İçeriğe atla

I. Francis (Sicilya)

I. Francis
İki Sicilya'nın kralı
Hüküm süresi4 Ocak 1825 - 8 Kasım 1830
Önce gelenI. Ferdinando
Sonra gelenII. Ferdinando
Doğum19 Ağustos 1777
Napoli, Napoli Krallığı
Ölüm8 Kasım 1830 (53 yaşında)
Napoli, Sicilyateyn Kraliyeti
Tam adı
İtalyanca: Francesco Gennaro Giuseppe
HanedanBourbon-İki Sicilya Hanedanı
BabasıI. Ferdinando
AnnesiMaria Karolina
DiniRoma Katolikliği

I. Francis (İtalyanca: Francesco Gennaro Giuseppe; 19 Ağustos 1777 - 8 Kasım 1830)[1] 1825 ile 1830 yılları arasındaki İki Sicilya'nın kralı ve İspanya kraliyet ailesinin bir üyesi.

Yaşamı

Francis, kendisinden önceki İki Sicilya'nın kralı olan I. Ferdinand ve eşi Arşidüşes Maria Karolina'nın oğlu olarak Napoli'de dünyaya geldi. Aynı zamanda Fransa'nın son konstort kraliçesi Marie Antoinette ve son Fransa kralı XVI. Louis'in yeğeniydi.[2]

Francis'in ağabeyi Calabria dükü Carlo'nün ölümünden sonra tahtın varisi ve geleneksel unvan olan Calabria dükü oldu.[3]

Kaynakça

  1. ^ De Majo, Silvio. "FRANCESCO I di Borbone, re delle Due Sicilie". 5 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  3. ^ Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans [Genealogy up to the fourth degree inclusive of all the Kings and Princes of sovereign houses of Europe currently living] (Fransızca). Bourdeaux: Frederic Guillaume Birnstiel. 1768. ss. 1, 9. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 

 Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Francis I. of the Two Sicilies". Encyclopædia Britannica. 10 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 936. 

I. Francis (Sicilya)
Bourbon-İki Sicilya Hanedanı
Doğumu: 19 Ağustos 1777 Ölümü: 8 Kasım 1830
Resmî unvanlar
Önce gelen:
I. Ferdinando
İki Sicilya'nın kralı
4 Ocak 1825 - 8 Kasım 1830
Sonra gelen:
II. Ferdinando

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Calabria</span> İtalyada bir bölge

Kalabriya, İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksandr (Rusya)</span> Rus hükümdar (1777-1825; çar 1801-1825)

I. Aleksandr, , Rusya imparatoru. Ayrıca ilk Romanov mensubu Polonya kralı, Litvanya ve Finlandiya grandüküydü.

<span class="mw-page-title-main">Savoie Hanedanı</span> Savoia ve İtalyada kraliyet ailesi

Savoy Hanedanı, tarihsel Savoy bölgesinde 11. yüzyıl başlarında ortaya çıkan bir soylu hanedandır. Bu bölgede önce küçük bir kontluk yöneten bu hanedan zamanla hükümdarlık yetkilerini geliştirerek sonunda 1861 ile II. Dünya Savaşı sonunda Savoy-Carignano hanedan dalı tarafından İtalya Krallığı hükümdarı olmayı başarmıştır. Savoy Hanedanı genişleyip birleşen İtalya'ya üzerinde 85 yıl krallık yapmıştır. Savoy Hanedanı'nın İtalya Kralı olan üyeleri II. Vittorio Emanuele, I. Umberto, III. Vittorio Emanuele ve II. Umberto olmuşlardır. Son İtalya kralı olan II. Umberto ancak birkaç hafta hüküm sürmüş ve bir Anayasal Referandum ile tahttan indirilmiş ve İtalya'da yeni bir cumhuriyet ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Philippe</span> 1830ʼdan 1848ʼe kadar Fransız Kralı

Louis-Philippe, Orléans Dükü Louis-Philippe, 1830-1848 arasında Fransızlar kralı. Yönetimini büyük burjuvazinin desteğine dayandırmış, sonuçta işçilerin ve orta sınıfların başlattığı ayaklanmayla devrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Carlos</span> 1788den 1808e İspanya ve İspanyol İmparatorluğunun kralı

IV. Carlos, İspanya Kralı. 14 Aralık 1788'den tahttan feragat ettirildiği 19 Mart 1808'e kadar bu unvanı taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Bourbon Hanedanı</span>

Bourbon Hanedanı, Avrupa'nın önemli kraliyet ailelerinden biri ve Capetlerin bir alt koludur. Bourbon kralları ilk olarak Navarra krallığına ve Fransa'ya onaltıncı yüzyılda hükmettiler. On sekizinci yüzyılla beraber Bourbon hanedanı üyeleri İspanya, Napoli, Sicilya ve Parma'da da saltanatı ele geçirmiş bulunmaktaydı. İspanya ve Lüksemburg hâlâ bu ailenin alt kollarının üyelerinin yönetici olduğu monarşilerle yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sicilyateyn Kraliyeti</span> Sicilya ve Napoli krallıklarından oluşan devlet (1816-60)

Sicilyateyn Kraliyeti veya İki Sicilya Kraliyeti, Napolyon Savaşları'ndan sonra 8 Aralık 1816 tarihinde güney İtalya'da kurulan bir krallıktı.

Bu Napoli Krallığı krallarının bir listesidir:

<span class="mw-page-title-main">Lamezia Terme</span> İtalyanın Calabria bölgesinde, Catanzaro iline bağlı ilçe (komün)

Lamezia Terme, güney İtalya'da Calabria Bölgesi'nde, Catanzaro iline bağlı ve Catanzaro şehrinin merkezinin 35 km uzağında bulunan bir kent ve bir komün.

