İçeriğe atla

I. Joan (Kudüs kralı)

I. Joan
Kıbrıs ve Kudüs kralı
Hüküm süresi1284-1285
Önce gelenIII. Hugues
Sonra gelenII. Henri
Doğumy. 1268
Ölüm20 Mayıs 1285
HanedanPoitiers-Lüzinyanlar
BabasıIII. Hugues
Annesiİbelinli İsabella

I. Joan (y. 1268 - 20 Mayıs 1285), 1284'ten 1285'e kadar Kıbrıs ve I. Carlo ile veraset savaşı içerisindeki Kudüs kralıydı.

Hayatı

Joan, Kıbrıs ve Kudüs kralı III. Hugues ve İbelinli İsabella'nın en büyük oğluydu.[1] III. Hugues, 3 Mart 1284'te öldü ve Joan, 11 Mayıs'ta Lefkoşa'da Kıbrıs kralı olarak taç giydi. O dönem 17 yaşında olan Joan, yakışıklı ve narin biri olarak tanımlanmıştır.[2] Taç giydikten sonra Sur'a yelken açtı ve burada Kudüs kralı olarak taç giydi.[3] Ana karada, sadece teyzesi Margaret ve kardeşi Guy tarafından Beyrut'ta kral olarak tanınsa da Kudüs Krallığı'nın siyasi merkezi olan Akka'dakiler I. Carlo'yu kral olarak tanıdı.[4] Joan, taç giyme töreninden neredeyse tam bir yıl sonra, 20 Mayıs 1285'te öldü ve yerine tahta küçük kardeşi II. Henri geçti.[3][5]

Kaynakça

Dipnot
  1. ^ Edbury 1994, s. 37, 96.
  2. ^ Runciman 1989, s. 394.
  3. ^ a b Runciman 1989, s. 395.
  4. ^ Runciman 1989, s. 394-395.
  5. ^ Edbury 1994, s. 96.
Genel
  • Edbury, Peter W. (1994). The Kingdom of Cyprus and the Crusades, 1191-1374. Cambridge University Press. 
  • Runciman, Steven (1989). A History of the Crusades, Volume III: The Kingdom of Acre and the Later Crusades. Cambridge University Press. ISBN 0-521-06163-6. 
Resmî unvanlar
Önce gelen
III. Hugues

Kıbrıs ve Kudüs kralı

1284-1285
Sonra gelen
II. Henri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyanlı Guy</span> Fransız yazar (1150-1194)

Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan, Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.

<span class="mw-page-title-main">II. İsabella</span>

II. Isabella, ayrıca Yolande de Brienne olarak da bilinir, Kudüs'ün hükümdarı olan Fransız kökenli bir prensestir.

<span class="mw-page-title-main">Maria Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">V. Baudouin</span>

V. Baudouin, 1185'te dayısı IV. Baudouin'in ölümü üzerine tahta çıkan V. Baudouin, bir yıl Kudüs tahtında kalmıştır. Montferratlı William ve IV. Baudouin'in kız kardeşi Kudüs kraliçesi Sibylla'nın oğludur. 9 yaşında iken ölmüştür ve Kudüs tahtına üvey babası Lüzinyanlı Guy çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs'ün Fethi (1187)</span>

Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir. Kudüs'te yaşayan Hristiyan toplumun şehrin teslim edilmesi ile diğer Hristiyan topraklara göç etmiştir. Selahaddin'in Kudüs'ü almasıyla birlikte Kudüs Krallığı'nın başkenti Sur oldu. Avrupa'nın Üçüncü Haçlı seferinde Aslan Yürekli Richard, II. Philip Augustus ve Frederick Barbarossa tarafından Kudüs'ü kurtarmak için 1189'da yanıt geldi. Ancak bir sonuç çıkmadı ve Kudüs, Eyyubiler'in elinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">III. Raymond (Trablus kontu)</span> 1152–1187 yılları arasındaki Trablus kontu

Trabluslu III. Raymond 1152 ve 1187 yılları arasında Trablus Kontu. I. Amalrik'in ölümü üzerine Kudüs'e gelerek tahta geçen Cüzzamlı oğlu IV. Baldwin'in yanında naiplik ve Kudüs ordusunda komutanlık görevleri yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Amalrik (Kudüs kralı)</span> Kudüs kralı

Aimery ya da Amalrik, doğum ismi Lüzinyanlı Aimery olan ikinci Kıbrıs kralı (1194–1205) ve I. İsabella ile olan evliliği sebebiyle onuncu Kudüs kralı (1197–1205). Lüzinyanlı Guy'ın ağabeylerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Roger de Salerno</span> Haçlı

Ruggero di Salerno, 1112 ile 1119 yılları arasında Antakya Prensliği naibidir.

