İçeriğe atla

I. Georgios Nişanı

I. Georgios Kraliyet Nişanı
Βασιλικόν Τάγμα Γεωργίου Α'
I. Georgios Nişanı Yıldızlı Büyük Haçı (sivil versiyonu)
Yunanistan kralı tarafından verilmektedir
SloganΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
(HALKIMIN SEVGİSİ BENİM GÜCÜMDÜR)
GerekçeYunanistan'a üstün hizmetler
Durum1973'ten beri yok
DerecelerBüyük Haç, Büyük Komutan, Komutan, Altın Haç, Gümüş Haç
İstatistikler
Kuruluş16 Ocak 1915
DeğiştirilişAnka Kuşu Nişanı (2. Yunanistan Cumhuriyeti, 1924-1935)
Onur Nişanı (3. Yunanistan Cumhuriyeti, 1975'ten beri)
Öncelik
Sonraki (üst)Kurtarıcı Nişanı (1915-1924)
Aziz Olga ve Sophia Nişanı (1936'dan beri)
Sonraki (alt)Anka Kuşu Nişanı

I. Georgios Nişanı (YunancaΒασιλικόν Τάγμα Γεωργίου Α'), Yunanistan'da feshedilmiş bir nişandır.

Tarih

Nişan, 1915 yılında Yunanistan Kralı I. Konstantin tarafından 1912 yılında Balkan Savaşları sırasında Selanik'te öldürülen babası I. Georgios'un şerefine oluşturuldu. Varlığı süresince 1833 yılında oluşturulan Kurtarıcı Nişanı'ndan sonra Yunanistan'ın ikinci en büyük ödülü olarak kaldı.

Nişan, Yunan monarşisi ile yakından ilişkiliydi ve 1924'te İkinci Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulması ile kaldırılarak yerine Anka Kuşu Nişanı oluşturuldu. 1935 yılında monarşinin geri gelmesiyle birlikte yeniden düzenlendi ve 1973 yılında monarşinin kaldırılmasına kadar verilmeye devam edildi.

Yerine Üçüncü Yunanistan Cumhuriyeti'nde Onur Nişanı oluşturuldu.

Dereceler

Nişanın beş sınıfı vardır:

  • Büyük Haç - Nişanın rozetini sağ omuzdaki şeridin üzerine ve sol göğsüne nişanın yıldızını takar;
  • Büyük Komutan - Nişanın rozetini sağ omuzdaki şeridin üzerine ve sol göğsüne nişanın yıldızını takar;
  • Komutan - Sağ omuzdaki şeridin üzerine nişanın rozetini takar;
  • Altın Haç - sol göğüse bir şerit ve rozet takar;
  • Gümüş Haç - sol göğüse bir şerit ve rozet takar.

Nişanın altıncı ve üstün bir sınıfının oluşturulması düşünüldüyse de bu gerçekleşmedi.

Nişan, memurlar ve üst düzey devlet yetkilileriyle sınırlandırıldığından, 1915 yılında emniyet memurları, askerler, küçük yetkililer ve sıradan vatandaşlar için yeni bir I. Georgios Hatıra Madalyası (Αναμνηστικόν μετάλλιον του Τάγματος Γεωργίου Α') kuruldu. Başlangıçta gümüş ve bronz olmak üzere iki sınıf düzenlediyse de 1935'ten sonra altın da eklendi.

Şeritler
Büyük Haç
Büyük Komutan
Komutan
Altın Haç veya Subay
Gümüş Haç veya Üye

Nişan

Nişanın rozeti beyaz emaye kaplı Latin pattée haçı (gümüş Haç sınıfı için gümüş, üst sınıflar için altın) ve haçın kolları arasında defne çelenkleri vardır.

