İçeriğe atla

I. Dünya Savaşı İtalya Cephesi

İtalya Cephesi
I. Dünya Savaşı

(Saat Yönünde) Generallerinin konuşmasını dinleyen İtalyan askerleri; Isonzo'daki Avusturya-Macaristan hendeği; Alpler'deki Avusturya-Macaristan hendeği; Piave'deki İtalyan hendeği
Tarih23 Mayıs 1915 – 6 Kasım 1918
Bölge
Doğu Alpler ve Venedik Ovası
Sonuç

İtalyan zaferi

Taraflar

İtalya Krallığı İtalya

  • Bohemya Krallığı Çekoslovak Lejyonu
  • Romanya Krallığı Romen Lejyonu
Birleşik Krallık Birleşik Krallık[1]
Fransa Fransa[2]
Amerika Birleşik Devletleri ABD[3]
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
İtalya Krallığı Armando Diaz
İtalya Krallığı Luigi Cadorna
İtalya Krallığı Prens Emanuele Filiberto
Birleşik Krallık Rudolph Lambart
Fransa Jean César Graziani
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Conrad von Hötzendorf
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Svetozar Boroević
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Arthur Arz von Straußenburg
Alman İmparatorluğu Otto von Below
Güçler
5,000,000 2,300,000
Kayıplar
İtalya Krallığı: 1,832,639:[4][5]
246,133 Öldürüldü
946,640 Yaralı
70,656 Kayıp [nb 1]
569,210 esir [nb 2]
Birleşik Krallık 6,700:[6]
1,057 Öldürüldü
4,971 Yaralı
670 Kayıp/esir
Fransa 2,872:
700 Ölü
2,302 yaralı
Esirler bilinmiyor
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu 1,386,327:[7][8][nb 3]
155,350 Öldürüldü[nb 4]
560,863 wounded
175,041 Kayıp [nb 5]
477,024 Esir[9][nb 6]
Alman İmparatorluğu Bilinmiyor

İtalya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda iki İttifak devleti olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Almanya'nın İtalya'yı istilasıdır. Savaş genelde İtalya'nın Doğu Alplerinde olmuştur. Fakat İttifak Devletleri Alpler'den ileriye gidememiş ve Avusturya-Macaristan ordusu yok edilmiştir. Bu da Avusturya ve Macaristan'ın ayrılmasına neden olmuştur. Savaşın en kanlı çatışmaları Isonzo Nehri'nde olmuştur ve burada 11 büyük muharebe meydana gelmiştir.

Isonzo Savaşları ve diğer savaşlar

25 Mayıs 1915'te İttifak güçleri 8 bölük, 84 tümen, 13 süvari tümeni ve 356 toptan oluşan toplam 115.000 kişilik bir ordu ile İtalya'ya karşı sefere çıktı. İtalya ise 18 bölük, 252 tümen, 111 süvari tümeni ve 700 toptan oluşan toplam 225.000 bir ordu ile savunma hattı oluşturdu. Fakat her bakımdan üstün olup savunma konumunun vermiş olduğu avantaj ile İtalyanlar ilk zafere ulaştılar.

2. Isonzo Çarpışmaları'nda Avusturya-Macaristan az sayıda olmalarına rağmen zafere ulaştılar ve aynısı 3. Isonzo Savaşı'nda yine aynısı oldu. 11. Isonzo zaferi ise sonuçsuzdu. Caperetto Muharebesi'nde ağır bir yenilgiye uğrayan İtalyanlar geri çekilip tekrar güçlerini takviye etmeye başladılar fakat aynı şey İttifaklar için gerçekleşmedi çünkü kaynakları tükenmişti. Piave Nehri Savaşında kesin zafer elde eden İtalyanlar geri çekilen İttifak güçlerini İtalyan Alplerinde sıkıştırarak yok etmiş ve Avusturya-Macaristan'ın istilasına başlamıştır.

Kaynakça

  1. ^ Cassar (1998), s. 91
  2. ^ "Allies in Italy". 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2009. 
  3. ^ "Doughboys in Italy". 22 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2009. 
  4. ^ Mortara 1925
  5. ^ "War Losses (Italy) | International Encyclopedia of the First World War (WW1)". 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Statistics of the Military Effort of the British Empire During the Great War 1914–1920, The War Office, sayfa. 744.
  7. ^ Glaise von Horstenau 1932
  8. ^ "War Losses (Austria-Hungary) | International Encyclopedia of the First World War (WW1)". 5 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  9. ^ Tortato, Alessandro: La Prigionia di Guerra in Italia, 1914–1919, Milan 2004, pp. 49–50. Does not include 18,049 who died. Includes 89,760 recruited into various units and sent back to fight the AH army, and 12,238 who were freed.


