İçeriğe atla

I. Balşa

Zeta Lordu
Balşa aile arması
Ölüm1362 civarı
Çocuk(lar)ıI. Đurađ Balşa
Stracimir Balşa
II. Balşa

I. Balşa (SırpçaБалша) veya I. Balşiç (ArnavutçaBalsha)[1] 1362 dolaylarında Zeta Lordu olan bir asilzadedir. Kendisi aynı zamanda Balşa ailesinin de kurucusudur.

Yaşamı

I. Balşa, Sırp İmparatoru Stefan Duşan döneminde yaşamış bir asilzade ve kumandandı. Duşan'ın ölümünün ardından gelen kaostan yararlanan I. Balşa, Mljet adasını topraklarına kattı.[2] İlerleyen zamanlarda da o zamana dek Lord Žarko tarafından yönetilen ve İşkodra Gölü'nün güneyinde kalıp Aşağı Zeta olarak adlandırılan bölgeyi zapt etti. Bu fetihlerinin ardından İmparator V. Stefan Uroş'un fermanlarında kendisinden "bölgesel lord" olarak bahsedilmeye başlandı. 1362 yılına gelindiğinde ise oğulları Yukar Zeta Lordu Đuraş Ilijiç'i öldürüp topraklarını kontrol etmeye başladılar. Yukarı Zeta'nın ele geçirildiği bu dönemlerde I. Balşa öldü.

Oğullarından Đurađ ve Balşa, Zeta Lordu olarak eş hükümdar oldu.

Kaynakça

  1. ^ Catholicism, Culture, Conversion: The History of the Jesuits in Albania (1841-1946). Pontifical Oriental Institute (original from the University of California). 2006. s. 46. 
  2. ^ Bartl, Peter (2001) [1995], Albanci : od srednjeg veka do danas (Sırpça), translated by Ljubinka Milenković, Belgrad: Clio, s. 31, ISBN 978-86-7102-017-6, OCLC 51036121, 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Şubat 2012, Род Балшића (Балша) био је српског порекла. Балша I... био је заповедник у војсци Сте-фана Душана и од 1357. године као српски намесник службоваоје на острву Мљет. 

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırp İmparatorluğu</span>

Sırp İmparatorluğu, Sırp Krallığı'nın devamı olarak kurulan bir Orta Çağ devletiydi. İmparatorluk, devletin sınırlarını önemli ölçüde genişleten Stefan Duşan tarafından 1346'da kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Balşa ailesi</span>

Balşa Hanedanı veya Balşiç Hanedanı, Güney Karadağ ve Kuzey Arnavutluk kıyılarını Balşa Zetası ismi ile 1362'den 1421'e kadar yöneten soylu bir aileydi. Hanedanın kurucusu I. Balşa küçük bir soylu olup İmparator Stefan Duşan döneminde sadece bir köyü yönetirken ölümünün ardından üç oğlu Gospodin Žarko'nun boş kalan toprakları içinde genişleyip Aşşağı Zeta'yı ve karışıklık döneminde de Voyvoda ve Çelnik Đuraš Ilijiç'i öldürüp Yukarı Zeta'yı ele geçirdiler. Yine de bir nevi unvanları gasp ettikleri için İmparator V. Stefan Uroş'un fermanlarında Oblastni Gospodari unvanı ile anıldılar. Uroş'un 1371'deki ölümünün ardından aile Sırp İmparatorluğu'nda Makedonya'yı kontrol eden Mrnjavçeviçler ile kan davasına girişti. 1421'de III. Balşa'nın ölümünün ardından unvan III. Balşa'nın amcası Despot Stefan Lazareviç'e geçti ve böylelikle hanedanın sonu geldi.

<span class="mw-page-title-main">Thopia ailesi</span> aile

Thopia Hanedanı, Geç Orta Çağ Arnavutluk'unun en güçlü soylu ailelerinden biriydi. Ailenin kökeni Angevin Arnavut Krallığı'na dayanmaktaydı. Thopialar, Osmanlı Balkanlar'da yükselirken Arnavutların birleşip kurduğu Leş Birliği'nin kurucu üyesiydi. Kuruluş toplantısında Andrea Thopia ve yiğeni Tanush Thopia bulunmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Leş Birliği</span>

Leş Ligası veya Arnavut Ligi olarak da bilinen Leş Birliği, Arnavut soylular tarafından 2 Mart 1444'te Leş'te kurulan askeri ve diplomatik bir birlikti. İskender Bey ve çeşitli Arnavut soylularının ve şeflerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı birleşmesi ile oluşan bu birlik Arnavutların tarihlerindeki ilk birleşik devleti olmuştur. Leş Birliği'nin lideri olan İskender Bey, birliğin lideri olduğu süre boyunca hep "Dominus Albaniae" yani "Arnavutların Birliğinin Şefi" unvanını kullanmıştır.

