesih'in havarileri Taday ve Bartalmay'a dayanarak kendisini "apostolik" bir kilise olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Ermenileri</span> Osmanlı Devletinin Ermeni halkı

Osmanlı Devleti kuruluş döneminde Ermeniler, genellikle Çukurova, Doğu Anadolu Bölgesi ile Kafkasya bölgelerinde bulunan beyliklerin egemenliği altında yaşamışlardır. Bursa'nın başkent olduğu dönemde Ermeni ruhani reisliği başkente alınmıştır. İstanbul'un fethinden sonra da İstanbul'a taşınmış ve daha sonra da İstanbul Ermeni Patrikhanesi kurulmuştur. Ermeniler Anadolu'dan gelen göçlerle İstanbul'da büyük bir cemaat oluşturmuştur.

Kıbrıs Ermenileri, Kıbrıs'ta yaşayan Ermeni etnik topluluk. Kıbrıs'ta Ermenilerin sayısı 3.500 civarındadır ve dikkate değer bir oranda olmak üzere, çoğunlukla Lefkoşa'da ikamet etmektedirler. Ancak Limasol ve Larnaka kentlerinde de topluluk oluşturmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Ermeni Patrikhanesi</span> Ermeni Apostolik Kilisesinin Kudüsteki karargâhı

Kudüs Ermeni Patrikhanesi veya Ermenice özgün ve resmî adıyla Առաքելական Աթոռ Սրբոց Յակովբեանց Յերուսաղեմ Kudüs'te bulunan Ermeni Patrikhanesidir. Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlı olan Patrikhanenin 96. ve şu anki Patriği Torkom Manukyan 1990 yılında seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Karekin</span> iki Ermeni katolikoslardan biri

II. Karekin, tüm dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi'nin başı Tüm Ermeniler Katolikosu.

Karekin aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">I. Karekin (Kilikya)</span> Ermeni rahip (1867-1952)

I. Karekin, Ermeni Apostolik Kilisesi - Kilikya Kutsal Makamı katolikosu (1943–1952).

<span class="mw-page-title-main">Oryantal Ortodoksluk</span> Doğu Hristiyanlık dalı

Oryantal Ortodoksluk Birinci İznik Konsili, Birinci Konstantinopolis Konsili ve Birinci Efes Konsili'nden oluşan ilk üç ekümenik konsili tanıyan Ortodoks Doğu Hristiyan inancı. Dünya çapında yaklaşık 84 milyon inananı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya Kutsal Makamı</span> dinî bir organizasyon

Kilikya Büyük Evi Ermeni Gatoliğosluğu Ermeni Apostolik Kilisesi'nin bir episkopos makamı.

<span class="mw-page-title-main">I. Aram</span> katolikos

Aram I veya Keşişyan, Kilikya Büyük Evi Ermeni Gatoliğosluğu başı ve 1995'ten beri Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Kilikya Kutsal Makam Gatoliğosudur. Antelias, Lübnan'da ikamet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Ermeniler Katolikosu</span>

Tüm Ermeniler Katolikosu, Ermenistan'ın resmî kilisesi ve tüm dünyadaki Ermeni diasporasının temsilcisi olan Ermeni Apostolik Kilisesi'sine ait en üst düzey unvandır. Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı'nın liderinin yanında Kilikya Kutsal Makamı'nın lideri de katolikos unvanı taşır; ancak Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı aynı zamanda Ermeni Apostolik Kilisesi'nin ana makamı olduğu için lideri "Tüm Ermeniler Katolikosu" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı</span>

Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı, Ermeni Apostolik Kilisesi'nin yönetim merkezi ve Tüm Ermeniler Katolikosu'nun ikameti.

Miafizitizm ya da bazen henofizitizm, İskenderiyeli Cyril tarafından formule edilen kristolojik bir görüştür. Bu görüşe göre İsa, tek bir yapı halinde beşeri ve ilahi tabiatlara sahiptir. Yani mia kelimesi ile ifade edilmeye çalışıldığı gibi, birbirine karışmayan, birbirinden ayrılmayan ancak bir arada bulunan, dolayısıyla da hem beşeri hem de ilahi özelliklerini korumaya devam eden tek bir tabiata sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gevorkyan İlahiyat Fakültesi</span> Ermenistanda ilahiyat fakültesi

Gevorkian Teknolojik İlahiyat Fakültesi veya Gevorkian İlahiyat Fakültesi, Katolikos IV. George tarafından 1874'te kurulan Ermeni Apostolik Kilisesi'nin teolojik bir üniversitesidir. Ermenistan'ın Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı kompleksi içinde Vağarshapat (Eçmiyazin) kasabasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vaskenyan İlahiyat Fakültesi</span>

Vaskenyan İlahiyat Fakültesi, Ermenistan'daki Sevan Gölü kıyısındaki Sevan Yarımadası'ndaki Ermeni Apostolik Kilisesi'nin bir ilahiyat fakültesidir. Kutsal Eçmiyazin Ana Makamı'nın doğrudan denetimi altında faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nerses Varjabedyan</span> Osmanlı İmparatorluğunda patrik (1837-1884)

II. Nerses Varjabedyan Türkiye Ermenileri 72. patriği. Asıl adı Boğos'tur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Nerses</span>

IV. Nerses veya Lütufkar Nerses 1166 - 1173 yılları arasında Ermeni Katolikosluğu yapmıştır. Bir teolog, şair, yazar ve ilahi bestecisi olarak tanınmıştır. Ermeni Kilisesi’ni izolasyonundan kurtarmak için yaptığı çabalardan dolayı kendisine “Ermenistan’ın Fenelon”u da denmektedir. Katolik Kilisesince Aziz kabul edilmektedir, yortusu 13 Ağustos’tur, Ermeni Apostolik Kilisesince yortusu ise Ekim ortasında, Kutsal Haç’ın dördüncü haftasına gelen cumartesi günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Azize Meryem Ana Kilisesi</span>

Surp Asdvadzadzin Katedrali, Osmanlı İmparatorluğu yönetimi sırasında Adana'daki Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Kilikya Kutsal Makamı katedraliydi. Katedral 1840 yılında inşa edilmiş ve 1922 yılına kadar Ermeni Apostolik cemaatine hizmet vermiştir. Aramyan lisesi ve Ermeni Apostolik piskoposluğu da daha sonra kilise mülkünde inşa edilmiştir.