Ön yüzdeki orta diskte I. Georgios'un kraliyet armasını taşıyan kırmızı minenin çevresinde IΣXΥΣ MOΥ H AΓAΠH TOΥ ΛAOΥ (" Halkımın Sevgisi Benim Gücümdür ") kraliyet sloganı beyaz emaye halkayla çevrilidir. Diskin arkasında I. Georgios'un saltanatının sürdüğü 1863-1913 tarihleri yazılıdır. Rozet bir tacı taşımaktadır; Askerî birlik de rozetin arkasından kılıç çekmektedir. Hatıra madalyasının rozetinin tasarımı da haçın emaye kaplı olmaması dışında aynıdır.[1]

Nişanın yıldızı, Büyük Haç için sekiz puan ve Büyük Komutan için dört puan ile düz ışınları olan bir gümüş yıldız ve rozet üst üste bindirildi.[1]

Nişanın şeridi düz koyu kırmızıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Greek Royal Orders". The Greek Royal Family. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2014. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şefkat Nişanı</span>

Şefkat Nişanı, 16 Temmuz 1878 yılında çıkartılan nizamname ile II. Abdülhamid tarafından hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara verilmek üzere üç dereceli olarak yaptırılan nişandır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

İspanya bayrağı, İspanya Krallığı'nın resmi ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya arması</span> 20 Aralık 2000 yılında onaylanmış Rusya Federasyonunun resmî arması

Rusya Federasyonu arması, 1917'de Rus Devrimi ile yıkılan Rus İmparatorluğu'nun önceki armasıdır. III. İvan (1462-1505) saltanatından bu yana bir kereden fazla değiştirilmiş olsa da, mevcut arması doğrudan Orta Çağ'daki orijinalinden türetilmiştir. Kartalın şekli Büyük Petro'nun (1682-1725) saltanatına kadar görülebilir, ancak mevcut arması üzerindeki kartal, geleneksel imparatorluk armasındaki gibi siyah değil, altın rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kartal Nişanı</span> Prusya Krallığının en yüksek onur madalyası

Kara Kartal Nişanı, Prusya Krallığı'nın en yüksek onur madalyasıydı. Brandenburg elektörü III. Friedrich tarafından 17 Ocak 1701 tarihinde yürürlüğe konan nişan, son Prusya Kralı Kayzer II. Wilhelm'in 1918 yılında tahttan indirilmesiyle son bulmuştur. Ne var ki, Hollanda sürgününe gönderilen İmparator bu ödülü aile üyelerine vermeyi sürdürmüş ve ikinci eşi Hermine Reuss'u Kara Kartal Nişanı'na sahip ilk kadın yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John J. Pershing</span> Amerikalı general (1860 – 1948)

John Joseph Pershing Amerikalı asker. I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya gönderilen Amerikan Seferi Kuvvetleri'nin Komutanı. George C. Marshall, Dwight D. Eisenhower, Omar N. Bradley ve George S. Patton gibi ünlü komutanların hocalığını yaptı. 1976 yılında ABD Kongresi'nde alınan karar ile George Washington rütbesi verildi. Uyguladığı askeri taktikler ve stratejilerle Amerika ve Avrupa askerî birliklerinin oluşumlarında önemli bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Nişanı</span>

Osmaniye Nişanı, 1862 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî nişandır. Sultan Abdülaziz tahta geçtikten sonra 9 Aralık 1861 tarihinde yeni bir nişanın ihdasına yönelik irade buyurdu. 1862'den itibaren verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Analık Şanı Nişanı</span>

Analık Şanı Nişanı 8 Temmuz 1944 yılında yaratılmış ve annelere verilen madalyadır. Statüsü, Sovyet'in 18 Ağustos 1944 kararıyla ve daha sonra 16 Eylül 1947, 28 Mayıs 1973 ve 28 Mayıs 1980 kararlarıyla değiştirildi. Yerel Sovyet başkanlık kararlarıyla SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı adına ödüllendirildi. Madalya üç sınıfa ayrıldı: 1., 2. ve 3. sınıf.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası</span>

