
I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli küresel bir savaştır. II. Dünya Savaşı'na (1939-1945) kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa katılmasına kadar bu savaş ABD basınında Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Savaşan taraflar, çoğunlukla Avrupa, Kafkasya, Amerika, Orta Doğu ve Afrika ile Asya'nın bazı bölgelerinde çatıştılar.

Galiçya, 1945 yılında yapılan sınır değişikliği sonucu Polonya ve Ukrayna Cumhuriyetleri sınırları içinde kalan tarihi bölgedir.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Orta Avrupa'da hüküm sürmüş ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılmış bir imparatorluktur. Bu imparatorluğu oluşturan Avusturya İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı aslında içişlerinde bağımsız iki ayrı ülkeydi fakat dışişleri açısından, Avrupa'nın birçok ülkesinde hüküm süren Habsburg Hanedanı'na mensup tek bir Habsburg imparatoru tarafından yönetilmekteydi. Resmî para birimi Kron'du.

İttifak Devletleri, Bağlaşma Devletleri ya da Merkezî Devletler, Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı Devletinden oluşan devletler ittifakıdır. I. Dünya Savaşı'ndaki iki ana ittifaktan biridir. Diğer ana ittifak ise, İtilaf Devletleri olarak adlandırılır.

Somme Muharebesi ya da Somme Meydan Muharebesi, 1916 yılındaki Fransa'da gerçekleşen 1 milyondan fazla zayiat ile I. Dünya Savaşı'nın en büyük çarpışmalarından biri. İngilizler tarafından ilk defa tankın kullanıldığı savaştır.

Osmanlı cepheleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerdir.

Balkan Cephesi, I. Dünya Savaşı dahilinde Balkanlar'da meydana gelen muharebeleri kapsayan cephedir. I. Dünya Savaşı, Avusturya-Macaristan ve Sırbistan arasında yaşanan çatışmalarla başlamış olması açısından Balkanlar'da çıkmıştır. Balkan Cephesi'ndeki savaşa sonradan Rusya, Osmanlı İmparatorluğu, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkeler de katılmıştır.

Batı Cephesi, Almanya'nın batısında kalan Avrupa topraklarında, esas olarak Belçika, Hollanda ve Fransa'yı içine alan cephedir.

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti Macaristan'da Béla Kun'un liderliğinde kurulan komünist bir rejimdir. Rusya'daki Bolşeviklerin yaptığı Ekim Devriminin ardından Avrupa'da kurulan Marksist-Leninist politikaların uygulandığı ilk komünist hükûmettir. Ömrü sadece dört ay sürmüştür. Romanya'nın Budapeşte'yi işgaliyle düşmüştür. Bu devletin varisi Macaristan Krallığı'dır. Krallık (1920-1944) arasında hüküm sürmüştür.

Robert Bárány Avusturyalı otolojist. Kulaktaki vestibüler sistemin fizyoloji ve patolojisi üzerine yaptığı çalışmaları sayesinde 1914 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.

I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri'nin liderleri, I. Dünya Savaşı esnasında İtilaf Devletleri'ni komuta etmiş veya desteklemiş politik veya askerî şahıslardır.

Macar-Rumen Savaşı, I. Dünya Savaşı'nın ardından tasfiye edilen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan'ın silahsız doğu kısımlarında bir Rumen işgali olarak başladı ve 13 Kasım 1918’den, 3 Ağustos 1919’a kadar Macaristan ve Romanya arasında geçti. 13 Kasım 1918’e kadar Macaristan Krallığı’na karşı ve devamında Macaristan Demokratik Cumhuriyeti ve Mart 1919'dan itibaren Macar Sovyet Cumhuriyeti'ne karşı Rumen işgali sürdü. Rumen Ordusu geri çekildikleri 28 Mart 1920’e kadar savaş sonu Macaristan'ın büyük kısmını işgal etti.

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

Tüm Doğu Alman Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı veya Ober Ost, Alman İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde askerî yönetim bölgesiydi. 1914 yılında kurulmuş olup 1919'da Almanya'nın teslim olmasıyla lağvedildi. Karargâhı Königsberg idi.

I. Dünya Savaşı'nın Müttefik liderleri, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri için savaşan veya onları destekleyen siyasi ve askeri figürlerdir.

Łódź Muharebesi veya Lodz Harekâtı, 11 Kasım - 6 Aralık 1914 tarihleri arasında Polonya'nın Łódź şehri yakınlarında gerçekleşti. Alman Sekizinci Ordu, Dokuzuncu Ordu, Avusturya-Macaristan'ınBirinci Ordu'su ve Rus Birinci, İkinci ve Beşinci Orduları arasında sert kış koşullarında savaşlar yaşandı. Almanlar, Vistula Nehri Muharebesi'nden sonra Almanların geri çekilmelerinin ardından Rus kuzey kanadını tehdit etmek için Dokuzuncu Ordularını Thorn çevresine yeniden konuşlandırdılar. Almanların amacı, Rusları kuşatarak ve yok ederek Almanya'nın işgalini önlemekti; bunun sonucunda Almanlar da kuşatıldı ve aslında 2 kolordu kaybettiler; ancak Almanya'nın işgali önlendi. Savaş, hem Batı hem de Doğu cephelerinde güçlü bir etki yarattı. Savaş, Rus birliklerinin zaferiyle sonuçlandı; ancak planlanan Almanya işgali iptal edildi.

I. Dünya Savaşı sırasında ki Gorlice-Tarnów saldırısı başlangıçta Doğu Cephesi'nde güneydeki Avusturya-Macaristanlılar üzerindeki Rus baskısını hafifletmek için küçük bir Alman saldırısı olarak tasarlanmıştı, ancak İttifak Devletleri'nin 1915'teki başlıca saldırı çabasıyla sonuçlandı ve Rus hatlarının tamamen çökmesine, Rusya'nın içlerine doğru geri çekilmelerine neden oldu. Devam eden eylem dizisi, 1915'teki sefer sezonunun çoğunu kapladı ve Mayıs başında başladı; ancak kötü hava koşulları nedeniyle Ekim ayında sona erdi. Mackensen, bir atılım sağlamayı, daha sonra Rusların Dukla Geçidi'nden ve Vistül'ün kuzeyindeki mevzilerinden geri çekilmesine yol açacak bir operasyonun ilk aşaması olarak görüyordu.
Avusturya-Macaristan Yedinci Ordusu, I. Dünya Savaşı sırasında savaşan Avusturya-Macaristan kara ordusuydu.