Doğu Roma iç savaşı (1341-1347) Doğu Roma İmparatorluğu'nun Balkan topraklarında, III. Andronikos'un ölümünden sonra ortaya çıkıp 6 yıl süren iç savaş dönemidir. Bazen İkinci Paleologos İç Savaşı olarak da geçer. Bu iç savaş, Doğu Roma cemiyeti içinde aristokrasi ile orta ve alt sınıf arasında gelişmiş, sınıflar arası mücadele yaratmıştır. Aristokrasi tarafında VI. İoannis, orta ve alt sınıf tarafında mevcut hanedan mensupları yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Dragutin'in Krallığı</span>

Stefan Dragutin'in Krallığı ya da Srem Krallığı Orta Çağ'da kurulmuş bir Sırp Krallığıdır. Macaristan Krallığı'na bağlı kurulan devlet bir sürede bağımsız olmuştur. Stefan Dragutin (1282-1316) ve oğlu II. Stefan Vladislav (1316-1325) tarafından yönetilen ülkenim başkenti Debrc olmasına rağmen kral daha sonra Belgrad'a taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vukašin Mrnjavčević</span>

Vukašin Mrnjavčević, soylu Sırp ailesi Mrnjavčević ailesinin mensubu olan despot, Zayıf Uroš döneminde imparatora eşdeğer hükümdar. 1365 ile öldüğü tarih olan 26 Eylül 1371'e kadar Sırp ve Yunanların Kralı unvanını taşımıştır.

Eudokia Angelina, Sırp Kralı I. Stefan Prvovençani'nin eşi, Bizans İmparatoru V. Aleksios'ın metresi. Bizans İmparatoru III. Aleksios ile Efrosini Dukena Kamatera'nın kızı.

<span class="mw-page-title-main">V. Stefan Uroş</span> Sırp hükümdarı

V. Stefan Uroš "Zayıf Stefan Uroş" , Nemanyiç Hanedanı'ndan gelen Sırp kralı. Babası Sırp İmparatorluğu'na en parlak çağını yaşatan Stefan Duşan'dır. Babasının ölümünün ardından 1355 - 1371 yılları arası krallık yapmış, ancak zayıflığı imparatorluğun yıkımına neden olmuştur. Onun 1371 yılındaki ölümünün hemen ardından yıkılan İmparatorluk çeşitli prensliklere bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Selanik İmparatorluğu</span>

Selanik İmparatorluğu

<span class="mw-page-title-main">Stefan Duşan</span> 1331-1355 Sırp İmparatoru

Stefan Uroş IV Duşan ; y. 1308 – 20 Aralık 1355) veya bilinen adıyla Güçlü Duşan, 1331 ile 1355 yılları arasında Sırbistan Krallığı ve Sırp İmparatorluğu Hükümdarı.

Lekë Zaharia, Zaharia ailesine mensup bir Arnavut soyluydu. Babası Koja Zaharia ve annesi Bosa'nın da bir oğlu olan Bolja, oğlunun Koja'yı babasından sonra adlandıran tek oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Zeta Prensliği</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Zeta Prensliği (1356-1498), günümüz Karadağ ve Arnavutluk'un güney-kuzey kesimlerinde, İşkodra gölü çevresinde bulunan geç ortaçağ prensliğidir. 14. yüzyılın ikinci yarısı ve 15. yüzyılın sonlarındaki Osmanlı fethine kadar arka arkaya Balšić, Lazarević, Branković ve Crnojević aileleri tarafından yönetilmiştir. Daha önce Zeta bölgesi, Balšić ailesinin 1360'tan sonra bölgesel bir prenslik kurduğu Sırp İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra bağımsız olan bir Sırp kraliyet toprağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Sırpları</span>

Karadağ Sırpları veya Karadağlı Sırplar Karadağlılardan sonra Karadağ'daki en büyük ikinci etnik grubu oluşturur. Sırplar, Eski Karadağ, Eski Hersek, Brda, Raška, Kotor Körfezi ve Zeta'nın yerli nüfusudur.