Vatanseverlik Savaşı Partizanları Madalyası 2 Şubat 1943 yılında yaratılmış ve partizanlara verilen madalyadır. Düşman hatlarının çok gerisinde olan Nazi işgalcilere ait Sovyet Anavatanını kurtarma mücadelesinde ev cephesindeki partizanların tutkusu ve cesaretini tanımak amacıyla verildi. Tüzüğü, 26 Şubat 1947'de SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığının bir başka kararı ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı</span>

SSCB Silahlı Kuvvetler Anavatana Hizmet Nişanı "Anavatana Hizmet Nişanı" olarak da bilinen askerî personele mükemmellik için üç derste verilen Sovyet askeri düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Polonia Restituta Nişanı</span>

Polonia Restituta Nişanı 4 Şubat 1921 tarihinde Polonya'da oluşturulan bir devlet nişanıdır. Bu nişana layık görülenler arasında asker ve sivillerin yanı sıra, yabancılar arasında eğitim, bilim, spor, kültür, sanat, ekonomik, savunma, sosyal işler, sivil hizmet ya da ülkeler arasında iyi ilişkiyi korumak için çaba gösteren kişiler de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Irena Szewińska</span>

Irena Szewińska, Eski Polonyalı Olimpiyat kadın atletizm sporcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Vladimir Nişanı</span>

Saint Vladimir Nişanı, Rus İmparatorluğu'nda geçerli olan bir nişandı. 1782 yılında II.Katerina döneminden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Nişanın ismi Kiev Knezi olan sonradan aziz ilan edilen Vladimir'in adından gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Franz Joseph Nişanı</span> Avusturya-Macaristan monarşisinin onursal nişanı

Emperyal Avusturya Franz Joseph Nişanı

<span class="mw-page-title-main">Alman Şövalye Haçı</span>

Alman Şövalye Haçı Birinci Dünya Savaşı'nın bitişinden sonra Freikorps'un verdiği bir ödüldü. Ödül 1919'da Alfred von Randow tarafından tasarlandı ve oluşturuldu. Ödülün bir diğer ismi ise Randow Haçı'dır. Ödül, esas olarak Baltık bölgesindeki güvenlik için Ocak 1919'da yerleştirilen özgür kolordu oluşumu üyelerine verildi.

<span class="mw-page-title-main">Henryk Jabłoński</span> Polonyalı tarihçi ve siyasetçi (1909-2003)

Henryk Jan Jabłoński Polonyalı bir tarihçi ve politikacıydı. 1948'den sonra, iktidardaki Polonya Birleşik İşçi Partisi'nde siyaset yaptı. Ayrıca Varşova Üniversitesi'nde tarih profesörlüğü yaptı. 1972 ve 1985 yılları arasında Polonya Halk Cumhuriyeti devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yara Rozeti</span>

Yara Rozeti, ilk olarak 3 Mart 1918'de Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından ilan edilen ve ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında yaralanan Alman Ordusu askerlerine verilen bir Alman askeri nişanıydı. Dünya savaşları arasında, 1938-39 İspanya İç Savaşı'nın Milliyetçi tarafında savaşan ve çatışmayla ilgili yaralar alan Alman silahlı kuvvetleri mensuplarına verildi. 2. Dünya Savaşı sırasında Reichswehr, Wehrmacht, SS ve yardımcı hizmet kuruluşlarındaki üyelere verildi. Mart 1943'ten sonra Müttefiklerin artan bombalamaları nedeniyle hava saldırılarında yaralanan sivillere de verildi. Yara, düşman düşmanca eyleminin sonucu olduğunda verildi. 1957'de Batı Alman hükûmeti, diğer belirli Nazi dönemi savaş zamanı ödüllerinin yanı sıra, Bundeswehr üniformasında giymek için temel rozetlerin versiyonuna izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Alman Haçı</span>