<span class="mw-page-title-main">Eleanor (Akitanya düşesi)</span>

Akitanya Düşesi Eleanor (d. 1122, Poitiers; ö. 1204, Poitiers), nüfuzlu bir Orta Çağ asilzadesidir. 1137'de hem Akitanya Düşesi, hem de Fransa Kraliçesi olmuştur. Bu evlilik Fransa tahtına bir varis üretememiş; iki taraf anlaşmalı bir şekilde boşanmıştır. Düşes, boşandıktan hemen sonra Normandiya Dükü Henry ile nişanlanmıştır. Çift çok geçmeden de evlenmiştir. Dük, 1154 yılında II. Henry olarak İngiltere tahtına çıkınca, Eleanor bu sefer de İngiltere Kraliçesi olmuştur. Bu evlilik Plantagenet Hanedanı'nın da başlangıcını sağlamıştır. Hanedanın, Fransa, İngiltere ve İrlanda'ya yayılan geniş topraklarına günümüzde tarihçiler Angevin İmparatorluğu (1154-1242) adını vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Rugerro (Sicilya kralı)</span> Sicilya Kralı

II. Rugerro – Sicilya Kralı, Sicilya Kontu I. Rugerro'nun oğlu, kardeşi Sicilya Kontu Simone'nin ardılı. Hükümdarlığına Sicilya Kontu olarak 1105 yılında başladı, 1127 yılında Puglia ve Calabria Dükü oldu ve 1130 yılında Sicilya Kralı oldu. 58 yaşında öldüğünde, Rugerro Güney İtalya'nın Normanlar tarafından fethini tamamlamış, İtalyan Normanları güçlü merkezi bir hükamdarlık altında birleştirmeyi başarmıştı.

<span class="mw-page-title-main">III. Philippe</span>

III. Philippe, lakabı Cesur Philippe, 1270-1285 yılları arasında Fransa kralı. Dış politikada ve askeri alanda büyük ölçüde başarısızlığa uğramasına karşın krallık yönetiminin otoritesini pekiştirmiş ve ülke topraklarını genişletmiştir.

Sicilya Theması Geç 7. yüzyıl ile 10. yüzyıl arasında yaşamış, Sicilya ile İtalya Anakarası'nda Calabria bölgesini içeren Bizans İmparatorluğu theması. 902 yılında Sicilya'nın Müslüman fethinden sonra, thema Calabria ile sınırlanmış fakat 10. yüzyıl ortalarına kadar bu ismini muhafaza etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Puglia ve Calabria Düklüğü</span>

Puglia ve Calabria Kontluğu, sonra Puglia ve Calabria Düklüğü,

<span class="mw-page-title-main">Orléans Hanedanı</span> Fransız Asilzâde Aile

Orléans Hanedanı, Fransa Kralı XIII. Louis'in ikinci oğlu Philippe'e Orléans Dükü unvanı verilmesiyle kurulan hanedan. Tarih boyunca hanedanın başkanları Fransa Kralı olmaya çalışmıştırlar. Bunun için Orléans Dükü II. Louis-Philippe Fransız İhtilaline destek vermiştir. Fakat kralın uzak akrabası olduğu için idam edilmiştir. Hanedanın başkanlarından III. Louis-Philippe, 1830'da Kral X. Charles'ın devrilmesiyle I. Louis-Philippe adıyla Fransızlar Kralı oldu. 1848 Devrimi ile devrildi. Hanedan üyeleri 1848'den beri Fransa Tahtında hak iddia etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">II. Ferdinando (Sicilya)</span>

II. Ferdinando 1830'dan 1859 yılına kadar hüküm süren İki Sicilya'nın kralı.

<span class="mw-page-title-main">Konsort kraliçe</span>

Konsort kraliçe, kralın veya imparatorun eşi olarak kraliçe ya da imparatoriçelere verilen ad. Bir konsort kraliçe genellikle kocasının sosyal rütbesini ve statüsünü paylaşır. Kralın monarşik unvanlarının kadınsı eşdeğerini elinde tutar, ancak tarihsel olarak kralın siyasi ve askerî güçlerini paylaşmaz.

<span class="mw-page-title-main">II. Francis (Sicilya)</span>

II. Francis, 1859'dan 1861'e kadar İki Sicilya'nın son kralıydı. II. Vittorio Emanuele ve Giuseppe Garibaldi'nin istilası ve İtalya'nın birleşmesi sonucu İki Sicilya ilhak edildi. II. Francis tahttan indirildikten sonra, İki Sicilya Krallığı ve Sardinya Krallığı, yeni kurulan İtalya Krallığı ile birleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">1830'lar</span> onyıl

1830'lar Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1830'da başlayıp 31 Aralık 1839'da sona eren onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">II. Vittorio Amadeo</span>

II. Vittorio Amadeo, Savoy dükü, Sicilya kralı ve Sardinya kralıydı. Savoy dükü II. Carlo Emanuele ve Marie Jeanne Baptiste'nin oğludur. 1675'te babası II. Carlo Emanuele'nin ölümü üzerine Savoy tahtına çıktı. 1684'te yönetimi eline aldı. İspanya Veraset Savaşı sonrası Sicilya Krallığı'nı aldı. Ancak 1720'de bu unvanı Sardinya ile değişti. Torino Kraliyet Sarayı, Venaria Sarayı'nı yeniden yapılandırdı. Superga Bazilikası'nı inşa ettirdi.