<span class="mw-page-title-main">Dejan</span> Sırp sebastokrator ve despot

Dejan, Sırp İmparatorluğu döneminde yaşamış Sırp asilzadedir. Sırp İmparatoru Stefan Dušan, V. Stefan Uroš'a hizmet etmiş, Kumanova ve Köstendil çevresini sebastokrator ve despot unvanlarıyla yöneten Dejanović Hanedanı'nın atası olan İmparatorluk döneminde hüküm sürmüştür. İmparator Dušan'ın kız kardeşi Theodora Nemanjić ile evliydi. Karadağ'ın doğusundaki Kumanova bölgesinde bir eyalete hükmediyordu. Başlangıçta Žegligovo ve Preşova'nın eski župe'yi (ilçeleri) içeriyordu. V. Stefan Uroš daha sonra Dejan'a Köstendil ile Yukarı Struma Nehri'ni verdi. Dejan, diğerlerinin yanı sıra Zemen Manastırı'nı ve eyalet boyunca birkaç kilise binasını da yeniden inşa etti. Dejan, Dušan saltanatının sona ermesi ve Dušan'ın ölümünden sonraki Sırp İmparatorluğu'nun çöküşü sırasında önde gelen isimlerden biriydi. Dejan, iki oğlu despot Jovan ve Gospodin Konstantin Dragaš ile birlikte, Sırp İmparatorluğu'nun çöküşü ve ardından gelen Osmanlı döneminde de güçlenen Dejanović Hanedanı'nın atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lazareviç Hanedanı</span>

Lazareviç, Moravya Sırbistanını ve Sırp Despotluğunu yöneten bir Sırp Orta Çağ kraliyet ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Crnojeviç ailesi</span>

Crnojeviç Hanedanı Orta Çağ Sırbistan'ında İşkodra Gölü'nün kuzeyi, Güney Karadağ ve Kuzey Arnavutluk'un bazı bölümlerini Crnojeviç Zetası olarak 1326-1362 ve 1403-1515 arasında yöneten Sırp soylu ailedir. Ailenin kurucusu olan Đuraş Ilijiş, Orta Çağ Sırbistan'ında ve Sırp İmparatorluğu'nda Stefan Deçanski, Stefan Duşan ve V. Stefan Uroş dönemlerinde Yukarı Zeta'nın lorduydu. Duraş, 1362'de Aşağı Zeta'yı yöneten Balşalar tarafından öldürüldü ve Balşalar defakto olarak Zeta'nın tamamını yönetmeye başladı. Ancak 1421 yılında Sırp Despotu Stefan Lazareviç döneminde unvanları resmiyete kavuştu. Crnojeviçler güçten düşmüş olsalar da Balşalar ile mücadelelerini sürdürdüler. Ellerinde kalan son yerlerden olan Budva'yı 1396'ya kadar tutup o zamanki lordları Radiç Crnojeviç'in Balşalar tarafından öldürülmesinin ardından Crnojeviçler yurtsuz kaldı. 1403'te ise Venedik Cumhuriyeti'nin vassalları olarak topraklarını tekrar ele geçirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Muzaka ailesi</span>

Muzaka Hanedanı, Arnavut soylu bir aile olup Geç Orta Çağ boyunca Myzeqe'i yönetmiş bir ailedir. Ayrıyeten bazı kaynaklarda Muzakalardan bir kabile veya klan olarak da bahsedilir. Muzakalara dair tarihteki ilk belge ise 1090 civarında Bizanslı tarihçi Anna Komnene tarafından yazılan belgelerdir. Kökenleri daha eskilere dayansa da 13. ve 14. yüzyıllarda Muzakalar etkili olmuş ve Devoll ve Vyosa nehirleri arasını kontrol etmişti. Ailenin bası üyeleri Bizans İmparatorluğu'na, bazı üyeleri ise onlara Bizansvari unvanlar veren Napoli Kralı I. Carlo'ya tabiydi. Bu düzen uzun süre böyle sürse de kısa bir süreliğine Muzakaların toprakları da dahil tüm Arnavutluk'u fetheden Sırp İmparatoru Stefan Duşan döneminde bağlılıkları Duşan'a oldu ancak Duşan öldükten sonra her şey eski haline geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">II. Balşa</span>

Balša Balšić veya II. Balşa 1378'den 1385'e kadar Aşağı Zeta'nın Lordudur. Zeta'yı yaklaşık 1362 ila 1421 arası yöneten Balşa ailesi bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Momçil</span>

Momçil, 14. yüzyılda yaşamış bir Bulgar eşkıya ve yerel liderdi. Bulgaristan, Bizans ve Sırbistan sınırındaki bir haydut çetesinin üyesi olan Momçil, Bizanslılar tarafından paralı asker olarak işe alındı. Tarafları birbirine düşürdüğü 1341-1347 Bizans iç savaşına çıkarcı bir şekilde dahil olarak Rodop Dağları ve Batı Trakya'da geniş bir bölgenin yerel lideri oldu.