Alman Haçı Savaş Nişanı, normalde Alman Haçı olarak ya da Deutsches Kreuz olarak kısaltılır, Adolf Hitler tarafından 28 Eylül 1941'de kuruldu. Gümüş ve altın olmak üzere iki sınıfta taltif edilirdi: Altın Alman Haçı tekrarlanmış olağanüstü cesurca davranışlar sergilendiğinde veya olağanüstü liderlik yapıldığında; Gümüş Alman Haçı ise üstün gayretli ve devamlı biçimde muharip olmayan savaş katkısı yapıldığında taltif edilirdi. Altın Alman Haçı, 1. Sınıf Demir Haç'ın üstüdür fakat Şövalye Haçı'nın altındadır. Gümüş Alman Haçı ise 1. Sınıf Kılıç Eklentili Savaş Liyakat Haçı'nın üstüdür fakat Kılıç Eklentili Şövalye Savaş Liyakat Haçı'nın altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hansa Haçı</span>

Hansa Haçı (I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu'nun üyeleri olan üç Hansa şehir devleti olan Bremen, Hamburg ve Lübeck'in askeri nişanıydı. Her cumhuriyet kendi haç versiyonunu oluşturdu, ancak tasarım ve ödül kriterleri her biri için benzerdi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın Madalya ve Nişanları</span>

Nazi Almanyası'nın Madalya ve Nişanları, 1923 ve 1945 yılları arasında ilk olarak Nazi Partisi tarafından daha sonra Nazi Almanyası tarafından takdim edilmiş askerî, politik ve sivil madalya ve nişanlardı.
İlk ödüller 1920'lerde, parti üniformalarına takılan politik nişanların yanı sıra 1. Dünya Savaşı yahut öncesinde kazanılmış ödüllerin giyimiyle Naziler Almanya'da ulusal güç olmadan başladı.
1933'ten sonra devlet, her Alman vatandaşına takdim edilebilecek sivil nişanlar oluşturmaya başladı. Böylece bazı ödüller Nazi Partisi üyeleri, Alman askerî personeli ve sıradan sivillere verilir hale geldi. Alman devletinin çoğu standart ödülü, Hayat Kurtarma Madalyaları gibi, Nazi sembolü svastikayı içermesi için yeniden tasarladı.
Wehrmacht Uzun Hizmet Madalyası ve onu takip eden ödüller olan İspanya İç Savaşı'na katılımı ödüllendirmek için İspanyol Haçı, Avusturya'nın İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Anschluss Hatıra Madalyası, Sudetenland'ın İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Sudetenland Madalyası ve son olarak Memel'in İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Memel Madalyası da dahil olmak üzere savaş öncesi dönemde bir dizi askerî ödül oluşturuldu. En çok askerî ödül, 2. Dünya Savaşı patlak verdikten sonra, 1939'da oluşturuldu. Ödüller Yönetmeliği, askerî, sivil ve politik ödüllerin herhangi bir askerî veya paramiliter üniformaya aynı anda giyimine izin veriyordu.
Nazi Almanyası madalya ve nişanlarının nazilerin 1945'teki mağlubiyetinin ardından svastika sembolünün kullanımının yasaklanmasıyla birlikte verilmesi durduruldu. 1957'de Batı Almanya, madalya ve nişanlarla taltif edilmiş gazilerin madalya ve nişanlarını Bundeswehr üniformasına takabilmesine izin verdi. 2. Dünya Savaşı kahramanlık ve cephe madalyalarının çoğu da svastikanın kaldırılması şartıyla giyimine izin verilen madalya ve nişanlar arasındaydı. Bu şart birçok ödülün yeniden tasarlanmasına öncülük etti. Örneğin, Demir Haç'taki ve Savaş Liyakat Haçı'ndaki svastika üç yapraklı meşe yaprağı demetiyle değiştirildi. Ek olarak Batı Almanya ve Doğu Almanya hükûmetlerince savaş sonrası hizmet için yeni askerî ödüller oluşturuldu.