Gervase veya diğer kullanım şekliyle Gervaise 1105/1106 yıllarından ölümüne kadar Celile Kontluğu yaptı. Fransa'da soylu bir ailede doğdu, Kudüs Kralı Baudouin onu 1100'de önce Kahya (Seneschal) yaptı daha sonra Celile Kontu olarak atadı. 1108'de Şam Atabeği Tuğtekin bir baskın yaparak ordusuyla birlikte Gervase'yi esir aldı. Fidye olarak Haçlıların elindeki üç büyük şehri istedi fakat Baudouin bu teklifi reddedince Gervaise infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">Falkenbergli Hugh</span>

Fauquemberguesli Hugh, diğer bilinen isimleriyle St Omerli Hugh ya da Falchenbergli Hugh 1101'den ölümüne kadar Celile Kontu. Birinci Haçlı Seferine katılmadan önce Fauquembergues lorduydu. Kudüs Kralı Baudouin, Tancred'in gönüllü tahttan vazgeçmesi sonucu Celile Kontluğunu kendisine verdi. Hugh Baudouin'e Fatimilere karşı mücadelesinde yardım etti ve Selçuklu bölgelerine akınlar yaptı. Toron ve Chastel Neuf kalelerini inşa etti. Şam Atabeği Tuğtekinle girdiği savaşta öldürüldü.

Gastria Kalesi Kuzey Kıbrıs'ta harap bir kaledir. Kaleden ilk olarak 1210 yılında Tapınak Şövalyeleri kalesi olarak bahsedilir. 1279'da Kıbrıslı III. Hugues tarafından söküldü. 1308'de Hospitalier Şövalyeleri'nin mülkiyetine geçti ve daha sonra belirsiz bir şekilde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Henri (Kıbrıs kralı)</span> Kıbrıs kralı

I. Henry, 1218 ile 1253 yılları arasında Kıbrıs Kralıydı. I. Hugh ve Champagneli Alice'in oğluydu. Babası I. Hugh 10 Ocak 1218'de öldüğünde 8 aylık olan Henri Kıbrıs'ın kralı oldu. Tahtın resmi naipi annesi oldu ancak asıl yönetimi amcası İbelinli Philip'e devredildi. Philip öldüğünde ise yönetim Philip'in kardeşi ve Beyrut'un eski lordu İbelinli John'a devredildi.

İbelinli Hugh Kudüs Krallığı'nda önemli bir soyluydu ve 1152-1169 yılları arasında Ramla'nın lorduydu.

<span class="mw-page-title-main">Yafa ve Aşkelon Kontluğu</span>

Yafa ve Aşkelon Kontluğu, Kudüs Krallığı'nın başlıca Haçlı devleti olmasının en büyük etkenini oluşturan dört büyük kontluktan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Montferratlı Maria</span>

Montferratlı Maria, 1205'ten ölümüne kadar Kudüs'ün kraliçesiydi. Krallığı kocası Jean de Brienne ile birlikte yönetti. 1212 yılında halefi II. Isabella'yı doğurduğu sırada öldü.

<span class="mw-page-title-main">I. Peter (Kıbrıs kralı)</span>

Peter I babasının tahttan çekildiği 24 Kasım 1358'den öldüğü 1369 yılına kadar Kıbrıs Kralı ve hak olarak elinde tuttuğu Kudüs Kralı. IV. Hugh'un ikinci oğlu, onun ikinci karısı Alice d'Ibelin'in ilk oğludur. Ayrıca 1346'da gençken Trablus Kontu unvanını aldı. Kıbrıs Kralı olarak bazı askeri başarılar elde etti, ancak üç şövalyesi tarafından öldürülmesiyle sonuçlanan iç anlaşmazlıklar nedeniyle planlarının çoğunu tamamlayamadı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Hugues (Kıbrıs kralı)</span>

IV. Hugh ; 31 Mart 1324'ten 24 Kasım 1358'e kadar Kıbrıs ve Kudüs kralıydı. Kıbrıslı Guy'un ve İbelinli Eschiva'nın oğluydu. Amcası II. Henri'nin yerine geçmiştir. 1358'de oğlu Peter lehine tahttan çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Hugues (Kıbrıs kralı)</span>

III. Hugues, 1267'den itibaren Kıbrıs kralı ve 1268'den itibaren Kudüs kralı idi. Lüzinyanlar'a mensup Antakyalı soylu bir aileden gelen Hugues, birkaç yıl boyunca reşit olmayan Kıbrıs kralı II. Hugues ve Kudüs kralı Konradin'in naipliğini yaptı. Kuzeni Brienne kontu Hugues'in muhalefetine rağmen, her iki genç hükümdarın ölümü üzerine iki krallığın da tacını giydi.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs kraliçeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kudüs kraliçeleri listesi, Kudüs krallarının eşlerinin ve hüküm süren kraliçelerinin yer aldığı listedir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Onfroy de Toron</span>

IV. Onfroy de Toron, Kudüs Krallığı'nın baronuydu.