Kaynak hatası: <ref> "nb" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="nb"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Savaşı</span> Trablusgarp Savaşı diğer adı ile Türk-İtalyan Savaşı

Trablusgarp Savaşı veya diğer adıyla 1911-1912 Türk-İtalyan Savaşı, 1911-1912 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında geçen bir savaştır. Adı, "Trablusgarp Savaşı" olmasına rağmen çarpışmalar Trablusgarp dışında Adriyatik Denizi, Ege Adaları, Çanakkale Boğazı ve Kızıldeniz gibi farklı bölgelerde de sürmüştür. Diğer büyük devletlerin desteği ve Birinci Balkan Savaşı'nın patlak vermesi nedeniyle savaşı kazanan İtalya, Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp Vilayeti'ne bağlı Trablusgarp, Fizan ve Sirenayka bölgelerini ele geçirmiştir. Bu bölgeler birleşip gelecekteki Libya devletini oluşturacaklardı.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı</span> Avrupada başlayan küresel savaş (1914–1918)

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli küresel bir savaştır. II. Dünya Savaşı'na (1939-1945) kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa katılmasına kadar bu savaş ABD basınında Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Savaşan taraflar, çoğunlukla Avrupa, Kafkasya, Amerika, Orta Doğu ve Afrika ile Asya'nın bazı bölgelerinde çatıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan İmparatorluğu</span> 1867 ile 1918 yılları arasında Orta Avrupada var olan bir monarşi

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Orta Avrupa'da hüküm sürmüş ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılmış bir imparatorluktur. Bu imparatorluğu oluşturan Avusturya İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı aslında içişlerinde bağımsız iki ayrı ülkeydi fakat dışişleri açısından, Avrupa'nın birçok ülkesinde hüküm süren Habsburg Hanedanı'na mensup tek bir Habsburg imparatoru tarafından yönetilmekteydi. Resmî para birimi Kron'du.

<span class="mw-page-title-main">İttifak Devletleri</span> I. Dünya Savaşıda Almanyanın başını çektiği ittifak

İttifak Devletleri, Bağlaşma Devletleri ya da Merkezî Devletler, Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı Devletinden oluşan devletler ittifakıdır. I. Dünya Savaşı'ndaki iki ana ittifaktan biridir. Diğer ana ittifak ise, İtilaf Devletleri olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı Balkan Cephesi</span> I. Dünya Savaşında Balkanlarda meydana gelen muharebeler

Balkan Cephesi, I. Dünya Savaşı dahilinde Balkanlar'da meydana gelen muharebeleri kapsayan cephedir. I. Dünya Savaşı, Avusturya-Macaristan ve Sırbistan arasında yaşanan çatışmalarla başlamış olması açısından Balkanlar'da çıkmıştır. Balkan Cephesi'ndeki savaşa sonradan Rusya, Osmanlı İmparatorluğu, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkeler de katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galiçya Muharebesi</span>

Galiçya Muharebesi veya Lemberg Muharebesi I. Dünya Savaşı'nın başlarında Rusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında meydana gelen çatışma. Avusturya-Macaristan ordularının kesin yenilgisiyle sonuçlanan muharebenin ardından Ruslar Lemberg'i ele geçirmiş ve Doğu Galiçya'nın denetimini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'na katılan ülkeler</span> Vikimedya liste maddesi

I. Dünya Savaşı'nın başlamasının çok öncesinde ve savaşa yakın zamanlarda gruplaşmalar olmuş ve bu gruplaşmalar sonucu İtilaf Devletleri ve İttifak Devletleri olmak üzere iki grup ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Isonzo Muharebeleri</span>

Isonzo Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında İtalya Cephesi'nde Isonzo Irmağı boyunca İtalya ile Avusturya-Macaristan orduları arasında yapılan on iki muharebe.

8. Süvari Kolordusu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ve II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde katılan süvari kolordusu.

<span class="mw-page-title-main">37. Waffen-SS Gönüllü Süvari Tümeni Lützow</span>

37. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Lützow", Şubat 1945'te 8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer" ve 22. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Maria Theresia"'dan geriye kalan birliklerden oluşturulmuştu. Aynı zamanda bu tümende Almanya ve Macaristan'da yaşayan etnik Alman kökenli 16-17 yaşlarında genç erkeklerden oluşturulan 8. SS keşif taburu da vardı.

<span class="mw-page-title-main">Üçlü İttifak (1882)</span> 1882den 1914e kadar Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya arasında kurulan ittifak

Üçlü İttifak Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya arasında yapılanan ve 1882'den 1914'te I. Dünya Savaşı'nın başlamasına kadar süren askeri ittifaktır. Antlaşmaya göre eğer bir üye diğer büyük güçlerden biri tarafından saldırıya uğrarsa diğerleri ona yardım edecektir. İlave olarak, İtalya kendi teşebbüslerinin doğrudan Büyük Britanya'ya karşı yapılmış olarak değerlendirilemeyeceğini beyan etmiştir. Temmuz 1902'te İttifakın yenilenmesinden kısa bir süre sonra İtalya benzer bir garantiyi Fransa'ya da vermiştir. Yine özel bir anlaşmaya göre, ne Avusturya-Macaristan ne de İtalya Balkanlar'daki statükoyu önceden diğerine danışmadan değiştirmeyecektir. 7 Ekim 1879 tarihinde Alman İmparatorluğu ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında gerçekleştirilen İkili İttifak, bu antlaşmanın öncülü kabul edilir. Bir görüşe göre Mihver Devletleri de ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Ordusu (Rusya)</span>

Kafkas Ordusu, I. Dünya Savaşı'nda Rus İmparatorluğu'nun Kafkasya Cephesinde bulundurduğu ordu. Savaş öncesi bu ordunun bütün kuvveti, 100 tabur, 117 bölük ve 250 toptan ibaretti. Bu ordu nun komutanı İllarion İvanoviç Borontosv-Daşkov'tur. 23 Şubatta Rusya'da Şubat Devrimi ile başlayan sorunlar orduda disiplini hissedilir derecede bozmuştur. Bahardan itibaren, hijyen ve gıda kaynaklı sorunlar ve tifüs salgını bu orduyu yıpratır ve dağılmasına yol açar.

1. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı Doğu Cephesi</span>

Doğu Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'da, Almanya ile Avusturya-Macaristan'ın doğusunda ve Bulgaristan'ın kuzeyinde, Rusya ve Romanya'nın ise batısında kalan cephedir.

<span class="mw-page-title-main">13. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

13. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Üçlü İtilaf</span> Britanya, Rusya ve Fransa arasında kurulan ittifak

Üçlü İtilaf, Britanya-Rusya Antantı'nın (1907) imzalanmasıdan sonra Fransa, Britanya ve Rusya arasında kurulan ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Piave Nehri Muharebesi</span>

Piave Nehri Muharebesi, Birinci Dünya Savaşı bağlamında 15-23 Haziran 1918 tarihleri arasında yapılan, Avusturya-Macaristan birliklerine karşı İtalyan ordusunun kesin bir zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">6. Süvari Tümeni (Alman İmparatorluğu)</span>

6. Süvari Tümeni, Alman Ordusu'nun I. Dünya Savaşı sırasında Doğu ve Batı Cephelerinde savaşan bir birliğiydi. Tümen, Ağustos 1914'te Alman Ordusu'nun seferber edilmesiyle kuruldu ve 1919'da I. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman Ordusu'nun terhis edilmesi sırasında dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Custoza Muharebesi (1866)</span>

Custoza Muharebesi 24 Haziran 1866 tarihinde İtalya'nın birleşme sürecinde Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı sırasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nagyszeben Muharebesi (1916)</span>

Nagyszeben Muharebesi, Birinci Dünya Savaşı'nda İttifak Devletleri kuvvetlerinin bir tarafta, Romanya kuvvetlerinin ise diğer tarafta yer aldığı bir askeri çatışmaydı. Transilvanya Muharebesi sırasında belirleyici çatışmaydı ve aynı zamanda bölgedeki beş ordudan dördünün katıldığı en büyük çatışmaydı: iki Rumen, bir Alman ve bir Avusturya-Macaristan.